Vegetarische voeding is meer dan alleen een trend. Er zijn meer dan genoeg argumenten om vlees links te laten liggen: Vegetarisch eten is gezond, het kost geen dierenlevens en is goed voor het milieu. Maar hoe zit dat bij honden – is vegetarisch hondenvoer ook een optie voor hen?
Veel vegetarische hondeneigenaren eten geen vlees en zouden ook hun hond graag vegetarisch voer geven, mits dat mogelijk zou zijn. Echter zijn honden, net zoals wolven, carnivoren dus vleeseters. Een vegetarisch dieet is daarom niet geschikt voor hen. Dat is althans het argument tegen vegetarisch voer voor honden. Desalniettemin zijn er veel kleine en grote verschillen tussen de hond en de wolf, waaronder de spijsvertering. Beide diersoorten hebben een andere achtergrond: wolven zijn niet gewend aan mensen. Daarentegen is dat bij honden anders: Waar mensen leven, leven ook honden. Ze zijn al duizenden jaren trouwe begeleiders van de mensen. Eeuwenlang hebben honden de etensresten van mensen gegeten die vaak weinig vlees bevatten aangezien vlees erg kostbaar was. Pas in de afgelopen tientallen jaren waarin vlees een algemeen beschikbaar goed werd, kreeg de hond steeds meer vlees in zijn voerbak – althans in de westerse geïndustrialiseerde landen. In veel landen eten honden ook vandaag nog etensresten, deels ook aas of zelfs menselijke uitwerpselen. In tegenstelling tot katten leven wilde honden dus van veel minder prooidieren. Etensresten zijn ongetwijfeld geen geschikt hondenvoer maar in de loop van de tijd heeft de spijsvertering van de hond zich aangepast aan deze gewoontes.
De hond: alles- of vleeseter?
Door deze aanpassing kunnen honden tegenwoordig niet alleen vlees maar ook koolhydraten verteren. Dit blijkt uit meerdere studies waaronder een studie uit Uppsala uit het jaar 2013. Hierin wordt bewezen dat honden zetmeel veel beter kunnen verwerken dan wolven. Is de hond nu een carnivoor of omnivoor? Hier verschillen de meningen over. Echter is het zeker dat honden minder afhankelijk zijn van dierlijk eiwit dan katten of wolven. Honden worden daarom soms ook wel ‘carni-omnivoren’ genoemd – alleseters die overwegend vlees eten.
Waarom vegetarisch?
Steeds meer hondeneigenaren zijn zelf vegetariër. Als je uit ethische redenen zoals bijvoorbeeld de intensieve veehouderij tegen het eten van vlees bent, is het moeilijk om je viervoeter elke dag vleesmaaltijden te geven. Anderen kiezen uit ecologische redenen ervoor om geen vlees te eten aangezien de productie van plantaardige voeding minder schaarse middelen verbruikt. Voor deze groep zijn vaak compromissen mogelijk: Ze gebruiken vegetarisch hondenvoer als lekkernij of wisselen het geven van maaltijden met vlees af. Als de hond er tegen kan, is er niets tegen het afwisselen van voer. Af en toe wordt het overstappen naar vegetarisch hondenvoer ook veroorzaakt door de hond zelf: sommige honden hebben voedingsmiddelonverdraagzaamheden of allergieën tegen plantaardig eiwit waardoor de hondeneigenaar kiest voor vegetarisch of veganistisch hondenvoer.
Vegetarisch en evenwichtig
Dat honden af en toe aan een wortel knauwen is niets nieuws. Toch is het af te raden om je hond uit het vuistje vegetarisch te voeren. Vitamines, eiwitten, mineralen en vetten moeten namelijk op de behoefte van de hond afgestemd zijn. Anders ontstaat er een risico op gebreken die vaak pas na een aantal jaar tevoorschijn komen. Inmiddels hebben hondeneigenaren gelukkig de keuze tussen meerdere soorten vegetarisch hondenvoer. Deze bevatten plantaardige eiwit bronnen want de juiste hoeveelheid eiwit blijft belangrijk. Sommige fabrikanten gebruiken bijvoorbeeld zoete lupine om aan de eiwitbehoefte te voldoen. Een voorbeeld hiervan is Lukullus Veggie. Dit koudgeperste compleetvoer met veel groente in combinatie met koudgeperste oliën geeft je hond alles wat hij nodig heeft. Het wordt zelden afgeslagen en de brokken zijn niet vettig waardoor ze ook als lekkernij gegeven kunnen worden. Het bedrijf Yarrah heeft vegetarisch hondenvoer uit biologische landbouw en biedt daarnaast ook vegetarisch Yarrah-natvoer aan. Fabrikanten zoals Green Petfood bieden naast puur vegetarisch hondenvoer met eiwitbronnen zoals aardappeleiwit en erwten ook hypoallergeen hondenvoer aan. De bron van eiwit in dit voer is insecten, wat rekening houdt met zowel honden met onverdraagzaamheden als met duurzaamheidsaspecten.
Tips voor een vegetarisch dieet voor honden
Voer je hond niet vegetarisch uit het vuistje maar kies voor geschikt compleetvoer – een aantal soorten zijn reeds aan bod gekomen. Zo ben je verzekerd van een evenwichtig voedingspatroon van je viervoeter. Een nieuwe voersoort moet altijd langzaam geïntroduceerd worden – meng een deel van het oude voer met een stijgend deel van het nieuwe voer zodat je hond eraan kan wennen. Als je viervoeter het vegetarische voer goed verdraagt, kan je er af een toe magere kwark of een ei aan toevoegen. Vooral bij honden die in de groei zijn is het belangrijk om het vegetarische voedingspatroon te laten nakijken door de dierenarts d.m.v. een regelmatige gezondheidscheck. Breng dit ook ter sprake bij de jaarlijkse controle. Als je je hond vegetarisch of veganistisch hondenvoer als aanvulling op vleeshoudende voeding geeft, hoef je doorgaans op niets extra te letten.
Niet alle levensmiddelen die wij mensen zomaar kunnen eten, zijn goed voor onze honden. Soms zijn zelfs de kleinste hoeveelheden giftig, terwijl het soms ook eraan ligt hoe vaak je hond iets binnenkrijgt of de bereiding van de levensmiddelen. Krijg een goed overzicht over de schadelijke en ongevaarlijke voedingsmiddelen voor je hond.
De eerste haren worden grijs en de bewegingen worden langzamer: je hond wordt oud! Dat hoort ook bij een hondenleven, net zoals bij een mensenleven. Maar om de vergrijzing bij jouw hond te verlichten kun je veel doen. Het juiste voer voor oudere honden is erg belangrijk in deze levensfase, een voeding die afgestemd is op de behoeften van oudere honden zorgt op een vergevorderde leeftijd voor gezondheid en vitaliteit.
Het aanbod van hondenvoer is vandaag de dag groter dan ooit. Hoewel een groot aandeel van de producten voor alle honden geschikt is, blijf je als baasje toch nog een aantal vragen zitten: welke voeding is nou de juiste voeding voor mijn dier? Is droogvoer beter dan natvoer of is het andersom?