Cavalier King Charles Spaniël

Cavalier King Charles Spaniël

Cavalier King Charles Spaniel

Een neuslengte vooruit op de concurrentie

Een erg opvallend kenmerk onderscheidt de Cavalier King Charles Spaniël van de King Charles-Spaniël: zijn neuslengte. Beide rassen zijn vernoemd naar de koningen Charles I en Charles II, die grote liefhebbers van Spaniël-honden waren. Tot op de dag van vandaag heeft de Cavalier King Charles Spaniël niks van zijn oorspronkelijke charme verloren.

Sierlijke “lange neus”

De compacte “Cavalier” is groter dan de King Charles-Spaniël. De Cavalier heeft een grotere neus, is in totaal groter en heeft een lichaamsgewicht van maximaal 8 kg. Het “cavalier” in de naam is te herkennen in het sierlijke uiterlijk en de zachte gezichtsuitdrukking. De hangoren zijn lang en sterk behaard. Hun lange, zijdeachtige vacht komt voor in vier kleuren: black & tan, wit & tan, rood en tricolor. De vacht mag golvend zijn, maar niet krullend.

Voorouders met koninklijke fans

Dwergspaniëls waren eeuwenlang populaire onder de Europese adel en werden gehouden als gezelschapshonden. Ze werden gefokt met Spaniëls die voor de jacht waren bedoeld. De twee Britse koningen Karel I (1600-1649) en zijn zoon Karel II (1630-1685), werden altijd op de voet gevolgd door hun geliefde Spaniëls. Hun honden zijn op verschillende schilderijen uit die tijd te bewonderen en ook hun kindvriendelijkheid werd door de kunst overgeleverd. Anthonis van Dyck, een Zuid-Nederlandse schilder, vereeuwigde niet alleen het koninklijke nageslacht, maar ook twee dierlijke metgezellen op het schilderij “De kinderen van Karel I”. Op het schilderij zijn Spaniëls te zien die al erg op de huidige Cavalier King Charles-Spaniël lijken. Ook onder de dames van de adel waren de voorouders van het ras erg geliefd als gezelschapshonden en schoothondjes.

Ann’s Son

Toen in 1892 het ras “King Charles-Spaniël” voor het eerst in het British Kennel Club Studbook werd vermeld hadden de honden in vergelijking met hun voorouders aan neuslengte verloren. Fokkers hadden vanwege de toenmalige mode het ras namelijk met mopshonden gekruist. In 1926 werd de Spaniël met lange neus weer populair omdat de Amerikaan Roswell Eldridge op zoek was naar ouderwetse Spaniëls. Hij loofde ter gelegenheid van een tentoonstelling een hoge prijs uit voor een Spaniël met lange oren. De bekende winnaar van deze vanaf toen jaarlijkse wedstrijd was „Ann’s Son“, die in de jaren 1928 tot 1930 op de eerste plaats eindigde. Het winnende reutje geldt als stamvader van het ras Cavalier King Charles Spaniël. In 1945 werd het ras erkend als opzichzelfstaand ras.

Karakter van een Cavalier

De Cavalier King Charles Spaniël heeft een rustig temperament. Het ras doet zijn naam eer aan: de kleine honden zijn goedaardig en vriendelijk. Ze kunnen prima met kinderen en andere huisdieren overweg. In de omgang met andere honden zijn ze sociaal en als het om hun baasje gaat zijn ze aanhankelijk. Soms komt het jachtinstinct in de hond naar boven en gaat de Cavalier King Charles Spaniël op muizenjacht. Meestal kun je Cavaliers nog wel terugroepen. Het ras is goed op te voeden, slim en nooit nerveus. Ze zijn niet geneigd om te blaffen en dus niet erg geschikt als waakhond.

Gezondheid is geen toeval

Een ziekte die alleen voorkomt bij de Cavalier King Charles-Spaniël is het neurologische Episodic Falling Syndrome, kort EFS. Hier lijdt het ras na inspanning of stress aan spierkrampen, wat kan leiden tot beperkte bewegingsvrijheid en omvallen. De krampen zijn meestal niet pijnlijk en kunnen worden behandeld – ze worden echter vaak met epilepsie verward. Het Dry Eye-syndroom komt vaker voor bij Cavalier King Charles Spaniels en wordt gekenmerkt door chronisch droge ogen. Dit moet continu behandeld worden zodat het hoornvlies niet ontsteekt. Het Curly Coat-syndroom, dat alleen voorkomt bij honden met het droge-ogen-syndroom, is kort na de geboorte zichtbaar door de gekrulde vacht. Later volgt een pijnlijk ontstoken vette huid. Helaas moeten dieren die hieraan lijden vaak worden ingeslapen. Omdat er intussen DNA-tests zijn voor erfelijke ziektes voor dit ras, kunnen de meeste ziektes door gerichte selectie worden uitgesloten.

Het ras kan ook hartaandoeningen en neurologische Syringomyelia (SM) krijgen. Over het algemeen geldt: een goede fokker is de beste voorzorg om erfelijke ziektes te vermijden. Dan heeft een hondenbezitter met een Cavalier King Charles Spaniël een robuuste viervoeter die maar een keer per jaar voor controle en inentingen naar de dierenarts moet en die 15 jaar oud kan worden.

