Katten verwennen in de winter: tips voor de koude maanden

kat in sneeuw

De meeste katten hebben niets tegen, maar ook niets met sneeuw.

Katten hebben dan misschien wel een dikke vacht, maar de meeste zoeken in de winter toch het liefst een warm en knus plekje op. Wij laten je zien wat buitenkatten en binnenkatten nog meer nodig hebben om ontspannen de winter door te komen. Daarnaast geven we je een paar tips om je kat in de winter flink te verwennen.

Kunnen katten het koud hebben?

Misschien ben je benieuwd of jouw kat wel zin heeft in al die extra aandacht in de koude maanden? En kunnen katten het wel koud hebben? Een buitenkat die het hele jaar door veel en graag buiten is, zal zich instinctief voorbereiden op de wintertijd door de vacht te wisselen.

Daarom zijn ze niet zo vatbaar voor de kou. Desondanks zullen ze een warm plekje waar ze zich terug kunnen trekken op prijs stellen. Als je een buitenkat hebt, moet je haar altijd de mogelijkheid bieden om zich thuis op te komen warmen.

Je merkt aan de lichaamshouding van katten wanneer ze het koud hebben in de winter:

  • ze rollen zich op tot een zo klein mogelijk bolletje;
  • de pootjes verdwijnen volledig onder het lichaam;
  • ze zetten hun vacht op;
  • de ogen knijpen ze samen tot twee kleine spleetjes.

Binnenkatten hebben het dan misschien wel minder vaak koud dan buitenkatten, maar ook zij passen hun lichaam aan. Wij geven je een aantal tips om jouw kat optimaal te ondersteunen in de winter, zowel binnen als buiten.

slapende kat in een mandje
In de winter brengen veel katten het merendeel van hun tijd slapend door. Ze houden dan ook vooral van knusse en warme ligplekjes.

Tijd voor een (soort van) winterslaap

Zodra het kwik richting het vriespunt gaat en de eerste sneeuw naar beneden valt, doen ook wij mensen vaak niets liever dan ons verstoppen onder een warm dekentje. Ook veel buitenkatten kiezen er in de winter vaker voor om thuis te blijven en lekker te luieren. Zelfs binnenkatten lijken plotseling iets duffer te worden.

Waarom slapen katten in de winter zo veel?

Normaal gesproken slapen katten tussen de 12 en 16 uur per dag. In de wintermaanden kan dit oplopen tot maar liefst 20 uur. Als ze genoeg te eten hebben en weinig daglicht krijgen, is er ook niet zoveel reden voor katten om actief te worden. In ruststand sparen ze energie die ze nodig hebben om hun lichaamstemperatuur aan te passen aan de kou.

Zorg ervoor dat je kat genoeg warme slaapplekjes heeft. Zo hoeven ze geen kou te lijden en sparen ze kracht. Ze zullen zeer tevreden zijn met een knus bedje op een vensterbanken of met een warmtekussen. Om er alsnog voor te zorgen dat niet alles tijdens de wintermaanden aan hun neus voorbijgaat, kun je regelmatig luchten. Probeer ook om je kat aan te sporen tot spelen. Dat stimuleert jouw huisdier en gaat de winterblues tegen.

Hoe zorg ik voor het juiste voer voor mijn kat in de winter?

Je kat heeft waarschijnlijk geen enkel probleem met het aanleggen van een speklaagje voor de winter. Omdat ze zoveel slapen en binnen genieten van de warmte hebben binnenkatten in de winter niet meer voer nodig dan in de zomer. Aan de andere kant moeten ze wel wat meer bewegen. Je kunt jouw katten in de winter bezighouden door met ze te stoeien of ze een nieuw kattenspeeltje te geven voor Sinterklaas of kerst.

Vier je voor de eerste keer kerst met je kat? Lees onze tips voor een ontspannen tijd.

Je buitenkat mag overigens gerust wat meer eten in de winter. Let er wel op dat je hoogwaardig voer aanbiedt. Ze heeft namelijk veel energie nodig om de kou te doorstaan. Maar hou je een beetje in, anders wordt het moeilijk voor je kat om weer van die vetlaag af te komen in de lente.

Je kat verzorgen tijdens de rui

Vergeet niet: katten weten precies hoe ze zich moeten beschermen tegen de snijdende kou. Ze passen niet alleen hun slaapritme aan, maar ook hun vacht. Wij mensen merken dat aan twee dingen: katten worden veel pluiziger als we ze aaien en de hele woning ligt bezaaid met kattenharen.

