Rasspecifiek voer voor honden

Rasspecifiek voer voor honden

Het aanbod aan hondenvoer is groot en sommige hondenbezitters hebben geen idee welk product ze zouden moeten aanschaffen. Vooral op het gebied van rassenvoer heerst er veel onzekerheid: heeft een hond wel echt rasspecifiek voer nodig? Lees in dit artikel lees je alles over: rasspecifiek voer voor honden en waarom voer dat speciaal is aangepast aan de behoeften van elk hondenras van nut kan zijn.

Het ontstaan van rasspecifiek voer voor honden

Alle vandaag de dag bekende hondenrassen stammen af van de wolf. Sommige hondenrassen zijn op natuurlijke wijze onstaan, andere zijn bewust gefokt door mensen. De domesticatie van de wolf begon met dat mensen wolvenjongen als huisdier gingen houden. Zo ging na verloop van tijd hun angst voor mensen weg en gingen ze hun vergezellen bij de jacht. Naarmate de aard van de wolf geleidelijk begon te veranderen, veranderde ook zijn uiterlijk. Het domesticatieproces vond plaats in verschillende delen van de wereld, waardoor er hondenrassen ontstonden die waren aangepast aan de lokale omstandigheden en het heersende klimaat.

Door reizigers bereikten de honden andere delen van de wereld en vermenigvuldigden ze zich daar, waardoor er weer nieuwe rassen ontstonden. In de loop van de tijd begonnen mensen met opzet nieuwe hondenrassen te fokken. Hierbij moesten bepaalde karaktereigenschappen en lichamelijke kenmerken worden uitgewerkt om de mens te ondersteunen. Er werden bijvoorbeeld rassen ontwikkeld die vanwege hun lichaamsbouw, capaciteiten evenals hun karakter bijzonder geschikt waren voor jagen, hoeden of voor het beschermen van mensen.  Elk hondenras heeft niet alleen speciale kenmerken, maar ook speciale behoeften. Dit komt ook tot uiting in de vereisten van de voeding.

Welke voordelen heeft rasspecifiek voer voor honden?

Rasspecifiek voer kan bijdragen aan de gezondheid van jouw hond omdat bij de samenstelling van het voer wordt gelet op criteria die voldoen aan de specifieke voedingsbehoeften van elk hondenras. Zo zijn er bijvoorbeeld rassen die neigen naar overgewicht. Voer met een verminderde energiewaarde kan bijvoorbeeld een overschot aan helpen verminderen en de hond helpen het ideale gewicht te behouden en ziekten die worden veroorzaakt door  te voorkomen. Rasspecifiek hondenvoer kan ook een positieve invloed hebben op rasspecifieke ziektes, zoals bijvoorbeeld . Kort samengevat is het doel van rassenvoer het optimale antwoord bieden op het voedingsstofprofiel van het betreffende ras. Een ander voordeel is dat rasspecifiek voer is aangepast aan de tanden en kaken van de hond. De grootte van de stukjes voer variëren afhankelijk van het desbetreffende ras.

Voorbeeld: hondenvoer voor Labrador Retrievers

Rasspecifiek voer voor honden © fotorince / stock.adobe.com

De Labrador Retriever is een van de rassen die neigt naar overgewicht.  Niet zonder reden: labradors worden beschouwd als gulzig en zouden alles doen voor een extra portie voer. Studies tonen aan dat de reden voor de gulzigheid in de genen ligt. Door een genetische modificatie falen bij sommige labradors de zogenoemde boodschappers die het hongergevoel zouden moeten stoppen. Labradors die dit „vreetgen“ dragen, hebben eigenlijk altijd honger. Speciaal voer voor labradors heeft daarom een lagere energie-inhoud en bijzonder verzadigende voedingscomponenten. Vanwege zijn grootte neigt de labrador naar gewrichtsproblemen. Ook hier kan rasspecifiek voer een positief effect op hebben omdat het zo is samengesteld dat het voer alle voedingsstoffen bevat die de natuurlijke gewrichtsfunctie kunnnen ondersteunen om ziektes te voorkomen.

