Mijn kat snurkt: wanneer moet ik naar de dierenarts?

Kat snurkt met open mond

Ook katten snurken af en toe.

Snurkt je kat af en toe? Dat is in de meeste gevallen geen reden tot bezorgdheid. Toch moet je rhonchopathie, zoals dat medisch wordt genoemd, niet altijd te licht opvatten. Gevaarlijke ziektes of gezondheidsproblemen kunnen namelijk de oorzaak zijn.

Is het erg als mijn kat snurkt?

Veel katten snurken af en toe, wat op het eerste moment niet verontrustend hoeft te zijn. Het gaat er vaak vooral om in hoeverre en wanneer jouw kat snurkt.  Als ze alleen ‘s nachts lichte snurkgeluiden maakt, is dat meestal onschadelijk.

Aanwijzingen voor gevaarlijke oorzaken

Als je snurkende kat echter nog andere symptomen zoals kortademigheid (dyspnoe) of zwakte vertoont, kunnen gevaarlijke ziektes de oorzaak zijn.

Ook koorts is een belangrijke aanwijzing dat je kat mogelijk een infectie met bacteriën of virussen heeft. Maar ook andere ernstige ziektes (bijv. tumoren) kunnen ervoor zorgen dat de lichaamstemperatuur van je kat stijgt.

Niet zelden gaat het snurken van katten gepaard met andere symptomen. Als er een ontsteking is, kun je naast de typische “stridor” (ademhalingsgeluid door vernauwde luchtwegen) bijvoorbeeld een slijmerige neusafscheiding zien.

Wanneer moet ik naar de dierenarts?

Als je kat hard snurkt en daarnaast de onderstaande symptomen vertoont, moet je het probleem laten onderzoeken bij je dierenarts.

  • De kat vertoont andere symptomen zoals een gebrek aan eetlust en gewichtsverlies of gezwollen lymfeklieren.
  • Als ze snurkt, maakt ze ook nog andere ademhalingsgeluiden (bijvoorbeeld ratelen).
  • Je kat hoest meer (ook overdag).

Let op: in ernstige gevallen vertonen de getroffen katten ernstige ademproblemen en zelfs ademhalingsstoornissen. Dit laatste is een teken dat je kat geen lucht meer krijgt. In dat geval worden ook de slijmhuiden blauw (cyanose). Ga direct naar de dierenarts om ergere problemen te voorkomen!

Oorzaken: waarom snurken katten?

Als je kat tijdens het slapen een luid ademgeluid geeft, snurkt ze. Dit geluid wordt meestal veroorzaakt door trillingen die ontstaan door een vernauwing van de bovenste ademwegen.

Daarom zijn er verschillende oorzaken die tot snurken bij katten leiden. De belangrijkste zijn:

Te hoge belasting

Te veel gewicht kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Dat geldt ook voor honden of katten. Het overgewicht drukt namelijk vaak op organen zoals het hart of de longen. Daardoor worden deze zwaar belast en proberen ze de druk dwangmatig tegen te gaan. Gezondheidsproblemen zijn dus een logisch gevolg.

Poliepen komen bij katten geregeld voor

Poliepen zijn bij katten een van de meest voorkomende ziektes aan de ademwegen die leiden tot snurken. Dergelijke goedaardige neus-keelpoliepen zijn pathologische weefselvergrotingen in de neusgatenruimte die bestaan uit ontstoken cellen en bindweefsel.

De verandering komt vooral veel voor bij jonge dieren, beginnend bij de buis van Eustachius. Een poliep is daarom vaak het gevolg van een eerdere middenoorontsteking (otitis media).

Poliepen bij kat snurkt
Dit is hoe poliepen er bij katten uit kunnen zien.

Als je kat door de buurt struint, kunnen deeltjes zoals kafnaalden of hard gras in de luchtwegen terechtkomen. Vervolgens vernauwen ze de luchtwegen, waardoor je kat snurkt en piept. Als het vreemde voorwerp het omliggende weefsel doorboort, bestaat er ook een risico op een pijnlijke ontsteking.

Of het nu om stuifmeel, huisstofmijten of voer gaat, ook allergische reacties veroorzaken bij katten vaak een zwelling van de ademwegen en daarmee een vernauwing. Dan kun je naast het snurken ook zien dat je kat niest of jeuk voelt.

