Brits Korthaar

Britse korthaar kat

Britse korthaar kat

Ben je op zoek naar een kat, die uw familie met zijn rustige en evenwichtige karakter perfect aanvult en die geschikt is voor het leven in huis? Dan is de kans aanwezig dat je het ras ‘Brits Korthaar’ aanbevolen krijgt. De pluche vacht en de grote ogen van de Brits Korthaar kan bijna geen kattenvriend weerstaan. Daarnaast is ook het karakter van de Brits Korthaar makkelijk lief te hebben. Maar wat moet je nog meer weten? Ons rasrapport stelt je gedetailleerd voor aan de Brits Korthaar en biedt je tips voor de aankoop, de voeding en de verzorging.

De Brits Korthaar is een door en door ongecompliceerd ras: zijn vriendelijke en vooral rustige karakter past zich snel aan in ieder huishouden – ook wanneer deze families bestaan uit kinderen of andere dieren.

britse korthaar

Fokken

De Brits Korthaar (in de volksmond ook wel Britse Korthaar genoemd) geldt als oudste van het Brits kattenras. Naar verluidt werd de Brits Korthaar door de Romeinen meegenomen naar Groot-Brittannië, waar ze lang geïsoleerd leefden. De oorsprong van de, op een teddybeer lijkende, kat mag dan in de Engelse straten liggen, desondanks jagen de Britse Kortharen zelden meer op muizen. Zij worden al meer dan 100 jaar gericht gefokt. In het jaar 1871 werd zelfs de eerste Brits Korthaar in Crystal Palace gehouden als huisdier.

Genoverdracht vond pas plaats na de beide wereldoorlogen. Om het slinkende bestand van de raskat en zijn type te verbeteren werden in de genpool alle Perzische en Chartreux katten opgenomen. Dit resulteerde in het feit dat de Chatreux en de Brits Korthaar steeds verder van type aangepast werden. De beide rassen worden zelfs in 1970 door het FIFe (Féderation Internationale Féline) samengevoegd, alle blauwe katten worden daarna als Chatreux bestempeld, alle katten met andere kleuren worden als Brits Korthaar bestempeld. Deze classificatie wordt in 1977 weer ongedaan gemaakt. Daarnaast, toen de Brits Korthaar vaak verward werd met de Chatreux, had de doelgerichte fok een verschillend uiterlijk gebruikt. De kruising met de Perzische kat had er bovendien voor gezorgd dat de lichaamsbouw van de Brits Korthaar kort en gezet is, terwijl het figuur van de oorspronkelijke Chatraux echter slank was, zoals van de meeste huiskatten.

Door de kruising met de Perzische katten ontstond er per toeval ook de Britse Langhaar, ook wel bekend als ‘Lowlander’, een halflangharige variant van de Brits Korthaar. De Langharige Britse Kat wordt naar dezelfde rassenstandaard gefokt als de Britse Korthaar en onderscheidt zich door middel van zijn lange vacht. Net als de Brits Korthaar komt de Brits Langhaar ook uit Groot-Brittannië, heeft ook een evenwichtig, vriendelijk karakter en past zich makkelijk aan.

Sinds de erkenning als ras in 1980 zijn Brits Kortharen nu vaak de ster op internationale kattenshows.

Uiterlijk Brits Korthaar

Met zijn ronde kop, zijn stabiele lichaamsbouw en zijn knusse vacht lijkt de Brits Korthaar op een teddybeer. Een uiterlijk dat overeenkomt met zijn karakter!

De korte, dichte, makkelijk te onderhouden vacht van de Britse Korthaar, zijn korte, ronde kop met ronde oren en grote, gele ogen doet je direct denken aan een teddybeer… Een kat die je meteen wilt knuffelen! Geen wonder dat de Britse Korthaar tot een van de meest geliefde kattensoorten behoort.

De Britse Korthaar is stabiel gebouwd. Ze groeien net als andere grote kattenrassen langzaam. In de regel is de Brits Korthaar niet voor zijn derde levensjaar volwassen! Vrouwtjes wegen dan tot 5 kilogram, mannetjes tot 7 kilogram. Hierdoor heeft de Brits Korthaar een hoge levensverwachting. Ze beschikken in de meeste gevallen over een goede gezondheid en kunnen bij een goede verzorging en voeding minstens 15 jaar oud worden.