Royal Canin Labrador Retriever Adult – zooplus

Product tip: Royal Canin Labrador Retriever Adult

ROYAL CANIN Labrador Retriever Adult is geschikt voor Labrador Retrievers vanaf de leeftijd van 15 maanden en werd speciaal ontwikkeld voor de voedingsbehoeften van dit hondenras. De rassenvoeding heeft een aangepast caloriegehalte – inclusief verhoogd eiwitgehalte en verlaagd vetgehalte – waardoor het ideale lichaamsgewicht wordt behouden. ROYAL CANIN Labrador Retriever Adult ondersteunt de barrièrefunctie van de huid dankzij een exclusief voedingscomplex. Bernagie-olie en andere essentiële vetzuren behoren tot de voedingsstoffen die het voer bevat en helpen de gezondheid van de huid en vacht te behouden.

Als een vastberaden atleet geeft de Labrador Retriever alles bij het uitvoeren van lichamelijke activiteit. Vanwege zijn solide lichaamsbouw en sterke botten heeft jouw hond voedingsstoffen nodig die helpen om gezonde gewrichten te behouden. ROYAL CANIN Labrador Retriever Adult helpt de gezondheid van botten en gewrichten te ondersteunen door speciale voedingsstoffen toe te voegen, waaronder de omega-3-vetzuren EPA en DHA.

Bovendien zijn de textuur en formule van de brokken exclusief afgestemd op de kaak van de Labrador Retriever. De speciaal aangepaste vorm van de brokken stimuleert het kauwen en voorkomt zo het overhaastig schrokken.

Voorbeeld: hondenvoer voor de Duitse herder

© Mikkel Bigandt / adobe.stock.com

Ook de Duitse herder neigt naar gewrichtsproblemen. Bovendien heeft hij ook nog eens een gevoelige spijsvertering. In het beste geval bevat het voer voedingsstoffen die de gewrichtsfunctie ondersteunen en bestaat het uit licht verteerbare ingrediënten. De Duitse herder heeft slechts een lage concentratie aan immunoglobuline A waardoor hij over het algemeen een hoger risico heeft op infecties. Toevoegingen in het voer kunnen het immuunsysteem versterken. Meer informatie over rasspecifiek voer voor Duitse herders vind je in onze webwinkel.

Andere hondenrassen

Voor de volgende hondenrassen bieden wij een selectie van hoogwaardig, rasspecifiek voer:

Lees ook onze artikelenover speciale voeding voor de Berner Sennenhond, Chihuahua, Golden Retriever, Labrador Retriever.

 

Onze meest behulpzame artikelen
9 min

Levensmiddelen die honden niet mogen eten

Niet alle levensmiddelen die wij mensen zomaar kunnen eten, zijn goed voor onze honden. Soms zijn zelfs de kleinste hoeveelheden giftig, terwijl het soms ook eraan ligt hoe vaak je hond iets binnenkrijgt of de bereiding van de levensmiddelen. Krijg een goed overzicht over de schadelijke en ongevaarlijke voedingsmiddelen voor je hond. 

7 min

Het juiste voer voor oudere honden

De eerste haren worden grijs en de bewegingen worden langzamer: je hond wordt oud! Dat hoort ook bij een hondenleven, net zoals bij een mensenleven. Maar om de vergrijzing bij jouw hond te verlichten kun je veel doen. Het juiste voer voor oudere honden is erg belangrijk in deze levensfase, een voeding die afgestemd is op de behoeften van oudere honden zorgt op een vergevorderde leeftijd voor gezondheid en vitaliteit.

6 min

Droogvoer vs natvoer

Het aanbod van hondenvoer is vandaag de dag groter dan ooit. Hoewel een groot aandeel van de producten voor alle honden geschikt is, blijf je als baasje toch nog een aantal vragen zitten: welke voeding is nou de juiste voeding voor mijn dier? Is droogvoer beter dan natvoer of is het andersom?