Kattenvoeding voor elke leeftijd

Kattenvoeding voor elke leeftijd

Kattenvoeding voor elke leeftijd

Katteneigenaren staan bij de voerkeuze voor veel beslissingen: geef ik nat- of droogvoer? Of zal ik mijn kat met rauw vlees voeren, dus barfen? Wat veel kattenvrienden zich ook afvragen: welke rol speelt de leeftijd van de kat bij de zoektocht naar het juiste voer? Wij geven tips! In dit artikel lees je alles over kattenvoeding voor elke leeftijd.

Van kleins af aan hoogwaardig: het passende kittenvoer vinden

Vanaf wanneer geef je katjes kittenvoer?

In de eerste drie tot vier levensweken drinken kittens moedermelk, die hen voorziet van alles wat ze nodig hebben. Een alternatief bij vondelingen is opfokmelk. Als de kleintjes ongeveer één maand oud zijn, kunnen ze kittenvoeding gaan proberen. In vergelijking met normaal kattenvoer bevat het meer energie, vitamines en mineralen om de groei te ondersteunen. Aangezien kattenmoeders ook gedurende een paar weken van kittenvoeding kunnen profiteren, mogen de kittens rustig uit de voerbak van de moeder mee-eten. In de daaropvolgende weken krijgen ze steeds meer vast voer en minder melk – bij een leeftijd van ongeveer 3 maanden zijn ze helemaal ontwend.

Tot dit moment kun je het beste verschillende voersoorten geven en ze aan nat– en droogvoer laten wennen. Tot de twaalfde week wennen katten namelijk aan voer. Als je kat in deze periode maar weinig voersoorten leert kennen, zal ze later een kieskeurige eter worden of weigeren om onbekend voer te eten. Ook als je er al voor hebt gekozen om natvoer te geven, kan het voordelig zijn als je kat ook droogvoer leert kennen. Bovendien is droogvoer geschikt voor het leren van kleine trucjes, voor zoekspelletjes of intelligentiespeelgoed. Je kunt ook droogvoer voor kittens kiezen en dit combineren met natvoer voor volwassen katten. Op deze manier heb je meer keuze op het gebied van natvoer en de extra energie, mineralen en vitamines van de kleine kittenbrokjes.

In de hierop volgende maanden moet de kat minimaal vier porties per dag krijgen. De muizenjagers hebben namelijk een voorkeur voor mogelijkst veel kleine porties. Wat is het juiste voer voor kittens? Je hebt de keuze tussen veel verschillende varianten! Let echter vanaf jongs af aan op de kwaliteit van het voer – daarover zo meer!

Het juiste voer voor katten die ouder dan één jaar zijn

Ook als sommige kattenrassen, zoals de Noorse Boskat, iets langer nodig hebben tot ze volgroeid zijn: vanaf de leeftijd van één jaar kunnen ze geheel naar voeding voor volwassen katten omschakelen. Wie droogvoer in een grootverpakking koopt, kan de omstelling langzaam doorvoeren: meng het nieuwe voer door het reeds bekende en maak het aandeel voor volwassen katten steeds groter. De overgang verloopt bijzonder gemakkelijk als je voer voor volwassen katten kiest van hetzelfde merk als het kittenvoer. Dit is echter geen must. Het belangrijkste is de kwaliteit van het kattenvoer.

Natuurlijke kattenvoeding in de vorm van prooidieren bestaat voor 50 tot 60 procent uit eiwitten, voor tot 30 procent uit vet en voor maar maximaal 8 procent uit koolhydraten. De andere zes tot acht procent zijn mineralen. Katten hebben de voorkeur voor voeding die overeenkomt met dit ‘prooischema‘. Dit komt doordat de carnivoren op veel dierlijk eiwit aangewezen zijn. Wat betekent dit dus voor het optimale voer? Hier zijn enkele kenmerken waaraan je een hoogwaardig voer voor elke kattenleeftijd herkent:

  • Vlees wordt als eerste vermeld bij de ingrediënten
  • ‘Dierlijke bijproducten’ zijn uitgesplitst
  • Het bevat geen ‘plantaardige bijproducten’ of deze zijn uitgesplitst
  • Het bevat geen suiker of smaakversterkers/aroma‘s
  • Je kat eet het graag

Ontdek onze selectie kattenvoer & kattentoebehoor!

Katzenernährung für jedes Alter

Op deze manier vind je goed voer voor senior katten

Wanneer moet je beginnen met kattenvoer voor senior katten?

Wanneer behoort een kat tot de senioren? De informatie hierover verschilt – en niet zonder reden! Want net zoals bij mensen worden sommige katten sneller en andere langzamer oud. Zo worden bij sommige katten al vanaf zeven of acht jaar de eerste ouderdomsverschijnselen zichtbaar. Hiertoe behoren meer kilo’s op de ribben, gewrichtsproblemen of de achteruitgang van het hoor- of zichtvermogen. Wederom andere katten vermageren. Echter zijn veel katten ver boven de tien jaar nog lenig. Over het algemeen geldt: voordat je de leeftijd als oorzaak ziet voor veranderingen, moet je even contact met je dierenarts opnemen. Hij checkt het hart en de nieren van de kat, want met de leeftijd stijgt het risico op chronische ziektes. Tandproblemen moeten professioneel behandeld worden, deze kunnen namelijk voor grote pijn zorgen. Als je kat afvalt, kan een nierziekte of diabetes de oorzaak zijn.