Veel kattenvrienden kennen de Britse Korthaar in klassiek blauw-grijs. Zelfs wanneer een blauw-grijze kat dit ras heeft, zal het niet met een Chatreux verward worden – zoals we al hebben opgemerkt komt deze fout niet meer voor. De kruising van Chatreuxkatten komt in de rasgeschiedenis van de Brits Korthaar veelvuldig voor. De vachtkleur van de Brits Korthaar laat vandaag de dag niets te wensen over, de katten zijn bekend in bijna alle kleuren!

britse korthaar

Vachtkleuren

Egaal of één- of meerkleurig: elke Brits Korthaar is een oogstreling. Eenkleurige varianten zijn er in grijs-blauw en zwart, bijzonder geliefd zijn ook de kleuren lila en lichtbruin, die voorkomen in combinatie met lichtbeige. Er zijn rode katten, terwijl er ook beige, zwart-witte en driekleurige katten voorkomen. Voor wie van het ongewone houdt zijn er kleurvariaties als ‘chocolade rook’ of ‘blauw schildpadschild’! Hoe zit het dan met een ‘Zilverschaduw Brits Korthaar’? Katten die als geschaduwd door het leven gaan, hebben een specifieke vachtkleur alleen in de uiteindes van de vacht, ze zijn hierdoor aan de ‘schaduw’ te herkennen.

Bijzonder geliefd zijn de klassieke Tabby varianten. Bijna iedereen kent de zilvere tabby ‘Whiskas-kat’ wel. Toch zijn ook de andere Brits Korthaar Tabby varianten erg geliefd. Egaal, gestreept, gespikkeld, gevlekt, in de kleur van kaneel, harlekijn of colorpoint: met meer dan 300 erkende kleurvariaties blijft er niets te wensen over.

De belangrijkste Brits Korthaar kleurvarianten hebben we hier kort voor je samengevat:

  • Colorpoint: Bij deze kleur zijn de lichaamsuiteinden (gezicht, oren, poten, staart en bij mannetjes het genitale gebied) in de grondkleur gekleurd.
  • Chinchilla: De Brits Korthaar Chinchilla toont een zeer interessante kleuring: één achtste deel van de vacht is in een van de zwarte grondkleuren gekleurd, de rest is bij benadering zilverwit.
  • Tabby: ‘Tabby’ betekent meer dan alleen gestreept. Afhankelijk van het uiterlijk kan de Brits Korthaar Tabby voorkomen als ‘mackerel’, ‘klassiek’, ‘kladderig’, ‘gevlekt’ of ‘gestreept’.
  • Tortie: Verwijst naar een driekleurige Britse Korthaar, ook wel ‘schildpad’ genoemd. De Brits Korthaar Tortie is op genetische basis over het algemeen vrouwelijk.
  • Torbie: Dit is een kleurcombinatie tussen Tortie en Tabby.
  • Harlekijn: Slechts 1/6 deel van de vacht is gekleurd.
  • Bus: De vacht is éénkleurig met een hoog witaandeel.

In vakjargon wordt de tekening vaak met de overheersende vachtkleur gecombineerd. Een voorbeeld is de Britse Korthaar Zilveren Tabby: op een zilverwitte basis tekent zich een duidelijke tabby-tekening af.

Karakter

De kat geldt als evenwichtig en mensvriendelijk. In de regel zijn het geen acrobaten, hun karakter heeft een rustige natuur. Vaak worden ze hierdoor als perfecte ‘huiskat’ aangeboden. Of het leven binnenshuis geschikt is voor de individuele kat hangt natuurlijk zowel van de persoonlijkheid van de kat af als van de stimulaties binnen het huis. Wanneer jouw kat uitsluitend binnenshuis leeft, is een afwisselende omgeving met veel krab-, speel en schuilmogelijkheden een must!

Het spelen met mensen is essentieel. Katten zijn van nature roofdieren. Ook evenwichtige kattenrassen zijn inwendig nog steeds jagers – hierdoor vervelen zij zich ook snel bij een gebrek aan bijbehorende uitdagingen.

