Ragdoll

Ragdoll

Ragdoll

Een kat die lijkt op een lappenpop? Helemaal niet! De Ragdoll is een kattenras voor vrienden van de Siamese, Colourpoint en andere Point-katten. Daarbij overtuigen deze vriendelijke reuzen je niet alleen door middel van hun wonderschone vacht, hun buitengewone kleuren en heldere blauwe ogen…

Uiterlijk

De massieve, grote Ragdoll met een breed bovenlijf, gespierd lichaam en een krachtige uitstraling onderscheidt zich met name door zijn zachte vacht. De middellange vacht heeft een zijdezachte textuur en weinig ondervacht, waardoor het dicht tegen het lichaam aanligt. Dit geeft de dieren een uiterlijk als een knuffel, wat versterkt wordt door de vaak bestaande geplooide kraag. De kop van de Ragdoll is middelgroot en loopt wigwormig tot zijn ronde, wijd gespreide oren. De benen zijn achter iets langer, waardoor een licht hellende lijn te zien is. De Ragdoll is een middelgrote kat, vrouwtjes wegen tot 6.5 kilogram en mannetjes tot 9.5 kilogram. Met een schouderhoogte tot 40 centimeter bereiken Ragdolls een lengte tot zo’n 1 meter 20 van de neus tot aan het puntje van de staart.

De grote, ronde, heldere blauwe ogen zijn het handelsmerk van het ras, net zoals hun speciale kleuring. Net zoals bij de Siamese kat behoort de Ragdoll tot de Point-katten. Hun natuurlijke vachtkleur toont zich alleen in de lichaamsuiteinden zoals de snuit, poten, staart en oren. De genetische basis voor de kleur van de kat toont zich slechts op de koude delen van het lichaam, de zogenaamde 'Points'. Een wit-tekening verbergt de kleuren in de buik. Elke vachtkleur kan als point-kleur voorkomen, bij de Ragdoll zijn diverse kleuringen bekend: Seal-, Blue- Chocolate-, Lila en onlangs ook Rood- en Crème-point zijn de typische kleuren van raskatten.

 • Seal-point: Ragdolls in Seal-point tonen een zwarte basiskleur en zoals met alle point-tekeningen toont zich dit alleen in de 'koude' lichaamsdelen.
 • Blue-point: blauw is een verdunning van de zwarte grondkleur.
 • Chocolate-point: Ragdoll chocolate-point tonen een aantrekkelijke bruine basiskleur, die ook alleen in de 'points' zichtbaar is.
 • Lila-point: de verdunning van bruin wordt als 'lila' omschreven.
 • Red-point: rode point-tekening van een Ragdoll.
 • Crème-point: de verdunning van rood geeft de kleur 'crème'. Een Ragdoll 'Crème-point' lijkt bijna eenkleurig door de crème-kleuren!
 • Tabby: de Point-topjes tonen strepen, vergelijkbaar met een Tabby-kat. Deze strepen zijn ook zichbaar op de benen en de staart. De ogen zijn zwart omrandt. Bij de Ragdoll wordt de Tabby-tekening ook wel ‘Lynx’ genoemd.
 • Tortie: Tortie Ragdolls tonen een ‘schildpad-kleuring’ in de points. Het kleurpatroon zelf varieert sterk, de kleurvlakken kunnen elke grootte hebben, fokkers hebben echter de voorkeur voor kleine, gelijkmatige vlekken.
 • Torbie: als Torbie wordt de combinatie tussen Tabby en Tortie bedoeld. De schildpadkleur lijkt gestreept, een zeer interessante kleur!

De officiële tekeningvariaties zijn Colourpoint, Mitted, Bicolour, Tabby, Tortie en Torbie.

