Rhodesian Ridgeback

Rhodesian Ridgeback

Rhodesian Ridgeback

Hond voor kenners

Deze mooie hond uit Zuid-Afrika vindt in Europa steeds meer aanhangers. Geen wonder want de robuuste hond die graag mee op jacht gaat is fascinerend door zijn trotse, moedige karakter in combinatie met zijn vriendelijke zachtaardigheid tegenover zijn baasje. Om de honden op de juiste manier te houden, heb je naast veel plaats echter ook veel ervaring met honden nodig.

Natuurlijke schoonheid met pronkrug

De naam Ridgeback heeft het ras te danken aan een opvallend uiterlijk kenmerk: op de rug loopt een streep met haar dat de andere kant op groeit. Deze streep, die net achter de schouders begint, moet duidelijk worden afgebakend en richting de heupen, waar deze eindigt, smaller worden. De rest van het uiterlijk van dit ras kan van hond tot hond verschillend zijn, maar de ongereptheid van het uiterlijk hebben ze met elkaar gemeen. Toen er voor het eerst gericht gefokt werd, werd de selectie gemaakt op basis van functionaliteit. Dat is te zien aan de lichaamsbouw: het lichaam is gebouwd op behendigheid en krachtig gespierd, maar ziet er nooit massief uit. Reutjes wegen rond de 34 kg en hebben een schothoogte van maximaal 70 cm. De teefjes zijn iets kleiner en bereiken een schofthoogte van 65 cm. De tarwekleurige tot lichtrode vacht is kort en glad. Volgens de rassenstandaard is wit of zwart haar alleen in kleine hoeveelheden toegestaan en op vaste plaatsen zoals op de borst of op de tenen.

Afrikaanse jachthond

Het woord “Rhodesian” in de naam onthult de oorsprong van de trotse hond: Het nog vrij jonge ras komt uit de voormalige staat Rhodesië – het hedendaagse Zimbabwe – in Zuidoost-Afrika. In 1922 definieerden liefhebbers hier de eerste rassenstandaard. De voorouders van de Rhodesian Ridgeback komen echter uit Zuid-Afrika, waar ze eeuwenlang werden gehouden als jacht- en beschermingshonden, vandaar dat Zuid-Afrika officieel als het land van herkomst wordt beschouwd. De Rhodesian Ridgeback is het enige Zuid-Afrikaanse ras dat wordt erkend door de FCI. De bijnaam “Lion Dog “, dus leeuwhond, hebben de honden te danken aan hun inzet tijdens de leeuwenjacht. De honden spoorden de leeuwen op en blaften totdat de jager kwam. Door de invloed van blanke immigranten die zijn voorouders kruisten met andere rassen zoals Duitse Doggen, Terriërs en windhonden, kreeg de Rhodesian Ridgeback zijn huidige uiterlijk.

Veelzijdig karakter

Temperamentvol en loyaal, slim en eigenzinnig – het karakter van een Rhodesian Ridgeback wekt bij veel hondenliefhebbers interesse in dit buitengewone ras. Maar alleen met een vakkundige opvoeding en veel beweging kan het sterke territoriale gedrag en het grote beschermingsinstinct van deze sterke en snelle hond in goede banen geleid worden. Wie dat voor elkaar hekregen heeft, heeft een vriend voor het leven gevonden. Tegenover vreemde honden en mensen is hij meestal terughoudend, zonder agressief of schuw te worden.

Balans is alles: opvoeding voor moedige gevoelige honden

Zelfs voor hondenexperts vormt de zelfbewuste en eigenzinnige Rhodesian Ridgeback een uitdaging wat betreft de opvoeding. Hij heeft veel consequentie en positieve motivatie nodig, omdat de slimme viervoeter al snel geen zin meer heeft als er een te grote druk op hem wordt uitgeoefend. De eigenaar moet dus de juiste balans vinden tussen liefdevolle strengheid en geduld. Positieve versterking werkt bij dit ras het beste om een goed opgevoede metgezel te krijgen. Let er bij de opvoeding ook op dat vertegenwoordigers van het ras pas met twee jaar lichamelijk en mentaal “volwassen” zijn. Daardoor duurt de puppy-tijd en de puberteit ook langer.