Een ruimtebesparende mogelijkheid, om de wereld van jouw kat uit te breiden, is de zogenaamde ‘derde dimensie’. Het beste voorbeeld is een krabpaal, deze strekt zich niet alleen in de vier richtingen uit, maar ook naar boven. Katten klimmen van nature graag en observeren hun omgeving graag vanuit de hoogte. Indien je geen fan bent van krabpalen aan het plafond bent, kun je ook de planken vervormen om ze te laten blijven klimmen.

britse korthaar

Ziekten

Zijn gezette lichaamsbouw belast de botten en gewrichten van de Brits Korthaar. Over het algemeen is geen een kat vrij vaak ziekten, maar bij raskatten uit een kunstmatig verlaagde genpool neemt deze kans geleidelijk af.

Naast de aanleg voor erfelijke ziekten komen helaas ook hartziekten als hypertrophische cardiomyopathie en bloedziekten zoals hemofilie B bij de Brits Korthaar voor… Ondertussen zet ook de opkomst van PKD de fokwereld aan het denken. ‘Polycystische nierziekten’, erfelijke niercysten, treden bij de Brits Korthaar, net zoals bij de Perzische en Exotische Korthaar, op. De symptomen tonen zich voor het eerst op een late leeftijd, tegen die tijd hebben de fokdieren het gen allang doorgegeven aan hun nageslacht… Erfelijke niercysten worden dominant geërfd, dat betekent dat een kat met cysten deze altijd doorgeeft aan zijn nageslacht. Een echochrafie in zijn tiende levensweek kan de aanleg voor ‘Polycystische nierziekten’ uitwijzen. Fokkatten moeten daarom regelmatig door de dierenarts onderzocht worden om erfelijke ziekten en het doorgeven aan het nageslacht daarvan uit te kunnen sluiten! Koop je jouw kat van een fokker, dan moeten er ook onderzoeksrapporten van de voorouders bestaan.

De juiste voeding

Hoogwaardige kattenvoeding met veel vers vlees, gezonde proteïne en weinig plantaardig afval is de perfecte voedselbron voor katten als de Brits Korthaar. Hoewel rasspecifieke voeding nog specifieker toegespitst is op elk kattenras. Speciale voeding voor de Brits Korthaar toont speciale grootte van brokjes aan die de inname voor katten met korte kaken vergemakkelijkt en het kauwen stimuleert. De regelmatige checkup bij een dierenarts vervangt dit natuurlijk niet.

Om gewrichtsaandoeningen en hypertrofische cardiomyopathie te voorkomen is aan rasspecifiek speciaalvoer vaak ook een extra dosis taurine en kraakbeenvoedingsstoffen, wat glykosamine bevat, toegevoegd. Voedingsstoffen die vitamine B en ingrediënten die zalmolie bevatten kunnen voor een glanzende vacht zorgen.

britse korthaar

Ontdek het speciaal ontwikkelde voer Royal Canin – Britisch Shorthair Adult!

Natuurlijk kun je de voeding van jouw kat ook doelgericht aanvullen. Taurine is voor de neurale netwerken verantwoordelijk en reguleert de hartslag. Er is geen overdosering, de overdosering wordt vanzelf weer uitgescheiden – hoewel een schaarste leidt tot blindheid, een ontregeld immuunsysteem evenals een verstijving van de hartspier. De aanbevolen hoeveelheid voor een kat ligt tussen de 100 en 200 mg taurine per dag. Veel kattenliefhebbers zijn daarom daarop overgestapt op kant-en-klare voeding met taurine. Hoogwaardige oliën kunnen een glanzende vacht ondersteunen, zalmolie capsules zijn bij goede vakhandelaren beschikbaar. Hetzelfde geldt voor aanvullende voeding voor de ondersteuning van gewrichtfuncties.

