Noorse Boskat

Noorse Boskat

Noorse Boskat

De Noorse Boskat is zonder menselijke invloed ontstaan in hun oorspronkelijke land Noorwegen en wordt begeerd om zijn wilde uiterlijk en een onvervalste karakter. Maar niet alleen het uiterlijk van de Noor is oorspronkelijk!

Uiterlijk van de Noorse Boskat

Net zoals de Maine Coon en de Ragdoll behoort de Noorse Boskat tot de halflangharige katten. Zijn tweelaagse vacht bestaat uit een waterbestendige dekvacht met een langere, dichte ondervacht. Net als de Siberische kat wisselt de Noorse Boskat zijn vacht in verschillende jaargetijden: de wintervacht met een dikke ondervacht is bijzonder plucheachtig en verwarmt de kat in de ijzig koude wintermaanden. Zoals met veel langharige kattenrassen kunnen er zelfs tussen de tenen van de kat haarplukjes gevonden worden. De kraag is goed ontwikkeld en is bijzonder pluizig. In de zomer verliest de Noorse Boskat een groot deel van zijn ondervacht, maar behoudt zijn borstelige staart en zijn ‘sneeuwschoenen’, de plukjes haar tussen de voetzolen.

Overigens: de vachtextuur van de Noorse Boskat is zeer verschillend van die van de Maine Coon, hoewel beide rassen op het eerste gezicht een soortgelijke uitstraling hebben. De waterafstotende dekvacht van de Noorse Boskat is een beetje vettig en zwaar, waardoor de huid er haveloos en niet zo zijdezacht uitziet als die van de Amerikaanse Boskat. De Noren zijn perfect aangepast aan temperatuur van -30 graden Celsius met zware regen.

Omdat de Noorse Boskat een vrij groot ras is, zijn ze pas uitgegroeid bij drie tot vier jaar. Dan kunnen katers tot zo’n 8 kilogram wegen. Het ras is daarnaast langgerekt en heeft lange poten, zoals veel andere halflangharige rassen. Daardoor lijken ze vaak een beetje slanker dan, bijvoorbeeld, de Maine Coon. Het gezicht is, zoals de rasstandaard voorschrijft, driehoekig met hoogstaande oren die soms voorzien zijn van plukjes vacht op de binnenkant en de oortopjes. Het profiel zelf is recht en vertoont geen afwijkingen.

Bij de Noorse Boskat zijn alle bekende kleuren toegestaan, vaak in combinatie met wit. Effen of getijgerd, gestreept, gestippeld, zwart, blauw, amber, schildpad of de respectievelijke combinaties met elkaar of met wit. Een Noorse Boskat is altijd een lust voor het oog! Alleen de bruine kleuren, zoals chocolate en de verdunningen lila, kaneel en lichtbruin zijn van de standaard uitgesloten.

Het karakter van de Noorse Boskat

De Noren worden niet voor niets ‘vriendelijke reuzen genoemd: kattenliefhebbers zijn erg enthousiast over de vriendelijkheid van de kat. Ondanks hun grootte zijn ze zeer rustig en zacht. Ze mogen er dan uitzien als wilde katten, maar ze sluiten zich onvoorwaardelijk bij hun baasjes aan. De sociale dieren delen hun ruimte ook graag met andere katten, zelfs met kinderen of honden.

Vanwege hun omvang en spierkracht is de Noorse kat bijzonder bedreven in het klimmen en springen. Ze speelt en jaagt erg graag en zou hiervoor aangemoedigd moeten worden. Het meest geschikte zou een beveiligde tuin of een beveiligd balkon met bomen of krabpalen zijn. Hierin kan de Noorse Boskat naar hartenlust spelen, klimmen en springen! Ze is erg nieuwsgierig en wil graag mentaal uitgedaagd worden.

De speelsheid en robuustheid van de Noorse Boskat maakt haar een goede speelkameraad voor de kinderen. Ze gelden als tolerant en vriendelijk en zijn zelden springerig, een goede socialisatie in de kinderkamer is wel belangrijk.

Echter, hoe goed de Noorse Boskat zich ook aansluit bij hun menselijke familie: het kattenras is erg gezellig en is dan ook niet geschikt voor de houding als enige kat. Als je een geschikte fokker gevonden heeft geef dan idealiter gelijk twee katten een nieuw thuis! Haal je jouw kat uit het asiel, laat je dan voorlichten over het karakter van jouw toekomstige kat en laat je aanbevelen welke kat het meest geschikte gezelschap zou zijn!

