Degility: het kleine broertje van behendigheid

Border Collie tunnel

Bij degility gaat het om het correct uitvoeren van opdrachten.

Hondenfrisbee, treibball of canicross. Er bestaan zoveel soorten hondensport dat er wel voor ieder wat wils is. Met name behendigheid (Agility) is bijzonder populair. Bij deze sport leggen hond en baasje samen een parcours met kleine hindernissen. Denk hierbij aan een hoogtesprong of tunnel. Bij behendigheid is snelheid echter van belang! Wil je liever niet zo op de tijd wil letten en het rustig aan doen? Dan heb je waarschijnlijk meer aan degility. Lees in dit artikel alles over degility voor honden!

Wat is degility?

De minder bekende hondensport volgt het principe van de klassieker behendigheid. Een duo van mens en dier doorloopt gezamenlijk een parcours met verschillende hindernissen en opgaven. In vergelijking met behendigheid kunnen de duo’s het parcours op een ontspannen wijze afleggen. Tijd speelt hier namelijk geen rol. In plaats daarvan moeten de uitdagingen correct worden uitgevoerd. De opdrachten verhogen het doorzettings- en evenwichtssvermogen van de hond alsmede de concentratie en spieropbouw. En degility kent dus, in tegendeel tot behendigheid, geen tijdsdruk!

Het parcours is gebaseerd op de individuele mogelijkheden van de hond. Naast degility bestaan er ook nog eens mobility en fungility voor honden. Al deze hondensporten lijken op elkaar, maar mobility is nog iets langzamer. Voor fungility luidt: alles wat leuk is, mag!

Voor welke honden is degility geschikt?

Degility is ook geschikt voor kleine of oudere honden met artrose. Zelfs honden met overgewicht en honden die herstellen van een ziekte kunnen meedoen! Soms worden deze honden flink beperkt in hun bewegingsmogelijkheden. Ook dan zou mobility een goed alternatief kunnen vormen. In principe is degility geschikt voor iedere hond die het leuk vindt om samen met zijn baasje hindernissen te overwinnen.

Puppy’s kunnen al langzaam een begin maken met degility. Angstige honden krijgen hier de kans om samen met het baasje hun zelfvertrouwen te vergroten. Natuurlijk kun je het parcours ook sneller afleggen. Honden met veel energie kunnen daarnaast ook genieten van het competitieaspect van behendigheid.

Appenzeller Sennenhond schans loopplank

Voordelen van degility voor honden

  • Geschikt voor bijna iedere hond.
  • Versterkt de band tussen mens en hond.
  • Verhoogt uithoudingsvermogen, evenwicht, beweeglijkheid en concentratie.
  • Gezonde beweging.
  • Oefening zonder druk beginnen versterken het zelfvertrouwen van de hond.
  • Degility is gewoon leuk!

Het degility-parcours

Het ene degility-parcours lijkt nauwelijks op het andere. Ze zijn opgesteld aan hand van de moeilijkheidsgraad voor de betreffende honden. Natuurlijk zijn er bij deze sport ook elementen die altijd weer terugkomen. Hieronder vallen rennen en verschillende ondergronden en bruggen. Andere mogelijkheden zijn speciale hondenwippen, liggende of rechtopstaande banden, slalommen, hoogtesprongen en schansen.

Een degility-parcours is te vinden bij een hondenschool die degility-cursussen aanbiedt. De trainer moet een dergelijk certificaat hebben behaald. In dat geval heeft de trainer ook kennis van de lichamelijke conditie van de honden en de bijpassende degility-elementen. Een cursus is een perfect beginpunt voor deze hondensport. Let wel dat er maximaal 6 honden aan de cursus moeten kunnen deelnemen. Zo blijft er genoeg ruimte voor de behoeften van iedere hond vrij.

Zin gekregen in degility met jouw hond ? Dan heb je nu alleen nog maar de juiste accessoires nodig. Je kunt precies dezelfde accessoires als voor behendigheid gebruiken.

Iedere dag degility voor honden

Er zijn nog maar weinig hondenscholen die degility aanbieden. Je kunt echter ook zonder parcours van dit concept profiteren. Gemeenschappelijk overwonnen uitdagingen zonder druk versterken jullie band en houden de hond bezig op een nuttige manier.

Laat je hond bij een wandeling in het bos op stammen balanceren, thuis op een zacht kussen “Zit” oefenen of maak zelf een kleine schans. Zorg er altijd voor dat je hond het leuk vindt en het qua conditie ook echt kan uitvoeren. Met een beetje fantasie en wat tijd en moeite kun je zo een aantal oefeningen in je dagelijks leven integreren. Dat is minstens net zo effectief als een regelmatige degility-cursus.

Onze meest behulpzame artikelen
16 min

Je hond trucjes leren: 10 hondentrucs om samen te oefenen

Begroeten met de poot, bedelen of een beloning vangen in de lucht? Met deze 10 hondentrucjes worden honden en hun baasjes echte supersterren. En hondentrucjes zijn niet alleen leuk om naar te kijken. Ze dagen jouw hond ook mentaal en fysiek uit. Lees hier hoe je je hond trucjes kunt leren! Als een hond op commando in een cirkeltje draait of met zijn pootje gedag zwaait, vindt zijn publiek dit fantastisch. Maar veel belangrijker dan de verwondering van de toeschouwers is hoe jouw hond zich daarbij voelt. Gelukkig zijn de meeste honden van nature nieuwsgierig. Ze genieten van jouw aandacht en vinden het heerlijk als ze zich fysiek kunnen uitleven. Als er dan ook nog een lekkere beloning bij komt kijken, kan je hond zijn geluk niet meer op.
5 min

Fietsen met je hond: waar moet je op letten?

Wat is er mooier dan op een warme zomerdag een heerlijk ontspannen fietstocht door de natuur te maken? Samen met jouw hond wordt het nog leuker! In dit artikel lees je alles over hoe kun je een hond laten wennen aan het lopen naast een fiets. Daarnaast vind je hier meer informatie over waar moet je op letten als je met jouw hond gaat fietsen. In dit artikel gaat het dus om fietsen met je hond!