Mantrailing met je hond

Beagle mantrailing wei

Bij mantrailing zoekt jouw hond verstopte personen met behulp van hun lichaamsgeur.

Honden hebben een veel betere neus dan mensen. Het vermogen om te ruiken maakt dan ook de kern uit van mantrailing. In dit artikel leggen we uit hoe je kunt opmaken of jouw hond geschikt is voor mantrailing. Daarnaast vind je hier meer informatie over wat je als beginner van deze hondensport moet weten.

Wat is mantrailing?

Ieder levend weten laat een olfactorisch geurspoor achter. Dat houdt in dat ook jij een persoonlijke geur achterlaat. Deze menselijke geur neemt de hond dankzij zijn uitstekende reukvermogen tot wel 10 keer beter waar dan je zelf doet.

Door de ongeveer 300 miljoen reukcellen kunnen honden zelfs twee sporen tegelijkertijd volgen. Deze mogelijkheid wordt ingezet bij mantrailing: een onder hondenbezitters zeer geliefde hondensport.

Het principe van mantrailing

Bij mantrailing voert de baas een hond aan de lijn die voorop loopt. Het doel van het team is een bepaald persoon in een gebouw of buiten te vinden met behulp van een zogenaamd geurvoorwerp (bijvoorbeeld een gedragen t-shirt).

Het is dus een speurtocht waarbij de hond zwevende geurdeeltjes waarneemt. Aangezien deze deeltjes zich op verschillende niveaus kunnen bevinden worden ook wel de termen “hoge, halfhoge of diepe geur” gebruikt.

Dit mag niet worden verwisseld met werkhonden of speurhonden die voor mantrailing worden ingezet. De politie zet bijvoorbeeld speurhonden in om een geurspoor over de grond te volgen. Daarom spreken specialisten in dat geval van een “diepe geur”.

Chihuahua met hondentuigje mantrailing
Ook kleine rassen zijn geschikt voor mantrailing.

Vereisten: is mijn hond geschikt voor mantrailing?

Het belangrijkste vereiste voor mantrailing met je hond luidt: plezier beleven. Alleen als je hond het leuk vindt om samen op speurtocht te gaan, is mantrailing een optie. Hieronder staan een aantal factoren waar je op moet letten.

  1. Grootte

Hoe groot je hond is maakt voor mantrailing niet uit. Kleine honden hebben namelijk niet meteen een slechter reukvermogen dan grote hondenrassen. Als je lieve huisdier bij het uitlaten regelmatig loopt te snuffelen of verstoppertje met je wil spelen, ziet je hond mantrailing waarschijnlijk wel zitten.

  1. Gezondheid

Mantrailing is niet alleen voor het reukorgaan een uitdaging, maar ook voor het hele lichaam. Een speurtocht naar sporen kan over meerdere kilometers strekken. Een trail kan daarom van jou en je hond (de mantrailer) gedurende een aantal uur lichamelijke inspanning en concentratie vergen.

Jij en je hond moeten niet alleen als team over begane paden lopen, maar ook over lastige ondergronden, zoals in het bos, of tussen bebouwing. Zorg er dus voor dat je hond gezond is en lichamelijk fit genoeg. Als je hond aan orthopedische aandoeningen lijdt (bijv. heupdysplasie) is mantrailing niet geschikt.

  1. Leeftijd

Over het algemeen bestaan er geen vaste leeftijdsgrenzen voor mantrailing met honden. Als je echter met een jonge hond wilt gaan mantrailen, moet die kunnen volgen en luisteren. Vanaf minimaal acht maanden zijn jonge honden mentaal en lichamelijk in staat een spoor over lange afstanden te kunnen volgen.

Voor oude honden zijn er geen beperkingen. Het belangrijkst is dat je oudere hond fit is en mantrailing leuk vindt.

De juiste uitrusting: wat heb ik nodig voor mantrailing?

Om met je hond aan mantrailing te kunnen doen, heb je niet veel nodig. Als je eenmaal wat spullen hebt aangeschaft, staat niets je meer in de weg.

De volgende uitrusting is praktisch voor mantrailing.

  • Een borsttuig (deze moet goed zitten en een felle kleur hebben).
  • Een vijf tot 15 meter lange lijn (sleeplijn).
  • Lekker voer als beloning.
  • Praktische voertas om de snacks te proportioneren.
  • Een draagbare en altijd gevulde waterfles.
  • Goed afsluitbare zak om de geurvoorwerpen in te vervoeren (bijvoorbeeld een diepvrieszak).
Hond beloning mantrailing
Aan het einde van elk trail krijgt de hond een smaakvolle beloning!

Mantrailing voor beginners

Als je samen met je hond wilt mantrailen en naast het uitlaten iets anders leuks wilt doen, kun je mantrailing zonder voorbehoud in je vrije tijd bij een hondenschool doen.

Mantrailing in groepen houdt echter ook in dat jij je soms moet verstoppen. Je moet dus af en toe een aantal uur alleen achter een boom of in een speeltuin kunnen wachten, ook in de kou.

Als je je hond professioneel tot mantrailer als bijvoorbeeld reddingshond wilt laten opleiden, kun je bij een locale vereniging informatie inwinnen.

Training langzaam opbouwen

Over het algemeen begint de training voor beginners langzaam. Ieder begin is lastig en je hond moet eerst leren wat er van hem wordt verwacht. Vandaar dat je teamleider de eerste keren een trail van een paar meter opzet. Als je hond het onder knie heeft, worden de trails vergroot.

Trail nooit met een halsband en doe een tuig bij je hond alleen tijdens de training om. Zo associeert je hond het tuig na verloop van tijd met de sport.

Let er bovendien op dat je je hond niet overbelast. Motiveer je hond tijdens het mantrailen en beloon hem zodra hij de opgave heeft volbracht. Alleen zo kun je je hond trainen samen met jou al ruikend de omgeving te verkennen.

Op zoek naar een andere hondensport? Kijk dan snel in onze categorie Hondensport en training!

Onze meest behulpzame artikelen
16 min

Je hond trucjes leren: 10 hondentrucs om samen te oefenen

Begroeten met de poot, bedelen of een beloning vangen in de lucht? Met deze 10 hondentrucjes worden honden en hun baasjes echte supersterren. En hondentrucjes zijn niet alleen leuk om naar te kijken. Ze dagen jouw hond ook mentaal en fysiek uit. Lees hier hoe je je hond trucjes kunt leren! Als een hond op commando in een cirkeltje draait of met zijn pootje gedag zwaait, vindt zijn publiek dit fantastisch. Maar veel belangrijker dan de verwondering van de toeschouwers is hoe jouw hond zich daarbij voelt. Gelukkig zijn de meeste honden van nature nieuwsgierig. Ze genieten van jouw aandacht en vinden het heerlijk als ze zich fysiek kunnen uitleven. Als er dan ook nog een lekkere beloning bij komt kijken, kan je hond zijn geluk niet meer op.
5 min

Fietsen met je hond: waar moet je op letten?

Wat is er mooier dan op een warme zomerdag een heerlijk ontspannen fietstocht door de natuur te maken? Samen met jouw hond wordt het nog leuker! In dit artikel lees je alles over hoe kun je een hond laten wennen aan het lopen naast een fiets. Daarnaast vind je hier meer informatie over waar moet je op letten als je met jouw hond gaat fietsen. In dit artikel gaat het dus om fietsen met je hond!