Blauwe Rus

Blauwe Rus

Blauwe Rus

Op het eerste gezicht toont de ‘Blauw Rus’ gelijkenissen met de Kartuizer of de blauw-grijze Britse Korthaar. Wie goed kijkt ziet echter dat deze rassen onder geen beding te verwarren zijn!

Uiterlijk

De Blauw Rus heeft een sierlijke lichaamsbouw. De langbenige, middelgrote kat met een gewicht van drie tot vijf kilogram onderscheidt zich hierdoor sterk van de nogal gedrongen bouw van de Britse Korthaar. De overeenkomst met de Kartuizerkat is op dit vlak groter, ware het niet dat de ogen van de Kartuizer geel zijn, en de ogen van de Blauwe Rus helder smaragdkleurig zijn…

De kop van de Blauw Rus is wigvormig, en de ogen en oren staan wijd uit elkaar. Bijzonder karakteristiek zijn de uitgesproken snorhaarkussens in het gezicht van de Blauwe Rus, waardoor hij een bijzonder representatieve uitdrukking heeft.

De zachte vacht van de Blauwe Rus valt bijzonder op. De blauw-grijze jas met een zilverachtige glans is tekenend voor het ras. Alle vachttinten, vlekken of tabby-tekeningen zijn ongewenst volgens de fokstandaarden. Zelfs het neusleer en de voetzooltjes moeten idealiter blauw zijn. Hoewel tegenwoordig ook witte en zwarte varianten worden gefokt, maar deze zijn nog niet erkend door alle rasverenigingen. Blauwe Rus kittens komen echter vaak met spook-markeringen ter wereld, die na maximaal een jaar overgaan in een eenkleurige vacht. Naast de kleur is ook de zijdezachte structuur van de vacht uniek: de boven- en ondervacht van de Blauwe Rus zijn even lang, dit zorgt voor een korte, zachte vacht met een plucheactige textuur. De Blauwe Rus is het enige bekende ras met zo’n dubbele vacht!

Karakter

Ben je op zoek naar een bijzonder hartelijke, intelligente kat? Dan zul je waarschijnlijk enthousiast zijn over de Blauwe Rus.

De Blauwe Russen gelden als snoezige, matig actieve katten. Hoewel ze als kitten vaak als speels en zeer temperamentvol bekend staan, verandert dit tijdens het opgroeien. Dan worden ze van levendige kittens zachte, souvereine atleten. Vaak worden ze dan ook aangeboden als perfect voor het leven binnenshuis. Maar let op: de Blauwe Rus is zeer intelligent en wil uitgedaagd worden! Deuren openen of de voederbak verplaatsen is geen probleem voor de meeste Blauwe Russen. Deze kat wil uitgedaagd worden, zodat ze niet op domme ideeën komt. Aangezien ze erg mensgericht is, houdt ze vooral van het spelen met mensen. Doeltraining en opvoeding met een clicker zijn slechts twee mogelijkheden om de dadendrang van een Blauwe Rus in goede banen te lijden. Deze leergierige kat houdt van intelligente spelletjes zoals voedsel zoeken. Veel Blauwe Russen lijken zelfs bereid om circustrucs te leren, al is dit uiteraard sterk afhankelijk van het persoonlijke karakter van de kat. Voor ik het vergeet: wist je dat ‘Francis’, het hoofdpersonage van de bekende crime-boek serie ‘Felidae’, een Blauwe Rus is?

Als familie-liefhebbende kat moet de Blauwe Rus in geen geval alleen gehouden worden. Vooral bij het binnenshuis houden of met families die zelden thuis zijn is het zinvol om gelijk twee katten een huis te geven. Dit hoeft niet per se een Blauwe Rus te zijn, de Blauwe Rus gedraagt zich tegenover andere rassen net zo vriendelijk, ontspannen en vol vertrouwen. Net zoals bij alle katten is een gedegen socialisatie van beide katten een must, zodat ze zich gemakkelijk kunnen aanpassen. Wie zijn Blauwe Rus bij een professionele fokker koopt, moet daarom op de ouders vertrouwen en zijn kat niet voor de twaalfde levensweek uit zijn huis halen.

Geschiedenis

Niet elke Blauwe Rus is hetzelfde. Tegenwoordig zijn er drie grote fok-takken in Europa bekend, vanwege hun geschiedenis schelen ze deels enorm van elkaar.

De Siberische/Scandinavische tak is iets kleiner, bijzonder elegant en heeft wijd uit elkaar staande oren. Deze nogal donkere tak is nogal verlegen en wordt daarom niet bijzonder vaak gefokt.

De Amerikaanse tak is de elegantste van allemaal. Middelgroot met een nogal lichte kleur en zeer wijd uit elkaar staande oren is hij bijzonder sociaal, zelfs tegenover vreemden.

