Leonberger

Leonberger

Leonberger

Reeds keizerin Sissi zou deze leeuw onder de hondenrassen hebben gehad. Per slot van rekening is de grote Leonberger niet alleen indrukwekkend door zijn stoere leeuwenmanen en zijn harmonische lichaamsbouw, maar vooral door zijn zelfbewuste gelatenheid en zijn goedaardige wezen.

Eigenschappen

De Leonberger heeft niet alleen een dikke vacht, maar ook een „dikke huid“. Vooral in de omgang met kinderen en peuters toont de zachtaardige reus zijn goedmoedige en vriendelijke aard. Zelfs het luidste kindergeschreeuw hindert de geduldige hond niet. Integendeel, dankzij zijn levendige temperament en zijn speelse aard geniet hij met volle teugen van het dollen en spelen met kinderen. Vooral puppy’s zijn erg speels – natuurlijk kunnen ze ook een beetje onstuimig zijn.

Zijn goedmoedige en open karakter maken van de Leonberger een ideale gezinshond, die altijd een trouwe en gehoorzame metgezel is voor zijn baasje, in welke situatie dan ook. Door zijn aangeboren waakzaamheid en zijn onbevreesde aard is hij ook een betrouwbare waakhond. Hij zal je in elke situatie beschermen. De Leonberger is noch agressief noch angstig en reageert heel kalm op nieuwe of vreemde dingen. Ondanks hun grootte kun je ze dus makkelijk overal mee naartoe nemen. Vooral puppy’s luisteren door hun speelsheid niet altijd overal naar en kunnen eigenwijs zijn. Maar dat kun je ze toch niet kwalijk nemen?

Als de jonge honden een baasje hebben die hen op een rustige en geduldige manier alle commando’s leert, zal de opvoeding van een Leonberger zonder problemen verlopen. Ondanks hun intelligentie en hun uitgesproken zelfvertrouwen zijn de honden bereid zich ondergeschikt te gedragen. De Leonberger is daardoor ook geschikt voor honden-beginners. Dat betekent alsnog niet dat men onwetend te werk zou moeten gaan. Als je besloten heeft om een Leonberger aan te schaffen, moet je weten wat het betekent om een Leonberger te houden, verzorgen en opvoeden. Wie kan voldoen aan zijn eisen (vrije uitloop, verzorging en tijd met de familie) heeft met de Leonberger zeker een erg lieve trouwe een aanhankelijke vriend voor het leven gevonden.

Uiterlijk

Ongetwijfeld is de Leonberger met een schofthoogte tot 80 cm en een gewicht tot 75 kg bij mannetjes een erg imposante metgezel. De vrouwtjes zijn met een schofthoogte tussen de 65 en de 75 cm en een gewicht tot 60 kg niet minder indrukwekkend. Door hun zelfbewuste manier van lopen, hun gespierde gestalte en hun harmonische lichaamsbouw zijn het elegante rashonden. Niet in de laatste plaats geeft de lange vacht deze “leeuw” een bijna majestueuze verschijning. Het haar is zacht tot ruw en lang. Ondanks de dikke onderwol zijn de lichaamscontouren duidelijk zichtbaar. Vooral mannetjes hebben manen – die doen denken aan de “koning der dieren” – aan de borst en hals. De honden hebben een pluizige staart en pluizige voor- en achterpoten. De vacht komt, op het zwarte masker na, in verschillende kleurvarianten voor; van geel, rood tot roodbruin en zandkleuren. Zwarte haarpunten zijn toegestaan, maar zwart mag niet de grondkleur van de hond bepalen. Dat geldt ook voor lichtere plekken bij de staart, de hals en de voor- en achterpoten. Een kleine witte vlek of lijn op de borst en wit haar op de tenen worden door de rasstandaard getolereerd. De middelgrote oren van de Leonberger hangen. Ze hebben een zwarte neusbrug en kijken je met bruine ovale ogen trouw en oplettend aan.

