Clickertraining voor katten: tips en instructies

clickertraining kat beloning met snoepje

Clickertraining is niet alleen een nieuwe bezigheids- en opvoedingsmethode voor paarden en honden, maar het kan ook voor katten worden toegepast.

Wil je graag de gewoonte van je kat om je bank te markeren afleren of wil je haar een paar trucjes leren? Dan kun je kattenopvoeding combineren met de leuke én wetenschappelijk erkende clickertraining voor katten!

Wat is een clicker?

Een clicker is een klein apparaat. Als je op de geïntegreerde knop drukt, knakt de clicker zoals kleine bommetjes uit de speelgoedwinkel. Dit geluid wordt geproduceerd als het stukje metaal dat onder spanning staat klikt wanneer je de knop indrukt. Meestal hebben de apparaatjes een druppelvorm, zodat ze goed in de hand liggen.

Zorg ervoor dat als je de clicker uitkiest, deze geschikt is voor de kat. Het is mogelijk dat sommige clickers te luid voor ze zijn, want het is bekend dat katten een zeer goed ontwikkeld gehoor hebben. Dus test hem van tevoren om te zien of het geluid je kat afschrikt. Als je kat geïnteresseerd maar toch ontspannen reageert, is de clicker geschikt.

Maar waarom moet je meteen een clicker kopen? Is een ‘Goed gedaan!’ niet voldoende bij clickertraining voor katten? Het antwoord is nee.

De menselijke stem klinkt altijd anders naargelang je verdrietig of blij, gezond of verkouden bent. Het gehoor van de kat is zeer gevoelig, dus je kat merkt het meteen als er iets niet klopt. Een clicker daarentegen klinkt altijd hetzelfde.

Hoe werkt de clickertraining voor katten?

Clickertraining is een wetenschappelijk erkende trainingsmethode voor verschillende huisdieren, onder andere paarden, honden en katten. De bedoeling is dat het klikgeluid wordt gebruikt om ongewenst gedrag te verminderen. Bovendien wordt gewenst gedrag met gerichte oefeningen versterkt.

Veel katten kunnen koppig zijn. Als dat het geval is kun je je kat met een clicker vervelende gewoontes afleren. Het geheim: als je kat gewenst gedrag vertoont, druk je op dat moment op de knop van de clicker en beloon je ze met een smakelijke snack. De methode is dus gericht op beloning en is niet bedoeld om straf of dwang te gebruiken.

Dit betekent dat als je kat de gewenste actie niet uitvoert, er geen negatieve gevolgen zijn. De beloningen zorgen ervoor dat de kat weet dat er een beloning aan de training is gekoppeld. Zo kun je katten die over het algemeen lui en koppig zijn, ook motiveren.

Als je regelmatig met je kat traint, kun je het e.e.a. bereiken.

  • Nieuwe commando’s aanleren.
  • Ongewenst gedrag corrigeren.
  • Het vertrouwen tussen jezelf en de kat versterken.

Een clicker correct gebruiken

Als je kat het gewenste gedrag vertoont, druk je op de knop en beloon je de kat met een snack. Tot dusver de theorie. Maar hoe begin je een clickertraining voor katten?

Clickertraining voor katten doe je het best altijd op een rustige plaats. Verwijder alles wat voor je kat voor afleiding zorgt. Maak je kat nu attent op de clicker. Ze moet begrijpen dat een klik gelijk staat aan een onmiddellijke beloning. De maximale vertragingstijd mag maar twee seconden zijn.

Het is aan te bevelen om tijdens de vormende fase met de clickertraining te beginnen. Herhaal de eenvoudige oefening verschillende keren per dag tot je kat de ‘klik’ kent en die koppelt aan de beloning. Specialisten noemen dit principe ‘klassieke conditionering’.

Een clickertraining voor katten bestaat uit drie stappen

De clicker geeft een neutrale stimulans (de klik) die je kat koppelt aan een primaire versterker (de snack). Een voorbeeld uit het dagelijks leven illustreert dit principe. Want welke kat rent er niet naar je toe bij het horen van een krakende zak voer die je opent?

