Noorse Boskat

Noorse Boskat

De kwastjes aan de oren zijn een typisch kenmerk van Noorse Boskatten.

De Noorse Boskat met haar prachtige, onvervalste karakter, vacht en wilde uiterlijk betovert menig kattenliefhebber. Niet alleen het uiterlijk van de kat is oorspronkelijk. Lees in dit artikel meer over dit natuurlijke ras.

Uiterlijk van de Noorse Boskat: statige katten met een halflange vacht 

De Noorse Boskat hoort, net als de Maine Coon en Ragdoll, tot de zogenaamde halflanghaarkatten. Hun vacht bestaat uit twee lagen: een waterbestendige, olieachtige bovenvacht met langer grannenhaar en een dikke ondervacht. 

Net als de Siberische Kat wisselt de Noorse Boskat haar vacht met de seizoenen. De wintervacht met dikke ondervacht is bijzonder pluizig en houd de kat warm in de koude wintermaanden in Noorwegen. Zelfs tussen de tenen bevinden zich dikke plukken haar als bescherming tegen kou en vocht. De kraag om de hals is groot en zeer pluizig. 

In de zomer verliest de Noorse Boskat dan weer een groot deel van haar ondervacht. De pluizige staart en pootjes blijven echter behouden. 

Bij de Noorse Boskat zijn alle bekende kleuren van de huiskat toegestaan, graag in combinatie met wit. Een Noorse Boskat is altijd een blikvanger, ongeacht haar vacht: effen, getijgerd, gestreept, gevlekt, zwart, blauw, amber, tortie of welke combinatie dan ook. Alleen de kleuren chocolate en de verdunningen lilac, cinnamon en lichtbruin zijn van de standaard uitgesloten. 

De Noorse Boskat valt onder de grote kattenrassen. Daarom zijn ze pas tussen de 3 en 4 jaar volwassen. Ze bereiken een schothoogte van 40 à 45 centimeter. Katers wegen dan zo’n 8 kilo en poezen ongeveer 5 kilo. 

Volgens de rasstandaard is het gezicht driehoekig met hoog geplaatste oren. De oren kunnen aan de binnenkant en aan de punten voorzien zijn van plukjes vacht. Het profiel van de Noorse Boskat is recht en vertoont geen stop. 

Karakter: Noorse Boskatten zijn vredelievend en zachtaardig 

Deze katten worden niet voor niets “zachtaardige reuzen” genoemd. Liefhebbers van het ras zijn zeer op hun vriendelijkheid gesteld. Ondanks hun grootte zijn deze mooie katten extreem vredelievend en zachtaardig. Ze zijn bovendien echte gezelschapsdieren die zich compleet aansluiten bij hun mensen en overal bij willen zijn. 

Naast hun voorliefde voor uitgebreid knuffelen zijn ze ook gek op spelen en jagen. De intelligente katten vervelen zich anders snel. Ze zijn bijzonder nieuwsgierig en moeten zowel lichamelijk als mentaal worden gestimuleerd. 

Noorse Boskatten hebben veel beweging nodig 

Als robuuste, oorspronkelijke kat vergt dit ras niet al te veel qua bijzondere eisen of verzorging. Vanwege haar formaat en bewegingsdrang is ze echter niet altijd even geschikt voor een kleine woning. 

Noorse Boskatten kunnen zeer goed springen en klimmen. Ze spelen en jagen graag en willen dus ook voldoende worden uitgedaagd. Daarvoor zijn een kattenproof tuin of balkon met bomen of hoge krabpalen het meest geschikt. Ze zijn echter ook blij als ze het hele jaar door naar buiten kunnen. De dichte vacht beschermt ze namelijk tegen vocht en kou in de winter.

Een goede metgezel 

Noorse Boskatten zijn daarnaast prima speelkameraden voor kinderen, omdat ze graag spelen en tegen een stootje kunnen. Ze staan te boek als tolerant & vriendelijk en ze schrikken niet vaak. De gezellige dieren kunnen vaak goed met andere huisdieren en zelfs honden overweg. 

