Biologisch kattenvoer

Biologisch kattenvoer

Biologisch kattenvoer

Bio is ‘in’, of het nu groente, fruit of dierenvoeding is. Maar wat betekent ‘bio’ eigenlijk – en wat is er anders aan kattenvoer van biologische kwaliteit ten opzichte van traditioneel kattenvoer? Wat maakt de productie van biologisch voedsel zo transparant? Bevat biologisch kattenvoer echt geen kunstmatige hormonen, geen antibiotica en geen groeiversnellers?

De markt voor kattenvoeding groeit en eigenaren van de gezelschapsdieren kunnen voor het juiste voedsel voor hun viervoetige vrienden kiezen uit een steeds breder scala. Tegenwoordig liggen er ook biologische producten in de schappen. Of het nu droge voeding, natvoer of snacks zijn: biologische producten verwijzen naar een duurzamen, milieuvriendelijke productie en hoogwaardige ingrediënten. Toch vragen vele katteneigenaren zich af of het vaak duurdere biologische kattenvoer het geld waard is… Wat onderscheidt biologisch kattenvoer van traditioneel kanttenvoer voor huisdieren?

De basisvereisten

Komen we in de eerste plaats aan bij de basisvereisten, dus wanneer kattenvoeding met een bio-zegel gemarkeerd mag worden. Door het biolabel streeft de biologische landbouw er naar om het welzijn van de dieren te bevorderen. Bedrijven die biologische producten produceren moeten van tevoren in overeenstemming met de EU-wetgeving inzake de biologische landbouw een certificaat krijgen.

De term ‘biologisch’ mag niet willekeurig worden toegepast! Biologische producten moeten voldoen aan de strenge richtlijnen van de organische verordening van de EU. Alleen wanneer het product en zijn productiemethode voldoet aan de verordening kan het heldere groene EU-logo voor biologische producten gebruikt worden, ook in combinatie met de bekende zeshoekige organische bio-zegel.

In tegenstelling tot het zeshoekige biolabel is het EU-logo sinds 2010 verplicht voor alle voorverpakte biologische voedingsmiddelen. Naast het aangeven van het codenummer voor de biologische controle van de herkomst van ingrediënten bij het gebruiken van het EU logo staat ook vermeldt: EU-landbouw, niet-EU-landbouw, de combinatie van EU/ niet-EU landbouw of zelfs vermelding van één land wanneer alle ingrediënten hier vandaan komen.

Biologisch kattenvoer wordt dus altijd compleet transparant geproduceerd – vooral na de bedorven vlees schandalen van de afgelopen tijd weten katteneigenaars hierdoor wat er precies is opgenomen in het voedsel en waar het vandaan komt!

Dierenwelzijn

Diereneigenaren zijn dierenvrienden. Maar toch wordt er bij kattenvoeding hoofdzakelijk vlees gebruikt als diervoeder. Het biolabel belooft het welzijn van de landbouwdieren – een groot pluspunt! Maar wat betekent het ‘welzijn’ precies in de zin van het biolabel? Biologische boeren moeten de soort specifieke behoeften van hun dieren leren kennen en vervullen. Dit omvat een goede gezondheidszorg evenals soortspecifieke voeding en welzijn. De stallen zijn in de eerste plaats gericht op het natuurlijke gedrag van de dieren, daaronder valt onder andere activiteit en sociale contacten. Gedragsproblemen moeten vermeden worden. Elk dier moet voldoende ruimte voor rust en voedselconsumptie hebben. De ligvlakken mogen niet uit geperforeerde platen bestaan en worden bedekt met absorberend isolatiemateriaal zoals stro. Tijdens de zomermaanden is weideloop verplicht voor herkauwers zoals koeien en runderen. De voeding is gericht op de productie van hoogwaardige ecologische criteria in plaats van maximale prestaties. Ondervoeding leidt tot gezondheidsproblemen die de kwaliteit van de producten aantast… De dieren moeten uitsluitend gevoed worden met biologisch voeder, idealiter van eigen productie. Chemische syntetische toevoegingsmiddelen die geproduceerd zijn voor prestatie- en groeibevordering worden niet toegelaten.

Bij de gezondheid luidt dan ook het basisprincipe: ‘voorkomen is beter dan genezen’. Dat begint al bij het kweken, dit duurt veel langer bij biologische landbouwbedrijven dan bij andere gangbare landbouwbedrijven. Kalveren ontvangen drie maanden volle melk, biggen moeten ten minste 40 dagen verpleegd worden. Zo is de verzorging van anti-lichamen en een natuurlijke ontwikkeling van de jonge dieren verzekerd. Om het ontstaan van resistente stammen van bacteriën in het belang van de consument te voorkomen, mogen geen drugs, antibiotica of hormonen preventief gebruikt worden. Bij de behandeling tegen ziekten zijn natuurlijke remedies het keuzemiddel. Alleen wanneer dit geen uitkomst biedt wordt er gekeken naar conventionele geneeswijzen. Daarnaast worden de biologische producten zijn onderworpen aan strenge controles.