Adempauze

Als je kat alleen ‘s nachts snurkt, kan ze last hebben van slaapapneu. De ademhaling stopt dan af en toe terwijl je kat slaapt. Als deze adempauzes toenemen, moet je dit met je dierenarts bespreken. Op den duur kan de resulterende onvoldoende zuurstoftoevoer namelijk schadelijk zijn voor je kat.

Als je kat verkouden is of niesziekte heeft, kan ze moeite hebben met ademhalen. Bij inspanning of in haar slaap snurkt ze dan vaak.

Diagnose: wat onderzoekt de dierenarts bij een kat die snurkt?

Als je kat snurkt, moet je dit voor de zekerheid door de dierenarts laten onderzoeken. Deze kan de ademwegen van je kat beter bekijken en pathologische veranderingen opsporen.

Uitwendige veranderingen

Aan het begin van het onderzoek bekijkt de dierenarts het uiterlijk van je kat. Zo controleert hij of het gezicht van de kat symmetrisch is of dat er al op het eerste gezicht een vergroting in de omvang in de neus valt op.

Een verdere blik in de mondholte en de oren (otoscopie) geeft je dierenarts meer inzicht. Hierbij let hij met name op eventuele afscheidingen of zwellingen. Hij kan ook de lengte van het zachte gehemelte inschatten.

Vervolgens worden de luchtpijp en de onderste ademwegen onderzocht. Daarvoor tikt hij op de hals van je kat en luistert hij met behulp van een stethoscoop naar de longen.

Beeldvormend medisch onderzoek

In zo’n geval is het noodzakelijk ook beeldvormend medisch onderzoek toe te passen. Met behulp van een röntgenonderzoek kan de dierenarts belangrijke gebieden visualiseren die hij van buitenaf niet kan zien. Op de röntgenfoto kan hij bijvoorbeeld vreemde voorwerpen

Behandeling: wat kan ik doen als mijn kat snurkt?

De keuze van therapie hangt altijd af van de oorzaak. Als je kat bijvoorbeeld poliepen of vreemde voorwerpen in de ademwegen heeft, kan de dierenarts deze operatief verwijderen. Hetzelfde geldt voor tumoren, waarvan de behandeling afhankelijk is van de locatie, het type en de grootte. Bestraling of chemotherapie kan worden gebruikt als alternatief voor de behandeling van kanker.

Als je kat bovendien een paar kilo te zwaar is (een andere mogelijke oorzaak van het snurken) is het belangrijk dat ze gecontroleerd afvalt. Pas de voeding aan en zorg ervoor dat je kat genoeg beweegt.

Prognose: hoe zit het met de kansen op herstel?

Als je kat snurkt, zijn de vooruitzichten afhankelijk van de oorzaak. Daarom is het belangrijk om vroegtijdig advies te vragen aan je dierenarts. Hoe eerder hij een te behandelen oorzaak kan vinden, des te beter zijn de kansen op herstel.

Onze meest behulpzame artikelen
3 min

Kattenleeftijd

Het is algemeen bekend dat de leeftijd van een hond gemakkelijk kan worden afgeleid: één hondenjaar staat gelijk aan zeven mensenjaren, waarbij ook hier het ras en het gewicht van de hond belangrijk zijn. Hoe oud kunnen katten nou worden? Vanaf welke leeftijd worden katten beschouwd als oudere katten? In dit artikel lees je alles over kattenleeftijd.
4 min

Wormen bij katten

Wormen bij katten zijn een akelig hoofdstuk in het leven van een kat, en van zijn of haar baasje. Helaas komen de meeste kattenvrienden (figuurlijk) met wormen in aanraking – vooral als jouw kat vrij door de buurt mag dwalen. Maar ook binnenkatten kunnen wormen oplopen door verontreinigd voer.
4 min

Krolsheid bij katten

De voorplantingscyclus van de kat onderscheidt zich essentieel van die van de mens. Veel levensfasen van een kat zijn daarom een beetje raadselachtig voor ons. Wij weten niet hoe we ons moeten gedragen en hoe we ons huisdier kunnen helpen. Daarbij hoort ook de tijd waarin de kat ontvankelijk is om zwanger te worden, de zogenaamde ´krolsheid`. Als de kat krols is, kan je verschillende soorten gedrag herkennen, zoals het typische rollen op de grond. In dit artikel lees je dus alles over krolsheid bij katten.