Vachtverzorging bij katten

kat wordt geborsteld

Veel viervoeters genieten van de vachtverzorging. Bovendien bevordert het de relatie tussen mens en dier.

Een dichte, glanzende vacht is een teken dat je kat lichamelijk en geestelijk gezond is. Katten nemen de vachtverzorging grotendeels voor eigen rekening. Als je jouw kat regelmatig borstelt, kan je daarbij echter prima helpen. Ook evenwichtige voeding zorgt namelijk voor een gezondere vacht. Lees hieronder alles over vachtverzorging bij katten!

De kattenvacht: 25.000 haren per vierkante centimeter

Per ras zijn de kleur en textuur van de vacht verschillend. Over het algemeen bestaat de vacht uit dekhaar en een ondervacht

Het dekhaar is doorslaggevend voor de kleur en de tekening bij je kat. Dit dekhaar bestaat uit langere haren die de kat kan bewegen en uit wat kortere haren. De ondervacht wordt ook wel een isolatielaag genoemd. Deze bestaat uit fijne, korte haartjes direct boven de huid.

De dichtheid van de vacht is met ongeveer 25.000 haren per vierkante centimeter bijzonder hoog. Ter vergelijking: honden hebben een haardichtheid van 1.000 tot 9.000 haren per vierkante centimeter. Mensen hebben daarentegen slechts zo’n 175 tot 350 haren per vierkante meter op hun hoofd. Het is dus niet zo gek dat je woning regelmatig vol ligt met kattenharen.

Tijdens de rui in het voorjaar en in het najaar verliezen katten bijzonder veel haren. In de lente wordt de dichte wintervacht ingeruild tegen een lichtere zomervacht. Tijdens de herfst gaat de zomervacht weg en dan groeit er een wintervacht voor in de plaats.

© kaninstudio / stock.adobe.com
Regelmatige vachtverzorging bij katten is belangrijk. Sterke vervilting moet in erge gevallen zelfs door een dierenarts verholpen worden.

Borstelen ondersteunt de vachtverzorging van de kat

Als je kat normaal gesproken zelf zijn vacht verzorgt, kan je hem ondersteunen door regelmatig te borstelen. Vooral als je een binnenkat hebt. Bij buitenkatten gaat de wind ook door de haren heen en als de katten door de struiken lopen, blijven er haren aan de takken hangen. Binnenkatten hebben die mogelijkheid niet.

Het borstelen zorgt voor een zijdeachtige glans, bevordert de doorbloeding van de huid en het is goed voor de relatie tussen kat en mens. Veel katten genieten van het strelen van de borstel. Ook jij als katteneigenaar profiteert van de vachtverzorging: iedere kattenhaar die in de borstel blijft hangen, kan niet meer op je bank, bed of op een zwarte broek van stof belanden.

Gezondheidsaspecten

De ondersteuning van de vachtverzorging is daarnaast belangrijk, omdat katten bij het schoonmaken veel haren inslikken. Die kunnen in de maag samenklonteren en zogenoemde haarballen (bezoar) veroorzaken.

Om deze haarballen kwijt te raken, moeten katten deze omhoog laten komen en uitspugen. Dat is zowel voor de kat als voor de eigenaar geen pretje. Regelmatig borstelen kan de kat helpen om haarballen in de spijsvertering te reduceren.

Bij langharige rassen, zoals de Perzische kat, is het noodzakelijk om iedere dag één keer te borstelen. Anders bestaat het risico dat de haren vervilten. In bijzonder hardnekkige gevallen kan het alleen opgelost worden door het te scheren. Soms moet de vervilting zelfs door de dierenarts verwijderd worden.

Vachtverzorging bij katten: wennen aan borstelen

Helaas stellen niet alle katten het op prijs als je ze helpt bij de vachtverzorging. Ze slaan bij het zien van een kam en borstel al op de vlucht. Andere katten verzetten zich met klauw en tand tegen de kambeurt. Ze bijten dan in de borstel of, als je pech hebt, zelfs in je hand.

In zulke gevallen is alleen geduld raadzaam.

Laat de borstel eerst een paar dagen ergens liggen om je kat eraan te laten wennen. Zo kan je viervoeter het ongewone instrument leren kennen en onderzoeken.

Wacht een rustig moment af om je kat voor het eerst te borstelen. Als je kat een rustig humeur heeft of zich al aan het schoonmaken is, is dat het juiste moment.

