Kan ik mijn kat in bed laten slapen?

kat ligt in bed bij baasje

Met je kat in een bed slapen is niet altijd even prettig.

De meningen lopen behoorlijk uiteen bij de vraag of je een kat in bed moet laten slapen. In het volgende artikel worden de voor- en nadelen besproken. Op basis daarvan kun je overwegen met welk standpunt je het eens bent. Zo kun je zelf beslissen of je wel of niet kat bij jou in bed mag slapen.

Pro: wat zijn de voordelen van een kat in bed?

Katten creëren innerlijke vrede en rust bij mensen. Als jouw kat ‘s avonds op het dekbed in slaap valt of ‘s morgens je spinnend begroet, heeft dit een positief effect op je algehele welzijn. Het spinnen heeft zelfs een helend effect, en de rust gaat van de kat over op de mens.

Aangezien katten het graag warm hebben, is het bed van hun baasje natuurlijk een verleidelijke slaapplek. Mensen werken voor katten bijna als een levende kruik. Daarnaast versterkt het ook de band tussen ons en onze harige vriend.

Contra: waarom is het beter je kat niet in bed te laten slapen?

Er zijn natuurlijk ook een paar argumenten tégen een kat in bed op te noemen. Hygiëne is hierbij de belangrijkste factor.

Denk daarbij in de eerste plaats aan de kattenharen die in bed achterblijven. Als je kat vrij naar buiten mag brengt ze bovendien vaak allerlei vuil mee naar binnen. Ook al zijn katten heel schone dieren, zal ze zeker niet alles kunnen verwijderen als ze zichzelf wast. Of ze maakt zichzelf pas schoon terwijl ze al in jouw bed ligt.

Overigens: mensen met een neiging tot allergieën zoals een kattenallergie of astma kunnen beter helemaal afzien van het gezelschap van een kat in bed. Ook in het kinderbed hebben katten niets te zoeken.

Een ander probleem bij buitenkatten zijn parasieten. Wormeneitjes, teken of vlooien wil je natuurlijk absoluut niet in je bed hebben. Ze kunnen namelijk op mensen worden overgedragen en in het ergste geval ziektes zoals Borreliose veroorzaken. Zorg er daarom voor dat je je kat regelmatig ontwormt en behandelt tegen ectoparasieten.

Onderzoeken hebben bovendien aangetoond dat baasjes wiens kat bij hen in bed slaapt slechter slapen dan bijvoorbeeld hondenbezitters. Dat komt vooral doordat katten zich minder aan het dagelijkse ritme van mensen aanpassen. Ze zijn vooral ‘s nachts en in de vroege ochtend actief: precies als wij mensen juist diep slapen.

kat in kattenmand of in bed
Katten slapen ongeveer 16 uur per dag.

Hoe leer ik het mijn kat af om in mijn bed te slapen?

De beste methode tegen katten in bed: zorg er al vanaf het begin voor dat je kat niet in jouw bed slaapt. Met name als je kat net bij je komt wonen een alles nog nieuw voor haar is, wil ze misschien vooral ‘s nachts dicht bij je zijn. Als je nu uit medelijden een uitzondering maakt, wordt het des te moeilijker om deze gewoonte later weer af te leren.

Maar het kan ook zo zijn dat je in het begin nog dacht dat een kat in bed een goed idee zou zijn. Pas later merk je je er zelf slechter door slaapt. In dat geval wordt het al lastiger.

Kat niet in bed: hoe leer ik dat aan?

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, kunnen katten ook worden getraind. Daarbij zijn consistentie, een goede alternatieve slaapplek en een positieve bevestiging van het juiste gedrag de belangrijkste factoren.

Wijs iedere poging van je kat (zelfs overdag) om in bed te komen af met een duidelijk ‘nee’ en til de kat weer uit het bed. In het beste geval leg je je kat vervolgens in haar kattenmand en prijs je haar met woorden en snacks. Als je dit consequent doet, begrijpt je kat binnen de kortste keren jouw bedoeling.

In het zooplus Magazine vind je meer informatie over de opvoeding van katten.

Laatste hulpmiddel: slaapkamerdeur sluiten

Als dit allemaal niet werkt, of als de kat nu stiekem in bed sluipt terwijl je al slaapt, is verbanning uit de slaapkamer het enige dat helpt. In dat geval moet je je waarschijnlijk voorbereiden op een paar onrustige nachten.

Je kat zal zeker niet begrijpen waarom de slaapkamer ineens een taboe is. Helaas is consistentie in dit geval ook het enige dat werkt. Na een paar nachten is je kat hopelijk aan de nieuwe situatie gewend.

Een knusse mand voor katten is een goede oplossing

Bij het eindeloze assortiment knusse slaapplaatsen voor katten in de vorm van knuffelmanden vind je zeker een mand waarin je kat graag nachten, en waarschijnlijk ook grote delen van de dag, doorbrengt.

In een eigen zachte mand zal je kat zich dag en nacht veilig en geborgen voelen en is ze beschermd tegen tocht. Bovendien zijn veilige schuilplekken enorm belangrijk voor het welzijn van jouw kat.

Zorg indien mogelijk voor verschillende slaapmogelijkheden in je woning. Misschien ligt je kat namelijk in de ochtend het liefst in de zon en in de avond dicht bij de warme verwarming. Als ze meerdere opties heeft, zal ze voor al haar wensen een goed plekje vinden.

Onze meest behulpzame artikelen
6 min

Houdt mijn kat van me? 10 tekenen die het bewijzen

Katten zijn mysterieuze wezens. Door hun wisselende gedrag tonen ze dan weer meer of minder genegenheid richting hun baasje. Ook geven ze af en toe subtieler dan honden zouden doen hints dat ze van je houden. Als je katten goed kent, zul je deze tekenen echter snel herkennen. Hoe meer je daarbij op je instinct vertrouwt, net zoals je kat , des te meer je zult zien en voelen dat je kat van je houdt.
5 min

Vijf tekenen dat je kat je vertrouwt

Een harmonieuze relatie met je kat berust op vertrouwen. Maar hoe kun je een vertrouwensband met je kat opbouwen en hoe laten ze zien dat ze je vertrouwen? Dat is goede vraag, want katten staan bekend als onafhankelijk en moeilijk te doorgronden. Echter kunnen deze vijf gedragskenmerken je verraden of en in hoeverre jouw kat je vertrouwt.