Franse Bulldog

Franse Buldog

Franse Buldog

Kleine krachtpatsers

De Franse Bulldog wekt met zijn korte, gedrongen lichaamsbouw de indruk van een gespierde compacte viervoeter. Ze hebben een schofthoogte van 30 cm en een gewicht tussen de 8 en 14 kg. Opvallend zijn de grote staande vleermuisoren op de hoekige kop en de korte staart. De glanzende vacht zonder ondervacht komt voor in veel voorkomende kleuren zoals zwart, wit tof reekleuren, crème of donker gestreept.

Französische Bulldogge im Herbst

Jong ras met oude wortels

Franse Bulldogs behoren net als Mopshonden, Bordeauxdoggen en Mastiffs tot de familie van de Molosser. Deze dogachtige honden zijn weliswaar de oeroude voorouders, maar toch is de Franse Bulldog een relatief jong ras. Het werd pas in de tweede helft van de 19e eeuw doelgericht gefokt. Hondenexperts zijn het er niet over eens welk ras er in de Franse Bulldog zit. Er wordt vermoed dat kleine Engelse Bulldogs uit Groot-Brittannië mee werden genomen door Engelse wevers die zich vestigden in Normandië. De Engelse Bulldogs werden voor hondengevechten en – waar de naam vandaan komt – bullbaiting gebruikt. Hierbij wordt een vastgebonden stier voor vermaak door meerdere honden aangevallen. Na het verbod op deze gruwelijke gevechten kreeg de ontwikkeling van Bulldogs een andere wending en werd de hond gefokt als gezelschapshond.

In het begin van de Franse Bulldog-fok werden er volgens de overlevering ook Terriërs gekruist omdat sommige jagers het ras hadden ontdekt. Mopshonden moeten ook een rol bij de ontwikkeling van Franse Bulldogs hebben gespeeld. In 1880 werd de eerste rasvereniging opgericht in Parijs. Toen sommige exemplaren tegen het eind van de 19e eeuw weer naar Groot-Brittannië kwamen, werden ze bij gebrek aan een eigen standaard naar het voorbeeld van de Engelse Bulldog gefokt en bespot vanwege hun grote vleermuisoren. In 1888 kreeg het ras zijn eigen standaard. De beroemde stamvader van het ras was het reutje „Loupi“, die in bijna elk stamboek voorkomt. Vooral in Parijs werd de kleine Bulldog snel een lievelingshond, vooral bij armere hondenvrienden.

Geliefd onder de sterren

Later veroverde hij met zijn buitengewone uiterlijk en het sympathieke karakter de Europese adel. Ook in de VS was er rond de eeuwwisseling – al was het van korte duur – een stamboom van de hond met vleermuisoren. Hier werden Franse Bulldogs vanwege hun bijzondere uiterlijk met een knipoog ook graag „Batpigs“(vleermuisvarkentjes) genoemd. Tegenwoordig zijn de Franse Bulldogs in veel landen geliefd en ook sommige sterren weten de charmante viervoeter te waarderen. Bijvoorbeeld de acteur Hugh Jackman, waarvan verschillende foto’s met zijn twee Bulldogs Dali en Peaches op internet circuleren. Hij laat graag zien hoe zijn hondjes zijn dagelijks leven verrijken. Ook zangeres Madonna heeft een zwakte voor de charme van deze hondjes en heeft een teefje genaamd Gypsy Rosa Lee.

Karakter van de Franse Bulldog: kindvriendelijke rakker

Franse Bulldogs zijn ongecompliceerde opgewekte wezens: ze zijn slim, vriendelijk, houden van knuffelmomenten en zijn makkelijk op te voeden. Ze houden – door hun kortademigheid – eerder van korte wandelingen en blaffen bijna niet. Over het algemeen kunnen ze goed met andere honden overweg, zijn ze speels en oplettend. Bovendien zijn ze kindvriendelijk en hebben ze geen jachtinstinct. Hierdoor kunnen ze goed overweg met huiskatten of de kat van de buren. Al deze eigenschappen in combinatie met hun grootte zorgen ervoor dat ze erg geliefde stadshonden zijn.

