Agility met kleine honden

Hond met hindernis

Hoe groot moet je hond zijn? Nu we het over grootte hebben! Ook kleine honden kunnen veel plezier beleven aan agility. Ontdek hier of jouw kleine hond ook geschikt is voor deze wervelende hondensport en op welke vijf factoren je als hondenbegeleider moet letten.

Agility: Leuk, sportief en stimulerend

Agility behoort tegenwoordig tot de populairste hondensporten ter wereld. Tenslotte is de sportieve training om een hindernissenparcours van tunnels, wippen, banden of slalompalen zonder fouten te overwinnen niet alleen erg leuk, maar verbetert ook de communicatie tussen hond en mens en zorgt op die manier voor een harmonieuze band met je hond in het dagelijks leven.

Het is dus geen wonder dat steeds meer baasjes van kleinere honden geïnteresseerd van start gaan met deze gevarieerde sport uit Engeland. Veel handlers van Maltezers, dwergpoedels of kleine terriërs hebben echter hun bedenkingen bij de competitie met de Border Collie & co. op het gebied van agility.

Ook belangrijk: de links naar de producten in de video vind je in de beschrijving van de YouTube-video.

Ook geschikt voor mini-honden

Als we aan agility denken, denkt de meerderheid aan Border Collies of andere grotere, behendige hondenrassen. Kleine terriërs of dwergpoedels worden dan ook minder vaak met sportief hondenplezier in verband gebracht. Ook honden die niet zo groot zijn, kunnen veel plezier beleven aan agility en snel en behendig door het hindernissenparcours rennen.

Gelukkig hebben vele hondenscholen, clubs en wedstrijdaanbieders dit ingezien en bieden ze nu speciale trainingen en wedstrijden voor kleine honden aan. Agility is al langer niet meer alleen een sport voor grote honden!

Welke kleine hondenrassen zijn geschikt voor de hondensport?

In principe kunnen alle honden – groot of klein – agility trainen. Kleine honden hebben door hun lagere gewicht vaak zelfs een voordeel. Door hun grootte ontwikkelen ze nauwelijks gewrichtsproblemen en schade aan hun gezondheid als gevolg van sportieve inspanning.

Het belangrijkste bij agility is plezier maken. Je kleine hond moet dus dolenthousiast zijn over parcours, tunnels en dergelijke. Kleine honden die het liefst gedragen worden, zijn zeker niet geschikt voor snelle hondensporten.

Kleine hondjes die graag rennen, nieuwsgierig zijn, graag nieuwe dingen leren en tijd doorbrengen met hun baasjes, voelen zich gegarandeerd thuis tijdens een agility-training. Actieve kleine hondenrassen zijn onder andere de dwergpoedel, de Shetland Sheepdog, de Parson Russell Terrier en de gladharige of ruwharige Fox Terrier.

Hond springt over hindernis

Geen sport voor teckels?

Naast plezier speelt ook de gezondheid een grote rol als het gaat om hondensport. Het is immers de bedoeling om de honden fit en gezond te houden en ze niet ziek te maken. Feit is dat agility voor honden met een lange rug en korte, kromme poten schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Teckels of Bassets hebben bijv. niet alleen moeite met springen door hun korte poten, maar zouden ook hun lange ruggengraat te sterk verdraaien bij het overwinnen van hindernissen. Agility is daarom niet ideaal voor honden met een dergelijke anatomie.

‘Just for fun’ of training voor een wedstrijd?

Als je kleine hondje een normale lichaamsbouw heeft, gezond is en graag beweegt, staat een deelname aan behendigheidscursussen niets in de weg. Tal van hondenscholen bieden extra cursussen voor kleine honden aan.

Het voordeel: de hindernissen zijn volledig afgestemd op de grootte van de kleine honden en hoeven niet voortdurend te worden vervangen.  Honden van verschillende grootten kunnen deelnemen aan de training. Ambitieuze teams (hond en baasje) die willen deelnemen aan behendigheidswedstrijden hoeven zich dan ook geen zorgen te maken dat ze het plots moeten opnemen tegen grotere honden.

Bij agility-wedstrijden worden de honden ingedeeld in drie groottecategorieën: mini, midi en maxi. Kleine honden met een maximale schofthoogte van 34,99 cm nemen deel aan de mini-wedstrijd. De hindernisbalken liggen op een hoogte van maximaal 35 cm. Dit zorgt ervoor dat alleen honden met ongeveer dezelfde lichaamsbouw het tegen elkaar opnemen en dat de hindernissen niet te hoog zijn voor de allerkleinsten.

Vijf zaken waar je op moet letten bij agility met kleine honden

Of het nu gaat om plezier of sportieve ambitie: Als je van start wil gaan met agility met je hond, moet je er zeker van zijn dat deze sport de juiste keuze is en dat je hond veel plezier beleeft aan het trainen samen. Dieren die al moeilijk te motiveren zijn voor een wandeling, zullen niet echt enthousiast reageren op de snelle hindernissport – ze moeten immers met een zo hoog mogelijke snelheid door het parcours rennen, reageren op commando’s en dat alles zonder lijn.

Plezier aan beweging is dus een basisvoorwaarde om van start te gaan met agility. Als je kiest voor agility met een kleine hond, moet je naast de ‘fun factor’ ook rekening houden met de volgende vijf zaken.

