Kattenrassen

Lieve Britse Kortharen, elegante Bengalen of sterke Noorse Boskatten. Als je vandaag de dag en kat in huis haalt, heb je keuze uit talrijke kattenrassen en gemengde katten. Afhankelijk van het ras hebben katten een bepaald karakter, waardoor je keuze iets makkelijker wordt. Hier zetten we veel kattenrassen op een rijtje met handige informatie over het karakter, de benodigde verzorging en nog veel meer. Lees meer

Vind jouw kat

De belangrijkste kenmerken

Mijn ideale kat is

Uiterlijk

Grootte
KleinMiddelGroot
Vacht
Haarloos / hypoallergeenKort haarLang haar
Kleur
ZwartBlauw / grijsChinchillaCrèmeWitLilaBruin / Chocolade / Seal
Motief
GestreeptSchildpad / Driekleurig / CalicoTweekleurig / Tuxedo / VanColorpoint
12 Cat breeds to your search
11 min

Abessijn

De grote ogen en de spitse, attente oren van de Abessijn onthullen veel over het karakter van dit kattenras: de Abessijn is vriendelijk en nieuwsgierig.

9 min

Balinees

Voor de liefhebbers van de Siamese en/of de Birmaanse kat zal deze Balinees meteen opvallen. Net als de Siamese kat heeft ze een opvallende “colorpoint” vacht, echter is het de vacht van de Balinees langer dan die van de Siamese kat.

10 min

Bengaal

De Bengaal is een werkelijk uniek kattenras. Het is tenslotte een ‘huistijger’ in de letterlijkste zin van het woord: de rasfokkers gebruiken deels bloed van wilde katten. De gemengde wilde katten zoals de Bengaal of de Savannah zijn de nieuwste rage in de fokwereld! Wat maakt een een kat een gemengde wilde kat en waar moet je bewust van zijn met een kruising van een wilde kat in de woonkamer? Ons rasrapport geeft antwoorden.

8 min

Blauwe Rus

Op het eerste gezicht toont de Blauwe Rus gelijkenissen met de Kartuizer of de blauw-grijze Britse Korthaar. Wie goed kijkt ziet echter dat deze rassen onder geen beding te verwarren zijn!

8 min

Bombay

De Bombay kat is er eentje die nog steeds maar weinig voorkomt in huis. Vooral in Europa is ze een van de minst in huis gehouden katten. Ze is eigenlijk even zeldzaam als fascinerend. De Bombay is een soort kleine panter voor in huis. Deze kat is ideaal voor je als je de elegante grote katten bewondert, want met de Bombay kat in huis heb je een mini-versie van de panter op je bank liggen. Gelukkig is ze wel een echt knuffeldier – dat zijn de panters ietsje minder. De Bombay katten worden vaak omschreven als uiterst aangenaam.

9 min

Chartreux

Chartreux, Kartuizer of Maltezer kat, vele benamingen voor één ras. De Chartreux kat is een van de meest geliefdste kattenrassen in Europa, toch is er veel verwarring rondom het ras. Dat ligt niet alleen aan de verschillende namen voor het ras, maar ook aan zijn bewogen geschiedenis!

9 min

Cornish Rex

Kort- en langharige katten zijn een gangbaar beeld in de kattenwereld. Echter zijn katten met een gekrulde vacht of zelfs helemaal zonder vacht een stuk zeldzamer! Een van de rassen die toch wel een opmerkelijke vacht heeft is de Cornish Rex.

8 min

Egyptische Mau

Volgens Leonardo da Vinci is elke kat een meesterwerk. Dit liefdevolle perspectief op het wonderschone diertje is iets waar wij ons volledig bij aansluiten. De uitspraak geldt natuurlijk voor alle huiskatten. Echter schijnt de uitspraak een bijzondere betekenis te hebben voor de Egyptische Mau. Deze opvallend mooie en mysterieus uitziende kat, met haar betoverend groene ogen, vindt haar oorsprong in Egypte, zoals haar naam al verraadt.

4 min

Serengetikat

De Serengetikat is een kruising tussen een Bengaal en een Oosterse Korthaar. Voor dit nog jonge kattenras zijn de grote oren en lange poten typerend. Hun gevlekte vacht doet denken aan de vachttekening van een exotische grote kat. Serengetikatten zijn temperamentvol en mogen alleen door ervaren baasjes worden verzorgd.

7 min

Serval

Of het nu gaat om een Siberische tijger of huiskat: kattenvrienden houden van de sierlijkheid die alle fluwelen poten uitstralen. Bij de Serval gaat het niet over een huisdier, maar om een wilde kat die zijn oorsprong vindt in de Afrikaanse savanne. Wij stellen je hieronder voor aan de Serval als voorvader van een zeer modern maar primitief kattenras: de Savannah.

11 min

Somali

Je houdt van de Abessijnse kat, maar je hebt liever dezelfde kat met een halflange of lange vacht? Dan zal je de Somalische kat, oftewel Somali, bevallen!