Opvoeding voor de leergierige en koppige hond

Net als alle doggen heeft de Franse Bulldog een sterke leider nodig, dan is de opvoeding makkelijk. Let er dus op dat je consequent bent en dat je niet in de charme van de kleine hond trapt. Dan heb je een viervoeter aan je zijde die ondanks zijn eigenwijsheid naar je luistert. Als je bully niet mee naar bed mag, moet geen uitzonderingen maken als hij nog pup is. Anders wordt het lastig hem later van het tegendeel te overtuigen. Met positieve versterking en veel kleine leermomenten van een paar minuten (de concentratieboog van de Franse Bulldog is niet lang) kun je je Franse Bulldog puppy snel de belangrijkste commando’s aanleren. Een hondenschool kan veel hulp bieden bij de opvoeding en socialisering van je pup.

Gezondheid: problemen van een modehond

Hoe ongecompliceerd de Franse Bulldog qua karakter ook is, bij de gezondheid van het ras zijn er een paar dingen waar je op moet letten. Je moet fokkers mijden die een extreem korte kop van het ras bevorderen. Want door de korte vorm van het hoofd hebben veel honden last van ademhalingsproblemen en snurken ze ook. Dit is bij een puppy misschien nog schattig, maar kan bij een volwassen bully op den duur een groot probleem worden. Sommige Franse Bulldogs krijgen een cherry eye (opgezwollen derde ooglid), vaak al op jonge leeftijd. Dit kan indien nodig chirurgisch worden gecorrigeerd.

Meestal kunnen Franse Bulldogs slecht tegen hitte. Laat jo hond in de hete zomermaanden dus liever in de vroege ochtend of late avond uit. Let er in de zomer altijd op dat je Bulldog een koele plaats in de schaduw heeft. Bescherm je hond ook tegen tocht. De ogen zijn daar gevoelig voor. Door de anatomie zijn natuurlijke geboortes bij bully’s bijna niet mogelijk: de kop is in verhouding met het bekken net te groot. Franse Bulldogs worden gemiddeld 9 tot 11 jaar oud.

Voer voor de Franse Bulldog: voor een optimale balans

De Franse Bulldog heeft de neiging tot overgewicht, wat natuurlijk vermeden moet worden. Ook hebben sommige Bulldogs en gevoelige maag en/of een opgeblazen gevoel. In dit geval moet je het juiste dierenvoer vinden en daarna geen experimenten meer doen – ook niet met verschillende snoepsoorten. Dierenvoer met een hoog vleesaandeel is het meest geschikt, het maakt niet uit of het om nat- of droogvoer gaat. Let er dus op dat vlees op de eerste plaats van de ingrediëntenlijst staat. Het voer mag geen graan bevatten omdat dat problemen kan geven met de gevoelige hondenmaag. Opgroeiende Franse Bulldogs krijgen hun voer in vier porties per dag. Bij volwassen honden zijn twee maaltijden voldoende. Na het eten moet de viervoeter de mogelijkheid hebben om een beetje uit te rusten – een geschikt moment om te voeren is dus na een wandeling.

Langzaam overstappen

Je fokker zal je zeker een voorraadje van het voer meegeven waar de puppy al aan gewend is. Dit moet je in elk geval in het begin voeren om het wennen aan een nieuw huis makkelijker te maken. Als je daarna voor ander hondenvoer kiest, moet je langzaam overstappen – meng het nieuwe voer door het bekende voer om de gevoelige maag niet te irriteren. Voor de gebitsverzorging bestaan speciale gebitsverzorgingssnacks. Ook gedroogde runderoren of regelmatig kauwen op rauwe stukjes rundvlees – graag nooit varkensvlees – is ook goed voor de tandjes. Natuurlijk moet je bully altijd vers drinkwater ter beschikking hebben.