Geschiedenis

De Noorse Boskat geldt als een van de weinige ‘natuurlijke’ kattenrassen. Hij heeft zich door natuurlijke selectie van hun omgeving ontwikkeld, zonder hulp of gerichte selectie door de mens. Daarom is de Noorse Boskat ook perfect aangepast aan de barre leefomstandigheden in zijn thuisland. Haar dikke, waterbestendige vacht is perfect voor de harde, besneeuwde winter in Scandinavië. Zodra ze haar dikke, plucheachtige ondervacht heeft verloren, is ze klaar voor de hete, droge zomer in Noord-Europa.

De carrière van de Noorse Boskat, die in haar thuisland ‘Norsk Skogatt’ genoemd wordt, begon net zoals die van de Europese Korthaar: als muizenvanger op boerderijen in Noorwegen. De langharige katten waren vooral in de graanschuren en stallen nuttig. Hoe de opkomst van de verwilderde huiskatten met lang haar precies ontstond is niet bekend. Er wordt vanuit gegaan dat zeelui Perzische katten meenamen op hun schepen en deze kruisten met de lokale katten. De oorzaak kan echter ook onafhankelijke mutaties in de genpool van de Scandinavische kat geweest zijn.

Ondanks de paring met kortharige dieren wordt het langharige gen verdekt doorgegeven, zodat dus nog steeds langharige dieren in kortharige nesten kunnen opduiken. Deze katten zijn het fundament van het laatste Noorse ras. Deze begon in de jaren ’30. In 1938 werd de Noorse Boskat voor het eerst uitgegeven in Oslo. Door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog kwam het systematisch fokken tot stilstand en werd dit pas weer opgepakt in de jaren ’70. Vanaf 1972 werd de Noorse Boskat erkend door de Noorse kattenrasverenigingen en kreeg het zijn eigen standaard. In 1975 werden de eerste individuele dieren bij de Fédération Internationale Féline, FiFé, geregistreerd. Er werden echter alleen katten vanaf de vierde generatie toegelaten voor export. Toch heeft de Noorse Boskat liefhebbers in heel Europa!

Zorg en houding

Als robuuste, originele kat vereist de Noorse Boskat geen specifieke houding. Net als alle actieve katten geniet hij van een vrije toegang tot een veilig balkon of veilige tuin. Een hoge krabpaal in de woning zorgt er daarnaast voor dat ze zich als getalenteerde klimmers kunnen vermaken zonder schade aan te richten aan de meubels of gordijnen.

De Noorse Boskatten zijn sociale dieren en zouden daarom niet alleen gehouden moeten worden! Ze gaan ook graag met kinderen om en kunnen ook opschieten met veel andere dieren, zoals honden, maar het heeft meer voordelen met een andere kat. Jouw Noorse Boskat kan uitsluitend met een kat ravotten, knuffelen en katachtig spelen…

De lange vacht van de Noorse Boskat is robuust en wordt meestal alleen onderhouden door de kat zelf. Wie het veilig wil spelen en wil voorkomen dat er klitten komen in de zachte vacht doet er goed aan om minstens eenmaal per week te kammen en borstelen. Wanneer je dit vanaf jonge leeftijd doet is dit meestal geen probleem voor de kat! Tijdens de rui kan malt pasta en kattengras de natuurlijke eliminatie van ingeslikte haren bevorderen.

Net als alle katten moet de Noorse Boskat geschikte voeding krijgen. Ideaal is een voeding met veel vers vlees, wat de carnivoor voedt met veel eiwitten. Hoogwaardige kant-en-klare voeding voldoet meestal aan deze eisen, maar werp voor de zekerheid toch een blik op het verpakkingsetiket: vlees moet altijd op de eerste plaats van de ingrediëntenlijst staan. Daarnaast moeten katten niet alleen het magere vlees eten, ook ingewanden als hart en lever bevatten vitale voedingsstoffen. Verwar deze alleen niet met de vaak bevatte ‘dierlijke bijproducten’, met deze term worden meestal klauwen, kraakbeen en andere afvalstoffen bedoeld. Ook plantaardige bijproducten, suiker en andere afvalstoffen zitten idealiter niet in de voeding.

Een jaarlijkse controle bij de dierenarts is belangrijk om vroegtijdig ziekten op te kunnen sporen en om een kijkje in de mond van jouw huistijger te nemen.

Gezondheid

De Noorse Boskat heeft zich ontwikkeld door middel van natuurlijke selectie. Hierdoor zijn er zelden problemen met de voortplanting. Vroeg- en doodgeboortes treden bijvoorbeeld nauwelijks op.

Echter, heeft de Noorse Boskat wel aanleg voor Hypertrofische Cardiomyopathie (HCM). Deze hartziekte wordt veroorzaakt door een asymmetrische verdikking van de linker hartkamer. Een cardiale echografie van de fokdieren is de beste manier om de genetische hartziekte in een vroeg stadium te detecteren en aangetaste dieren te elimineren van de fok. Een verantwoordelijke fokker laat zijn dieren regelmatig controleren door de dierenarts en aarzelt niet om deze medische rapporten aan je voor te leggen. HCM kan niet genezen worden, maar een diagnose biedt behandelmogelijkheden om toch een lange levensduur aan de getroffen katten te bieden!