 • Colourpoint: de colourpoint toont een volledig masker, net zoals andere point-rassen.
 • Mitted: Mitted Ragdolls tonen naast de point-tekening ook een witte kin en ook vaak een witte streep op de neus. De voetzolen zijn roze, bovendien dragen ze witte handschoentjes en witte laarzen op de achterpoten.
 • Bicolour: de als bicolour benoemde Ragdolls hebben ook duidelijke point-markeringen, hun basiskleur is echter helder, ze dragen een masker met een omgedraaide ‘V’ wat begint bij hun voorhoofd en eindigt bij hun staart. De poten zijn wit.

Overigens, als point-katten worden Ragdoll kittens wit geboren en ontwikkelen zich pas na drie tot vier jaar naar hun uiteindelijke kleur!

De zijdezachte vacht van de Ragdoll is middellang, maar geldt als gevolg van de geringe ondervacht als gemakkelijk te verzorgen. Elke kat is anders, elke kattenhouder heeft andere vereisten wat betreft haren op kleding of meubels. Over het algemeen is het voldoende om een Ragdoll één keer per week te borstelen, in de rui wellicht vaker.

Ragdoll

Karakter

Liefhebbers van de Ragdoll zijn niet alleen door het uitzonderlijke uiterlijk en de grote, blauwe ogen van het ras veroverd.

Ragdolls gelden als zeer sociale kittens. Ze zijn voorzichtig en goedaardig, vredig en leergierig, maar bovenal knuffelig en speels waarbij ze hun baasjes op de voet volgen. Veel fokkers noemen ze daarom graag ‘hond in een kattenlichaam’. Ragdolls sluiten zich graag aan bij hun menselijke familie, toch kan een kattenspeeltje ook in een Ragdoll huishouden niet ontbreken! Katten werden lange tijd beschouwd als eenlingen, maar sociale dieren als de Ragdoll profiteren van het leven met een soortgenoot.

De zachte dieren zijn ook erg geschikt voor het leven binnenshuis, het liefst met toegang tot een veilig balkon of tot beveiligde vensters. Toch moet ervoor gezorgd worden dat voor het exclusief binnenshuis houden van de kat, de kat wel geestelijk en lichamelijk uitgedaagd wordt! In gewone taal betekent dit: bespaar geen tijd op het spelen met uw Ragdoll. Een katvriendelijke inrichting van uw woning biedt voldoende mogelijkheden tot verbergen, rust, spelen en ontdekken. Daarnaast moet de juiste woning voor een Ragdoll niet te groot zijn! Slim geplaatste klimmogelijkheden zoals bijvoorbeeld een hoge krabpaal of vensterbank bieden de kat een ‘derde dimensie’, die hij naar hartenlust kan gebruiken voor een dutje, voor observeren of voor klimmen en spelen.

Geschiedenis

De mensvriendelijke Ragdoll is een zeer jong kattenras waarvan de oorsprong in de jaren ’60 ligt. Grondlegger en eerste fokker van de Ragdoll was kattenliefhebber Ann Baker uit Californië. Met de hulp van een kater uit het nest van een ‘Angora’ kat en een onbekende vrouwtjes kat ontdekte ze een nieuwe lijn. Ann Bakers fokkater zou het type van de huidige Ragdolls bepaald hebben: groot, met een halflange vacht en wonderschone blauwe ogen. Ann Baker noemde het ras de naam ‘Ragdoll’, de Engelse benaming voor een lappenpop. Deze naam koos de kattenliefhebster doordat de katten zich meteen ontspannen als ze in de arm genomen worden, net zoals een pop. Een naam die perfect bij de zeer ontspannen kat past!

Zoals zo vaak kwam het in de fokwereld tot menselijke problemen: toen Ann Baker de naam ‘Ragdoll’ liet patenteren en heffing vroeg voor elk dier uit haar lijn, keerden veel fokkers zich af van de oorspronkelijke Ragdoll-lijn en ontwikkelden de Ragdoll tot wat hij nu is.

