Airedale Terriër

Airedale Terriër

De “koning der terriërs” zoals de Airedale Terriër onder andere genoemd wordt, behoort tot de oudste en meest veelzijdige honden ter wereld. Tegenwoordig is de middelgrote rashond met het onmiskenbare uiterlijk en het temperamentvolle en vriendelijke karakter een populaire gezinshond.

Karakter

De opgewekte blik en zijn blije verwachtingsvolle houding verklappen het al: de Airedale Terriër is in voor elk avontuur! Er is bijna geen activiteit waar de Airedale Terriër niet aan mee zou doen. Zijn levendige en leergierige aard, zijn evenwichtigheid en zijn aanpassingsvermogen maken het de mens makkelijk deze wens na te komen. In het restaurant, op een hondensportplaats, op vakantie of tijdens gezinsuitjes – de Airedale Terriër weet hoe hij zich moet gedragen en wat er van hem verwacht wordt.

Sterke persoonlijkheid op vier poten

Dat betekent echter niet dat hij zomaar bevelen opvolgt – ten slotte is het nog steeds een terriër en is hij net als alle andere terriërrassen eigenwijs. Hij is zelden koppig, maar zijn hoge intelligentie, zijn grote zelfbewustzijn en zijn onverschrokkenheid maken het mogelijk dat hij zelf “meedenkt” en bepaalde eisen stelt. De Airedale Terriër heeft gewoon een sterke persoonlijkheid en weet wat hij wil. Bovenaan zijn prioriteitenlijstje staan afwisselende activiteiten en bezigheden die hem zowel fysiek als mentaal uitdagen. De temperamentvolle en leergierige hond kan helemaal niet tegen verveling.

Hoeveel opvoeding heeft een Airedale Terriër nodig?

Een consequente opvoeding is voor de terriër, die de neiging tot dominantie heeft, van groot belang. Liefde, vertrouwen en begrip voor de typische terriëreigenschappen vormen de basis. Bij overdreven hardheid of zelfs geweld wordt de Airedale Terriër juist koppig. Hij zal dan juist niet doen wat er van hem gevraagd wordt, maar eerder het tegenovergestelde. Gelukkig heeft de vriendelijke Brit een erg open aard en is hij erg op mensen gericht. Dit maakt het voor het baasje mogelijk om snel zijn vertrouwen voor zich te winnen. De hond is dan erg aanhankelijk en een coöperatieve partner die gemakkelijk gemotiveerd kan worden voor speelse opvoedingsoefeningen.

Omgang met kinderen en andere dieren

De Airedale Terriër heeft een evenwichtige aard en houdt van verschillende soorten spelletjes. Daardoor is het ras, wat in eerste instantie werd gefokt voor de otterjacht, een uitstekende gezinshond die zowel bij kinderen als volwassenen voor een hoop plezier zorgt. Sommige Airedale Terriërs zijn zelfs op hun oude dag nog een echte clown die zijn baasje door zijn grappige en onbezwaarde aard nog weet te motiveren. Hij heeft een bijzonder nauwe band met kinderen en staat hen niet alleen als grappig speelkameraadje, maar ook als betrouwbare beschermer ter zijde. Je moet hem echter – net als elke andere hond van zijn formaat – niet alleen met kinderen laten. De hond is ook erg vreedzaam in de omgang met andere honden. Een huishouden met meerdere honden is dus geen probleem – mits hij een vroegtijdige socialisering gehad heeft. Je moet de hond door zijn aangeboren jachtinstinct goed in de gaten houden als er andere huisdieren in huis leven zoals cavia’s, hamsters en konijnen maar ook katten.

Airedale Terriër

Verschijning

Zijn energieke ondernemingslust aan de ene kant en zijn innerlijke rust aan de andere kant weerspiegelen zich in het totaalplaatje. De aandachtige blik in zijn ogen, zijn gespitste oren en de zelfbewuste houding van zijn staart laten zien dat de hond bereid is om alles te doen zonder agressief of nerveus te zijn. Zijn robuuste gespierde en compacte lichaamsbouw met de dichte vacht onderstrepen dit beeld.

