Dwergpoedel

Dwergpoedel

Dwergpoedel

Ongeveer 6 kilo gebalde poedelkracht – de kleine dwergpoedel combineert alle voordelen van het nobele ras en is erg populair. Geen wonder: de slimme hond is niet alleen slim, maar ook een echte allrounder die graag overal mee naartoe gaat.

De dwergpoedel-look

Of het nou gaat om een dwergpoedel of een grote poedel: een poedel is in wezen een poedel. Alle vertegenwoordigers van dit ras hebben een typische gekrulde poedelvacht. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen een kroesvacht en een koordvacht. Bij een kroesvacht heeft de vacht een fijne wollige textuur. De vacht is dan sterk gekruld en veert nauwelijks mee als men er zachtjes met de hand op drukt. Poedels met een koordvacht hebben een vacht in de vorm van koorden van minstens 20 cm. Dwergpoedels komen in zeven kleuren voor: zwart, bruin, zilver, wit, roodachtig fawn, black and tan en zwart-wit gevlekt. De dwergpoedel heeft een schofthoogte van 35 cm en een maximaal gewicht van 6 kg en behoort daarmee tot de gulden middenweg. Naast de dwergpoedel is er de iets grotere middenslag poedel met een gewicht tot 10 kg, de grote poedel – vaak ook koningspoedel genaamd – met een gewicht van 25 kg en een schofthoogte van 45 cm en de Toypoedel die met een maximaal gewicht van 4 kg de kleinste vertegenwoordiger van het ras is.

Van jachthond naar gezelschapshond

Het Duitse woord „Pudel“ stamt af van „pudeln“ wat „in het water spatteren“ betekent. Het verwijst naar de oorspronkelijke herkomst van de dwergpoedel: ze stammen af van oude waterhonden. Er zijn schriftelijke bronnen uit de 14e eeuw waarin er al gesproken wordt over honden die van water houden. Het klassieke poedel-kaspsel is nog veel ouder: Al in het antieke Griekenland waren er afbeeldingen van honden waarvan de vacht zo geschoren was dat ze de typische leeuwen-look kregen. Al in de 17e eeuw waren de gekrulde viervoeters erg populair in Europa. De voorouders van de dwergpoedel van tegenwoordig waren echter allemaal groter en wogen tussen de 10 en 10 kg. Ze behoorden dus eerder tot de middelgrote honden.

Zijn volgzaamheid en zijn goede apporteervaardigheden maken van de poedel een populaire jachthond die vooral tijdens de jacht op watervogels werd ingezet. Hier had het klassieke poedel-kapsel een zeer pragmatisch doel: de langere vacht bood bescherming aan de poedel op het voorhoofd, de borst en de schouders. Het korte haar op de overige lichaamsdelen verbeterde zijn zwemprestaties. In de 18e eeuw was het ras onder de adel erg geliefd. Als jachthond werd hij snel afgelost door honden met een vacht die makkelijker te verzorgen was. De slimme poedel ontwikkelde zich hierdoor meer en meer tot een gezelschapshond en deed zijn intrede in damessalons. Zelfs in circussen waren de leergierige krullenkopjes in het begin van de 20ste eeuw vaak te zien. Gedurende deze periode leidde de kruising van Engelse en Franse bloedlijnen tot belangrijke ontwikkelingen in de poedel-fokkerij, waardoor het ras erg bekend werd. Natuurlijk zijn er ook veel prominente mensen die de viervoetige allrounders niet konden weerstaan, zoals Winston Churchill: de Britse staatsman was een poedelvriend en leefde 15 jaar samen met de bruine dwergpoedel Rufus II, die hij in zijn tuin had begraven na een lang en gelukkig hondenleven. Het hoogtepunt van hun populariteit had het ras in de jaren zestig. De overgang van jachthond naar gezelschapshond in de 20e eeuw ging ook gepaard met het feit dat poedels geleidelijk in verschillende groottes werden gefokt. In het begin waren er grote poedels en middenslag poedels. In 1936 werd de dwergpoedel als andere formaat erkend. Dat jaar was ook het jaar van de poodle-standaard – tegelijkertijd wees de FCI (Fédération Cynologique Internationale) Frankrijk aan als het land van herkomst van de poedel, maar ook Duitsland heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de poedelfokkerij. In de jaren 1990 volgde de erkenning van de Toypoodle uiteindelijk als de kleinste van de vier poedergroottes.

