Bearded Collie

Bearded Collie

Bearded Collie

Liefhebbers van de Bearded Collie zijn het erover eens: ‘Wie dit hondenras niet kent, moet ze beleven!’ En wie ooit meegemaakt heeft hoe een Bearded Collie met doorweekte vacht vrolijk door de weide springt, met hoeveel energie en vreugde hij stoeit en tegelijkertijd alert en waakzaam is naar de wensen van de eigenaar, zal als een blok vallen voor dit orginele hondenras met hun kenmerkende charme.

Bearded Collie eigenschappen

Bearded Collies zijn zeer levendige en actieve honden, die zelfverzekerd door het leven gaan. Ondanks hun sterke temperament, tonen ze geen tekenen van agressie of nervositeit. Integendeel, Bearded Collies worden beschouwd als gevoelig en zeer attent. Dankzij hun hoge intelligentie en goede observatievaardigheden lijken ze precies te weten welk gedrag van hen wordt verwacht. Bearded Collies willen bevallen bij hun baasjes. En zelfs als deze eigenschap niet in de officiële rasstandaard van de FCI wordt vermeld, kan men de Bearded Collie beschrijven met een groot aanpassingsvermogen dat sterk op mensen georiënteerd is. Zij vervullen de taken die het leven – en hun baasjes – van hun vragen met veel toewijding, zonder daarbij hun natuurlijke persoonlijkheid  te verwaarlozen. Hun vrolijke natuur lijkt onaantastbaar, en vaak delen ze zelfs bij het spelen hun levensvreugde met bekenden.

Luide, schelle geluiden bevallen hun niet en de geluidsgevoelige Beardie verschuilt zich tijdens een hevige storm liever in een rustig hoekje. Deze eigenschap bracht de Bearded Collie zelfs de benaming ‘bevend hoopje wol’, ten onrechte. Ze zijn gevoelig, maar niet ‘overgevoelig’ en zelfs als ze schrikken van een hard geluid, betekent dat niet dat ze gestoord worden of dat zelfs hun geestelijke balans verstoord wordt. Onder de afstammelingen van de Schotse herdershonden is de Bearded Collie zelfs de enige vertegenwoordiger die in zijn oorspronkelijke opdracht als herdershond zowel het hoeden en drijven van kuddes beheerste, als het bewaken en beschermen van de dieren. Tot op heden heeft dit ras zijn aangeboren alertheid behouden, toch blijft de Bearded Collie altijd kalm en bedaard en tonen ze zich niet te fel in hun reacties. Zelfs in hun opvoeding wijzen ze strenge en harde bevelen af. Zachte en rustige tonen leiden vaker tot het gewenste effect. Als dank toont de beminnelijke Bearded Collie zich als perfecte metgezel voor gezinnen of alleenstaanden, die in elke situatie hun baasjes trouw blijven.

Bearded Collie

Verschijning

Een Bearded Collie brengt gegarandeerd vreugde in huis, maar natuurlijk ook wat vuil aan de poten. In zijn lange vacht blijft bij een lange wandeling in de natuur ook wel eens een stok of een beetje zand hangen. Dankzij de korte, vrij harde haren blijft de vervuiling gelukking niet lang zitten. Zand en modder vallen er meestal vanzelf weer vanaf en taken en bladeren kunnen makkelijk worden verwijderd met de hand of een kam.

Onder de lange dekvacht, die standaard glad of licht golvend is, is het lichaam bedekt met een zachte, harige ondervacht. Ondanks de sterke, ruige vacht ziet de Bearded Collie er niet mollig uit. Volgens de officiële rasstandaard van de FCI moet het haar enerzijds dicht en lang genoeg zijn om voldoende bescherming te bieden, anderzijds niet te lang om de natuurlijke lichaamsvorm te behouden. Zijn sterke, atletische lichaamsbouw moet nog tot uiting komen onder de volle vacht. Als voormalige herdershond is de Bearded Collie een slanke, actieve hond, die genoeg afstand heeft van de grond en alles behalve omslachtig is. De schofthoogte bedraagt bij mannetjes 53-56 centimeter, en bij vrouwtjes 51-53 centimeter.

Terwijl de vacht rond zijn neus nogal dun bezet is, komt het op de wangen en kin tot lengte, de vorming van een typische baard. Deze eigenschap bracht het ras uiteindelijk hun naam: Bearded Collie – Bebaarde Collie of in het kort ‘Beardie’.

Op het gebied van kleur is de Bearded Collie heel gevarieerd. Waar bij de geboorte de basiskleuren van de pups zwart-wit, bruin-wit, blauw- of fawn-wit zijn, variëren de kleuren van volwassen honden van leigrijs, rood, donkerbruin, zwart, blauw tot alle varianten van grijs, blauw en zandkleurig. Beardies hebben gedeeltelijk witte kenmerken, die als gloed kunnen voorkomen op het gezicht, op het gebit, op de borst, op de poten evenals op de staartpunt.

Geschiedenis

Over de oorsprong van de Bearded Collie is weinig bekend. Vermoedelijk stammen ze van de ruige herdershonden uit Oost-Europa en Azië af, die in de 15e eeuw met de daar gekochte schapen en runderen naar Engeland kwamen. In Schotland werden de honden gebruikt om kuddes vee te drijven. In tegenstelling tot de meeste herdershonden was de Bearded Collie ook geschikt voor bewaking en bescherming van het vee tegen roofdieren en rovers, waardoor voormalige herders hem alleen verantwoordelijk maakten voor de kudde. Ze zouden zelfs zo betrouwbaar zijn dat er verhalen over de honden rondgaan die alleen terugreisden van de veemarkt in Londen naar Schotland.