Lees ook het artikel over Franse Bulldog voeding en ontdek nieuw voer voor de Franse Bulldog in de zooplus-shop ! 

Makkelijk te verzorgen vacht

Bully’s zijn honden die makkelijk te verzorgen zijn. De verzorging van hun korte vacht neemt bijna geen tijd in beslag. Alleen als de hond erg vies is moet je hem wassen – gebruik daarvoor een milde shampoo uit de dierenwinkel. Sommige honden hebben huidplooien in het gezicht die regelmatig met een vochtig doekje moeten worden schoongemaakt om ontstekingen te voorkomen. Speciale oor-reinigers voor dieren zijn daar geschikt voor die ook in de dierenwinkel verkrijgbaar zijn.

Bezigheden: van de partij zijn is alles!

Franse Bulldogs houden van wandelingen, maar niet als het erg heet is. Ook moet het tempo niet te hoog zijn en moet je je bully niet te zwaar belasten met lange afstanden. Door zijn korte pootjes zit een marathon er niet in. Veel Franse Bulldogs hebben door de korte vorm van het hoofd bovendien last van kortademigheid, waardoor de viervoeter sneller dan hem lief is begint te hijgen.

Dat bully’s geen werkhonden zijn die als ze zich vervelen je meubels aan stukken bijten betekent nog niet dat je ze naast wandelingen helemaal niet bezig hoeft te houden. Houd je kleine charmeur regelmatig bezig met het instuderen van makkelijke trucjes die niet zo zeer het lichaam uitdagen maar de hond eerder mentaal uitdagen. De sociale Franse Bulldog houdt ook van contact met andere honden, waarmee hij kan spelen. Bovendien houden de honden van intensieve knuffelmomenten en zijn ook tevreden met een rustige middag in je bijzijn als ze genoeg aandacht krijgen.

Bij wie past een Franse Bulldog

Een Franse Bulldog past bij alle hondenvrienden die niet van plan zijn om sportieve topprestaties met hun viervoeter te verrichten. Het kindvriendelijke ras is geschikt voor gezinnen en singles en is ook een goede hond voor beginners. Oudere mensen die graag met hun hond op pad gaan zullen veel plezier aan een Franse Bulldog beleven. Ook kan de kleine charmeur goed in een grote stadswoning gehouden worden – belangrijk is echter dat hij met zijn korte beentjes niet vaak trap moet lopen. De kleine honden moeten niet al te lang alleen gelaten worden omdat ze veel aandacht nodig hebben. Als je kinderen hebt die vrienden moeten worden met de Franse Bulldog, moet je van tevoren regels opstellen over de omgang met het dier: als kinderen leren respectvol met elkaar om te gaan en de viervoeter rust gunnen kan er een vriendschap voor het leven ontstaan.

Bulldogs kunnen goed overweg met andere huisdieren

Omdat Franse Bulldogs geen jachtinstinct hebben kunnen ze vaak met andere huisdieren gehouden worden. Sluit van tevoren uit of er gezinsleden zijn die allergisch zijn voor hondenharen. De charmante Bulldogs voelen zich ook in een stadswoning op hun gemak – informeer wel of het houden van honden is toegestaan als je een huurhuis heeft. Voordat de hond bij je intrekt moet je ook informeren naar hondenbelasting en een hondenaansprakelijkheidsverzekering. Denk ook na wat je met jouw hond wil doen als je op vakantie gaat: Mag je Franse Bulldog mee op reis? Zoek dan van tevoren al naar mogelijke vakantiebestemmingen – de viervoeter houdt niet van hitte – en geschikte hotels. Regel anders een onderkomen bij andere hondenvrienden of in een hondenpension.