Het gezelschap van een andere kat heeft flinke voordelen. Je Noorse Boskat kan namelijk alleen maar met een andere kat spelen, stoeien en knuffelen zoals katten samen doen. 

Noorse Boskat sneeuw

Hoe moet ik de vacht van een Noorse Boskat verzorgen? 

De vacht van een Noorse Boskat is wat robuuster en wordt meestal alleen door de kat zelf verzorgd. Om verviltingen van de zachte ondervacht te voorkomen, moet je je kat echter wekelijks borstelen. 

Laat je kat al op jonge leeftijd wennen aan regelmatige vachtverzorging. Dan is dit in principe geen probleem. Ondersteun je kat tijdens de rui met moutpasta’s en kattenkruid zodat ze ingeslikt haar makkelijk kan uitscheiden. Zo voorkom je ook dat er haarballen worden gevormd. 

Een jaarlijks preventief onderzoek door de dierenarts is bovendien ook raadzaam. Zo herken je eventuele ziektes vroegtijdig. Ook kan de dierenarts dan de tanden van je kat nader bekijken. 

Noorse Boskatten zijn van nature sterk 

De Noorse Boskat is ontstaan door natuurlijke selectie. Daardoor behoren ze tot de sterkste kattenrassen. Helaas worden ook deze katten geplaagd door bepaalde erfelijke ziektes. 

  • Hypertrofische cardiomyopathie (HCM) 

Deze hartziekte komt tot uiting door een verdikking van de hartspier. Een echo laten maken bij potentiële fokdieren is de beste manier om de erfelijke ziekte op tijd te herkennen. Betroffen katten kunnen dan worden uitgesloten van de fok. HCM is helaas ongeneeslijk. Na een diagnose bestaan er echter genoeg mogelijkheden tot behandeling, zodat zieke katten een lang leven kunnen leiden. 

  • Glycogeenstapelingsziekte type 4 (GSD-4) 

GSD4 wordt recessief doorgegeven en vaak pas laat opgemerkt. Als een kitten het gen erft voor de ziekte van slechts een ouder, dan is de kitten een drager en geeft de ziekte eventueel door aan zijn nakomelingen. Deze katten mogen daarom niet worden gebruikt in fokprogramma’s. 

Als de kat het gen van beide ouders erft, wordt ze ernstig ziek: Een storing in het glucosemetabolisme leidt tot de overmatige opslag van glycogeen (de opslagvorm van glucose) in de lever, de spieren en de zenuwcellen. Betroffen katten vertonen neuromusculaire stoornissen vanaf ongeveer 5 maanden en hebben een maximale levensverwachting van slechts 10 tot 14 maanden. 

  • Pyruvaat kinase deficiëntie (PKD) 

Pyruvaat kinase is een enzym dat essentieel is voor de stofwisseling van de rode bloedlichaampjes (erytrocyten). Bij betroffen dieren ontbreekt dit enzym. Hierdoor wordt de levensduur van de erytrocyten verkort. Dit leidt tot bloedarmoede. Ook deze ziekte is niet te genezen, waardoor zieke dieren niet kunnen deelnemen aan een fokprogramma. 

Afgezien van deze ziektes zijn Noorse Boskatten meestal echter zeer gezonde dieren De gemiddelde levensverwachting bedraagt 15 tot 18 jaar. 

Waar koop ik een Noorse Boskat? 

Erfelijke ziektes zoals HCM en GSD4 tonen aan dat regelmatige onderzoeken, een goed doordacht fokprogramma en het uitsluiten van dragers van deze genen van groot belang zijn. Een professioneel, verantwoordelijk foprogramma is daarom geen goedkope hobby. 

Onder de kosten voor een fokker vallen niet alleen die voor het dekken en opvoeden van de Noorse Boskat kittens. De ouderdieren en kittens moeten gezonde voeding krijgen, regelmatig naar de dierenarts en ontwormd en gevaccineerd worden. Daarnaast draagt de fokker kosten voor alle onderzoeken naar erfelijke ziektes. 