Vleesrijke maaltijd

De spijsvertering van een Cavalier King Charles Spaniël is ingesteld op vlees. Daarom moet je er bij de aankoop van droog– en natvoer op letten dat vlees het hoofdbestanddeel is. In de dierenwinkel is zelfs speciaal Cavalier King Charles-voer te vinden met een op het ras afgestemde brokgrootte. Toch moet je vooral op een dierlijke samenstelling van het voer blijven letten. Het voer moet dus zo min mogelijk of liever helemaal geen graan bevatten.

Als je een puppy bij een serieuze fokker hebt gekocht, krijg je van de fokker meestal een kleine voorraad hondenvoer waar de puppy al aan gewend is. Dit moet je nog een tijd lang geven. Als je op ander voer wilt overstappen moet je dit geleidelijk doen. Doe telkens een beetje meer van het nieuwe voer door het bekende voer. Zo voorkom je reacties van de gevoelige maag en krijgt je hond bijvoorbeeld geen last van diarree. Ook bij volwassen dieren moet de overstap op ander voer geleidelijk gebeuren.

Puppyvoer

Tot een leeftijd van 10 maanden kun je de Cavalier puppyvoer geven, het liefst in drie tot vier porties per dag. Volwassen honden krijgen twee porties per dag. Door de lange hangoren is een smalle diepe voerbak aan te raden zodat de oren niet telkens in het voer hangen. Houd er rekening mee dat snoepjes ook calorieën bevatten en geef ze alleen met mate zodat je hond in vorm blijft. Voor de gebitsverzorging zijn gedroogde producten uit de dierenwinkel, rauw rundvlees of speciale gebitsverzorgingssnacks geschikt. Sommige hondenbezitters laten hun hond al van jongs af aan wennen aan regelmatig tandenpoetsen met een speciale tandpasta.

Verzorging: borstelen voor het welzijn

Het is het beste om je kleine viervoeter aan dagelijkse verzorging te laten wennen. Er zijn hiervoor een aantal benodigdheden voor je Cavalier King Charles Spaniel. Borstel ten eerste de vacht van de Cavalier King Charles Spaniël om klitten te voorkomen. Plekken waar klitten vaak voorkomen zijn de oren en onder de oksels. Alle paar dagen moet je ook kammen. Een bezoek aan trimsalon hoef je als bezitter niet te plannen omdat het ras niet getrimd hoeft te worden. Als de hond zo vies wordt dat hij door borstelen niet meer schoon wordt, kun je hem met milde hondenshampoo wassen.

Van de lente tot de herfst moet je letten op ongenode gasten in de vacht en ze indien nodig met een tekentang verwijderen. Controleer dagelijks de oren van je Cavalier King Charles Spaniël om kleine takjes uit de vacht te verwijderen. De hangoren kunnen bij viervoeters van dit ras sneller ontsteken doordat het onder de oren warm en vochtig is. In de dierenwinkel vind je speciale oor-verzorging. Reinig indien nodig ook de ogen met een speciale oplossing en een natte doek. Als de vacht tussen de voetkussentjes te lang wordt kun je het makkelijk knippen – vooral in de winter is dit aan te raden.

Een Cavalier King Charles opvoeden

De grote uitdaging bij de consequente opvoeding van een Cavalier King Charles Spaniël is het weerstaan van zijn grote ogen. Wie dat lukt is al over de moeilijkste hindernis heen gesprongen. Het leergierige ras is ook geschikt voor beginners. Voor elke puppy is een hondenschool met een puppycursus een grote verrijking. De jonge honden kunnen dan niet alleen samen dollen, maar leren ook met verschillende situaties om te gaan. Bovendien leren ze met honden van verschillende groottes omgaan. Dit is een goede basis voor een evenwichtige, rustige en vriendelijke viervoeter.

Klein maar veelzijdig: activiteiten met je Cavalier

Ondanks hun grootte zijn Cavalier King Charles Spaniëls sportieve honden die graag samen met je bewegen. Ze zijn daarom niet geschikt voor bankhangers. Ze houden van lange wandelingen en dollen graag met andere honden – ook reutjes zijn sociaal. Een Cavalier King Charles Spaniël moet regelmatig ontmoetingen met hondenvrienden hebben omdat een actief sociaal leven erg belangrijk is voor zijn welzijn. De viervoeters zijn altijd in voor een spelletje: of het nou gaat om balspelletjes, zoekspelletjes of het leren van makkelijke kunstjes – hij is graag van de partij! Veel vertegenwoordigers van het ras beleven ook veel plezier aan behendigheid voor kleine honden. Een opleiding tot geleidehond is over het algemeen geen probleem voor dit ras.

Past een Cavalier King Charles Spaniël bij mij?