Natuurliefhebber in plaats van modehond

Helaas heeft het ras vaak het imago van een verwende viervoeter vanwege het vaak extravagante uiterlijk van tentoonstellingshonden. Aan dwergpoedels kleeft ook het vooroordeel “oma-hondje”. Jammer, want veel hondenvrienden worden afgeschrikt door deze stereotype-poedelvooroordelen. Terwijl de dwergpoedel een vrolijke slimme en erg met de natuur verbonden hond is. Het is een hond die zijn baasje door dik en dun bijstaat. Hij kan het meestal goed vinden met vreemde honden, terwijl vreemde mensen hem meestal koud laten. Dwergpoedels zijn waakzaam maar niet agressief. In tegenstelling tot grotere poedels zijn ze iets levendiger, maar ze stellen geen hoge eisen aan de dagelijkse beweging. Ze hebben bijna geen jachtinstinct.

Verzorging: een ras, veel looks

De zorgvuldig geschoren tentoonstellingspoedels wekken de indruk dat een poedel een veeleisende zorg nodig heeft. Dit is echter niet zo tijdrovend bij een kortgeschoren dwergpoedel. Bovendien heeft het ras het voordeel dat ze geen onderwol hebben en niet verharen – dat is fijn voor mensen die zich liever niet meerdere keren per dag ontdoen van haar. De vacht moet echter regelmatig worden geborsteld en gekamd omdat de losse dwergpoedel-haren anders blijven hangen. Ongeveer elke twee, drie maanden moet een dwergpoedel professioneel getrimd worden. Je kunt dit ook zelf doen als je je goed laat instrueren en een hoogwaardige tondeuse bezit. Er zijn verschillende kapsels zoals bijvoorbeeld het schapenkapsel. Dwergpoedelbezitters die hun viervoeter op een tentoonstelling willen presenteren, kunnen zich natuurlijk van tevoren laten informeren over de mogelijkheden van hondenkapsels. Alle anderen kunnen vrij kiezen op basis van hun smaak. Het belangrijkse is dat de poedel zich goed voelt. Controleer regelmatig de hangende oren op parasieten of los haar om ontstekingen te voorkomen

Op de poedel afgestemde voeding

Ontdek hier ons assortiment aan hondenvoer speciaal voor poedels!

Bij een gezonde voeding hoort hondenvoer met een hoog vleesaandeel en weinig of het liefst helemaal geen graan. Dat is altijd het geval. Of je nou kiest voor droogvoer, natvoer of rauw voer. Laat jouw dwergpoedel wennen aan een vaste ongestoorde voerplaats. Tot een leeftijd van zes maanden geef je drie tot vier keer per dag een portie. Daarna zijn twee porties voldoende over de dag verdeeld. Tip: voer niet altijd op precies hetzelfde tijdstip. Zo kun je voorkomen dat jouw viervoeter blaffend zijn eten opeist. Reken hondensnacks altijd met de dagelijkse hoeveelheid mee om overgewicht te voorkomen. Voor gebitsverzorging kun je verschillende producten gebruiken. Bijvoorbeeld natuurlijke kauwproducten zoals rundoren of speciale gebitsverzorgingssnacks. Je kunt ook af en toe een rauw stukje rundvlees voeren. Rauw varkensvlees is echter absoluut taboe voor honden. Jouw krullende metgezel moet ook altijd vers drinkwater ter beschikking hebben.