De Ragdoll is niet alleen een zeer jong ras, maar ook het eerste kattenras dat gepatenteerd werd…

Fokken

Ragdolls gelden als probleemloze en ongecompliceerde raskatten. Alle organismen tonen een aanleg voor bepaalde erfelijke ziekten, een lijn-kruising kan dit gegeven zelfs versterken. Helaas is de Ragdoll hierin ook geen uitzondering.

Ondanks dat de Ragdoll over het algemeen als sterk en gezond wordt beschouwd, heeft hij aanleg voor blaasstenen en hart-en vaatziekten, die bekend staan als ‘hypertrofische cardiomyopathie’ (HCM). HCM wordt beschouwd als de meest voorkomende hart- en vaatziekte bij katten, dit wordt veroorzaakt door een verdikking van de hartspier en kan worden gediagnosticeerd door een echografie. Tegenwoordig is er ook een genetische test voor HCM, waardoor de verantwoordelijke fokker de besmette dieren kan uitsluiten voor het fokken! Toch is het geen garantie voor een ras dat volledig vrij is van de aanleg voor hypertrofische cardiomyopathie… Elke fokker moet zijn dieren daarom vroegtijdig laten onderzoeken door een dierenarts, om eventuele erfelijke ziekten voor het nageslacht uit te kunnen sluiten.

Ragdoll

Ragdoll voeding

Als groot ras ervaart de Ragdoll ook gewelddadige groeispurten. Een soort-specifieke, hoogwaardige voeding is daarom essentieel om gezonde katten te fokken! Tijdens de groei moet de kat zoveel mogelijk eten als het kan. Houdt er hierbij rekening mee dat de katten met vier jaar volwassen zijn, daarna kun je de hoeveelheid voeding optimaliseren om onnodige gewichtstoename te verminderen.

Toch, of je nou zelf rauwe voeding klaarmaakt of vertrouwd op hoogwaardig kattenvoer van de dierenhandel: de juiste voeding voor jouw kat wordt gekenmerkt door een hoog percentage hoogwaardige eiwitten. Natvoer moet de eerste keus zijn voor dieren met aanleg voor blaas- en nierstenen vanwege het hoge vochtgehalte.

ragdoll

Ontdek het speciaal ontwikkelde voer Royal Canin - Ragdoll Adult!

Verzorging

De middellange vacht van de Ragdoll geldt vanwege het ontbreken van een ondervacht als gemakkelijk te verzorgen. Toch vergemakkelijkt het de verzorging van de vacht enorm als je de kat vanaf zijn jonge jaren laat wennen aan de kam en borstel. Aanvankelijk helpt een traktatie tijdens en na de verzorging van de vacht ook, om de schrik weg te nemen. Als mensvriendelijke, knuffelige dieren hebben weinig Ragdolls er problemen mee om zich te laten aaien en borstelen door hun baasjes! In tegendeel, veel Ragdoll katten genieten met volle teugen van de verzorging van hun vacht…

Ondanks het regelmatig borstelen en kammen, blijven er haren in het spijsverteringskanaal van het dier komen. Tijdens de ruiperiode kun je de natuurlijke uitzetting van ingeslikte haren van jouw kat verlichten door middel van kattengras, speciale traktaties of malt pasta’s. Deze kleine extra’s zijn bijzonder geschikt als je kat neigt verstopt te raken!

Ragdolls zijn prachtige, mensgerichte dieren die jou met hun knuffelige uiterlijk en hun ongecompliceerde karakter overtuigen. Wij wensen je veel vreugde met jouw Ragdoll!