Afgezien van geschikte voeding heeft een Brits Korthaar geen bijzondere zorg nodig. Een regelmatige checkup bij jouw vertrouwde dierenarts, wekelijkse vachtverzorging met een borstel of kam, geschikte voeding, gewichtscontrole, veel aandacht, liefde en speelmogelijkheden zijn de beste manier om jouw vierpotige familielid gezond en gelukkig te houden!

britse korthaar

Zo vind je de juiste fokker

Fokkatten moeten regelmatig onderzocht worden door een dierenarts om erfelijke ziekten en mogelijke erfelijkheid hiervan uit te sluiten! Voor de koper van een Brits Korthaar is het daarom belangrijk om alleen een professionele fokker te vertrouwen en vooraf het hart en de nieren te onderzoeken – in de werkelijke zin van het woord. Afhankelijk van het voorgeslacht en eventuele prijzen van wedstrijden kan een familiekat nou eenmaal honderden of duizend euro kosten. Een hoge prijs voor een kat! Bij een professionele fokker is dat geld echter goed geïnvesteerd. Hij laat de gezondheid van de ouders regelmatig controleren, investeert in goede voeding, kruist slim en laat zijn vrouwelijke katten niet doorlopend baren. Hij geeft zijn kittens de tijd die ze nodig hebben om klaar te zijn voor een nieuw huis. Over het algemeen zullen kittens tot hun twaalfde of zestiende levensweek bij de moeder en zijn broertjes en zusjes blijven. In deze periode leren de jonge katten alles wat belangrijk is voor een gebalanceerd, gezond kattenleven en zijn ze klaar om tot hun nieuwe familie toe te treden! Dit alles kost natuurlijk geld…

Wees gewaarschuwd voor onprofessionele fokkers, zogenaamde ‘vermeerderaars’ die ‘raskatten zonder documenten’ goedkoop aanbieden, niet te vertrouwen. Fokkers, die aangesloten zijn bij fokverenigingen, zorgen ervoor dat hun dieren gezond zijn en regelmatig op erfelijke ziekten gecontroleerd worden. De ‘fokkers’ die alle winst uit hun dieren moeten halen, besparen vaak op gezondheidszorg of fokken met verwante dieren. Het resultaat zijn katten met erfelijke ziekten, kittens die te vroeg weggehaald zijn bij hun moeder en ongevaccineerd aankomen bij hun nieuwe huis…

Professionele fokkers vind je onder andere via fokverenigingen. Het kan nooit kwaad om het nestje nauwkeurig te onderzoeken! Probeer ook afstand van ‘miskopen’ te nemen. Koop je ‘raskatten zonder documenten’ uit een overvol nest van een onprofessionele fokker dan is dat in de regel garantie voor ellende… Ook bij het fokken van katten geldt helaas het principe van vraag en aanbod.

Raskatten bij de dierenbescherming

Helaas behoedt het hebben van een stamboom niet voor de fouten en beproevingen van het leven en ook de Brits Korthaar belandt herhaaldelijk in het dierenasiel. Wie een kat van dit ras een nieuw huis wil geven en bereid is om een volwassen dier tot zich te nemen, vindt vaak in het lokale dierenasiel katten, waarvan het karakter al ontwikkeld is en die in een goed, nieuw huis gelukkig kunnen worden met diervriendelijke mensen!

Wij wensen je veel geluk met jouw Britse Korthaar!

Onze meest behulpzame artikelen
9 min

Ragdoll

Een kat die lijkt op een lappenpop? Niet bepaald! De Ragdoll is een echt ras voor liefhebbers van Siamese Katten en andere Point-katten. De zachtaardige reuzen hebben een prachtige vacht, unieke kleuren en lichtblauwe ogen. 
8 min

Blauwe Rus

Op het eerste gezicht toont de Blauwe Rus gelijkenissen met de Kartuizer of de blauw-grijze Britse Korthaar. Wie goed kijkt ziet echter dat deze rassen onder geen beding te verwarren zijn!
9 min

Brits Korthaar

Ben je op zoek naar een kat, die uw familie met zijn rustige en evenwichtige karakter perfect aanvult en die geschikt is voor het leven in huis? Dan is de kans aanwezig dat je het ras ‘Brits Korthaar’ aanbevolen krijgt. De pluche vacht en de grote ogen van de Brits Korthaar kan bijna geen kattenvriend weerstaan. Daarnaast is ook het karakter van de Brits Korthaar makkelijk lief te hebben. Maar wat moet je nog meer weten? Ons rasrapport stelt je gedetailleerd voor aan de Brits Korthaar en biedt je tips voor de aankoop, de voeding en de verzorging.