Het juiste voer voor de gecastreerde hond

Het juiste voer voor de gecastreerde hond

Een castratie zorgt ervoor dat je hond zich niet meer voort kan planten – iets wat alle hondenbezitters wel duidelijk is. Maar wist je dat een castratie vergaande gevolgen voor het hele lichaam van je viervoeter heeft? In dit artikel lees je alles over hondenvoer voor een gecastreerde hond.

Overgewicht als gevolg van de castratie

Studies hebben aangetoond dat gecastreerde honden vaker aan overgewicht lijden dan niet-gecastreerde dieren. Vooral teefjes neigen na de operatie naar obesitas. Het risico op gewichtstoename is bij hen twee keer zo hoog als bij niet-gecastreerde teefjes. Maar ook reuen hebben na de castratie vaker last van overtollig vet. Maar hoe komt dat?

Een lagere energiebehoefte, maar meer eetlust

Door een castratie verandert de hele hormoonhuishouding en daardoor ook de stofwisseling van je dier. Door het wegvallen van de vrouwelijke geslachtshormonen, oestrogenen, neemt bij teefjes het hongergevoel toe. Dit komt doordat deze hormonen een belangrijke rol spelen bij het reguleren van de eetlust en de stofwisseling. De remmende werking blijft uit en het verlangen naar hondenvoer wordt duidelijk groter. Het wordt vooral problematisch doordat de activiteit van de hond na de castratie vaak afneemt en daardoor de energiebehoefte aanzienlijk daalt. De verminderde hoeveelheid beweging is daarom ook de oorzaak van overgewicht bij gecastreerde reuen. Reuen vallen na de castratie minder af door de verandering van de hormoonhuishouding, dan dat ze aankomen door de vermindering van spontaniteit en activiteit. En wie meer eet dan eigenlijk nodig is, komt logischerwijs aan.

Waarom is overgewicht zo erg?

Overgewicht moet je serieus nemen, omdat obesitas niet alleen een probleem is op esthetisch vlak, maar het kan bij honden ook leiden tot een kortere levensverwachting. Daarnaast leidt het bij onze huisdieren vaker dan bij ons tot vele bijbehorende complicaties, zoals diabetes mellitus, hart- en vaatproblemen,  spijsverteringsklachten en een verhoogde belasting van de gewrichten.

Hoe kan ik overgewicht na de castratie tegengaan?

Het goede nieuws is: met voeding die is aangepast aan de veranderende behoeftes van je hond, kan je overgewicht wegwerken of - nog beter - voorkomen. Daarbij is het niet raadzaam om simpelweg minder regulier voer te geven. Uiteindelijk daalt na de castratie de energiebehoefte wel, maar de behoefte aan belangrijke vitamines en mineralen blijft gelijk. Een ‘eet-de-helft dieet’ betekent namelijk dat je hond niet alleen minder calorieën binnenkrijgt, maar ook minder voedingsstoffen zoals bijvoorbeeld calcium of magnesium, wat weer tot tekorten kan leiden. Daarbij kan minder voeding in combinatie met een verhoogd hongergevoel na de castratie ertoe leiden dat je hond voortdurend om eten smeekt.

In plaats van minder regulier voer te geven, kan je beter overgaan op voer dat minder rijk is aan energie, maar toch voldoende voedingsstoffen bevat en aan de behoeftes van je hond tegemoetkomt.

Hondenvoer voor een gecastreerde hond

Deze vraag heeft geen eenduidig antwoord. Dit komt doordat elke hond na de castratie een eigen, individuele voedingsstofbehoefte heeft, die afhankelijk is van het ras, de leeftijd, het geslacht, de hoeveelheid activiteit en de gezondheidstoestand. Als je twijfelt, kan je het best naar een expert gaan, bijvoorbeeld de dierenarts, en met zijn/haar hulp een nauwkeurig voedingsplan voor je hond samenstellen. Als vuistregel geldt dat de hoeveelheid calorieën van het nieuwe voer ongeveer 20 tot 30 % lager moet liggen dan in het reguliere voer. Zo hebben gecastreerde honden en honden met overgewicht ca. 52 kcal per kg lichaamsgewicht nodig. Als je hond ook na de castratie veel beweegt, dan ligt de energiebehoefte natuurlijk relatief hoger.

Kant-en-klaar voer of beter zelf koken?

Over het algemeen geldt dat je de gekoesterde voedingsgewoontes zo min mogelijk moet veranderen. Als je tot nu toe altijd kant-en-klaar voer gegeven hebt, kan je prima kiezen voor kant-en-klaar producten. Als je na de castratie ineens overgaat op het zelf bereiden van het eten, terwijl je ervoor altijd kant-en-klaar voer gaf, kan dat je hond overbelasten. Als je echter het voer van je dier aanvankelijk zelf bereidde of je hond ’BARF’– rauw voer –  kreeg, dan moet je dat blijven doen. De hoeveelheid calorieën en de toevoer van voedingsstoffen kunnen met zelf samengesteld hondenvoer natuurlijk het best in de gaten gehouden worden.

Energiearme producten die geschikt zijn voor een eigen mix, zijn bijvoorbeeld mager spiervlees, longen, magere kwark, groente, zemelen of grasmeel.

Hoe en wanneer moet je overgaan op ander voer?

