Katten of kittens bij elkaar zetten

katten bij elkaar zetten

Het blijft opwindend wanneer er een nieuw familielid in huis komt. Voor je net zozeer als voor de schattige nieuweling. Het hele gewenningsproces duurt normaal gesproken zo’n twee maanden. Eventuele problemen of moeilijkheden in het begin komen meestal tot een goed einde. Een beetje blazen en knorren hoort er in de kennismakingsfase gewoon bij. Serieuze agressie zouden niet meer voor moeten komen, zeker niet na ongeveer drie weken. Ondanks dat katten in principe gezellig en vriendelijk zijn, kunnen ze – net als mensen – niet met iedereen even goed opschieten. Zodat het betrekken van jouw huis zowel voor jou als jouw nieuwe huisgenoot prettig verloopt, hoef je alleen maar een paar tips van kattenkenners op te volgen. Hier lees je alles over meerdere katten bij elkaar zetten.

Zo landt jouw nieuwe kat op vier pootjes

Je kunt beide katten bijvoorbeeld met een handdoek lichtjes afwrijven – en dat dan vooral aan de slapen en de kin, omdat daar de geurklieren zitten. Zo zorg je ervoor dat de katten van tevoren al aan elkaars geur kunnen wennen. Ook kan de nieuwe kat zo op zijn of haar gemak wennen aan de geur van het nieuwe thuis. Eventuele heimwee bij de nieuw ingetrokken kat kan ook overwonnen worden door het vertrouwde knuffeldekentje mee te nemen, dat naar het oude huis ruikt. Met ditzelfde knuffeldekentje kun je ook weer de kat die al in jouw huis woont laten wennen aan de geur van de nieuwe kat. Met de krabmeubels van de eerste kat kan de nieuweling wederom aan de bestaande geur wennen.
Let er wel op dat iedere kat verwacht dat ze een eigen kattenbak en voerbak tot hun beschikking hebben.

Natuurlijk is het sterk aan te raden om beide katten te laten castreren. Als ze eenmaal geslachtsrijp zijn, kunnen katers zich erg opdringerig gedragen tegenover hun vrouwelijke soortgenoten. Dat kan tot duidelijke conflicten en problemen leiden. En natuurlijk ook naar het nageslacht toe. Omdat katers nu eenmaal niet bepaald zachtzinnig met hun kattenkinderen omspringen, rest de moeder de taak om haar jongen te verdedigen. Dat zorgt voor erg veel stress bij de kattenmoeder.
Als er een kitten uit een ander huishouden in huis komt, is het normaal dat de jonge nieuweling een beetje gestrest blijft en er mogelijk wat symptomen als diarree optreden.
Om de mogelijke stress bij jouw katten te minimaliseren, kun je kunstmatig geproduceerde feromonen gebruiken. Deze zijn in de vorm van verstuiverstekkers en -sprays verkrijgbaar.

Hier kun je krabmeubels en slaapplaatsen mee besproeien. Let op: besproei de kat absoluut niet direct. Eventueel kun je de socialisatie van jouw katten met Bachbloesem effectief ondersteunen.

Tips voor alle wandelende vachtjes

Kittens uit dezelfde worp in huis halen heeft zowel voor het baasje als voor de katten zelf positieve effecten. Als je katten uit het dierenasiel adopteert en hun een nieuw thuis wilt bieden, zou het natuurlijk ideaal zijn als ze daar al in harmonie samenleefden.

Als je eerder al twee of meer katten had en één van jouw geliefde huisdieren kwijtraakt, als deze bijvoorbeeld komt te overlijden, is het belangrijk dat de nieuwe kat qua karakter op zijn voorganger lijkt. Zo kunnen de twee katten zo snel mogelijk een prachtige vriendschap sluiten.

Als de kat eerder in zijn of haar eentje samen met jou woonde, zorg er dan ook voor dat het karakter van de nieuwe kat op dat van jouw bestaande huisgenoot lijkt. Een rustige pers en een luidruchtige siamees passen normaal gesproken niet perfect bij elkaar. Ook bij Europese huiskatten en andere is het belangrijk dat je inschat of de kattenpersoonlijkheden bij elkaar passen. Verschillen in karakter kunnen natuurlijk voor beide partijen een interessante verrijking zijn!

Jouw nieuwe huisgenoot moet na de verhuizing zo’n vier weken binnen blijven en dan pas stukje bij beetje het hele territorium gaan verkennen. Na deze tijd laat je jouw kat in het ideale geval eerst rustig jouw tuin verkennen terwijl je haar aan een riempje houdt, voordat je haar de wijde wereld in laat gaan.

Het kan interessant zijn en tot grappige inzichten leiden als we ons realiseren dat onze miauwende huisgenoten in sommige opzichten net zo eigenaardig zijn als wij mensen. Als je alle tips in je achterhoofd houd en met veel geduld en liefde tewerk gaat, zal een nieuwe kat zeker voor veel extra plezier en vreugde zorgen in jouw huishouden.

Onze meest behulpzame artikelen
6 min

Houdt mijn kat van me? 10 tekenen die het bewijzen

Katten zijn mysterieuze wezens. Door hun wisselende gedrag tonen ze dan weer meer of minder genegenheid richting hun baasje. Ook geven ze af en toe subtieler dan honden zouden doen hints dat ze van je houden. Als je katten goed kent, zul je deze tekenen echter snel herkennen. Hoe meer je daarbij op je instinct vertrouwt, net zoals je kat , des te meer je zult zien en voelen dat je kat van je houdt.
5 min

Vijf tekenen dat je kat je vertrouwt

Een harmonieuze relatie met je kat berust op vertrouwen. Maar hoe kun je een vertrouwensband met je kat opbouwen en hoe laten ze zien dat ze je vertrouwen? Dat is goede vraag, want katten staan bekend als onafhankelijk en moeilijk te doorgronden. Echter kunnen deze vijf gedragskenmerken je verraden of en in hoeverre jouw kat je vertrouwt.