Gezond door voorzorgsmaatregelen

Hoewel de dwergpoedel in principe een robuuste hond is, zijn er een paar ziektes waar het ras aanleg voor heeft. Hiertoe behoren bijvoorbeeld twee oogafwijkingen: Progressieve netvliesatrofie, kortweg PRA en cataract. Beide ziekten kunnen leiden tot volledige blindheid. PRA kan nu echter worden uitgesloten door genetische tests. In de erfelijke vorm van de cataract worden de aangetaste honden uit de fokkerij gehaald. Er is echter ook een niet-erfelijke variant die kan worden veroorzaakt door bijvoorbeeld diabetes of verwondingen. Dwergpoedels zijn gevoelig voor patella luxuations waarbij de knieschijf uit zijn oorspronkelijke positie glijdt. Een gezonde dwergpoedel heeft een levensverwachting van 17 jaar.

Opvoeding voor slimme krullenkopjes

Over het algemeen geldt: hoe groter de poedel, hoe makkelijker de opvoeding. Maar als je de basis over hondenopvoeding weet zal ook een dwergpoedel niet voor al te grote problemen zorgen. Wat alle vertegenwoordigers van het ras met elkaar gemeen hebben is dat ze erg bereid zijn om te leren. Met geduld en consequentie is elke dwergpoedel makkelijk op te voeden. Begin met de pup met het speelse instuderen van commando’s en prijs hem enthousiast als hij gehoorzaam is. Oefen liever kort en vaak in plaats van lang, omdat je de speelse dwergpoedel anders te zwaar belast.

Bezigheid: dwergpoedel als allrounder

De dwergpoedel, die de ontwikkeling van jachthond tot gezelschapshond net als de koningspoedel heeft doorgemaakt, is een echte allrounder: hij is geschikt voor lange wandelingen en voor dwerghondenbehendigheid of als maatje voor korte afstanden. Maar ook een gezellige middag weet hij te waarderen – van de partij zijn is alles! Belangrijk is in elk geval dat ook de hersenen van de slimme hond regelmatig getraind worden om hem mentaal uit te dagen. Dwergpoedels houden ervan om kleine kunstjes te leren die je gedurende de dag kunt herhalen. Je kunt samen ook veel plezier beleven aan dogdance: hier oefen je trucjes als een vloeiende beweging zodat er een sierlijk ogende choreografie ontstaat.

Past een dwergpoedel bij mij?

Dwergpoedels zijn kleine multi-talenten en passen daarom bij veel hondenvrienden. Omdat een dwergpoedel altijd graag midden in zijn roedel is, is hij geschikt voor families of singles die veel tijd met hun viervoeter willen en kunnen doorbrengen. Omdat de dwergpoedel niet ruit wordt vaak beweerd dat het een optimale hond voor mensen met allergieën is. Maar dat is niet zonder meer waar. Mensen met allergieën kunnen naast de huidschilfers ook op het speeksel reageren. Mensen die uitsluitend voor huidschilfers allergisch zijn hebben een voordeel: de dwergpoedel verliest deze bijna niet omdat hij nooit in de rui is. Toch is het aan te raden om jezelf en jouw familieleden te laten testen voordat de hond bij jou in huis komt. Omdat een dwergpoedel altijd graag bij zijn gezin is, zal een lange scheiding voor veel stress zorgen. Denk vóór de komst van de hond na over vakantiebestemmingen: tegenwoordig kan de viervoeter vaak zonder problemen mee op reis – er zijn genoeg geschikte vakantiebestemmingen. Het is ook een optie om de dwergpoedel te laten logeren bij mensen die hij al kent zoals naaste familieleden of de viervoetige vrienden die je tijdens het uitlaten tegenkomt.