Na de klassieke conditionering volgt ook de operante conditionering, oftewel instrumenteel leren. Je kat moet een bepaald gedrag koppelen met een beloning, bijvoorbeeld ‘zit’. Zodra je kat gaat zitten, zeg je duidelijk ‘Zit!’ en klik je meteen daarna. Nu moet je de kat ook onmiddellijk belonen. Je kunt dit doen door een snack of kattenspeelgoed boven de kop te houden. Normaal gaan katten in dergelijke situatie zitten om een beter zicht op het voorwerp te hebben.

Een andere mogelijkheid is ‘capturing’: het vastleggen van gedrag in het dagelijks leven. Je kat leert nu dat als ze een bepaald gedrag uitvoert (in dit geval ‘zit’), ze na de klik een beloning krijgt. Dit schept een gevoel van prestatie en je kat zal de beweging steeds vaker uitvoeren.

Kat en baasje clickertraining
Bij de clickertraining komt het aan op timing: beloon je kat onmiddellijk na elke klik.

Waarop moet je letten bij clickertraining voor katten

De juiste timing is heel belangrijk! Als je je kat niet onmiddellijk na de klik beloont, zal ze de actie niet met het geluid in verband brengen. Wees daarom altijd geconcentreerd en zorg dat je onmiddellijk reageert.

Las een pauze in als je kat na een bepaalde tijd geen belangstelling voor de clickertraining meer toont. Want als je kat niet wil, wil ze echt niet. Valse ambitie leidt alleen maar tot frustratie. Voer daarom veel, maar telkens korte trainingssessies uit. Zo voorkom je dat je je kat niet overbelast of eventueel afschrikt.

Wanneer is het gebruik van een clicker zinvol?

Een clickertraining biedt je verschillende mogelijkheden. Als je kat bijvoorbeeld erg bang is om naar de dierenarts te gaan, kun je dit probleem misschien onder controle krijgen met behulp van een clicker. Je kunt ook andere stressvolle situaties op een speelse manier aanpakken, zodat je kat zich ontspant.

Als je kat ongepast gedrag vertoont en in je huis markeert, kun je ze spelenderwijs van dit gedrag afbrengen. Als je kat te weinig uitdaging heeft en zich vaak verveelt, kun je ze ook een waardig alternatief bieden voor gebruikelijk kattenspeelgoed met de clickertraining voor katten.

Onze meest behulpzame artikelen
5 min

Vijf tekenen dat je kat je vertrouwt

Een harmonieuze relatie met je kat berust op vertrouwen. Maar hoe kun je een vertrouwensband met je kat opbouwen en hoe laten ze zien dat ze je vertrouwen? Dat is goede vraag, want katten staan bekend als onafhankelijk en moeilijk te doorgronden. Echter kunnen deze vijf gedragskenmerken je verraden of en in hoeverre jouw kat je vertrouwt.
4 min

Waarom likt mijn kat me?

Iedereen met twee katten kent het wel: als ze elkaar bijzonder aardig vinden, helpen ze elkaar bij het verzorgen van de vacht. De katten likken elkaar liefdevol schoon. Maar wat betekent het nu eigenlijk als je kat je likt?
7 min

Kittens opvoeden voor beginners

Kittens leren in de eerste weken van hun prille leventje erg veel van hun moeder en van hun broertjes en zusjes. Een menselijke hand in hun opvoeding is ook broodnodig: de mama-kat voedt haar kinderen natuurlijk niet naar menselijke maatstaven op. In dit artikel lees je alles over kittens opvoeden. Als menselijke huisgenoot is het dus aan jou om je kittens duidelijk te maken dat de gordijnen, het behang en banken er niet hangen en staan om de nageltjes aan te scherpen. Het helpt ongelofelijk als je de achterliggende redenen voor bepaalde gedragingen begrijpt. Als jouw kitten zijn nageltjes scherpt aan bijvoorbeeld het behang of de gordijnen, markeert hij met geurklieren op zijn pootjes zijn territorium. Mensen kunnen deze subtiele geur niet ruiken, maar andere katten en ook veel andere dieren wel. De kat scherpt op deze manier tegelijkertijd zijn nageltjes, maakt deze schoon en strekt zich eens lekker uit. Het scherpen van de nageltjes is dus doodnormaal gedrag. Jouw kat mag deze drang natuurlijk met plezier helemaal botvieren, maar niet aan het meubilair. Haal daarvoor een speciaal voor dit doel ontworpen krabpaal of krabplank in huis. Met een gezonde dosis empathie, kalmte en een beetje geduld zal jouw kitten dat in de meeste gevallen gewoon van je aannemen.