Aai je kat eerst met de hand en daarna voorzichtig met de borstel. Ga daarna weer verder met de hand. Wissel steeds je hand en de borstel met elkaar af, totdat de kat het accepteert en het fijn vindt. Dwing je kat nergens toe. Als je viervoeter geen zin meer heeft, laat hem dan met rust en ga er een andere dag mee verder.

Niet tegen de haren in borstelen

Strijk en borstel je viervoeter nooit tegen de haren in, want dat kunnen katten sowieso niet verdragen. Beperk het borstelen eerst tot de favoriete plekken van je kat: als je kat het fijn vindt om aan zijn kin geaaid te worden, dan kan je daar beginnen met borstelen. Je kunt dat dan stukje bij beetje uitbreiden naar andere lichaamsdelen.

Geduld en rust zijn daarbij belangrijk. Ook een lekkernij kan eraan bijdragen dat de huidverzorging voor je kat wat smaakvoller wordt.

vachtverzorging kat kam © Evdoha / stock.adobe.com
Om de vacht van je kat te verzorgen heb je het juiste materiaal nodig. Dat kan per kattenras verschillen.

Verschillende borstels testen voor de vachtverzorging

Wanneer je kat absoluut niet geborsteld wil worden, kan het ook aan het materiaal liggen. Over het algemeen moeten kammen en borstels niet te scherp zijn, zodat de zachte huid onder de vacht niet bezeerd wordt. De tanden moeten niet te nauw afgestemd zijn om ervoor te zorgen dat het geen pijn doet. Voor gevoelige katten zijn bijvoorbeeld zachte natuurhaarborstels of massageborstels van rubber geschikt.

Niet al het materiaal is geschikt voor ieder ras: een Britse Korthaar heeft met zijn dichte, pluizige vacht andere borstels nodig dan bijvoorbeeld een Siamees.

Om de losse onderwol grondig te verwijderen bieden gespecialiseerde zaken speciale producten aan. De FURminator is bijvoorbeeld berkrijgbaar in verschillende varianten, afgestemd op de haarlengte en verschillende kattenrassen.

Een mooie vacht door evenwichtige voeding

Evenwichtige voeding is belangrijk voor een gezonde huid en een mooie vacht. De voeding moet vooral rijk zijn aan eiwitten, aangezien de haren hoofdzakelijk uit eiwit en keratine bestaan. Ook voedingssupplementen, zoals zalmolie, kunnen het immuunsysteem versterken en een gezonde vacht bevorderen.

Speciale voeding en bijzondere pasta’s kunnen eraan bijdragen dat haren via de darmen worden uitgescheiden die bij het schoonlikken zijn ingeslikt. Zo wordt het risico op haarballen in de maag gereduceerd.

Opmerking: door een dieetvoer of voedingssupplement te kiezen kun je de natuurlijke lichamelijke functies van jouw huisdier ondersteunen. Let echter wel dat dieetvoer geen aandoeningen kan voorkomen noch genezen. Win altijd het advies van jouw dierenarts in over de juiste voeding voor jouw huisdier.

Als er toch veel haar in de maag zit, eten de katten gras. Dat helpt ze namelijk om haarballen uit de maag te krijgen. Daarom moet er voor een binnenkat altijd een bak met kattengras klaarstaan.

Onze meest behulpzame artikelen
2 min

Kattenleeftijd

Het is algemeen bekend dat de leeftijd van een hond gemakkelijk kan worden afgeleid: één hondenjaar staat gelijk aan zeven mensenjaren, waarbij ook hier het ras en het gewicht van de hond belangrijk zijn. Hoe oud kunnen katten nou worden? Vanaf welke leeftijd worden katten beschouwd als oudere katten? In dit artikel lees je alles over kattenleeftijd.

4 min

Wormen bij katten

Wormen bij katten zijn een akelig hoofdstuk in het leven van een kat, en van zijn of haar baasje. Helaas komen de meeste kattenvrienden (figuurlijk) met wormen in aanraking – vooral als jouw kat vrij door de buurt mag dwalen. Maar ook binnenkatten kunnen wormen oplopen door verontreinigd voer.

3 min

Krolsheid bij katten

De voorplantingscyclus van de kat onderscheidt zich essentieel van die van de mens. Veel levensfasen van een kat zijn daarom een beetje raadselachtig voor ons. Wij weten niet hoe we ons moeten gedragen en hoe we ons huisdier kunnen helpen. Daarbij hoort ook de tijd waarin de kat ontvankelijk is om zwanger te worden, de zogenaamde ´krolsheid`. Als de kat krols is, kan je verschillende soorten gedrag herkennen, zoals het typische rollen op de grond. In dit artikel lees je dus alles over krolsheid bij katten.