Denk ook na over de basisuitrusting van jouw toekomstige huisgenoot. Denk aan: voerbakken voor water en voer, puppyvoer – wacht wel even af wat de fokker je aanbeveelt omdat je in het begin het vertrouwde voer moet voeren – halsband, tuigje en lijn, hondenmand en deken, verzorgingsaccessoires zoals een kam, borstel en milde hondenshampoo, een tekentang, spullen voor tijdens het autorijden en natuurlijk speelgoed. Informeer ook over hondenbelasting en een aansprakelijkheidsverzekering. Houd in je achterhoofd dat er naast de regelmatige kosten voor hoogwaardig hondenvoer en de jaarlijkse dierenartscontrole ook aanvullende kosten bij kunnen komen in het geval van ziekte.

Zo vind je jouw dwergpoedel!

Als je ervoor gekozen heeft jouw leven met een dwergpoedel te delen, kun je op zoek gaan naar een geschikte fokker. Als koper van een puppy lever je een bijdrage aan het gezond houden van het ras: koop alleen bij fokkers die kunnen bewijzen dat ze met honden fokken die gecontroleerd zijn. Je zou de fokker thuis moeten kunnen bezoeken om de omgeving van de puppy’s en de ouders te leren kennen. Je hebt ook de mogelijkheid om vragen te stellen en een indruk te krijgen van de houding en socialisering van de dwergpoedels. Omdat de inprenting tot de 9e week duurt, is een liefdevolle socialisering gedurende deze periode erg belangrijk voor de kleine krullenkopjes. Een fokker die let op het welzijn van zijn puppy’s is vaak aangesloten bij een vereniging en verkoopt zijn ontwormde dieren met een stamboom en vaccinatiebewijs. Hij zal ook zeker vragen aan jou stellen over jouw hondenervaring of de leefomgeving die je de puppy te bieden heeft. Trap niet in aanbiedingen waar dwergpoedels voor voordelige prijzen en zonder stamboom verkocht worden – slachtoffer is meestal het dier en de koper omdat er vaak het een en ander ontbreekt zoals goed geselecteerde fokdieren, gezondheidsvoorzorgsmaatregelen en een liefdevolle socialisering die de kleine puppy’s dringend nodig hebben. Ook de ouders lijden vaak omdat er maar weinig tijd tussen de geboortes is. Dit gebeurt om de winst te verhogen. Kijk ook uit met privé nestjes als je interesse hebt in een echte dwergpoedel want een competente fokker heeft veel knowhow nodig.

Als je ook open staat voor een oudere dwergpoedel, kun je in dierenasiels in jouw omgeving kijken of op internet zoeken naar een dierlijke huisgenoot. Er zijn vaak vele dwergpoedels of kruisingen op zoek naar een nieuw thuis omdat dwergpoedels tot een zeer geliefd hondenras behoren en bovendien een hoge levensverwachting hebben.

Wij wensen jou veel mooie momenten samen met jouw dwergpoedel!

Onze meest behulpzame artikelen
11 min

Cane Corso

Soeverein en gelaten – zo komt een evenwichtige Cane Corso Italiano over. Officieus is het uit Zuid-Italië afkomstige ras ook bekend onder de naam "Italiaanse Mastiff" of “Italiaanse Molosser”. Buiten Italië wordt het ras steeds bekender. Het ras is vooral geschikt voor sportieve baasjes met veel plaats en hondenervaring.
10 min

Dwergpinscher

Een Pinscher in kleinformaat? Vergis je niet! De Dwergpinscher is een ‘echt mannetje’. Wie op zoek is naar een leuk en gezellig schoothondje is bij de Dwergpinscher aan het verkeerde adres. Ondanks zijn grootte heeft de levendige familiehond een enorme drang naar sport en beweging en houdt zijn baasjes flink in beweging.
10 min

Shiba Inu

De pluizige vacht en de grootte maken van de Shiba Inu in eerste instantie een aantrekkelijke metgezel voor veel hondenliefhebbers. Maar het samenleven met de Japanse hond vereist kennis over hondenopvoeding. Je moet het ook leuk vinden om samen met je hond te bewegen.