Sport voor honden: zo behaal je het ideale gewicht

Geschreven door Sabrina Quente
hond apporteert voerzak

Als je hond te zwaar is, wordt hij traag: een vicieuze cirkel die je kunt doorbreken met afwisselende oefeningen.

Liefde gaat ook bij jouw viervoeter door de maag. Maar wat lief bedoeld is, eindigt echter vaak in overgewicht. Met jouw hulp en een zorgvuldig sportprogramma reduceer je overgewicht bij je hond, wordt hij weer fit en kan hij zich ongestoord bewegen. Met de onderstaande oefeningen krijg jij je hond weer op geen gezond gewicht. En je zult er zelf ook baat bij hebben! Lees snel meer over verschillende soorten sport voor honden!

Met passende sportoefeningen terug naar het ideale gewicht

Er zijn veel goede redenen om de strijd aan te gaan met de overtollige kilo’s bij je hond. Je wilt tenslotte toch het beste voor je trouwe vriend en je wil dat hij lang fit en gezond blijft. Gelukkig is afvallen bij een hond minder problematisch dan veel eigenaren denken.

Als je hebt gemerkt dat je hond overgewicht heeft en als de dierenarts de oorzaken heeft vastgesteld, dan is de basis om succesvol af te vallen al gelegd. Samen kan je de juiste strategie vaststellen om je hond te laten afvallen.

Activiteit

Nu is het belangrijk om niet alleen de voeding maar ook het activiteitsniveau voor je hond aan te passen. Net als de keuze voor de juiste voeding zijn ook veel stoeien, spelen en rondlopen belangrijk voor gezond afvallen.

Overleg daarom met de dierenarts waar je tijdens de workout met de hond op moet letten om bijvoorbeeld de gewrichten van je lieveling te ontzien.

De beste afvaltips voor honden vind je in het hondenmagazine van zooplus.

5 sportoefeningen met de hond

Als alle gezondheidsfactoren duidelijk zijn, kan je aan de slag. De volgende oefeningen helpen daarbij en verbeteren niet alleen de fitheid van je hond, maar ook die van jou.

1. Wandelen

Simpel, maar effectief

Een hond met overgewicht is vaak trager dan een slanke hond. Met meer gewicht aan het lichaam vallen zelfs de simpelste bewegingen namelijk zwaar. Activiteiten als springen kunnen zelfs de gewrichten beschadigen in plaats van de gezondheid bevorderen.

Een simpele, maar zorgvuldige mogelijkheid om een hond met overgewicht op gang te helpen is door regelmatig te gaan wandelen. Met afwisselende routes of samen met andere honden is dit een afwisselende bezigheid.

Als je het combineert met een paar kleine sportieve obstakels of door af en toe te versnellen wordt het uitlaten een aangename fitnesstraining voor beginners. Zo merkt je hond amper dat hij al bezig is met hondensport. Bouw bijvoorbeeld steeds meer commando’s in, zoals ‘hier’ en ‘zit’. Zo verbrandt je hond rustig calorieën en versterkt hij langzaam zijn spieren.

2. Bewegingsoefeningen

Thuis en onderweg fit

Als je hond iets fitter is, dan kan je met verschillende bewegingsoefeningen steeds meer van hem vragen. Laat hem tijdens het wandelen balanceren op een omgevallen boomstam, over kleine kuilen heen springen of hou hem bezig met een hondenspeeltje.

Gebruik speelgoed dat geschikt is voor tijdens het uitlaten, dan verliest hij niet snel zijn interesse en dan verheugt hij zich op de dagelijkse wandeling.

Ook thuis kan je jouw hond bezighouden, als je bijvoorbeeld zijn lievelingsknuffel in huis of in de tuin verstopt en hem dan laat zoeken. Fitness voor honden is eigenlijk overal mogelijk.

3. Fitness met je hond

Samen naar het doel

Samen sporten is niet alleen leuker voor ons mensen. Ook honden zijn vaak actiever wanneer een bevriende viervoeter erbij is of wanneer je zelf je hond ondersteunt bij het afvallen.

Hoe zit dat bijvoorbeeld met Dog Yoga? Of met fitnessoefeningen buiten waar je jouw viervoeter voorzichtig in betrekt? Dan zal niet alleen de hond afvallen. Ook kan je jouw eigen fitheid daarmee flink stimuleren en daarnaast versterk je de band tussen jou en je hond.

Betrek je hond erbij door tijdens je oefeningen commando’s in te bouwen. Als je bijvoorbeeld op je knieën gaat zitten, kan je de hond leren te gaan liggen. Wanneer je vervolgens rechtop gaat zitten, kan hij dit ook doen.

hond ligt op fitnessmat © tatomm / stock.adobe.com
Fitness is nog leuker voor je hond als hij samen met jou kan trainen.

4. Zwemmen voor honden

De natuurkunde haar werk laten doen

Sommige hondenrassen voelen zich super in het water. Als jouw hond ook van water houdt, kan je deze voorliefde gebruiken.