Uiterlijke bijzonderheden

Met een schofthoogte van 56 tot 59 cm behoort de Airedale Terriër tot de grootste (Engelse) Terriërs. Vroeger werden de honden als lelijk beschreven. Tegenwoordig zijn het edele Terriërs die met hun goed geproportioneerde postuur, hun open uitdrukking en hun bijzondere vacht hondenliefhebbers van over de hele wereld weten te enthousiasmeren. De Airedale Terriër heeft een langgetrokken hoofd en aan de voorkant een baard. Hij heeft een dubbele vacht met de kleur black and tan. Deze kenmerken geven het ras een onmiskenbare en sympathieke uitstraling.

Dubbele Haarpracht

De dichte stugge vacht moet zo kort mogelijk gedragen worden zodat het er niet ruig uitziet. Het mag licht golvend of gekruld zijn, het mag echter niet te krullend of te zacht zijn. Samen met de dichte korte en zachte onderwol biedt het dubbele haarkleed een effectieve bescherming tegen water, wind en kou. De Airedale Terriër kan niet goed tegen hitte omdat hij in tegenstelling tot de meeste andere rassen geen natuurlijke rui heeft.

Geschiedenis

In het ruige klimaat van het Noord Engelse graafschap Yorkshire, de oorsprong van de Airedale Terriër, is het natuurlijk geen probleem dat deze rashond gevoelig is voor hitte. Als hond van boeren, jagers, mijnwerkers en fabrieksarbeiders had hij een weerbestendige en robuuste vacht nodig zodat hij zijn veelzijdige taken goed kon vervullen. De hond die bekend staat als “Working-“ of “Waterside-Terriër“ jaagde niet alleen op otters, maar ook op fazanten en dassen. Hij werd ook succesvol ingezet om ratten te vangen, het vee te drijven, te hoeden en te waken.

Het begin van het ras

Het ras heeft zich in het midden van de 19e eeuw ontwikkeld, waarschijnlijk als kruising tussen andere Engelse Terriërs en grote otterhonden. Er wordt ook aangenomen dat Gorden Setter en Scottish Shepherd-honden betrokken waren bij het ontstaan van het ras. De rassennaam bestaat uit twee delen. „Airdale“ is waarschijnlijk afgeleid van de rivier Aire in Yorkshire. Het andere deel „dale“ (Engels: tall). Hun robuuste lichaamsbouw, hun karakteristieke betrouwbaarheid en vooral hun veelzijdigheid als werkhond, gebruikshond en reddingshond viel goed in de smaak na de eerste pogingen om te kruisen.

Werkhond, medische hond en gezelschapshond

Het ras werd voor het eerst genoemd in 1880 op een hondententoonstelling. Twee jaar later werd het ras voor het eerst vermeld in stamboeken van de Britse Kennel Club. In 1886 werd her ras officieel erkend. De hond werd snel bekend door zijn constante wil om te werken, zijn moed, zijn hoge mate van betrouwbaarheid en loyaliteit en werd op verschillende gebieden ingezet. Airedale Terriër deed het goed als diensthond en medische hond en werd zowel bij de politie, het leger als bij het Rode Kruis werd ingezet. De hond viel ook in de smaak bij Londense dames die hem hielden als gezelschapshond.

Fokkerij en verspreiding

De veelzijdigheid van de Airedale Terriër, die zowel gehouden werden als diensthond, medische hond, gezinshond en gezelschapshond, zorgde ervoor dat de Airedale Terriër zich ook snel buiten de Britse landsgrenzen verspreidde. Tegenwoordig is het een van de meest verspreidde terriërrassen. Het zou voor de mensen die interesse hebben in een Airedale Terriër dus geen probleem moeten zijn om een fokker in de buurt te vinden. Maar past deze fokker ook bij jou? De beslissing of je een pup koopt hangt ten slotte niet alleen van de afstand tussen je woonplaats en de fokker af, maar van veel andere factoren.

