Het ontstaan van raskatten
In vergelijking met de fok van honden is het fokken van katten nog jong: pas sinds het midden van de 20e eeuw ontstonden er professionele verenigingen om standaarden voor bepaalde rassen te ontwikkelen. Sinds de jaren 30 van de vorige eeuw zette de Française Marguerite Ravel zich in voor een overkoepelende Europese organisatie voor nationale kattenfokkers. Dit leidde in 1950 tot de oprichting van de Fédération Internationale Féline d'Europe (FIFE), tegenwoordig Fédération Internationale Féline (FiFé) genoemd. Sindsdien is er meer interesse in het fokken van raskatten.
De oorsprong van sommige kattenrassen
De oorsprong van een aantal kattenrassen ligt echter ver in het verleden. Al ruim 200 jaar worden Perzische Katten gefokt. Siamese Katten kwamen in de 19e eeuw van Azië naar Europa waar de eerste leg in 1885 op een kattententoonstelling in Londen werd gepresenteerd.
Wat is een raskat?
Wanneer hoort een kat bij een bepaald ras? Fokkers hebben bepaalde doelen die gebaseerd zijn op de kenmerken van een bepaald kattenras. Die hebben niet alleen met het uiterlijk te maken, maar ook net de gezondheid en het karakter.
Voor Europese kattenfokkers schrijft de FiFé, waarmee de regionale en nationale verenigingen samenwerken, meestal de normen voor. Iedere kat van een gerenommeerde fokker moet bijvoorbeeld een stamboom hebben. Aan de hand van de stamboom kunnen verschillende generaties aan voorouders van een kat worden gecontroleerd. Op die manier blijft het fokproces zuiver.
Een kattenras is meer dan een typisch uiterlijk, maar vaak zie je al zonder de stamboom dat een kat bij een bepaald ras hoort.
Kattenrassen worden vaak ingedeeld aan de hand van de vachtlengte. Zo zijn er langhaarkatten zoals Color Point-katten of Perzische Katten. De Noorse Boskat en Turkse Van zijn halflanghaarkatten. De grootste groep zijn de kortharige katten, zoals de Britse Korthaar, German Rex of Blauwe Rus.
Ontwikkelingen en trends
Vroeger werden er slechts enkele kattenrassen gecontroleerd gefokt. Vooral die met een aparte vacht of kleur vielen hieronder zoals de langharige Turkse Angora of Heilige Birmaan met typerend masker.
Door het fokken van honden rassen ontstaan veel extremere verschillen dan bij het fokken van katten. Een Duitse Dog van 70 kilo en een Chihuahua van 2 kilo zijn twee uitersten, net als een ronde Mopshond en een langwerpige Teckel. Dit komt doordat honden voor verschillende doeleinden werden gefokt. Sommigen moesten jagen op wilde zwijnen, andere waren racehonden of schapendrijvers.
Katten waren daarentegen vroeger in de eerste plaats bedoeld om muizen te vangen. De laatste jaren is er ook meer vraag naar extremere exemplaren. Denk dan aan kattenrassen met korte poten zoals de Munchkin. Ook hybriden van wilde katten zoals de Savannah vallen hieronder. Deze trend van een uitzonderlijke afstamming of lichaamsbouw is niet altijd een voordeel voor de katten.
Vind het kattenras dat bij jou past!
Sommige kattenrassen zijn een lust voor het oog. Toch moet je, als je een bepaald ras wilt, je goed informeren over het karakter en de verzorging van het ras. In tegenstelling tot bij honden zijn de verschillen in karakters van kattenrassen vaak niet al te groot.
Als je je oog op een Oriëntaalse Korthaar hebt laten vallen, kun je genieten van het gezelschap van een zeer spraakzame en levendige metgezel. Ragdolls zijn rustiger. Langharige katten hebben daarnaast meerdere malen per week behoefte aan een uitgebreide vachtverzorging.
Soort zoekt soort: soortgenoten van hetzelfde ras kunnen beter met elkaar opschieten dan katten met verschillende temperamenten. Een uitgebreide socialisatie door de fokker is daarom altijd zeer belangrijk.
Ben je op zoek naar een kat die het best bij jou past? In ons Kattenmagazine zetten we verschillende kattenrassen op een rij en geven we je tips over bijvoorbeeld de verzorging en voeding.
Tip: als je liever een wat oudere kat wilt, kun je met wat geluk jouw ideale kat in een dierenasiel vinden. Je kunt ook kiezen voor een gemengd ras. De keuze is reuze!
Ontdek ons uitgebreide assortiment aan rasvoer!