American Curl

American Curl

American Curl

De American Curl is een kattenras dat verbazing opwekt: de gebogen oortjes zouden bijvoorbeeld evengoed door kunnen gaan als een gefaald hoofddeksel van een moderne designer. Als je kijkt naar het karakter van de American Curl laat de kat haar huiskat-erfenis zeer sterk zien, ze is namelijk heel actief en betrokken bij haar baasje.

Uiterlijk

American Curl katten hebben hun naam te danken aan hun buitengewoon gevormde oren. De oren zijn namelijk breed aan de onderkant en lopen spits af, al staande in een middelgrote en rechte positie. De gespitste oortjes hebben kleine bosjes haar en wijzen richting het midden van de kop. Bij jonge American Curl katten beginnen de oren te buigen na 4 tot 6 dagen – de uiteindelijke vorm is pas volgroeid na meerdere maanden. De buiging van de oren verschilt per kat en kan – in extreme gevallen – tot wel 180 graden gebogen staan! Echter wordt het gehoor van de katten er niet door beïnvloed, de oren zijn namelijk nog net zo makkelijk te bewegen als die van andere katten.

Om de kwaliteit van de rassenstandaard te behouden wordt de buiging van de oren gebruikt als maatstaaf om de mate van omkrulling van de oorschelp in drie gradaties te verdelen: de eerste gradatie wordt gespecificeerd als huiskat. Dan zijn er nog 2e en 3e-graads katten, deze worden veelal gebruikt als showkatten. Ten slotte zijn er ook nog 4e-graads katten, die bezitten over een perfecte omkrulling van 180˚. De totale omvang van de omkrulling kan verschillen van 90 tot 1 80 graden.

De naar achter gebogen oren zijn het resultaat van een toevallige mutatie. De buitengewone vorm van de oren wordt daarnaast veroorzaakt door een gen dat dominant geërfd wordt. Bij katten die een aanleg hebben voor gebogen oren, komt het “Cu-Gen”, dat voor de gebogen oren zorgt, altijd door. Als beide ouders aanleg hebben voor zowel gekromde als rechte oren dan hebben de nakomelingen kans op zowel gebogen als “normale” oren. De laatstgenoemde wordt naar gerefereerd met de term “American Curl Straight Ear”.

Echter zijn de opvallende oortjes niet het enige kenmerk van het ras. American Curl katten zijn middelgroot. Hun zijdeachtige vel heeft weinig ondervacht en valt daarom dicht op het lichaam. Er zijn zowel lang- als kortharige katten, echter ruien de langharige katten ook zeer weinig vanwege de dunne ondervacht. Bij het fokken van de American Curl zijn alle vachtkleuren toegestaan, inclusief de exotischere kleurslagen zoals Lynx Point of Smoke.

De ogen van de American Curl verraden erg veel over het karakter: ze zijn amandelvormig, expressief en doen blijken van een open en vriendelijk innerlijk.

american curl grüne augen © rukawajung / stock.adobe.com

Gedrag

De American Curl is een buitengewoon vriendelijk kattenras. Ze zoekt graag haar medemens op en geeft soms zelfs de voorkeur aan kinderen. Daardoor is ze erg geschikt als gezinskat. Haar karakter is sterk beïnvloed door haar oorsprong: ze is zeer actief, ontvankelijk en degelijk. De intelligente diertjes houden van knuffeltjes en leren soms zelfs te apporteren of deuren open te maken. De levendigheid die ze op jonge leeftijd hebben blijft ook zeker bewaard naarmate de kat wat ouder wordt! American Curl katten zijn erg nieuwsgierig en volgen hun baasjes vaak op de voet, maar ze zijn niet zo zeer opdringerig of spraakzaam zoals vele andere oriëntale kattenrassen.

Fokken

De geschiedenis van de American Curl kat begint in 1981, in Californië. Een langharige kat met zeldzame oren wekte de aandacht op van Joe en Grace Ruga, twee kattenliefhebbers die in de VS woonden. De kat smeekte om wat voer en trok kort daarna in bij de Joe en Grace. Ze kreeg de naam “Shulamith”, en ze is de stammoeder van alle American Curl katten.

Na de geboorte van de eerste kroost, begon het selectief fokken in 1983. Genetische wetenschappers onderzochten de genetische gegevens van maar liefst 384 kittens en ontdekten dat het voor het oren verantwoordelijke gen dominant geërfd was. De Britse genetica-expert Roy Robinson legde de gezondheid van het ras onder de loep en kon geen enkel genetisch defect vinden. Om de robuustheid van de American Curl te behouden werden bij het fokken enkel katten toegestaan die voldeden aan de destijdse rassenstandaard.

Het is dankzij de kruising van deze katten dat de American Curl zo een gezond kattenras is. Om ervoor te zorgen dat dit zo blijft, is fokken op een verantwoordelijke manier essentieel. Een professionele fokker ziet zijn katten als zijn familie en neemt de verantwoordelijkheid voor zijn dieren en hun kroost. Hij let op een doordacht fokproces en neemt in zijn afweging de individuele genetica en gezondheidstoestand van de kat mee. Van groot belang zijn zowel diervriendelijke voeding als omgeving, echter heeft dit ook zijn prijs.