Het kiezen van de juiste fokker

Het stijgende aantal erfelijke ziekten bij raskatten geef maar weer eens aan hoe belangrijk het is om voor de juiste fokker te kiezen. Een professionele fokker ziet zijn katten voor familieleden aan en neemt zijn verantwoordelijkheid voor zijn dieren en hun nakomelingen. Daarbij behoort ook een verstandige kruising van zijn dieren, goede gezondheidszorg, gezonde voeding en een geschikte omgeving. Een goede fokker geeft zijn dieren niet voor hun twaalfde levensweek weg. Kittens hebben minstens drie maanden nodig om alle belangrijke kattenaspecten te leren van hun familie. Een fase die niet alleen voor de fokker, maar ook voor de moederkat spannend en vermoeiend is. Zo kan een moederkat haar kittens ook socialiseren, hiervoor moet ze dus voldoende tijd tussen haar nestjes hebben. Een verantwoordelijke fokker biedt daarom ook niet meerdere rassen of nestjes tegelijkertijd aan. Wat economisch het beste is, is niet altijd het beste voor de betrokken dieren!

Natuurlijk heeft alles zijn prijs. Een fokdier kost minimaal 1.500 euro. Dieren die voor de fok uitgesloten zijn, zijn goedkoper. Maar liefhebbers van de Ragdoll kunnen nog steeds een prijs van ongeveer 1.000 euro verwachten.

Wees gewaarschuwd als je speelt met het idee om een ‘raskat zonder papieren’ op Marktplaats of iets dergelijks te kopen: elke Ragdoll is zijn prijs waard. Bereken maar eens alle kosten die een fokker maakt in de eerste drie levensmaanden van een kitten… Alle kosten, van zowel voeding als dierenarts bezoeken voor de moederkat en de kitten, komen hier samen, wat zelden volledig gedekt wordt door de aankoopprijs van een kat. Het lidmaatschap van een fokvereniging en de eventuele afgifte van documenten doen de rest.

Fokken is een dure hobby en wie ‘raskatten zonder papieren’ voor een kleine prijs wil aanbieden, moet goed sparen. Zonder toezicht van een fokvereniging wordt er niet per se verantwoordelijk gekruisd en biedt hij zijn katten zelden de nodige, maar dure gezondheidszorg om erfelijke ziekten uit te sluiten. Mogelijk fokt hij ook meerdere rassen tegelijkertijd en laat hij zijn moederkat meerdere nestjes per jaar baren? Kijk alstublieft verder en laat je niet alleen door de prijs beïnvloeden.

Kattenvrienden die fan zijn van de Ragdoll, maar zich niet de volledige aanschafprijs kunnen veroorloven, vinden vaak uitkomst in het asiel. Hier wachten veel katten op een goed, nieuw thuis, waaronder veel rasdieren. Veel fokkers bieden oudere of van de fok uitgesloten dieren ook tegen een kleine prijs aan.

Ontdek in onze webshop kattenvoer speciaal ontwikkeld voor de Ragdoll! Ook andere merken kattenvoer en kattenbenodigdheden bestel je voordelig bij zooplus.

Onze meest behulpzame artikelen
10 min

Britse Korthaar

Ben je op zoek naar een kat, die uw familie met zijn rustige en evenwichtige karakter perfect aanvult en die geschikt is voor het leven in huis? Dan is de kans aanwezig dat je het ras ‘Britse Korthaar’ aanbevolen krijgt. De pluche vacht en de grote ogen van de Britse Korthaar kan bijna geen kattenvriend weerstaan. Daarnaast is ook het karakter van de Britse Korthaar makkelijk lief te hebben. Maar wat moet je nog meer weten? Ons rasrapport stelt je gedetailleerd voor aan de Britse Korthaar en biedt je tips voor de aankoop, de voeding en de verzorging.
9 min

Ragdoll

Een kat die lijkt op een lappenpop? Helemaal niet! De Ragdoll is een kattenras voor vrienden van de Siamese, Colourpoint en andere Point-katten. Daarbij overtuigen deze vriendelijke reuzen je niet alleen door middel van hun wonderschone vacht, hun buitengewone kleuren en heldere blauwe ogen…
9 min

Blauwe Rus

Op het eerste gezicht toont de ‘Blauw Rus’ gelijkenissen met de Kartuizer of de blauw-grijze Britse Korthaar. Wie goed kijkt ziet echter dat deze rassen onder geen beding te verwarren zijn!