Waar je bij de aankoop van een Airedale Terriër op zou moeten letten

In eerste instantie moet iedereen van het gezin het eens zijn met de komst van een hond in het algemeen en in het bijzonder met de komst van deze rashond. Dat de zoon of dochter de hond van de buren zo schattig vindt en precies zo’n hond wil hebben is geen goede reden voor de aankoop van een puppy. Je moet je er bewust van zijn wat het houden van een Airedale Terriër met zich meebrengt, met welke eigenschappen je rekening moet houden en hoeveel tijd er nodig is om de hond fysiek en mentaal uit te dagen. Mensen die vaak met het vliegtuig op vakantie gaan of zakelijk veel onderweg zijn moet van het idee om een hond te kopen afzien. Als dit niet op jou van toepassing is en je gezin ervan overtuigd is dat de Airedale Terriër de juiste hond voor jullie is, kun je voordat je een hond koopt het beste meerdere fokkers bezoeken. Zo kun je het beste inschatten of de fokker serieus is en met welke richtlijnen hij fokt. Tijdens een persoonlijk gesprek zal je er bovendien snel achter komen of je de fokker sympathiek vindt en of je qua ras-eigenschappen, houding en opvoeding op een lijn zit.

Tips voor de eerste ontmoeting met een fokker

  • De fokker nodigt je bij hem thuis uit en laat je graag de verblijfplaats van zijn dieren en de moeder zien. (De puppy’s krijg je tijdens de eerste ontmoeting vaak nog niet te zien omdat ze nog niet geboren zijn, omdat ze nog te klein zijn of omdat de fokker wil voorkomen dat je bij het zien van de schattige puppy in een opwelling meteen tot kopen over gaat.)
  • De fokker is aangesloten bij een officiële terriërvereniging en heeft veel kennis over het ras en ervaring.
  • De fokdieren werden voor het fokken voldoende onderzocht en de puppy’s worden met alle benodigde papieren zoals een stamboom afgegeven.
  • Voordat je de puppy meeneemt werd deze onderzocht, ingeënt en gechipt.
  • De fokker informeert naar jouw leefomstandigheden om erachter te komen of jij als eigenaar van een puppy in aanmerking komt. Ga met een grote boog om fokkers heen die zo snel mogelijk van hun puppy af willen en die zich niet interesseren voor het welzijn van hun puppy’s.
  • De fokker vraagt een redelijke prijs voor zijn puppy’s (tussen de 900 en 1.500 euro), het gaat dus niet om een “koopje”.
Airedale Terriër

Belangrijke gezondheidsonderzoeken

Een belangrijk aspect bij de aankoop van een Airedale Terriër is natuurlijk de gezondheid. Fokdieren van een serieuze fokker worden voordat er mee gefokt wordt op veel voorkomende erfelijke ziektes getest. De uitslag wordt vastgelegd en kan te allen tijde worden ingezien. Gelukkig is het aantal ernstige ras-typische ziektes bij de Airedale Terriër erg laag – als je “tentoonstellingshonden” niet meetelt aangezien het fokdoel het uiterlijk en niet de gezondheid of het karakter van de hond is. Om het ras gezond te houden wordt er voor verschillende ziektes getest zoals Heupdysplasie (HD), elleboogdysplasie (ED) en progressieve retinale atrofie (PRA). Daarnaast wordt aanbevolen om het genetisch materiaal te onderzoeken op de erfelijke ziekte “Juvenile Renal Disease” (JRD). Deze ziekte komt bij de Airedale Terriër relatief vaak voor en kan leiden tot een fataal nierfalen.

Airedale Terriër voeding

Het feit dat een evenwichtige voeding een grote bijdrage kan leveren aan het welzijn en zelfs het verloop van ziektes positief kan beïnvloeden is bij de meeste mensen bekend. Veel hondenbezitters weten ook dat de gezondheid van hun viervoeter voor een groot deel van de juiste voeding afhangt. Voor veel bezitters is het dan ook niet niks om bij het grote voeraanbod het beste voer voor hun dier uit te kiezen. Maar geen zorgen: wie de tijd neemt zal er snel achter komen waar je bij de keuze van het juiste voer op moet letten. Een wie eenmaal het juiste voer voor zijn hond gevonden heeft, kan dit lang blijven voeren. Want anders dan bij mensen heeft het hondenlichaam geen constante afwisseling nodig – integendeel: te vaak van voer veranderen is een zware belasting voor de spijsvertering van onze viervoeters.