Een serieuze fokker laat zijn katten ook minstens 12 weken lang bij de moeder blijven. Hij socialiseert ze en laat de kittens al het essentiële leren van de andere kittens en de moederpoes. Het lidmaatschap van een fokvereniging en het verkrijgen van de papieren zorgen voor nog meer kosten. 

Dit verklaart de duurdere prijzen voor een Noorse Boskat. Houd dus rekening met 700 à 1000 euro voor dit ras. De fokker dekt zijn kosten hiermee net en verdient er dus geen vetpot aan. 

Natuurlijk kan niet iedere kattenliefhebber zo’n bedrag betalen. Daarom kun je altijd in de lokale dierenasiels kijken. Vaak komen raskatten bij de dierenbescherming terecht dus misschien vind je daar wel de Noorse Boskat van je dromen? 

Vergeet echter niet dat Noorse Boskatten sociale dieren zijn en niet alleen mogen worden gehouden. 

Herkomst: de Noorse Boskat is een natuurlijk ras 

De Noorse Boskat is een van de weinige “oorspronkelijke” kattenrassen. Dit ras heeft zich door middel van natuurlijke selectie ontwikkeld. Lange tijd vond dit plaats zonder menselijke interventie. Daarom is de Noorse Boskat ook perfect aan de ruwe omgeving van haar herkomstland aangepast. 

De geschiedenis van de Noorse Boskat, die in het Noors “Norsk Skogatt” heet, begint zoals die van de Europese Korthaar: ze joegen op muizen in de boerderijen. 

Hoe deze verwilderde huiskatten met lange vacht nou precies tot stand kwamen is onbekend. Een hypothese luidt dat zeemannen Perzische Katten op hun schepen meennamen en die zich onbemerkt met de lokale katten voortplantten. 

Maar ook op zichzelf staande mutaties van de genen van de Scandinavische katten zijn een geloofwaardige verklaring. Het langhaar-gen blijft verborgen en zo duiken er toch langharige katten op in een nest van kortharige ouders. Deze katten waren de basis voor de latere fok van Noorse Boskatten, die begon in de jaren 30. In 1938 werd er in Oslo voor het eerst een Noorse Boskat tentoongesteld. 

De uitbraak van de Tweede Wereldoorlog riep een halt toe aan de systematische fok van de Noorse Boskat. Pas in de jaren 70 werd die weer opgepakt. 

Sinds 1972 wordt de Noorse Boskat erkend door Noorse fokverenigingen en kreeg daardoor een eigen rasstandaard. In 1975 werden vervolgens de eerste dieren geregistreerd bij de Fédération Internationale Féline, afgekort tot Fifé.

Noorse Boskat tong
© Astrid Gast / stock.adobe.com
Noorse Boskat op boomstam
Onze meest behulpzame artikelen
9 min

Ragdoll

Een kat die lijkt op een lappenpop? Niet bepaald! De Ragdoll is een echt ras voor liefhebbers van Siamese Katten en andere Point-katten. De zachtaardige reuzen hebben een prachtige vacht, unieke kleuren en lichtblauwe ogen. 
8 min

Blauwe Rus

Op het eerste gezicht toont de Blauwe Rus gelijkenissen met de Kartuizer of de blauw-grijze Britse Korthaar. Wie goed kijkt ziet echter dat deze rassen onder geen beding te verwarren zijn!
9 min

Brits Korthaar

Ben je op zoek naar een kat, die uw familie met zijn rustige en evenwichtige karakter perfect aanvult en die geschikt is voor het leven in huis? Dan is de kans aanwezig dat je het ras ‘Brits Korthaar’ aanbevolen krijgt. De pluche vacht en de grote ogen van de Brits Korthaar kan bijna geen kattenvriend weerstaan. Daarnaast is ook het karakter van de Brits Korthaar makkelijk lief te hebben. Maar wat moet je nog meer weten? Ons rasrapport stelt je gedetailleerd voor aan de Brits Korthaar en biedt je tips voor de aankoop, de voeding en de verzorging.