12 min

Thaise kat

De Thaise kat is ontstaan uit een bestaand ras, de Siamees. Toen het fokken van Siamese katten steeds verder in de richting van een slanke lichaamsbouw ging, werd het krachtige, oorspronkelijke type van de Siamese kat als een zelfstandig ras erkend. Het ras ‘Thai’ was geboren.

Het ontstaan van raskatten

In vergelijking met de fok van honden is het fokken van katten nog jong: pas sinds het midden van de 20e eeuw ontstonden er professionele verenigingen om standaarden voor bepaalde rassen te ontwikkelen. Sinds de jaren 30 van de vorige eeuw zette de Française Marguerite Ravel zich in voor een overkoepelende Europese organisatie voor nationale kattenfokkers. Dit leidde in 1950 tot de oprichting van de Fédération Internationale Féline d'Europe (FIFE), tegenwoordig Fédération Internationale Féline (FiFé) genoemd. Sindsdien is er meer interesse in het fokken van raskatten.

De oorsprong van sommige kattenrassen

De oorsprong van een aantal kattenrassen ligt echter ver in het verleden. Al ruim 200 jaar worden Perzische Katten gefokt. Siamese Katten kwamen in de 19e eeuw van Azië naar Europa waar de eerste leg in 1885 op een kattententoonstelling in Londen werd gepresenteerd.

Wat is een raskat?

Wanneer hoort een kat bij een bepaald ras? Fokkers hebben bepaalde doelen die gebaseerd zijn op de kenmerken van een bepaald kattenras. Die hebben niet alleen met het uiterlijk te maken, maar ook net de gezondheid en het karakter.

Voor Europese kattenfokkers schrijft de FiFé, waarmee de regionale en nationale verenigingen samenwerken, meestal de normen voor. Iedere kat van een gerenommeerde fokker moet bijvoorbeeld een stamboom hebben. Aan de hand van de stamboom kunnen verschillende generaties aan voorouders van een kat worden gecontroleerd. Op die manier blijft het fokproces zuiver.

Een kattenras is meer dan een typisch uiterlijk, maar vaak zie je al zonder de stamboom dat een kat bij een bepaald ras hoort.

Kattenrassen worden vaak ingedeeld aan de hand van de vachtlengte. Zo zijn er langhaarkatten zoals Color Point-katten of Perzische Katten. De Noorse Boskat en Turkse Van zijn halflanghaarkatten. De grootste groep zijn de kortharige katten, zoals de Britse Korthaar, German Rex of Blauwe Rus.

Ontwikkelingen en trends

Vroeger werden er slechts enkele kattenrassen gecontroleerd gefokt. Vooral die met een aparte vacht of kleur vielen hieronder zoals de langharige Turkse Angora of Heilige Birmaan met typerend masker.

Door het fokken van honden rassen ontstaan veel extremere verschillen dan bij het fokken van katten. Een Duitse Dog van 70 kilo en een Chihuahua van 2 kilo zijn twee uitersten, net als een ronde Mopshond en een langwerpige Teckel. Dit komt doordat honden voor verschillende doeleinden werden gefokt. Sommigen moesten jagen op wilde zwijnen, andere waren racehonden of schapendrijvers.

Katten waren daarentegen vroeger in de eerste plaats bedoeld om muizen te vangen. De laatste jaren is er ook meer vraag naar extremere exemplaren. Denk dan aan kattenrassen met korte poten zoals de Munchkin. Ook hybriden van wilde katten zoals de Savannah vallen hieronder. Deze trend van een uitzonderlijke afstamming of lichaamsbouw is niet altijd een voordeel voor de katten.

Vind het kattenras dat bij jou past!

Sommige kattenrassen zijn een lust voor het oog. Toch moet je, als je een bepaald ras wilt, je goed informeren over het karakter en de verzorging van het ras. In tegenstelling tot bij honden zijn de verschillen in karakters van kattenrassen vaak niet al te groot.

Als je je oog op een Oriëntaalse Korthaar hebt laten vallen, kun je genieten van het gezelschap van een zeer spraakzame en levendige metgezel. Ragdolls zijn rustiger. Langharige katten hebben daarnaast meerdere malen per week behoefte aan een uitgebreide vachtverzorging.

Soort zoekt soort: soortgenoten van hetzelfde ras kunnen beter met elkaar opschieten dan katten met verschillende temperamenten. Een uitgebreide socialisatie door de fokker is daarom altijd zeer belangrijk.

Ben je op zoek naar een kat die het best bij jou past? In ons Kattenmagazine zetten we verschillende kattenrassen op een rij en geven we je tips over bijvoorbeeld de verzorging en voeding.

Tip: als je liever een wat oudere kat wilt, kun je met wat geluk jouw ideale kat in een dierenasiel vinden. Je kunt ook kiezen voor een gemengd ras. De keuze is reuze!

Ontdek ons uitgebreide assortiment aan rasvoer!