Robuuste gezondheid

Het ras is robuust en heeft, afgezien van een lichte neiging tot heupdysplasie en elleboogdysplasie, geen genetische aanleg voor bepaalde ziekten. Als je je Rhodesian Ridgeback bij een verantwoordelijke fokker koopt, op de juiste manier houdt, vleesrijk voer geeft, ervoor zorgt dat de hond voldoende beweging krijgt en regelmatig naar de dierenarts gaat kan de hond 12 jaar worden. Vanwege de Afrikaanse wortels heeft de Rhodesian Ridgeback een vrij dunne vacht, vooral in de buikstreek. Hierdoor kan hij het in de winter snel koud krijgen – zorg er in elk geval voor dat de hond in deze koude tijd van het jaar thuis een lekker warm plekje heeft en buiten niet te lang op een plek moet blijven. Het is beter als hij buiten in beweging blijft zodat hij zich warm kan lopen. Ook een hondenjas is een optie.

Voeding met een hoog vleesgehalte

Het juiste voer is een van de basisbouwstenen voor een gezond en diervriendelijk hondenleven. De tanden van je Rhodesian Ridgeback vertellen je al dat de hond gemaakt is om voer te eten met een hoog vleesgehalte. Kies daarom – of je nou voor nat- of droogvoer voeren kiest – voor voer met een hoog vleesgehalte: Vlees moet als eerste op de ingrediëntenlijst staan. Droogvoer is weliswaar erg handig, maar natvoer smaakt honden veel beter en verzorgt ze tegelijkertijd met vocht. Dit is vooral een voordeel omdat sommige Rhodesian Ridgebacks de neiging hebben niet voldoende te drinken. Daarom raden wij liefhebbers van dit ras aan uitsluitend natvoer aan te bieden. Na de maaltijd moet je viervoeter in de gelegenheid zijn om op een rustig plaatjes uit te rusten. Je kunt dus het besta na hondensport of na een wandeling voeren.

Terwijl een puppy drie tot vier maaltijden per dag nodig heeft, zijn twee porties per dag voldoende voor een volwassen hond. Als je wilt overstappen op ander voer moet je dat nooit van de ene op de andere dag doen. Het is beter om de maag van je Rhodesian Ridgeback tijd te geven om eraan te wennen door een deel van het nieuwe voer door het bekende voer te mengen en die hoeveelheid langzaamaan op te bouwen. Bij je trouwe viervoeter moet je letten op de lijn. Een basis voor het berekenen van de dagelijkse hoeveelheid voer kan de voedingsaanbeveling van de fabrikant zijn. Pas de hoeveelheden aan als je dierlijke metgezel te veel kilo’s met zich meedraagt, want bij dit sportieve ras hangt de dagelijkse behoefte sterk van het activiteitsniveau af. Reken ook het aantal snoepjes bij de dagelijkse hoeveelheid voer mee. Om de gebitgezondheid van je hond te ondersteunen, kunt je je trouwe viervoeters regelmatige kauwsnacks aanbieden, zoals gedroogde runder-oren of speciale gebitsverzorgingssnacks.

Ongecompliceerde zorg

In tegenstelling tot zijn opvoeding, is het verzorgen van een Rhodesian Ridgeback geen uitdaging: de korte vacht heeft geen onderwol en ruit buiten de rui om maar weinig. Natuurlijk doe je je viervoeter toch een plezier door hem af en toe een borstelmassage te geven. Gun hem het plezier – het is bovendien ook goed voor zijn gezondheid: de massage met een borstel verwijdert dode huidcellen en stimuleert de bloedsomloop. Controleer dagelijks de ogen en oren en verwijder eventuele viezigheden met een natte doek. De Rhodesian Ridgeback houdt zijn nagels meestal zelf in vorm door over een harde ondergrond te lopen zoals asfalt. Bij oudere dieren moet je misschien een handje helpen – laat het je dierenarts een keer voordoen hoe je de nagels met behulp van een nagelschaartje kunt knippen.