De Engelse tak is krachtiger. Bijzonder opmerkelijk is een zeer dichte, verticale oorstand van de Engelse tak van de Blauwe Rus. Van nature zijn de karakters van dit type kat een combinatie van de Siberische/Scandinavische en Amerikaanse typen.

In Nederland zijn er vooral mengsels van deze fok-takken, dit is heel wenselijk om de genetische diversiteit te behouden.

Maar waarom zijn de respectievelijke taken van het ras zo verschillend van elkaar? De reden hiervoor is te vinden in de fokgeschiedenis van de Blauwe Rus. De Blauwe Rus komt, zoals de naam al doet vermoeden, uit Rusland. Er wordt aangenomen dat ze als een natuurlijk ras in de Russische havenstad Archangelsk ontstaan is en vanaf daar rond 1860 door Britse zeelieden ingevoerd werd in Engeland. De eerste Blauwe Rus verscheen in 1865 in de boeken, zij werd als ‘aartsengel kat’ in Crystal Palace in Engeland voorgesteld. In de 19e eeuw was het ras populair, zowel in Engeland als in het tsarenrijk in Rusland. Sinds 1937 is de Blauwe Rus erkend als zelfstandig ras. Met het intreden van de Tweede Wereldoorlog werd het bestand van de Blauwe Rus enorm uitgedund, maar het ras werd gered door kruisingen met de Siamese kat, de Britse Korthaar en de Europese Korthaar. Hierdoor werd de vacht van de Blauwe Rus korter en dikker en haar ogen diep smaragdgroen.

Maar toch komt de fokgeschiedenis hier nog niet aan zijn einde! Zo zijn er nog steeds pogingen om de witte en zwarte Blauwe Rus te laten erkennen. In de jaren ’60 werd het ‘Russische zwart en wit programma’ gevestigd: Frances McLeod van Artic begon met het fokken van de ‘Witte Rus’ en de ‘Zwarte Rus’. De Australische Mavis Jones kruiste in de jaren ’70 een witte huiskat met een Blauwe Rus. Het doel was een nieuwe kleurvariant van het ras de ‘Witte Rus’. In de late jaren ’70 werd deze gemengde-Blauwe-Rus van de Royal Agricultural Society (RAS) Cat Club New South Wales erkend als een kleurvariant van de Blauwe Rus. Ondertussen worden de zwarte en witte varianten van de Blauwe Rus ook in fokverenigingen in Australië, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika erkend. De American Cat Fanciers Association stemt in met de ‘Zwarte Rus’ en ‘Witte Rus’ terwijl ze bij kampioenschappen begeleid worden als ‘Russische Korthaar’. Hun rasstandaard komt overeen met de Blauwe Rus, maar ze kunnen ook effen zwart of effen wit zijn. De kleur van de ogen moet overeenkomen met de Blauwe Rus: fel groen.

Het grootste gedeelte van de fokorganisaties erkennen alleen nog maar de blauw-grijze variant van de Blauwe Rus.

Verzorging

De Blauwe Rus verliest vanwege hun unieke, dubbele vacht nauwelijks haar. Dit en het feit dat ze weinig glycoproteïne Fel d 1 produceren maakt ze bijzonder geschikt voor mensen met een kattenhaar allergie. Glycoproteïne wordt slechts beschouwd als één van de oorzaken voor kattenhaar allergie. Hoewel de lagere productie ervoor zorgt dat de Blauwe Rus in veel gevallen beter verdragen wordt door mensen met een kattenhaar allergie, maakt het de kat nog niet hypoallergeen.

De dubbele vacht van de Blauwe Rus mag dan bijzonder zijn, maar het is niet bijzonder zorgintensief. Over het algemeen is het voldoende om de kat eenmaal per week te borstelen om het overtollige haar te verwijderen.

De jaarlijkse check-up is, zoals bij alle kattenrassen, een must. Daarbij gaat het niet alleen over eventuele achterstallige vaccinaties. Het onderzoek omvat ook het luisteren naar het hart en de longen, evenals een kijkje in de mond van de kat, om eventuele beginnende cariës te ontdekken.

De Blauwe Rus zou een relatief rustige, kalme stem hebben. Deze en hun vriendelijke, mensgerichte aard maakt ze ideale huisdieren voor het leven binnenshuis. Maar men moet niet vergeten: de Blauwe Rus is een zeer intelligent dier en wil mentaal en fysiek uitgedaagd worden! Een gevarieerde omgeving met volop mogelijkheden om te klimmen, rond te rennen, te verstoppen en te rusten is daarom essentieel. De Blauwe Rus houdt van de omgang met mensen. Varieer met spelletjes, verberg lekkernijen in intelligent speelgoed en verdiep je eventueel in het trainen met een clicker!

Ziekten

De Blauwe Rus geldt als zeer robuust. Het lijkt erop dat de bekende erfelijke ziekten aan dit ras voorbijgaan.

