Zelf kattenijs maken: 5 leuke recepten

Geschreven door Sabrina Quente
Kat eet ijs

Een beetje lekker snoepen in de zomer moet kunnen, dat vinden katten ook. Met simpele tips en een paar ingrediënten kan je zelf kattenijs maken.

‘s Zomers is ijs zeer populair en het zorgt voor verkoeling. Ook katten hebben bij hitte zin in een verfrissing. Wil je jouw kat voor de afwisseling verrassen met een ijsje? Wij leggen uit of ijs gevaarlijk is voor katten en we laten je zien hoe je zelf gezond kattenijs kunt maken.

Mogen katten ijs eten?

De grote familieleden van de huiskat zijn gewend aan hoge temperaturen. Daarom kunnen ook onze katten goed omgaan met hitte. Maar als het hoogzomer is, wordt het zelfs voor de katten iets te heet onder de voeten.

Schaduwrijke plekken en voldoende water zorgen voor verkoeling. Desondanks vragen veel eigenaren van een kat zich af: mag je ijs aan een kat geven?

Zelf kattenijs maken: tips voor onbezorgd snackplezier

In principe is er niets op tegen om ‘s zomers op hete dagen je kat te verwennen met bevroren snacks. Om ervoor te zorgen dat het ijsgenot niet te zwaar op de maag ligt, moeten katteneigenaren rekening houden met de volgende tips:

 • Katten houden van melk. Ze verdragen de lactose die erin zit echter vaak niet. Gebruik daarom voor kattenijs liever kwark, yoghurt of speciale kattenmelk. Je kunt als alternatief ook een lactosevrij recept voor kattenijs proberen. Ideeën hiervoor vind je verder naar beneden in dit artikel
 • Net als voor mensen geldt voor katten: less is more. Bij een gezond kattenleven hoort evenwichtige kattenvoeding. Daarom mag ijs voor katten net als kattensnacks niet te vaak op het menu staan
 • Ook als de verleiding nog zo groot is, moeten katten het ijs langzaam opeten en niet te koud voorgeschoteld krijgen. Laat het ijs daarom vooraf een beetje ontdooien

Waar voor honden veel aanbod is aan hondenijs uit de winkel, is dat voor katten helaas minder het geval. Het goede nieuws is echter: je kunt ijs voor katten zelf maken, heel eenvoudig en voordelig. Wat voor ijs je het best kunt maken, hangt natuurlijk van de smaak van je kat af.

Blijft de temperatuur maar oplopen? Met onze 5 tips bescherm je jouw kat tegen de hitte.

Zelf kattenijs maken: ingrediënten en benodigdheden

Het beste aan kattenijs is dat je de meeste ingrediënten waarschijnlijk al in huis hebt. Het favoriete voer van je kat is ook heel geschikt, zoals liksnacks, kattenmelk en krokante snacks.

Chocolade en suiker maken ijs voor mensen zoeter, maar zijn voor katten taboe. Ook zout of graan mogen in het keukenkastje blijven staan.

Je kunt als ijsmassa gewone yoghurt of kwark gebruiken, indien je kat deze ingrediënten verdraagt. Voor de gevoelige kattenmaag zijn ongekruide, zo natuurlijke mogelijke bouillon of puur water nog beter.

Naast verschillende ingrediënten voor je ijscreatie heb je nog een vorm nodig. Normale ijsklontjes zijn van ideale grootte voor een beetje ijsgenot tussendoor. Om ervoor te zorgen dat het onbevroren kattenijs zonder knoeien in de vorm komt, kan je het best een spuitzak of een diepvrieszak met een sneetje erin gebruiken. Je kunt ook een kleine lepel gebruiken.

Nu begint het wachten tot het ijs bevroren is. Je kunt ook op de toekomst voorbereid zijn en de zomerse snacks al van tevoren invriezen.

Katten eten voer
© FurryFritz / stock.adobe.com

Zelf ijs voor katten maken: de gemakkelijkste recepten voor de zomer

Als je voor het eerst kattenijs maakt, moet je nagaan welke voorkeuren je kat heeft als het gaat om voeding. Eet ze graag vis? Vindt ze natvoer lekker of maak je haar blij met lekkernijen? Onze lijst biedt voor iedere smaak het juiste recept voor kattenijs.