De Cavaliers zijn optimale begeleiders voor alle hondenvrienden die een betrouwbare en vriendelijke viervoeter – een echte cavalier – zoeken: ze zijn geschikt voor beginners omdat ze makkelijk op te voeden zijn en erg vriendelijk voor mens en dier. Familie of single, jonge of oudere mensen – het ras voelt zich thuis als hij veel tijd met zijn tweebenige roedel mag doorbrengen. Dagelijkse beweging en bezigheid horen daar ook bij want ondanks zijn grootte is de hond graag in de natuur. Als je aan zijn behoeftes kan voldoen voelt de hond zich ook in een stadswoning op zijn gemak. De vriendelijk en open honden houden van kinderen. Als je je kinderen behoedzaam aan een respectvolle omgang met de kleine hond laat wennen staat er niets in de weg voor een vriendschap tussen kind en hond.  De Cavalier King Charles Spaniël kan meestal ook goed overweg met dieren die al in huis wonen.

Een goede voorbereiding

Als je overweegt om een kleine Cavalier te nemen moet je van tevoren al nadenken over opvang in het geval van ziekte of als je op vakantie gaat. Misschien wil je de hond ook mee op reis nemen – vanwege zijn kleine grootte en zijn vriendelijke karakter kan het een goede optie zijn om samen met je viervoeter op ontdekkingsreis te gaan. Informeer van tevoren ook over de kosten waar je naast het aankoopbedrag mee te maken krijgt. Denk aan basisbenodigdheden(link) (hondenmand, hondendeken, lijn, halsband, tuigje, spullen voor in de auto, voerbakken, borstel en speelgoed). Tel de regelmatige kosten voor dierenartscontroles, inentingen en hondenbelasting mee. Denk ook aan de kosten voor op het dier afgestemd voer.

Zo vind je een Cavalier King Charles Spaniël

Als je gekozen hebt voor een Cavalier King Charles Spaniël als huisdier, heb je een goede keuze gemaakt. Nu is het zaak om een competente fokker zoeken te vinden. Er is helaas een aantal fokkers die de puppy zonder stamboom, socialisatie en gezondheidsvoorzorgsmaatregelen verkopen om winst te maken. Het slachtoffer is niet alleen de puppy, maar ook de ouders die je vaak niet eens te zien krijgt omdat ze niet goed gehouden worden en niet gesocialiseerd zijn. De puppy’s worden vaak ziek en het kan ook voorkomen dat je een viervoeter krijgt met een onduidelijke afkomst. Dit kan qua gedrag en gezondheid voor onaangename verrassingen zorgen. Koop niet uit medelijden bij zulke fokkers omdat je het dan in stand houdt.

Let er bij de aankoop van de pup niet allen op dat deze gezond en niet bang overkomt, maar leer ook de ouders kennen: Deze zouden een levendige en evenwichtige indruk moeten maken. De serieuze fokker staat open voor vragen over het ras en individuele vragen over de gezondheidsvoorzorgen van zijn dieren. Hij zal ook willen weten of je de puppy een goed thuis kunt bieden. Hij zal vragen stellen over de manier waarop je de hond gaat houden. Uiteraard zijn er naast het stamboekcertificaat ook bewijzen van vaccinaties en ontworming. Je mag de puppy’s over het algemeen vanaf de 4e week zien omdat ze van tevoren vatbaar zijn voor ziektes. Een bezoek voor die tijd zou bovendien ook voor stress bij de moeder zorgen die haar nakomelingen wil beschermen.

Een Spaniël uit het asiel

Wil je liever een oudere Cavalier King Charles Spaniël een nieuw thuis geven? Omdat het ras erg geliefd is, zijn er altijd honden te vinden die om verschillende redenen een nieuw thuis zoeken. Als je er in het plaatselijke asiel geen kunt vinden, kun je ook op internet zoeken. Er zijn „Spaniël in nood“-verenigingen. Zelfs organisaties die gespecialiseerd zijn in Cavalier King Charles Spaniëls bestaan. Ze richten zich op dit ras, maar bieden ook kruisingen aan die blij zijn met een nieuw thuis.

Wij wensen je een fijne tijd samen met je Cavalier King Charles Spaniël!

Onze meest behulpzame artikelen
11 min

Cane Corso

Soeverein en gelaten – zo komt een evenwichtige Cane Corso Italiano over. Officieus is het uit Zuid-Italië afkomstige ras ook bekend onder de naam "Italiaanse Mastiff" of “Italiaanse Molosser”. Buiten Italië wordt het ras steeds bekender. Het ras is vooral geschikt voor sportieve baasjes met veel plaats en hondenervaring.
10 min

Dwergpinscher

Een Pinscher in kleinformaat? Vergis je niet! De Dwergpinscher is een ‘echt mannetje’. Wie op zoek is naar een leuk en gezellig schoothondje is bij de Dwergpinscher aan het verkeerde adres. Ondanks zijn grootte heeft de levendige familiehond een enorme drang naar sport en beweging en houdt zijn baasjes flink in beweging.
10 min

Shiba Inu

De pluizige vacht en de grootte maken van de Shiba Inu in eerste instantie een aantrekkelijke metgezel voor veel hondenliefhebbers. Maar het samenleven met de Japanse hond vereist kennis over hondenopvoeding. Je moet het ook leuk vinden om samen met je hond te bewegen.