Bij het zwemmen profiteren zware honden van de werking van natuurkunde: door de opwaartse druk van het water is het hondenlichaam tijdens het zwemmen een stuk lichter dan op het land. Daarom wordt deze vorm van sport als bijzonder aangenaam ervaren. Met zwemspeelgoed wordt het trainen in het water nog een stap intensiever.

5. Joggen en fietsen met je hond

Sport voor honden: gevorderd

Als je zelf veel sport en je hond ondertussen aan wat meer beweging gewend is, kan je hem meenemen als je gaat fietsen of joggen. Dan kan je viervoeter bijzonder veel calorieën verbranden. Deze vorm van sport voor honden is echter enkel voor gezonde honden geschikt die ook goed volgen. Ze moeten langzaam aan de sport wennen.

Denk eraan dat niet alle hondenrassen geschikt zijn voor snellere sporten. Sommige rassen hebben bijvoorbeeld zeer korte benen of een compacte lichaamsbouw.

Honden met een laag lichaamsgewicht die verder atletisch gebouwd zijn, kunnen wel gewoon snel meelopen. Je dierenarts adviseert je graag of intensievere hondensporten, zoals joggen of agility geschikt zijn om je hond te laten afvallen.

Tip: als je hond nog niet zo fit is of gewrichtsproblemen heeft, dan is Degility-Training misschien wel goed voor hem. Bij die training is het belangrijk de oefeningen correct uit te voeren en niet per se het hindernisparcours zo snel mogelijk te doorstaan.

Tips om de conditie van jouw hond te verbeteren

Als je hond moet afvallen, zijn plezier en veiligheid de sleutel tot succes. Om te zorgen dat je viervoeter van de training kan genieten, moet je letten op de volgende tips:

  • bouw de training langzaam op en verhoog stapsgewijs de intensiteit van de oefeningen.
  • Vooral bij buitenactiviteiten moet je hond naar je kunnen luisteren en de belangrijkste commando’s op kunnen volgen.
  • Doe een warming-up met je hond voor de training – bijvoorbeeld door hem uit te laten op een wat sneller tempo – en gun hem zijn pauzes. Zorg er bovendien voor dat hij tijdens de oefeningen en vooral erna voldoende kan drinken.
  • Pas de activiteiten aan het weertype aan en waak er in de zomer voor dat je hond zichzelf altijd moet kunnen koelen.
  • Er zijn talrijke sportieve oefeningen met de hond waarmee je de activiteit van je viervoeter kunt verhogen. Probeer een training te vinden die past bij het fitnessniveau en bij de lichaamsbouw van je hond.

Sport voor honden: het belangrijkste advies

Zorg dat je er plezier in hebt! Als je positief begint met de training, dan zal je hond dit overnemen en veel lol hebben met sporten.

Met de juiste oefeningen, inlevingsvermogen en geduld zullen jij en je vriend al snel succes boeken met activiteiten. Als beweging steeds meer routine wordt, wordt het ook steeds leuker: zowel voor jou alsook voor de hond.


Sabrina Quente
Profilbild von zooplus Magazin Autorin Sabrina Quente

Dieren hebben al zolang als ik me kan herinneren een rol in mijn leven gespeeld: er is nauwelijks een kinderfoto van zonder een parkiet op mijn hoofd of een kat op mijn schoot. Al meer dan tien jaar schrijf ik al voor over verschillende onderwerpen zoals zorgverzekeringen en kattenverzorging. Mijn kat Mimi is altijd bij me in de buurt. Ze is de beste inspiratiebron voor veel teksten en weet wanneer het tijd is voor een schrijfpauze.


Onze meest behulpzame artikelen
9 min

Loopsheid van het teefje

De loopsheid bij teefjes is een heel normaal, natuurlijk verschijnsel. Toch maken veel hondenbezitters zich zorgen over het vreemde gedrag van het teefje. Ze ergeren ze zich aan vlekken op het nieuwe tapijt en zijn bang voor een ongewenst nestje. Hier lees je wat je over de loopsheid van jouw hond moet weten en hoe je de periode waarin de hond loops is zonder stress kunt doorstaan. Lees hier meer over de loopsheid van het teefje.

6 min

Giardia bij honden

Heeft jouw hond last van terugkerende problemen met maag en darmen? De oorzaak zou Giardia kunnen zijn, die de dunne darm van jouw viervoeter koloniseert. Lees in het volgende artikel alles wat je moet weten over deze eencellige parasieten.

5 min

Atopische dermatitis bij de hond

Atopische dermatitis bij de hond wordt ook wel contactdermatitis en omgevingsallergie genoemd. Het gaat om een chronische ontsteking van de huid (dermatitis), die door contact met bepaalde allergenen (allergie-veroorzakende eiwitten) ontstaat. De allergische ziekte treedt meestal al op vroege leeftijd op, tussen ongeveer 8 maanden en 3 jaar.