Daarnaast is er weinig te leren over de oorsprong van dit ras. Dit kan komen door het feit dat de oorspronkelijke eigenaars van de Bearded Collies voornamelijk herders waren, die door een gebrek aan onderwijs vrijwel geen verslagen hebben kunnen maken van de honden. Aan het begin van de 20e eeuw en in de daaropvolgende onrustige periodes rondom de twee wereldoorogen is het spoor van de hardwerkende Beardie bijna volledig verloren. Pas in 1944 werd het ras door een ongeval herontdekt. Op dat moment beviel bij de Engelse hondenfokker Mevrouw G. O. Willison een nestje Shetland welpen, maar uit de kist klom een bruin-witte puppy die door de fokker in eerste instantie als een halfbloed werd gezien. Vier maanden later werd er in de vermeende halfbloed een Bearded Collie herkend door een oude jager. Mevrouw Willison was zo onder de indruk van de vertederende aard van hun nieuwe hond, dat ze meehielp aan de comeback van het ras. Overmoeibaar zocht ze bij Britse herders naar zeldzame Bearded Collies waarmee ze een nieuwe fokbasis kon leggen. Op hetzelfde moment verbaasde ze collega fokkers met het herontdekken van het hondenras en motiveerde ze het starten met fokken van de Bearded Collie.

Fokken

In Nederland worden de honden nu gefokt bij de Nederlandse Bearded Collie Club. De BCCD is de eerste club in Nederland die uitsluitend aan dit ras is gewijd. De gerenommeerde hondenfokkers breiden het ras regelmatig uit en vormen jonge fokkers zorgvuldig. Gelukkig hebben de meeste fokkers bij de BCCD afstand genomen van de ‘moderne Bearded Collie’. De zogenaamde ‘show Beardie’ ontstond in het kielzog van het schoonheidsfokken, net zoals bij veel hondenrassen, die ook de Bearded Collie wilde degraderen naar een goed gekapte en opvallende show-hond. De inteelt honden hadden onnatuurlijk lang haar en hebben geleden onder de vachtmassa. Door de concentratie op het uiterlijk kropen er ook veranderingen in de persoonlijkheid. De moderne Bearded Collie reageert onevenredig angstig of zelfs agressief.

Tegenwoordig kiezen verstandige fokkers opnieuw voor het ‘oude type’ van de Bearded Collie, waarbij het minder gaat over schoonheid, prijzen en bekers, maar het behoud van de robuuste, sterke, intelligente en sportieve familiehond.

Verzorgen en houden

De halflange vacht van het oude type verliest de Bearded Collie overigens niets van zijn schoonheid, en is daarnaast ook veel makkelijker te onderhouden dan de ‘trendy lange’ vacht van de show Beardies. Natuurlijk is de vacht nog steeds zo lang dat vuil er graag in gaat zitten, maar Beardies vacht verliest minder haar in de rui dan bij sommige kortharige soortgenoten. De gladde en ruwe textuur van de vacht vereist een regelmatige borstelbeurt van een à twee keer per week. Uitgebreider dan de verzorging is dus eerder de tewerkstelling van de actieve, ondernemende Bearded Collie. Honden van dit ras houden van lange wandelingen, waar ze vrij en ongedwongen kunnen bewegen. Als hun baasjes de juiste instelling met hondentraining hebben, leren ze ook kleine trucjes en hebben ze plezier bij het honden dansen. Natuurlijk geeft behendigheid of drive een echte Beardy grote vreugde. Naast bewegingsspellen houden de intelligente honden van intelligente spelletjes of hersenbrekers.

Bearded Collies worden beschouwd als gemakkelijk te trainen, ze verdragen geen strenge, maar alleen een consequente opvoeding. Wie zich op deze manier wijdt aan een Bearded Collie, wordt met een zeer dankbare, levenslustige en charmante hond beloond. Omwille van hun zachte karakter kunnen ze goed overweg met andere dieren, maar de mensen staan voor hem altijd op de eerste plaats. De vele liefhebbers van de Bearded Collie zijn het er over eens: wie eenmaal een Beardie meegemaakt heeft, vergeet hem niet meer.

Bearded Collie voeding

De voeding van de hond moet rijk aan vlees zijn en aangepast aan de grootte, gewicht en de leeftijd van het dier. Ontdek onze grote selectie hondenvoer in de zooplus hondenwinkel!

Onze meest behulpzame artikelen
11 min

Cane Corso

Soeverein en gelaten – zo komt een evenwichtige Cane Corso Italiano over. Officieus is het uit Zuid-Italië afkomstige ras ook bekend onder de naam "Italiaanse Mastiff" of “Italiaanse Molosser”. Buiten Italië wordt het ras steeds bekender. Het ras is vooral geschikt voor sportieve baasjes met veel plaats en hondenervaring.
10 min

Dwergpinscher

Een Pinscher in kleinformaat? Vergis je niet! De Dwergpinscher is een ‘echt mannetje’. Wie op zoek is naar een leuk en gezellig schoothondje is bij de Dwergpinscher aan het verkeerde adres. Ondanks zijn grootte heeft de levendige familiehond een enorme drang naar sport en beweging en houdt zijn baasjes flink in beweging.
10 min

Shiba Inu

De pluizige vacht en de grootte maken van de Shiba Inu in eerste instantie een aantrekkelijke metgezel voor veel hondenliefhebbers. Maar het samenleven met de Japanse hond vereist kennis over hondenopvoeding. Je moet het ook leuk vinden om samen met je hond te bewegen.