Kattenhalsband met belletje: schadelijk voor katten?

kat draagt kattenhalsband met belletje

Is een kattenhalsband met belletje echt nodig?

Om de vogels in de tuin te beschermen, doen sommige baasjes hun katten een halsband met een belletje om. Het rinkelen van het belletje zou vogels moeten waarschuwen en ze beschermen tegen de kat. In dit artikel lees je waarom een kattenhalsband met belletje echter geen goed idee is.

Kattenhalsband met belletje: bescherming voor vogels?

Binnenkatten jagen meestal alleen maar op vliegen en spinnen. Buitenkatten nemen daarentegen ook grotere prooidieren mee naar binnen, en helaas niet alleen muizen. Voor veel kattenbaasjes is het geen fijn gezicht als hun geliefde kat een dode of halfdode vogel meebrengt.

De oplossing lijkt voor de hand te liggen: de katten krijgen gewoon een kattenhalsband met belletje om hun hals. De bel is bedoeld om mogelijke slachtoffers te waarschuwen om erger te voorkomen. Maar deze oplossing is een marteling voor katten. Bovendien is het niet eens echt geschikt als bescherming voor de vogels.

Zijn belletjes schadelijk voor katten?

Belletjes zijn inderdaad schadelijk voor katten. Katten horen geluiden tot vier keer luider dan mensen. Vooral het constant luiden van het belletje vormt een enorme belasting voor de dieren en kan stress veroorzaken bij de kat.

Zeer gevoelig gehoor

Katten horen namelijk veel beter dan wij. Mensen kunnen een toonhoogte tot 20.000 hertz horen. Volwassen katten horen daarentegen tot wel 65.000 hertz. Kittens horen zelfs geluiden tot 100.000 hertz.

Daarnaast is de intensiteit van geluiden voor katten veel hoger dan voor mensen: zelfs op een afstand van 20 meter kunnen katten het stille piepen van een muis waarnemen. Experts schatten dat katten drie tot vier keer beter horen dan mensen.

Kattenhalsband met belletje voelt als tinnitus

Zelfs een klein belletje klinkt drie tot vier keer zo luid voor de gevoelige kattenoren. Het wordt nog erger doordat de kattenhalsband met belletje dicht bij de kop zit. De kat wordt 24 uur per dag, en in het ergste geval zeven dagen per week, continu aan geluid blootgesteld. Voor een kat lijkt dat op tinnitus.

kat buiten met halsband met belletje schadelijk © valleyboi63 / stock.adobe.com
Katten hebben een zeer fijn gehoor. Een permanent belletje is voor hen net als tinnitus.

Hoe gevaarlijk is een kattenhalsband met belletje?

Ook de halsband zelf kan zeer gevaarlijk zijn voor katten. Het bandje is niet alleen maar onaangenaam of storend voor de dieren, maar kan door vernauwing of verwurging zelfs levensgevaarlijk zijn.

Gevaar door vernauwing

Er zijn al vaak katten geweest die zichzelf ernstig hebben verwond toen ze van de halsband af probeerden te komen. Sommigen slagen er bijvoorbeeld in om met een voorpoot door de halsband te stappen, maar komen dan niet meer los. Als de kat pech heeft snijdt de band in de bovenkant van de poot en de nek, waardoor er diepe snijwonden ontstaan.

Als de bloedsomloop volledig wordt onderbroken, moet het voorpootje in het ergste geval worden geamputeerd. Dat kan echter alleen als de kat in deze toestand nog levend zijn huis bereikt en naar de dierenarts kan worden gebracht.

Gevaar door verstikking

Het komt ook voor dat de band als een paardenbit in de mond blijft steken. Of de kat blijft met de halsband aan een tak hangen en kan zich niet meer zelf bevrijden. Dan dreigt een pijnlijke dood door wurging.

Bij kittens die om de een of andere reden de weg naar huis niet kunnen vinden, bestaat ook het risico dat de halsband te klein wordt en langzaam hun keel dichtknijpt.

Veiligheidssluitingen werken niet altijd

Om deze redenen is het beter niet enkel af te zien van een halsband met belletje, maar gewoon helemaal geen halsbanden te gebruiken. Halsbanden met veiligheidssluiting zijn ook gevaarlijk, want deze klikken in noodgevallen niet altijd direct los.

Kattenhalsband met belletje: geen bescherming voor de vogels

Een kattenhalsband met belletje is niet alleen een marteling voor katten, het helpt ook niet voor het beschermen van vogels.

Veel vogelsoorten hebben namelijk hun eigen geluid om elkaar te waarschuwen voor gevaren. Ze ervaren een rinkelende bel helemaal niet als een waarschuwingssignaal.

Voor jonge vogels die alleen in het nest zijn als de kat nadert heeft het geluid van een belletje sowieso geen zin. Als ze nog nooit gevlogen hebben en niet kunnen vluchten winnen ze het in de meeste gevallen niet van een kat.

Bovendien hoor je steeds weer verhalen over katten die hebben geleerd te jagen met een kattenhalsband met belletje. Ze zijn zo voorzichtig als ze naar hun prooi sluipen dat de bel niet meer te horen is.

Kortom: een kattenhalsband met belletje heeft veel nadelen

Zelfs als iemand een kattenhalsband met een belletje schattig of zogenaamd nuttig vindt, moet het welzijn van de kat altijd op de eerste plaats komen.

In het beste geval stoort het constante rinkelen van het belletje de kat zelf. In het ergste geval is de halsband levensgevaarlijk. Zie dus af van dit accessoire, al helemaal omdat het simpelweg niet helpt bij de bescherming van vogels.

Onze meest behulpzame artikelen
6 min

Houdt mijn kat van me? 10 tekenen die het bewijzen

Katten zijn mysterieuze wezens. Door hun wisselende gedrag tonen ze dan weer meer of minder genegenheid richting hun baasje. Ook geven ze af en toe subtieler dan honden zouden doen hints dat ze van je houden. Als je katten goed kent, zul je deze tekenen echter snel herkennen. Hoe meer je daarbij op je instinct vertrouwt, net zoals je kat , des te meer je zult zien en voelen dat je kat van je houdt.

4 min

Vijf tekenen dat je kat je vertrouwt

Een harmonieuze relatie met je kat berust op vertrouwen. Maar hoe kun je een vertrouwensband met je kat opbouwen en hoe laten ze zien dat ze je vertrouwen? Dat is goede vraag, want katten staan bekend als onafhankelijk en moeilijk te doorgronden. Echter kunnen deze vijf gedragskenmerken je verraden of en in hoeverre jouw kat je vertrouwt.

5 min

5 redenen om een oudere kat te adopteren

Kleine onhandige kittens zijn zo onweerstaanbaar dat je ze het liefst meteen mee naar huis neemt. Maar heb je er wel eens over nagedacht een volwassen kat te adopteren? Hier lees je wat de voordelen zijn en waarom oudere katten vaak dankbaarder zijn dan kittens.