Hondensportoefening

Trixie Dog Activity hindernissen, 3 stuks

  • Hindernisset inclusief trainingstas voor de hondentraining
  • Veelzijdige trainingsopzet mogelijk
  • Ideaal voor fysiotherapeutische toepassingen
  • Is je kleine hond gezond en fit?

We hebben het al een keertje gezegd: sporten moet leuk zij en mag niet ziek maken. Voordat je met je hond agility gaat oefenen, moet je er dus op letten dat de sport niet schadelijk is voor de gezondheid van je hond is en mogelijke gewrichtsproblemen niet erger maakt. Hoewel gewrichtsaandoeningen zoals heup- of elleboogdysplasie (HD/ED) voornamelijk optreden bij grotere en zwaardere hondenrassen, kunnen ook kleinere rassen soms problemen met het bewegingsapparaat ontwikkelen. Je dierenarts zal je na een onderzoek kunnen vertellen of agility onschadelijk is voor de gezondheid van je hond.

  • Wanneer kan ik beginnen met de training?

Ook al worden kleine honden niet groot: je wacht met een agilitytraining tot je kleine hond volwassen is. Zelfs voor kleine terriërs, poedels of Maltezers kan te veel lichamelijke inspanning op te jonge leeftijd buitengewoon ongezond zijn en op latere leeftijd gewrichtsaandoeningen en hernia’s bevorderen. De hond moet daarom in ieder geval volgroeid zijn. Alleen honden die minstens 18 maanden oud zijn, mogen deelnemen aan officiële behendigheidstoernooien.

Hond op wipwap
  • Zijn de hindernissen geschikt voor zijn grootte?

Het allerbelangrijkste: de sportieve uitrusting zoals obstakels, hindernisbalken, maar ook tunnels of wippen moeten geschikt zijn voor de grootte van je hond. Een kleine Shetland Sheepdog zal het echt niet leuk vinden om over hindernissen te moeten springen die net zo hoog zijn als die voor herdershonden of husky’s.

Er zijn tegenwoordig een hele reeks agility-apparaten verkrijgbaar, die specifiek zijn ontworpen voor kleine honden. Hondenscholen die extra cursussen aanbieden voor kleine honden, zorgen er natuurlijk ook voor dat de hindernissen laag genoeg zijn.

  • Warm-up voor een sportieve mini

Zelfs als je kleine hond buitengewoon actief is en meteen aan de slag wil als hij het kleurrijke hindernisparcours ziet, moet je er wel op letten dat zijn lichaam voorbereid is op de snelle sprints, smalle bochten en hoge sprongen.

Bij behendigheid moet je hond op het hoogste niveau presteren, wat hij niet zomaar ‘vanuit staande positie’ kan oproepen. Een korte warm-up voor de training kan het risico op verwondingen aanzienlijk verminderen. Speciale opwarmoefeningen of op zijn minst een kort loopje met de hond worden aanbevolen na de autorit naar het oefenterrein. In de winter helpt een hondenjasje ook om de bloedsomloop te stimuleren en het lichaam warm te houden voor de hondensport.

  • Vergeet de pauzes niet

De meeste kleine honden kunnen gewoon geen genoeg krijgen van hondensporten en zijn erg enthousiast als het gaat om agility. Ze springen onvermoeibaar over hindernissen, rennen over wippen en door tunnels en willen aan het einde van het parcours meteen weer opnieuw beginnen. Als hondenbaasje moet je er echter op letten dat je hond zich niet overbelast. Schade aan het bewegingsapparaat als gevolg van overbelasting is helaas niet uitzonderlijk en mag in geen geval worden genegeerd. Regelmatige pauzes en een langzaam opgebouwde training zijn daarom essentieel en zullen ervoor zorgen dat je hond des te meer uitkijkt naar de volgende behendigheidssessie!

We wensen jou en je kleine hond veel plezier met agility!

Onze meest behulpzame artikelen
20 min

Je hond trucjes leren: 10 hondentrucs om samen te oefenen

Begroeten met de poot, bedelen of een beloning vangen in de lucht? Met deze 10 hondentrucjes worden honden en hun baasjes echte supersterren. En hondentrucjes zijn niet alleen leuk om naar te kijken. Ze dagen jouw hond ook mentaal en fysiek uit. Lees hier hoe je je hond trucjes kunt leren! Als een hond op commando in een cirkeltje draait of met zijn pootje gedag zwaait, vindt zijn publiek dit fantastisch. Maar veel belangrijker dan de verwondering van de toeschouwers is hoe jouw hond zich daarbij voelt. Gelukkig zijn de meeste honden van nature nieuwsgierig. Ze genieten van jouw aandacht en vinden het heerlijk als ze zich fysiek kunnen uitleven. Als er dan ook nog een lekkere beloning bij komt kijken, kan je hond zijn geluk niet meer op.
5 min

Fietsen met je hond: waar moet je op letten?

Wat is er mooier dan op een warme zomerdag een heerlijk ontspannen fietstocht door de natuur te maken? Samen met jouw hond wordt het nog leuker! In dit artikel lees je alles over hoe kun je een hond laten wennen aan het lopen naast een fiets. Daarnaast vind je hier meer informatie over waar moet je op letten als je met jouw hond gaat fietsen. In dit artikel gaat het dus om fietsen met je hond!