Als je kat een wintervacht krijgt, een bijzonder dikke vacht met isolerende ondervacht, kun je de rui een handje helpen door je kat uitgebreid te borstelen. Binnenblijvers krijgen een minder dikke wintervacht dan buitenkatten. Dat betekent echter niet dat zij geen uitgebreide vachtverzorging nodig hebben. Met speciaal voer dat helpt tegen de vorming van haarballen kun je daarnaast ongemak bij je kat voorkomen.

Net zoals honden hebben ook de pootjes van buitenkatten veel liefde en verzorging nodig om scheurtjes tegen te gaan. Je kunt een zachte potenbalsem gebruiken om de zooltjes van de pootjes, die te lijden hebben onder strooizout, sneeuw en kou, te verzorgen.

In ons kattenmagazine ontdek je wat naast de vachtverzorging nog allemaal belangrijk is bij de liefdevolle verzorging van katten.

Je buitenkat beschermen tegen de winterkou

Als je jouw kat alsnog de mogelijkheid wilt geven om in de winter naar buiten te kunnen, is het belangrijk dat ze altijd weer de warme woning in kan. De gemakkelijkste manier om hiervoor te zorgen? Met een kattenluikje. Zo kan je buitenkat zelf kiezen wanneer hij of zij genoeg heeft van de sneeuw en koude poten. Oudere katten en kittens doen er goed aan om binnen te blijven en te overwinteren in een warme omgeving. Ze hebben een minder sterk immuunsysteem hebben en/of een minder dikke vacht. Daardoor zijn ze niet goed genoeg beschermd tegen de ijzige wintertemperaturen.

Normaal gesproken is sneeuw geen enkel probleem voor een kat. Als ze zo nat wordt dat het tot aan de ondervacht doordringt, kan een kat echter onderkoeld raken. Inspecteer daarom regelmatig de wintervacht van je kat. Help je dier op te drogen indien nodig.

Als je kerngezonde kat ook in de winter graag buiten rondrent, kun je een beschutte plek opzetten. Een mooi kattenhuisje is bijvoorbeeld een geweldig winteronderkomen voor katten. Hier zijn katten beschermd tegen weer en wind en kunnen ze uitrusten en op krachten komen.

kat in kattenhuis in de sneeuw
In een kattenhuis zijn buitenkatten goed beschut in weer en wind.

Een kattenhuisje inrichten

  • Een steunpilaartje onder het kattenhuis beschermt je kat tegen bodemkou.
  • Stro of een dekentje zorgt voor extra comfort.
  • Een verwarmbare hut is al helemaal chique.
  • Zorg voor vers water en droogvoer, maar gebruik liever geen metalen bakken.
  • Het huisje moet tegen de kou geïsoleerd zijn en gemaakt zijn van een waterdicht materiaal.
  • Ook is het slim om buiten een kattenbak te plaatsen.

Of je kat in de winter nu meer buiten of binnen is, geef haar genoeg aandacht. Dan merk je al snel wat hij of zij nodig heeft. Gebruik de rustige en knusse decembermaand om zo veel mogelijk met je kat te knuffelen. Zo komen jullie de wintermaanden samen goed door.

Onze meest behulpzame artikelen
6 min

Houdt mijn kat van me? 10 tekenen die het bewijzen

Katten zijn mysterieuze wezens. Door hun wisselende gedrag tonen ze dan weer meer of minder genegenheid richting hun baasje. Ook geven ze af en toe subtieler dan honden zouden doen hints dat ze van je houden. Als je katten goed kent, zul je deze tekenen echter snel herkennen. Hoe meer je daarbij op je instinct vertrouwt, net zoals je kat , des te meer je zult zien en voelen dat je kat van je houdt.
5 min

Vijf tekenen dat je kat je vertrouwt

Een harmonieuze relatie met je kat berust op vertrouwen. Maar hoe kun je een vertrouwensband met je kat opbouwen en hoe laten ze zien dat ze je vertrouwen? Dat is goede vraag, want katten staan bekend als onafhankelijk en moeilijk te doorgronden. Echter kunnen deze vijf gedragskenmerken je verraden of en in hoeverre jouw kat je vertrouwt.