Er zijn een aantal basisbenodigdheden voor een Franse Bulldog zoals voerbakken, hondenmand, spullen voor in de auto, speelgoed en natuurlijk een halsband en lijn en het best ook een tuigje. Naast deze basisbenodigdheden komen er ook kosten bij voor hoogwaardig voer en regelmatige bezoeken aan de dierenarts: minstens een keer per jaar en in het geval van ziekte natuurlijk vaker.

Zo vind je de Franse Bulldog van jouw dromen

Ook bij de hondenfokkerij geldt: de vraag bepaalt het aanbod. Omdat de Franse Bulldog een zeer geliefde hond is geworden, zijn er ook veel mensen die niet in het belang van het ras fokken, maar uit zijn op makkelijk en snel geld verdienen. Let er bij de aankoop van een Franse Bulldog puppy op dat je een serieuze fokker vindt die openstaat voor vragen. Een competente fokker is altijd aangesloten bij een vereniging en geeft zijn Franse Bulldog pup alleen met een stamboekcertificaat, vaccinatiebewijs en nadat hij meermaals ontwormd is. Ook als je zelf niet op tentoonstellingen wil gaan staan met je hond moet je alleen honden met papieren kopen omdat fokkers die zijn aangesloten bij een vereniging fokproeven moeten doorstaan met hun viervoeters en daarna pas mogen fokken. Een competente fokker is de beste bescherming tegen genetische ziektes.

Meestal kun je de puppy meerdere keren in het huis van de fokker bezoeken en ook de ouders leren kennen. Geef de voorkeur aan fokkers die zich op een ras concentreren en hun dieren tussen de worpen door genoeg tijd gunnen om te herstellen. Kwaliteit in plaats van kwantiteit moet het motto zijn. De fokker beantwoord ook graag vragen over het ras en welke gezondheidsvoorzorgsmaatregelen hij neemt. Ook met betrekking tot de problematische kenmerken die kunnen leiden tot kortademigheid. Het is een goed teken als hij je kritisch onder de loep neemt. Het laat zien dat hij een goed thuis voor zijn puppy belangrijk vindt – een goed teken dat je met een verantwoordelijke fokker te maken hebt!

Kijk ook in het asiel

Je wil een oudere bully een nieuw thuis bieden? Prima! Er zijn talrijke Franse Bulldogs die in dierenasiels op een nieuw thuis wachten. Het is ook de moeite waard om op internet te zoeken naar speciale “Bulldog in nood”-organisaties die zich bezighouden met de bemiddeling van verschillende soorten Bulldogs . Dierenasiels kunnen er tijdens een gesprek met je achter komen of het karakter van de desbetreffende hond bij je past. In het ideale geval kun je samen wandelen om hem beter te leren kennen voordat hij bij je intrekt. Wij wensen je een geweldige tijd met je Franse Bulldog!

Onze meest behulpzame artikelen
11 min

Cane Corso

Soeverein en gelaten – zo komt een evenwichtige Cane Corso Italiano over. Officieus is het uit Zuid-Italië afkomstige ras ook bekend onder de naam "Italiaanse Mastiff" of “Italiaanse Molosser”. Buiten Italië wordt het ras steeds bekender. Het ras is vooral geschikt voor sportieve baasjes met veel plaats en hondenervaring.
10 min

Dwergpinscher

Een Pinscher in kleinformaat? Vergis je niet! De Dwergpinscher is een ‘echt mannetje’. Wie op zoek is naar een leuk en gezellig schoothondje is bij de Dwergpinscher aan het verkeerde adres. Ondanks zijn grootte heeft de levendige familiehond een enorme drang naar sport en beweging en houdt zijn baasjes flink in beweging.
10 min

Shiba Inu

De pluizige vacht en de grootte maken van de Shiba Inu in eerste instantie een aantrekkelijke metgezel voor veel hondenliefhebbers. Maar het samenleven met de Japanse hond vereist kennis over hondenopvoeding. Je moet het ook leuk vinden om samen met je hond te bewegen.