Wie biologisch kattenvoer koopt doet ook iets goeds voor de dieren die gebruikt worden bij het produceren van deze levensmiddelen!

Voorschriften voor het biologische label

Maar het houdt niet op bij het welzijn van de dieren. De koppeling van plantaardige en dierlijke productie moet bijdragen aan het behoud en de verhoging van bodemvruchtbaarheid. Bij biologische landbouw en de productie van biologische producten worden pesticiden, synthetische- en minerale meststoffen verboden. Zuiveringsslib is slechts één voorbeeld van kunstmest… De bescherming van bodem, water en lucht is behoud van biodiversiteit. Circulaire economie met mogelijk gesloten nutriëntenkringlopen en een lager stroomverbruik moeten het milieu beschermen. Verder zijn zogenaamde ggo’s (genetisch gemodificeerde organismen) verboden.

Voor producten die uit meerdere bestanddelen bestaan moeten deze voor minstens 95% biologisch geproduceerd zijn. De resterende 5% mag komen van de gangbare landbouw, mits deze niet beschikbaar zijn in biologische kwaliteit. De productie moet absoluut transparant zijn, alle productiegebieden moeten precies navolgbaar zijn. Eenmaal per jaar volgt er een controle. Alleen dan mag het eindproduct het bekende zeshoekige biologische logo dragen. Inmiddels zijn er ook bio-labels van andere particuliere organisaties zoals Demeter, Naturland en Bioland. Terwijl de verordening van het biologische EU-label de minimumnormen bepaalt voor biologische productie, gaan private verenigingen van biologische landbouwers vaak verder!

Biologisch kattenvoer

Dit alles is in het belang van de consument. Producten van biologische kwaliteit zijn niet alleen goed voor je geweten, maar ondersteunen ook de duurzame landbouw. Zo zijn er goede argumenten voor biologisch – of het nu gaat over voedsel voor eigen gebruik of over diervoeding!

Vooral bij kattenvoer kun je het verschil zien: biologisch kattenvoer bevat volgens de specificaties voor het houden van de slachtdieren geen hormonen, antibiotica of groeiversnellers. De waarschijnlijkheid van het optreden van resistente bacteriestammen is gering. Daarnaast ondersteunen diereneigenaars met de aankoop van biologische producten een duurzame productie. Of zoals kattenvoerfabrikant Yarrah het verwoord op zijn website: ‘Biologisch is voor ons geen trend, maar een bewuste beslissing om op die manier een positieve verandering teweeg te brengen.’

Veel diervoedingsfabrikanten hebben dit ingezien en bieden een biologische voeding voor honden, katten en zelfs kleinere dieren en vogels aan. Wie waarde hecht aan biologische kwaliteit is ook verzekerd van de juiste voedingsproducten voor zijn viervoetige vrienden! Inmiddels zijn er ook biologische kattensnacks en andere biologische voedingssupplementen.

Maar toch sluit het bio-label producten uit die voldoen aan de organische verordening van de EU. Het onthult de kwaliteit van de productie – niet per se de kwalitatieve samenstelling van het product. In gewone taal betekent dit: biologisch kattenvoer hoeft niet in elk geval geoptimaliseerd te zijn voor ieder specifiek dier! Zelfs met dierenvoeding die voldoet aan de milieucriteria moet je aandacht besteden aan een optimale samenstelling. Voor kattenvoer betekent dit: een hoog vleesgehalte, hierbij veel gezonde eiwitten en slechts kleine hoeveelheden graan of idealiter graanvrij.

Wij wensen je veel succes bij het kiezen van de juiste biologische voeding voor jouw kat!

Onze meest behulpzame artikelen
5 min

Het juiste kattenvoer voor oudere katten

De vacht wordt grijs en de eerste pijntjes doen hun intrede. Maar geen zorgen: met het juiste kattenvoer voor oudere katten blijft jouw oudere kat ook op oudere leeftijd fit en gezond! Ook diverse chronische ziekten en behandelingen door jouw dierenarts worden optimaal ondersteund door gebruik te maken van het juiste kattenvoer.
3 min

Kattenmelk

Kattenmelk, melk en katten horen volgens veel mensen nou eenmaal bij elkaar. De overweldigende wens van katten naar melk kennen we ook van veel kinderboeken en films. Dit verlangen is er ook in de werkelijkheid, want katten houden van melk. Een theorie voor het enthousiasme voor melk is dat het de katten herinnert aan de zoogperiode. Mogen katten melk drinken of niet?