Geschiedenis

Het leeuwachtige uiterlijk van de Leonberger is geen toeval – per slot van rekening diende de leeuw van het wapen van de stad Leonberg als voorbeeld. De gemeenteraad van de Zuid-Duitse stad in de buurt van Stuttgart, Heinrich Essig, wilde eind jaren 30, begin jaren 40 van de 19e eeuw een hond fokken die doet denken aan de leeuw in zijn wapen. De hondenliefhebber Essig kruiste een zwartwitte Newfoundlander teefje met een zogenaamde “BARRY – reu” uit het klooster op de grote St-Bernard. Later werd daar nog de Pyreneese Berghond in gefokt, die het uiterlijk van dit nieuwe ras heeft voltooid.

De eerste Leonberger, zoals we die vandaag de dag kennen, werd in 1846 geboren. De grote honden, die de uitstekende eigenschappen van de gekruiste rassen bezitten, werden door hun geboortestad al snel als statussymbool wereldwijd verkocht. Tot het uitbreken van de twee wereldoorlogen waren Leonbergers populair als waakhond, gezelschapshond, boerenhond en trekhond.

Tijdens de twee wereldoorlogen en de naoorlogse periode, waarin bijna niemand zo’n grote hond kon voeden, liep het aantal drastisch terug. Dat het ras niet is uitgestorven, is te danken aan een paar liefhebbers. De weinige overgebleven bezitters kwamen bijeen en begonnen samen aan een nieuwe fokkerij van de Leonberger. Daardoor zijn er wereldwijd weer veel hondenverenigingen die zich bezighouden met de fokkerij van dit indrukwekkende ras.

Fokkerij en verkoop

Intussen zijn er in Europa weer een paar duizend Leonberger-honden. Het vinden van een Leonberger-fokker zou dus geen probleem moeten zijn. Ondanks alles zijn er enkele punten waarmee je rekening moet houden bij het kopen van een rashond. Het eerste teken van een serieuze fokker is het lidmaatschap bij een van de talrijke Leonberger-clubs die aangesloten zijn bij de Internationale Leonberger Unie en die worden erkend door de FCI, de grootste internationale cynologische koepelorganisatie. De fokkers onderwerpen zich aan strenge fokregels met hoge kwaliteitsnormen. Het doel van deze sterk gecontroleerde fokkerij is het behoud van de raszuivere Leonberger, die gezondheid, kracht en schoonheid combineert.

Het spreekt voor zich dat een puppy van een professionele fokker niet goedkoop is. Het kost niet alleen tijd om puppy’s te fokken en de moeder te verzorgen, maar ook veel geld. Het aanschaffen van geschikte fokdieren, het op de juiste manier houden, dierenartskosten (vaccinaties, onderzoeken voor erfelijke ziekten etc.), hoogwaardig voer, tentoonstellingsgeld, clubgeld, dekgeld, chipcontroles, stambomen, fokkerseminars en vervolgopleidingen kosten allemaal geld. Ook het opgroeien van de onstuimige puppy’s in het huis van de fokker kan onder omstandigheden voor hoge kosten zorgen. Krassen op de deur, gescheurde tapijten, krassen op het parket of scheurtjes in de bank komen bij de jonge levendige en krachtige honden vaak voor. Wees dus voorzichtig bij „koopjes“! De bespaarde kosten worden vaak twee- of driemaal terugbetaald met dure dierenartskosten of bezoeken aan de hondentherapeut.

Als je een geschikte fokker gevonden heeft, kun je het beste een aantal keren op bezoek gaan. Alleen zo kun je erachter komen of de eerste indruk ook blijkt te kloppen. Het is belangrijk dat de fokker open is en vrijwillig de verblijfplaats en de moeder laat zien. Wees ook niet geïrriteerd als de fokker je “ondervraagt” over de leefomstandigheden bij jou thuis. Een serieuze fokker zal interesse tonen in je omdat hij graag wil weten aan wie hij zijn puppy verkoopt. Hij kan je adviseren of een Leonberger wel bij jou past en of voldoende plaats heeft voor het houden van een Leonberger. Een verantwoordelijke fokker zal je bovendien een hondenleven lang advies blijven geven.