Bezigheid met veel beweging

Oorspronkelijk hadden deze atletische viervoeters veel te doen: hij moest het huis en de boerderij bewaken, het vee hoeden, jagen en zijn baasje beschermen. Zelfs vandaag de dag worden nog steeds veel Rhodesian Ridgebacks gebruikt als waakhond, beschermingshond, jachthond of om sporen te zoeken. Dankzij hun uitstekende neus bezitten ze ook de ideale eigenschappen om te worden opgeleid als reddingshond of mantrailer. Zorg er in elk geval voor dat je Rhodesian Ridgeback voldoende wordt uitgedaagd omdat deze hond graag wil werken! Er zijn vele mogelijkheden! Natuurlijk beleven de snelle Zuidafrikaanse honden veel plezier aan hondensporten zoals Agility of Obedience. Vanwege hun grootte moet de sportieve hond echter niet te vaak worden gestimuleerd om te springen om gewrichtsproblemen te voorkomen.

Apporteren, truckjes, intelligentiespeelgoed – probeer het uit waar de hond het meeste plezier aan beleefd omdat elke hond weer andere voorkeuren heeft. Dat geldt ook voor de hoeveelheid bezigheden die je Rhodesian Ridgeback nodig heeft om gelukkig te zijn. Ook dit kan variëren. Informeer van tevoren bij je fokker omdat honden die van werkhonden afstammen meer beweging nodig hebben dan honden die voorouders hebben die als gezelschapsdier gefokt zijn – laatstgenoemde zijn natuurlijk geen bankhangers! Geef je hond tijdens de dagelijkse wandelingen de gelegenheid om te dollen en te snuffelen. Door truckjes, verstoppertje spelen en nieuwe wegen kun je het uitlaten interessanter maken. Een evenwichtige Rhodesian Ridgeback gaat ook graag mee joggen of fietsen.

Past een Rhodesian Ridgeback bij mij?

Het ras is alleen geschikt voor gevorderde hondenbezitters die hun viervoeter genoeg plaats kunnen bieden en bovendien sportief actief zijn. De krachtige honden met grote bewegingsdrang horen niet in een appartement of in de stad. Bovendien moet de hond niet te veel traplopen – vooral als de hond nog een puppy is moet je hierop letten. Maar zelfs onder optimale omstandigheden moet je nagaan of je de verantwoordelijkheid voor deze bijzondere hond jarenlang op je kunt nemen. Alle gezinsleden moeten het eens zijn met de komst van het nieuwe familielid en geen allergieën hebben. Kinderen kunnen een hechte band met de Rhodesian Ridgeback krijgen, maar ze moeten dan wel al wat ouder zijn om op een respectvolle manier met de viervoeter om te gaan. Bij kleine kinderen bestaat het gevaar dat de krachtige hond tijdens het spelen of begroeten te enthousiast is en ze per ongeluk omstoot. Ze kunnen over het algemeen goed overweg met katten – de inprenting tijdens de puppy-tijd moet dan wel succesvol zijn geweest. Loslopende vreemde katten, ook van de buren, zal hij als prooi zien. Een hoge omheining om de tuin is daarom aan te raden. Liefhebbers van een perfect verzorgde tuin zullen er geen plezier aan beleven om een Rhodesian Ridgeback in hun tuin te hebben omdat hij de bloeiende oase waarschijnlijk snel in een tuin met veel gaten zal omtoveren.

