De lichaamstemperatuur van katten

lichaamstemperatuur van katten

De lichaamstemperatuur van een kat ligt normaal gesproken tussen de 38,0 en 39,3 graden Celsius.

De lichaamstemperatuur van katten is een belangrijke indicator van hun gezondheid. Hoe hoog is de temperatuur normaal? Vanaf wanneer spreek je van koorts en vanaf wanneer van onderkoeling? Ontdek hier de belangrijkste waarden en symptomen.

De normale lichaamstemperatuur van katten

De term ‘lichaamstemperatuur’ verwijst naar de inwendige lichaamstemperatuur of lichaamskerntemperatuur van de kat. Het gaat hier om de temperatuur van de inwendige organen.

Hoe hoog is de lichaamstemperatuur van een kat normaal? De normale lichaamstemperatuur van een volwassen kat ligt tussen de 38,0 en 39,3 graden Celsius. Sommige experts noemen ook 39,0 of 39,2 graden als bovengrens.

Bij kittens kan de lichaamstemperatuur echter iets hoger zijn. Kittens hebben een lichaamstemperatuur tussen de 38,0 en 39,5 graden Celsius.

Wanneer heeft een kat koorts?

Als de lichaamstemperatuur van een kat hoger dan 39,3 graden Celsius is, spreekt men van koorts.

Een waarde vanaf 41 graden wordt hoge koorts genoemd. Vanaf 41,6 graden wordt de koorts levensgevaarlijk. Een lichaamstemperatuur boven de 43 graden Celsius is dodelijk voor katten.

Koorts op zich is overigens geen ziekte, maar slechts een symptoom van een ziekte. Het helpt het lichaam de infectieverwekkers te bestrijden.

Als je kat koorts heeft, kan dat bijvoorbeeld leiden tot een infectie met bacteriën, virussen, schimmels of parasieten. Ook ontstekingen van bepaalde organen, auto-immuunziekten, tumoren of vergiftigingen kunnen gepaard gaan met koorts.

Een verhoogde lichaamstemperatuur moet je daarom altijd door de dierenarts laten onderzoeken.

lichaamstemperatuur bij katten meten
Voor een nauwkeurig resultaat wordt de koorts bij katten rectaal gemeten.

Lichaamstemperatuur van katten: de belangrijkste waarden

Lichaamstemperatuur kat graden Celsius
Lagere temperatuur < 38
Normale temperatuur 38 – 39,3
Koorts 39,3 – 41
Zeer hoge koorts > 41
Levensgevaarlijke koorts > 41,6
Dodelijke koorts > 43

Tekenen van koorts

Hoe herken je of je kat koorts heeft? Er zijn een aantal symptomen die wijzen op een verhoogde lichaamstemperatuur bij katten:

  • verminderde eetlust;
  • meer drinken;
  • slapheid en apathie;
  • droge, soms hete neus;
  • trillen of hijgen.

Je kunt er echter alleen zeker van zijn als je de temperatuur meet met een koortsthermometer.

Het verschil tussen koorts en hyperthermie

Koorts mag niet worden verward met hyperthermie. Hyperthermie is namelijk een oververhitting van het lichaam, bijvoorbeeld als gevolg van een te warme omgeving. In het ergste geval kan dit leiden tot een hitteslag bij de kat. Klassiek geval: Het dier wordt in de zomer langere tijd in een gesloten auto achtergelaten.

Ook door stress kan de lichaamstemperatuur van een kat stijgen.

Koorts bij katten meten

Hoe meet je nu het beste de lichaamstemperatuur van je kat? Hiervoor moet je de koortsthermometer rectaal, dus in de endeldarm van je kat, plaatsen. Het werkt het beste als je met z’n tweeën bent. De een houdt de kat vast, de ander meet de koorts. Een beetje vaseline maakt het makkelijker.

Let er bij het meten van de koorts goed op dat je de darm van je kat niet per ongeluk verwondt. Als je kat te veel tegenspartelt, laat je de meting van de koorts voor de zekerheid over aan de dierenarts.

Oorthermometers voor mensen zijn helaas niet geschikt. Ze geven namelijk geen betrouwbare resultaten bij katten.

Tip: koop een thermometer voor dieren met een flexibele punt om het risico op verwondingen te verminderen.

Onderkoeling bij katten

Een onderkoeling, ook wel ondertemperatuur of hypothermie genoemd, treedt op als de lichaamstemperatuur van de kat onder de normale waarde is gedaald. Bij katten spreek je vanaf een lichaamstemperatuur van minder dan 38 graden Celsius van een onderkoeling.

Met name kleine en kortharige katten kunnen de winterse koude vaak niet zo goed verdragen. Als je kat langdurig aan koude of vorst is blootgesteld, kan er sprake zijn van een onderkoeling. Ook de combinatie van natte vacht en koud weer is gevaarlijk.

Symptomen van onderkoeling

De volgende symptomen kunnen erop wijzen dat je kat onderkoeld is:

  • Je kat trilt.
  • De benen en poten voelen koud aan.
  • Symptomen van shock (snelle pols, platte ademhaling, bleke slijmvliezen).

Als je vermoedt dat je kat onderkoeld is, kun je de temperatuur ook met een koortsthermometer meten.

Eerste hulp bij onderkoeling

Zodra je kat symptomen vertoont van onderkoeling, breng hem dan zo snel mogelijk naar een warme plek. Als je kat nat is, droog hem dan eerst grondig af.

Pak je onderkoelde dier vervolgens in een warme deken en leg er een kruik bij. Let erop dat de kruik niet te heet is. Wikkel daarom voor de veiligheid een handdoek om de kruik.

Belangrijk: warm je kat langzaam op. Breng hem vervolgens zo snel mogelijk naar de dierenarts. Als je kat shockverschijnselen vertoont, geef dan eerste hulp en neem onmiddellijk contact op met je dierenarts of de dichtstbijzijnde dierenkliniek.

Onze meest behulpzame artikelen
3 min

Kattenleeftijd

Het is algemeen bekend dat de leeftijd van een hond gemakkelijk kan worden afgeleid: één hondenjaar staat gelijk aan zeven mensenjaren, waarbij ook hier het ras en het gewicht van de hond belangrijk zijn. Hoe oud kunnen katten nou worden? Vanaf welke leeftijd worden katten beschouwd als oudere katten? In dit artikel lees je alles over kattenleeftijd.
4 min

Wormen bij katten

Wormen bij katten zijn een akelig hoofdstuk in het leven van een kat, en van zijn of haar baasje. Helaas komen de meeste kattenvrienden (figuurlijk) met wormen in aanraking – vooral als jouw kat vrij door de buurt mag dwalen. Maar ook binnenkatten kunnen wormen oplopen door verontreinigd voer.
4 min

Krolsheid bij katten

De voorplantingscyclus van de kat onderscheidt zich essentieel van die van de mens. Veel levensfasen van een kat zijn daarom een beetje raadselachtig voor ons. Wij weten niet hoe we ons moeten gedragen en hoe we ons huisdier kunnen helpen. Daarbij hoort ook de tijd waarin de kat ontvankelijk is om zwanger te worden, de zogenaamde ´krolsheid`. Als de kat krols is, kan je verschillende soorten gedrag herkennen, zoals het typische rollen op de grond. In dit artikel lees je dus alles over krolsheid bij katten.