Het houden van een Leonberger en de verzorging

Naast het noodzakelijke „kleingeld“ voor de aanschaf en het houden van dit imposante dier, moet je als toekomstige Leonberger-bezitter vooral tijd hebben. Gelet op hun grootte hebben de dieren veel beweging nodig om lichamelijk fit en gezond te blijven. Hoe meer tijd een Leonberger met zijn familie doorbrengt, hoe gelukkiger hij zal zijn.

Leonbergers zijn erg op mensen gerichte aanhankelijke honden, die zich het meest op hun gemak voelen als de hele familie bij elkaar is. Tegelijkertijd bewegen ze erg graag – een huis met een tuin, waarin hij kan dollen is bij deze reuzen een vereiste. Bovendien zou er een bos of park in de buurt moeten zijn om lange wandelingen in de natuur te kunnen maken. Het zou optimaal zijn als er een meer in de buurt is, waarin de honden kunnen zwemmen of spelen omdat ze erg van water houden. Ondanks hun rustige en evenwichtige aard zijn Leonbergers zeer actieve honden, die het beste af zijn in net zo actieve handen. Ook hondensport zoals Dog Diving of Treibball zijn voor Leonbergers geschikt, maar ze houden het meeste van dollen in de natuur en in het water.

Naast de lichamelijke bezigheid met de viervoeter, ben je natuurlijk ook tijd kwijt aan de verzorging van de vacht. Het verzorgen van de vacht kost veel tijd. Het lange haar moet dagelijks geborsteld worden. Om deze procedure makkelijker te maken is het belangrijk dat de Leonberger al van pup af aan leert om stil te zitten of liggen. Een volwassen hond die dit commando niet geleerd heeft, zal geen geduld hebben voor zo’n intensieve verzorging.

Makkelijker dan de verzorging van de vacht is de opvoeding van de leergierige Leonberger. Dankzij zijn intelligentie, goed begrip en zijn bereidschap zich ondergeschikt te gedragen is het hondenras goed in staat om te leren en makkelijk op te voeden. Bij deze gezellige en softe honden is het voldoende de belangrijkste commando’s aan te leren als de hond nog een pup is. De opvoeder moet daarbij duidelijk en consequent zijn en altijd met een rustige stem praten. Schreeuwen of geweld gebruiken heeft geen zin. In principe kun je met volle teugen genieten van het samenleven met een Leonberger en is een „streng bewind“ niet nodig. Als je voldoet aan de eisen van het hondenvoer, vachtverzorging en gezondheid en je voldoende tijd hebt om fysiek en mentaal met de hond bezig te houden zul je nog jaren lang een trouwe vriend aan je zijde hebben die je bijstaat in goede en in slechte tijden.

Gerelateerde artikelen
Onze meest behulpzame artikelen
11 min

Cane Corso

Soeverein en gelaten – zo komt een evenwichtige Cane Corso Italiano over. Officieus is het uit Zuid-Italië afkomstige ras ook bekend onder de naam "Italiaanse Mastiff" of “Italiaanse Molosser”. Buiten Italië wordt het ras steeds bekender. Het ras is vooral geschikt voor sportieve baasjes met veel plaats en hondenervaring.
10 min

Dwergpinscher

Een Pinscher in kleinformaat? Vergis je niet! De Dwergpinscher is een ‘echt mannetje’. Wie op zoek is naar een leuk en gezellig schoothondje is bij de Dwergpinscher aan het verkeerde adres. Ondanks zijn grootte heeft de levendige familiehond een enorme drang naar sport en beweging en houdt zijn baasjes flink in beweging.
10 min

Shiba Inu

De pluizige vacht en de grootte maken van de Shiba Inu in eerste instantie een aantrekkelijke metgezel voor veel hondenliefhebbers. Maar het samenleven met de Japanse hond vereist kennis over hondenopvoeding. Je moet het ook leuk vinden om samen met je hond te bewegen.