De opvang van de grote hond tijdens de vakantie moet ook van tevoren al geregeld zijn omdat de hond ook tijdens de vakantieperiode niet in handen van beginners moet zijn die geen hondenervaring hebben. Als je je viervoeter mee wilt nemen kun je al voor de komst van de hond op zoek gaan naar eventuele reisbestemmingen. Naast de aankoopprijs van de hond en de kosten voor de basisbenodigdheden (voerbakken, lijn, tuigje, halsband, hondenmand of deken, speelgoed, spullen voor in de auto, honden-shampoo, borstels en tekentang) komen er nog maandelijkse kosten bij. Denk aan kosten voor voer voor een hond met een grote energiebehoefte, hondenverzekering en natuurlijk regelmatige dierenartsbezoeken die in het geval van ziekte hoger kunnen uitvallen.

Waar kan ik mijn Rhodesian Ridgeback vinden?

Een Rhodesian-Ridgeback- puppy kun je het beste bij een fokker die lid is van een vereniging vinden. Alleen als de hond een stamboom heeft kun je er zeker van zijn dat het daadwerkelijk een raszuivere Rhodesian Ridgeback is. Bovendien moeten de fokkers die zijn aangesloten bij een vereniging bepaalde foktest met betrekking tot gezondheid, karakter en type met hun viervoeters afleggen voordat ze mogen fokken. De puppy’s en de ouders kun je thuis bij de fokker in alle rust leren kennen. Zo krijg je een beeld van de manier waarop ze gehouden worden. Stel de fokker vragen over het ras. Over het algemeen zal de fokker ook vragen voor jou hebben om erachter te komen of je een geschikte kandidaat bent voor zijn puppy zodat hij weet of jij de hond een goed thuis kunt bieden. Veel fokkers willen de viervoeter zelf naar zijn nieuwe thuis brengen om een beeld te kunnen krijgen van zijn nieuwe leefomgeving. Wees blij dat je een verantwoordelijke hondenvriend gevonden hebt die jou ook na de aankoop van de hond graag wil helpen met tips en advies omdat hij het welzijn van het dier belangrijk vindt. De puppy’s zijn als ze worden afgegeven meerdere keren ontwormd, gevaccineerd en gechipt. Ze verhuizen naar hun nieuwe huis met stamboom en vaccinatiecertificaat – vaak zit er ook een portie van het vertrouwde voer in hun bagage.

Je wilt een Rhodesian Ridgeback een nieuw thuis bieden? Als er in het asiel geen te vinden is, kan het de moeite waard zijn om op internet te zoeken. Hier zijn ook organisaties te vinden die gespecialiseerd zijn in de bemiddeling van Rhodesian Ridgebacks. Sta erbij stil dat sommige honden geen goede opvoeding hebben genoten en informeer uitvoerig naar de voorgeschiedenis. Dierenbeschermingsorganisaties komen er tijdens een gesprek snel achter of jij en de viervoeter bij elkaar passen. Om een goed beeld te krijgen is het ook het beste als je de hond eerst persoonlijk kan leren kennen.

Wij wensen jou een ontzettend fijne tijd met je Rhodesian Ridgeback!

Gerelateerde artikelen
Onze meest behulpzame artikelen
11 min

Cane Corso

Soeverein en gelaten – zo komt een evenwichtige Cane Corso Italiano over. Officieus is het uit Zuid-Italië afkomstige ras ook bekend onder de naam "Italiaanse Mastiff" of “Italiaanse Molosser”. Buiten Italië wordt het ras steeds bekender. Het ras is vooral geschikt voor sportieve baasjes met veel plaats en hondenervaring.
10 min

Dwergpinscher

Een Pinscher in kleinformaat? Vergis je niet! De Dwergpinscher is een ‘echt mannetje’. Wie op zoek is naar een leuk en gezellig schoothondje is bij de Dwergpinscher aan het verkeerde adres. Ondanks zijn grootte heeft de levendige familiehond een enorme drang naar sport en beweging en houdt zijn baasjes flink in beweging.
10 min

Shiba Inu

De pluizige vacht en de grootte maken van de Shiba Inu in eerste instantie een aantrekkelijke metgezel voor veel hondenliefhebbers. Maar het samenleven met de Japanse hond vereist kennis over hondenopvoeding. Je moet het ook leuk vinden om samen met je hond te bewegen.