IJskoude vis

Houdt je kat van vis? Dan zal hij smullen van dit maaltje. Het kan bijna niet gemakkelijker: het enige wat je nodig hebt, is tonijn en een beetje water. Zo werkt het:

 • Pureer een portie tonijn.
 • Voeg water toe totdat de massa crèmig wordt.
 • Doe de crème in de ijsklontvormen.
 • Stop het ijs in de diepvries totdat deze bevroren is.

Zelf kattenijs maken met natvoer

Zo snel als je tonijnijs kunt maken, is ook de variant met natvoer te maken. Pureer nu in plaats van tonijn een portie kattenvoer dat je viervoeter het liefst eet.

Verborgen snoepjes in het ijs

Verras je kat door voor het invriezen een lekkernij in de ijsmix te verstoppen. Je kunt de snack ook in water of ongekruide bouillon invriezen in ijsvormen.

Voor katten die het liefst liksnacks eten, kan je gewoon de liksnack mixen met wat gewone yoghurt of puur invriezen.

Maagvriendelijk genieten

Melkijs valt ook bij katten in de smaak, zolang er geen lactose in zit. Met speciale kattenmelk maak je voor je kat lekkere melkijs zonder buikpijn achteraf.

Voorwaarde: je kat slokt de koude snack niet ineens op. Laat het ijs voor gebruik een beetje warm worden, dat is beter voor de kleine kattenmaag.

Kattenmelk maakt overigens van natvoer- of tonijnijs ook een lekkere, crèmige ijstraktatie.

De ijsbombe

Als je kat op dieet is, moet je haar echter nog wel een verfrissende snack kunnen aanbieden. Met een ijsbombe biedt je je kat niet alleen een caloriearme afkoeling, maar ook nog eens speelplezier.

Het enige wat je nodig hebt is een ballon en water.

 • Verwijder de talk van de ballon. Vul hem met wat water, kneed hem goed en laat weer leeglopen.
 • Vul de ballon met water, maar niet met te veel, anders wordt je kat misschien bang.
 • Leg de gevulde ballon in de vriezer tot het water bevroren is.
 • Haal de ballon van het bevroren water af.

De overgebleven ijsbombe kun je in een bak voor je kat zetten. Doe er van te voren wat water in. Nu kan je kat zich vermaken met de ijsbombe. Door de vorm schuift het ijs heen en weer en wordt je kat aangespoord te spelen.

Een laatste tip voor als je zelf kattenijs wilt maken: welk recept je uiteindelijk ook kiest, je kunt je kat de koude snack het best in een klein schaaltje geven. Zo kan het ijs ook niet wegvloeien en blijft de vloer droog. Wij wensen je kat smakelijk eten!

In de webshop van zooplus vind je veel ingrediënten voor het perfecte kattenijs en benodigdheden voor een heerlijke zomer, bijvoorbeeld de 11 coolste accessoires voor katten.


Sabrina Quente
Profilbild von zooplus Magazin Autorin Sabrina Quente

Dieren hebben al zolang als ik me kan herinneren een rol in mijn leven gespeeld: er is nauwelijks een kinderfoto van zonder een parkiet op mijn hoofd of een kat op mijn schoot. Al meer dan tien jaar schrijf ik al voor over verschillende onderwerpen zoals zorgverzekeringen en kattenverzorging. Mijn kat Mimi is altijd bij me in de buurt. Ze is de beste inspiratiebron voor veel teksten en weet wanneer het tijd is voor een schrijfpauze.


Onze meest behulpzame artikelen
4 min

Gevaarlijk voedsel voor katten

De zoöloog en onderzoeker van dierlijk gedrag Paul Leyhausen stelde al vast dat katten niet alleen maar eten wat goed voor ze is. Het is daarom van groot belang dat het baasje precies weet welk voedsel schadelijk kan zijn voor zijn kat. Voedingsmiddelen waar wij mensen baat bij hebben zijn namelijk zeer giftig voor katten.  De onderstaande lijst is niet per se volledig.