Hoe vind ik het juiste voer voor de Airedale Terriër

Normaalgesproken verdragen Airedale Terriërs het voer erg goed – het maakt niet uit of je de hond kant en klaar droogvoer of natvoer of hem zelf gekookt of rauw voer geeft.  Als je hond niet vatbaar is voor allergieën, geen overgewicht en geen andere ziekte heeft waar een speciaal dieet voor nodig is, moet je erover nadenken welk hondenvoer voor jouw hond het beste is. Heb je in het alledaagse leven tijd om voor je hond te koken? Heb je zin om zelf het voer samen te stellen en om voer van hoge kwaliteit te kopen voor de trouwe viervoeter? Of heb je kant en klaar voer nodig wat snel klaar is en waar je op kunt vertrouwen? Over het algemeen kun je je hond met elke vorm van hondenvoer gezond voeden – mits je op een paar dingen let. Laat je niet onzeker maken door meningen op internetforums of van andere hondenbezitters die je tijdens het uitlaten tegenkomt. Praat als je onzeker bent liever met je dierenarts of met ervaren terriërfokkers.

Voor- en nadelen bij de keuze van voer

Terwijl er voor zelf koken of BARF een beetje kennis nodig is om ervoor te zorgen dat de hond alle voedingsstoffen binnen krijgt, is kant en klaar voer over het algemeen zo samengesteld dat de hond alle voedingsstoffen binnen krijgt. Maar helaas zit in veel kant en klaar hondenvoer ingrediënten die daar eigenlijk niks te zoeken hebben. Daartoe behoren overtollige vulstoffen zoals graan, kunstmatige smaakversterkers, chemische conserveringsmiddelen en suiker. Bij de keuze van kant en klaar voer moet je dus goed naar de ingrediëntenlijst op de verpakking kijken.

Verzorging van de Airedale Terriër

Om je hond gezond te houden moet je hem natuurlijk passende zorg geven. Het haar moet regelmatig getrimd worden zodat de kleur en glans van de vacht behouden blijven. Bij het trimmen worden afgestorven haren verwijderd zodat er plaats is voor nieuwe gezonde haren. Vanaf het moment dat de Airedale Terriër een half jaar oud is moet hij drie tot vier keer per jaar dus om de drie of vier maanden getrimd worden. Als alternatief kun je ook aal vier weken een bepaald lichaamsdeel trimmen bijvoorbeeld het hoofd, de voor en achterpoten, rug, nek of het achterste gedeelte. Het voordeel is dat je hond telkens maar kort stil moet zitten en niet drie tot vier uur als het hele lichaam in een keer getrimd wordt.

Moet de Airedale Terriër veel bezig worden gehouden?

Zijn geschiktheid als gezinshond hangt er ook voor een belangrijk deel vanaf of hij naast een consequente opvoeding ook voldoende wordt beziggehouden en voldoende beweging krijgt. Het dagelijks uitlaten moet absoluut worden aangevuld met hondensport, jachtactiviteiten of andere spelletjes. De hond kan ook mee gaan joggen, fietsen, inlineskaten of paardrijden. Een huis met een eigen tuin is een voordeel voor deze vitale levenslustige hond.

Geen hond voor huismussen

Het is vanzelfsprekend dat deze opgewekte ondernemende hond geen maatje voor bankhangers is. Eigenaren moeten zelf ook sportief zijn en veel vrije tijd hebben om buiten tijd met hun hond door te brengen. Als je aan deze eisen voldoet zal je veel plezier beleven met de Airedale Terriër.

Onze meest behulpzame artikelen
11 min

Cane Corso

Soeverein en gelaten – zo komt een evenwichtige Cane Corso Italiano over. Officieus is het uit Zuid-Italië afkomstige ras ook bekend onder de naam "Italiaanse Mastiff" of “Italiaanse Molosser”. Buiten Italië wordt het ras steeds bekender. Het ras is vooral geschikt voor sportieve baasjes met veel plaats en hondenervaring.
10 min

Dwergpinscher

Een Pinscher in kleinformaat? Vergis je niet! De Dwergpinscher is een ‘echt mannetje’. Wie op zoek is naar een leuk en gezellig schoothondje is bij de Dwergpinscher aan het verkeerde adres. Ondanks zijn grootte heeft de levendige familiehond een enorme drang naar sport en beweging en houdt zijn baasjes flink in beweging.
10 min

Shiba Inu

De pluizige vacht en de grootte maken van de Shiba Inu in eerste instantie een aantrekkelijke metgezel voor veel hondenliefhebbers. Maar het samenleven met de Japanse hond vereist kennis over hondenopvoeding. Je moet het ook leuk vinden om samen met je hond te bewegen.