Een kattenfokker dient zijn kittens niet voor de 12e week na geboorte afstand te laten doen van hun moeder. De kittens hebben namelijk minstens 3 maanden nodig om alle essentiële dingen te leren van hun moeder, broertjes en zusjes. Dit is een fase die niet alleen spannend en vermoeiend is voor de fokker, maar ook voor de moeder van het nest. Om ervoor te zorgen dat de kattenmoeder haar kittens voldoende kan socialiseren dient er genoeg tijd tussen de worpen te zitten. Hetgeen dat economisch het meest voordelig is, is helaas dus niet altijd het beste voor de kat. Wees bij het kopen van een kitten attent, en laat je niet verrassen door mensen die “rassenkatten zonder papieren voor een gunstige prijs” aanbieden.

De prijs van een American Curl is afhankelijk van de stamboom en van de omkrulling van de oren. Over het algemeen zijn er weinig American Curl fokkers en daarom verschilt de prijs vaak en varieert hij naargelang vraag en aanbod.

american curl kitten cremefarbe © seregraff / stock.adobe.com

Gezondheid en verzorging

Ondanks dat het kattenras als robuust wordt omschreven, zorgen de gekromde oren in een enkel geval nog wel eens voor gezondheidsproblemen. Het krappe oorkanaal kan zorgen voor een verhoogde hoeveelheid oorsmeer en hiermee leiden tot een verhoogd risico op infecties. Regelmatige controles zijn hierbij de beste voorzorg! Overmatig oorsmeer kan eenvoudig weggehaald worden met een zacht doekje. Probeer daarbij wel te vermeiden een vreemd voorwerp direct in het oorkanaal te steken.

De American Curl is er in de varianten met lange en met korte vacht. Vanwege de dunne ondervacht laten de katten maar weinig haren vallen. Het regelmatig borstelen ondersteunt de verzorging van de vacht, maar je mag het niet te vaak doen.

Net als alle andere kattenrassen dient de American Curl regelmatig naar de dierenarts gebracht te worden. De arts kan zinvol advies geven over inentingen en kan de tandhygiëne van de kat in de gaten houden.

Hoogwaardig kattenvoer met veel eiwitten is de beste gezondheidsvoorzorg voor een American Curl. Katten kunnen slechts een beperkte hoeveelheid koolhydraten verwerken en als vleeseters halen zij de benodigde voedingsstoffen voornamelijk uit vlees.

grau american curl im grass © Nitiphonphat / stock.adobe.com

American Curl voeding

De natuurlijke voeding van de kat is de muis. Deze bestaat uit ongeveer 85% vlees en ongeveer 5% plantaardige bestandsdelen, te vinden in de organen. Daarom kunnen katten slechts een beperkte hoeveelheid koolhydraten verwerken.

De juiste voeding voor de kat dient daarom dus een grote hoeveelheid vlees te bevatten. Op voedseletiketten staan de ingrediënten gesorteerd op oplopende hoeveelheid in gram – en het vlees dient hier dus bovenaan te staan. Vele voedingssoorten bevatten toevoegingsstoffen, die niet per se schadelijk zijn. Echter vallen bepaalde belastende stoffen ook weleens onder de noemer “dierlijk en plantaardige toevoegingstoffen”. Hier moet je goed op letten! Ook graan dient enkel in kleine hoeveelheden gevoerd te worden, idealiter staan zij dus onderaan op de lijst van ingrediënten.

Smaakversterkers en conserveermiddelen zijn bij vele katten de rede voor allergieën. Helaas zijn ze wel aanwezig in bijna alle op de markt aanwezige kattenvoeding. Als de voeding van uw American Curl vrij is van deze stoffen dan is dat een grote plus! Ook suiker hoort niet thuis in kattenvoeding. Het is wel zo dat katten niet heel gevoelig zijn voor cariës, echter is de toegevoegde suiker ook belastend voor de nieren en kan het op de lange termijn zelfs leiden tot diabetes.

Maak je echter geen zorgen: met een grondige inspectie van het voedingsetiket is het zeker niet onmogelijk om de juiste voeding voor je American Curl te vinden.

Onze meest behulpzame artikelen
9 min

Ragdoll

Een kat die lijkt op een lappenpop? Niet bepaald! De Ragdoll is een echt ras voor liefhebbers van Siamese Katten en andere Point-katten. De zachtaardige reuzen hebben een prachtige vacht, unieke kleuren en lichtblauwe ogen. 

8 min

Blauwe Rus

Op het eerste gezicht toont de Blauwe Rus gelijkenissen met de Kartuizer of de blauw-grijze Britse Korthaar. Wie goed kijkt ziet echter dat deze rassen onder geen beding te verwarren zijn!

9 min

Brits Korthaar

Ben je op zoek naar een kat, die uw familie met zijn rustige en evenwichtige karakter perfect aanvult en die geschikt is voor het leven in huis? Dan is de kans aanwezig dat je het ras ‘Brits Korthaar’ aanbevolen krijgt. De pluche vacht en de grote ogen van de Brits Korthaar kan bijna geen kattenvriend weerstaan. Daarnaast is ook het karakter van de Brits Korthaar makkelijk lief te hebben. Maar wat moet je nog meer weten? Ons rasrapport stelt je gedetailleerd voor aan de Brits Korthaar en biedt je tips voor de aankoop, de voeding en de verzorging.