Toch is de jaarlijkse check-up een must, want zelfs een Blauwe Rus is niet veilig voor letsel en typische kattenziekten! Katten met veel vrijheid moeten al vanaf jonge leeftijd gevaccineerd worden om immuniteit tegen infectieziekten als kattenziekte, niesziekte en hondsdolheid te bereiken.

Voeding

Ook geschikte voeding is essentieel om een kat gezond te houden. Als vleeseters kunnen katten koolhydraten alleen in kleine mate verwerken, hun dieet bestaat uit hoogwaardige, dierlijke proteïnen. Voeding met een hoog vleesaandeel en weinig plantaardige ingrediënten zijn ideaal om jouw kat gezond te voeden. Veel kattenhouders zijn tegenwoordig bezig met het thema BARF, ‘verse rauwe voeding’ voor de kat.

Zo vindt je de juiste fokker

Ben je verliefd geworden op de zachte atleten met de blauwe vacht? De Blauwe Rus wordt tegenwoordig in heel Europa gefokt en er zijn veel professionele fokkers waarvan de gezondheid van de kat nauw aan hun hart ligt.

Wie een Blauwe Rus in huis wil halen moet meestal tussen de 500 en 700 euro betalen. Daarbij gaat het niet om ‘woekerprijzen’. Het fokken van katten is een dure hobby! Verantwoordelijke fokkers hechten waarde aan de reguliere gezondheidszorg en geschikte voeding van de ouders. Ze worden verstandig gekruist om erfelijke ziekten te vermijden en kittens te baren die aan het fokdoel van de Blauwe Rus voldoen. De moederkat krijgt voldoende zorg van de dierenarts tijdens de zwangerschap. Wanneer de kittens er zijn, gaat het verder: verschillende bezoeken aan de dierenarts voor gezondheidszorg en voor vaccinaties, eventuele castraties, goed kattenvoer en een gevarieerde omgeving… Dit alles kost natuurlijk geld. Dan is er ook nog de emotionele belasting. Een fokker is er de klok rond voor zijn katten, ook in het weekend of midden in de nacht! Hij vindt het belangrijk dat zijn kittens genoeg tijd hebben om volwassen te worden. Daarom geeft hij ze ook niet voor de twaalfde levensweek weg. In deze ‘gewenningsfase’ leren de katten al het essentiële van hun moeder, spelen en stoeien ze veel met hun broers en zussen, raken gehecht aan mensen door het goede contact met de fokkersfamilie en zijn daardoor klaar voor een lang, gezond kattenleven!

Wie geen waarde hecht aan documenten en een stamboom vermijdt vaak de weg naar een fokker. Echter, weerhoudt je alstublieft van zogenaamde ‘vermeerderaars’ die ‘raskatten zonder documenten’ goedkoop aanbieden op het internet of in de advertentiesectie van de plaatselijke krant! In de meeste gevallen gaat het hier om een onprofessionele fokker die werkt onder het motto ‘kwantiteit in plaats van kwaliteit’. Hier wordt zelden waarde gehecht aan verstandige kruisingen en de gezondheid van de dieren. Een verantwoorde fokkerij is een dure hobby. Wie het welzijn van de kat nauw aan het hart gaat, genereert bepaalde kosten die gedekt moeten worden door de aankoopprijs van de raskat… Een alternatief kan het plaatselijke dierenasiel zijn. Hier zoeken vele katten van alle leeftijden naar een goed, nieuw thuis! Gegarandeerd zul je hier ook mensgerichte dieren vinden waarvan het karakter overeenkomt met de souvereine Blauwe Rus. Vaak belanden er ook raskatten in het asiel, dus het is het proberen waard!

Wij wensen je veel plezier met jouw ‘zachte atleet’!

Onze meest behulpzame artikelen
10 min

Britse Korthaar

Ben je op zoek naar een kat, die uw familie met zijn rustige en evenwichtige karakter perfect aanvult en die geschikt is voor het leven in huis? Dan is de kans aanwezig dat je het ras ‘Britse Korthaar’ aanbevolen krijgt. De pluche vacht en de grote ogen van de Britse Korthaar kan bijna geen kattenvriend weerstaan. Daarnaast is ook het karakter van de Britse Korthaar makkelijk lief te hebben. Maar wat moet je nog meer weten? Ons rasrapport stelt je gedetailleerd voor aan de Britse Korthaar en biedt je tips voor de aankoop, de voeding en de verzorging.
9 min

Blauwe Rus

Op het eerste gezicht toont de ‘Blauw Rus’ gelijkenissen met de Kartuizer of de blauw-grijze Britse Korthaar. Wie goed kijkt ziet echter dat deze rassen onder geen beding te verwarren zijn!
9 min

Ragdoll

Een kat die lijkt op een lappenpop? Helemaal niet! De Ragdoll is een kattenras voor vrienden van de Siamese, Colourpoint en andere Point-katten. Daarbij overtuigen deze vriendelijke reuzen je niet alleen door middel van hun wonderschone vacht, hun buitengewone kleuren en heldere blauwe ogen…