Veel experts adviseren om al een paar weken voor de castratie over te gaan op het energiearme voer, om het ontstaan van overgewicht voor te zijn. Een overgang uit voorzorg is echter niet altijd nodig. Er zijn tenslotte ook honden waarbij de castratie nauwelijks effect op de eetgewoontes of activiteiten heeft. In dat geval is het zinvoller om je hond goed te observeren en regelmatig te wegen, om een mogelijke tendens in de richting van overgewicht vroeg te herkennen en tegen te kunnen gaan. Je hond wekelijks controleren kan eveneens nuttig zijn om te kunnen beoordelen of je hond mogelijk ‘een grammetje te veel’ weegt. Je hond heeft over het algemeen een gezond gewicht als je de ribben van je hond gemakkelijk onder de vacht en huid kunt voelen– als je ze echter met het blote oog al kunt zien is dat eerder een aanwijzing voor ondergewicht.

Mocht je hond vóór de castratie al de neiging hebben tot overgewicht, is het aan te raden om zo snel mogelijk over te gaan op ander voer. In dit geval het liefst vóór de ingreep. Bij de omschakeling naar nieuw voer moet je – afhankelijk van of je dit voor of na de operatie doet – hier de tijd voor nemen. Een abrupte omschakeling naar nieuw voer kan je hond veel stress geven en tot flinke verteringsproblemen leiden. Het is raadzaam om je hond langzaam en geleidelijk te laten wennen aan het nieuwe voer.

Voldoende beweging voor de gecastreerde hond

Naast gepast hondenvoer voor een gecastreerde hond, is voldoende beweging erg belangrijk. Als je erop let dat je jouw hond na de castratie goed en naar behoefte voert, lever je een waardevolle bijdrage aan de gezondheid van je hond. Maar niet alleen de voeding heeft invloed op de gezondheid van je viervoeter.. Zo moet je er bovendien op letten dat je hond voldoende beweegt. Ook honden die gecastreerd zijn en luier zijn geworden, moeten dagelijks uitgelaten worden. Met een passend en indien mogelijk gestaag toenemend bewegingsprogramma kan je jouw hond het plezier van het bewegen teruggeven en ervoor zorgen dat je hond voldoende calorieën verbrandt. Zo blijft je hond ook na de castratie lang fit en vitaal.

Onze meest behulpzame artikelen
7 min

Het juiste voer voor oudere honden

De eerste haren worden grijs en de bewegingen worden langzamer: je hond wordt oud! Dat hoort ook bij een hondenleven, net zoals bij een mensenleven. Maar om de vergrijzing bij jouw hond te verlichten kun je veel doen. Het juiste voer voor oudere honden is erg belangrijk in deze levensfase, een voeding die afgestemd is op de behoeften van oudere honden zorgt op een vergevorderde leeftijd voor gezondheid en vitaliteit.
6 min

Droogvoer vs natvoer

Het aanbod van hondenvoer is vandaag de dag groter dan ooit. Hoewel een groot aandeel van de producten voor alle honden geschikt is, blijf je als baasje toch nog een aantal vragen zitten: welke voeding is nou de juiste voeding voor mijn dier? Is droogvoer beter dan natvoer of is het andersom?
10 min

Voeding voor de Chihuahua

Klein, maar fijn. De Chihuahua is het kleinste hondenras ter wereld en staat volgens de rassenstandaard bekend als levendig, waakzaam en moedig. Als hij net zo groot zou zijn als dat hij loyaal is, zou het een geweldige waakhond zijn! Het hebben van een Chihuahua vergt veel toewijding en het beestje is erg kieskeurig in het verspreiden van zijn liefde. De Chihuahua geeft over het algemeen het grootste deel van zijn liefde aan één persoon in het huis, maar hij kan het ook wel eens verdelen over meerdere baasjes. Als de Chihuahua met liefde wordt opgevoed zal hij snel nieuwe dingen leren en daarbij ook nog eens erg vriendelijk zijn. Om ervoor te zorgen dat je Chihuahua niet het stereotype keffertje wordt is het belangrijk dat je hem op jonge leeftijd al laat wennen aan andere prikkels, zoals kinderen en andere honden. Ondanks zijn kleine formaat is de Chihuahua niet een of ander speeltje en dient hij ook als een volwaardige hond behandeld te worden. Dit laatste is in de omgang met kinderen zeer belangrijk om te onthouden. Daarnaast heeft een Chihuahua een normale behoefte aan het regelmatig uitgelaten worden, net als alle andere honden. Hij kan goed in een woning worden gehouden en heeft niet per se behoefte aan een gigantische tuin. Desondanks geniet hij natuurlijk wel van een lekkere boswandeling. Al met al is de Chihuahua een robuuste en koppige hond die graag speelt. Er bestaan verschillende theorieën over de afkomst van de Chihuahua. Het hondje draagt de naam van één van de grootste provincies in Mexico met zich mee, genaamd Chihuahua. Er zijn allerlei hints die wijzen naar de afkomst van dit ras. Niet alleen uit Mexico, maar ook China, Egypte en zelfs Malta. Vroeger leefden er wilde honden in Mexico die destijds door de Azteken werden gevangen en gedomesticeerd. Azteekse priesters verheiligden het kleine hondje en de Azteekse prinsessen waren er ook helemaal weg van. Hij werd als offerdier gebruikt en gold bovendien als degene die de doden naar het hiernamaals leidde. In 1904 werd de Chihuahua voor het eerst geregistreerd in de Verenigde Staten, door een kunstenares genaamd Rosina V. Casseli. Ze trainde de honden voor allerlei soorten optredens en in haar tijdschrift “Our Dogs” schreef ze de eerste prototype-rasomschrijving van het mini-hondje. De daadwerkelijke eerste officiële rasomschrijving werd vastgelegd in 1923 en vanuit hier vond de Chihuahua zijn weg in de wereld.