De Glycogeenstapeling GSD 4 komt ook regelmatig voor. Het wordt recessief geërfd en wordt vaak te laat gediagnostiseerd. Erft een kat het gen voor GSD4 van slechts één ouder wordt het alsnog als drager beschouwd en kan het de ziekte doorgeven aan zijn nageslacht. Deze katten mogen niet gebruikt worden voor het fokken. Ontvangt de kat het gen van beide ouders, dan wordt ze erg ziek: het gebrek aan herstel en de daardoor overmatige opslag van glycogen in de lever, spieren en zenuwcellen leidt tot meervoudig orgaanfalen. Getroffen katten tonen na de vijfde levensmaand neuromusculaire aandoeningen en hebben een maximale levensduur van 10 tot 14 maanden.

Fok

Genetische ziekten als HCM en GSD 4 tonen herhaaldelijk het belang van een regelmatige inspectie van verstandige kruisingen en uitsluitingen van besmette genen bij dieren. Gerenommeerde fokkers hebben het welzijn van hun dieren en hun nageslacht nauw aan het hart liggen, ze besparen daarom kosten noch moeite om de dieren gecontroleerd te laten worden door de dierenarts en om dragers van bepaalde genen uit te sluiten van het fokken.

Vertrouw daarom bij het zoeken naar een nieuw, vierpotig familielid daarom alleen op verantwoordelijke fokkers en laat je niet overhalen door advertenties met de belofte van ‘raskatten tegen een betaalbare prijs’. Wie raskatten voor spotprijzen wil aanbieden, doet dit meestal door te besparen op de kosten van de dieren. Voor professionele, verantwoordelijke fokkers is fokken een dure hobby. De kosten die door een fokker gemaakt worden bestaan niet alleen uit het bedrag voor het dekken van de dieren en de kosten van het grootbrengen van de jonge dieren. Hij moet zijn dieren en hun nageslacht gezond voeden, regelmatig laten controleren door de dierenarts, laten vaccineren en ontwormen. Hij spaart geen kosten voor vooronderzoeken als cardiale echografie voor de diagnose van HCM. Zijn kittens voedt hij gedurende twaalf weken liefdevol op, socialiseert hen en laat ze door de moederkat en broers en zussen alle vitale onderdelen van een kattenleven leren voordat ze klaar zijn om te verhuizen naar hun nieuwe mensenfamilie. Daartoe behoren ook de kosten voor het lidmaatschap van de rasvereniging, castratie en eventueel andere vergoedingen.

Dat heeft natuurlijk zijn prijs… Een huiskat die niet voor de fokkerij gebruikt wordt kost tussen de 700 en 1.000 euro. Hierbij dekt de fokker alleen de kosten en verdient het absoluut geen ‘gouden bergen’…

Natuurlijk kan niet elke kattenliefhebber zich zo’n bedrag veroorloven. Een alternatief hiervoor is een bezoek aan het dierenasiel. Vaak belanden er ook raskatten in het dierenasiel, en wellicht vind je daar de Noorse Boskat van je dromen. Maar vergeet echter niet: de Noorse Boskat is een sociaal dier dat niet alleen gehouden moet worden!

Wij wensen je een prachtige tijd met jouw Boskat uit Noorwegen!

Onze meest behulpzame artikelen
10 min

Britse Korthaar

Ben je op zoek naar een kat, die uw familie met zijn rustige en evenwichtige karakter perfect aanvult en die geschikt is voor het leven in huis? Dan is de kans aanwezig dat je het ras ‘Britse Korthaar’ aanbevolen krijgt. De pluche vacht en de grote ogen van de Britse Korthaar kan bijna geen kattenvriend weerstaan. Daarnaast is ook het karakter van de Britse Korthaar makkelijk lief te hebben. Maar wat moet je nog meer weten? Ons rasrapport stelt je gedetailleerd voor aan de Britse Korthaar en biedt je tips voor de aankoop, de voeding en de verzorging.
9 min

Ragdoll

Een kat die lijkt op een lappenpop? Helemaal niet! De Ragdoll is een kattenras voor vrienden van de Siamese, Colourpoint en andere Point-katten. Daarbij overtuigen deze vriendelijke reuzen je niet alleen door middel van hun wonderschone vacht, hun buitengewone kleuren en heldere blauwe ogen…
9 min

Blauwe Rus

Op het eerste gezicht toont de ‘Blauw Rus’ gelijkenissen met de Kartuizer of de blauw-grijze Britse Korthaar. Wie goed kijkt ziet echter dat deze rassen onder geen beding te verwarren zijn!