Welke rol speelt de passende voeding bij senior-katten? Hoogwaardige voeding, een gezond lichaamsgewicht evenals veel beweging en bezigheid kunnen het verouderingsproces van de kat vertragen. Dit kan veel klachten voorkomen. Net zoals bij het voer voor volwassen katten geldt: de kwaliteit is bepalend – sluit hierbij geen compromissen! Bij sommige ziektes kan speciaalvoer nodig zijn. Echter weigeren vooral oudere katten vaak nieuwe voersoorten. Het kan bijvoorbeeld helpen om het natvoer te verwarmen zodat je kat ondanks een slechter reukvermogen de intense smaak waarneemt. In principe is natvoer voor oudere katten makkelijker te veteren en het voorziet hen tegelijkertijd van vocht. Daarnaast bestaat droogvoer zelfs bij graanvrije varianten meestal voor meer dan 50% uit koolhydraten. Het is daarom slechter te verteren en kan bovendien een negatief effect hebben op de bloedsuikerspiegel van oudere katten. Bij seniorvoer is de hoeveelheid energie afgestemd op oudere katten – vergelijk het met het huidige kattenvoer en denk erover na wat er beter bij je kat past. Sommige soorten bevatten meer vet en energie, ander seniorvoer lijkt op een light-kattenvoervariant. Dit is dus niet geschikt voor katten die dunner worden met de leeftijd.

Ook als je kat geen ouderdomskwaaltjes krijgt, kun je vanaf een leeftijd van 10 jaar rekening houden met de leeftijd bij het kopen van voer. Als je bijvoorbeeld droog- en natvoer geeft, kun je het aandeel natvoer verhogen. Weeg je kat één keer per maand om gewichtsveranderingen in het oog te behouden. Bij buitenkatten is het echter gangbaar dat veel katten in de winter iets zwaarder zijn. Mocht je kat te dik wordt, moet je de porties voer kleiner maken, minder snacks geven en je kat aanzetten tot extra spelen.

Als je het bekende voer wilt blijven geven, kan je kijken naar voedingssupplementen ter aanvulling. Er is veel verkrijgbaar dat goed bij oudere katten past. Bijvoorbeeld poeder of tabletten met algenmeel voor de gewrichten, speciale vitaminesamenstellingen of tandverzorgingsproducten. Dit kan klachten verminderen of voorkomen, maar kan bij al aanwezige problemen een afspraak bij de dierenarts niet vervangen. In het bijzonder bij vitamineproducten moet je niet meer dan de aanbevolen hoeveelheid geven omdat te veel schadelijk kan zijn.

De perfecte kattenvoeding voor elke leeftijd – bestaat dat überhaupt?

Als de kwaliteit goed is, hoef je niet voor ‘dat ene’ voer te kiezen. Ook het mengen van droog- en natvoer is mogelijk. Geef droog- en natvoer echter wel het beste verdeeld over gescheiden maaltijden, daar de spijsvertering van de verschillende soorten niet even lang duurt.

Wisselen van soort – dus ‘Lam en Kip’ en ‘Rund en Eend’ van één merk is over het algemeen geen probleem. Wissel je echter tegelijkertijd ook van merk, moeten beide merken aan dezelfde kwaliteitseisen voldoen. Anders kunnen katten last krijgen van diarree of overgeven. Daarnaast heeft afwisseling het voordeel dat je kat flexibeler blijft. Als een fabrikant de receptuur verandert, heb je hierdoor voldoende uitwijkingsmogelijkheden. In principe heeft een kat echter geen afwisselingsrijk menu nodig. Kies het beste voor ongeveer drie verschillende voersoorten van vergelijkbare kwaliteit. Kitten- en seniorvoer dekken de behoeftes aan voedingsstoffen gedurende de bijzondere levensfasen en zijn dus aan te raden. Je kunt het combineren met voer voor volwassen katten, wat vooral de overgangsfase gemakkelijker maakt.

Kattenvoer voor elke leeftijd in één oogopslag

Vanaf welke leeftijd zal ik bepaald voer geven?

Kittenvoer 1 maand
Voer voor volwassen katten 1 jaar
Seniorvoer 7-8 jaar

Dit zijn richtwaardes. Het ouderdomsproces is verschillend per kat. Bij twijfelgevallen kun je altijd je dierenarts om raad vragen.

Onze meest behulpzame artikelen
4 min

Gevaarlijk voedsel voor katten

De zoöloog en onderzoeker van dierlijk gedrag Paul Leyhausen stelde al vast dat katten niet alleen maar eten wat goed voor ze is. Het is daarom van groot belang dat het baasje precies weet welk voedsel schadelijk kan zijn voor zijn kat. Voedingsmiddelen waar wij mensen baat bij hebben zijn namelijk zeer giftig voor katten.  De onderstaande lijst is niet per se volledig.