Hondenverzorging en gezondheid

We houden van onze honden, daarom is het belangrijk dat onze hondenvrienden gezond zijn. Want alleen in een optimale gezondheid kunnen ze echt genieten van het leven en van de tijd met het baasje. Lees meer

Hondenverzorging en gezondheid

Atopische dermatitis bij de hond

Een atopische dermatitis bij de hond wordt ook wel contactdermatitis en omgevingsallergie genoemd. Het gaat om een chronische ontsteking van de huid (dermatitis), die door contact met bepaalde allergenen (allergie-veroorzakende eiwitten) ontstaat. De allergische ziekte treedt meestal al op vroege leeftijd op, tussen ongeveer 8 maanden en 3 jaar.

Diabetes bij de hond

Diabetes (suikerziekte) is de meest voorkomende hormonale stofwisselingsziekte bij honden en gaat vaak gepaard met meer drinken en vaker naar de wc moeten. Vooral teefjes en rassen, zoals de Samojeed of Dwergschnauzer, hebben een hoger risico om diabetes te krijgen. De ziekte is op te delen in diabetes mellitus en diabetes insipidus, waarbij een onderscheid gemaakt wordt bij het ontstaan van de ziekte.  Ontdek ons aanbod van diabetes hondenvoer

Giardia bij honden

Giardia zijn eencellige parasieten die de dunne darm van honden koloniseren en diarree en braken kunnen veroorzaken.

Haaruitval bij honden

Haaruitval bij honden, ook wel wetenschappelijk bekend als alopecia, is een ziektebeeld waarbij de haren van de hond massaal uitvallen.

Ontworming bij honden

Wormeieren en larven zijn bijna overal. Zelfs de meest zorgvuldige hygiënemaatregelen kunnen onze trouwe viervoeter er niet voor behoeden besmet te raken met de aanhoudende parasieten. Elke nieuwe infectie is het begin van een gevaarlijke cyclus. In dit artikel lees je meer over ontworming bij honden.

Schildklierhypofunctie (hypothyreoïdie) bij de hond

Schildklierhypofunctie (hypothyreoïdie) is een metabole aandoening bij honden veroorzaakt door onvoldoende productie van schildklierhormonen en verminderde aanvoer naar lichaamscellen. De schildklier is een vlindervormige klier die rechts en links naast de luchtpijp in het nekgebied ligt. Het produceert de schildklierhormonen thyroxine en triiodothyronine, die een centrale rol spelen in het metabolisme van koolhydraten, vetten en eiwitten, evenals in de warmtebalans. Een tekort aan deze hormonen kan bijna alle orgaansystemen in het lichaam beïnvloeden. Hypothyreoïdie komt vaker voor bij middelgrote en grote rassen dan andere rassen. Het komt veel voor bij rassen zoals de Golden Retriever, de Doberman, de Ierse Setter, de Bobtail, de Great Dane, de Giant Schnauzer en de Hovawart. De meeste honden worden ziek op middelbare leeftijd.

Om er zeker van te zijn dat het goed gaat met onze harige vrienden, moeten we altijd goed opletten en de instinctieve signalen leren begrijpen. Dit helpt ons ook om onze intuïtie en instincten verder te ontwikkelen. Bij honden zijn deze beide aspecten super goed ontwikkeld dat we nog veel kunnen leren van onze kwispelende vrienden. Des te belangrijker is het om je eigen instinctieve taal feilloos te begrijpen, omdat we niet met onze huisdieren verbaal kunnen communiceren. Op deze pagina kom je meer over hondenverzorging en gezondheid te weten.

Hoe weet ik of mijn hond gezond is?

Je kunt zien dat het goed gaat als jouw hond enthousiast en vrolijk overkomt. Hij uit dat bijvoorbeeld door lekker te gaan ravotten tijdens de wandeling. Enthousiasme is een goede indicator dat jouw hond in een goede gezondheid verkeert.

Als je twijfelt, kan je altijd aan de neus voelen van de hond. Als deze koel en vochtig aanvoelt, is dat een goed teken.

Wat zijn de eerste waarschuwingssignalen dat het slecht gaat met mijn hond?

Als jouw hond aan het hijgen en of kwijlen is zonder dat er een aanleiding voor is, als hij moet braken of last heeft van diarree dan zijn dat indicatoren die duiden op gezondheidsproblemen. Maar geen paniek! Integendeel zelfs: als jij kalm blijft, blijft jouw hond ook kalm. Bij deze indicatoren is het niet nodig om je zorgen te maken.

Hoe kan ik bijdragen aan de gezondheid van mijn hond?

Het is belangrijk dat je met hoogwaardig en passend hondenvoer de meest ideale omstandigheden creëert, zodat jouw hond vitaal en fit blijft. Daarnaast spelen de juiste leefomstandigheden een grote rol in het algemeen welzijn van jouw hond.

Daarnaast moet je minimaal 1 keer per jaar een bezoek brengen aan een dierenarts. Hier kan jouw hond gevaccineerd worden, hij kijkt naar de oren en tanden van jouw hond.

Ook is het van belang dat jouw hond 1 keer per kwartaal een ontwormingskuur ondergaat. Parasieten moeten 1 keer per maand of 1 keer per kwartaal bestreden worden. De frequentie is afhankelijk van de medicatie.

Als jouw viervoeter wat ouder is raden wij aan om vaker dan 1 keer per jaar naar een dierenarts te gaan. Een dierenarts is beter in staat om verschillende ziektepatronen te herkennen dan dat de eigenaar dat kan doen. Het op tijd erkennen van ziektes kan bijdragen aan een spoediger en beter herstel.

Hoe kan ik kleine gezondheidsproblemen bij mijn hond verhelpen?

In een actief leven kunnen er op elk moment kleine gezondheidsproblemen optreden. Dit geldt evenzeer voor honden als voor mensen. In het geval van kleine gezondheidsproblemen kunnen wij als hondenbezitter vaak zelf helpen. Is dat niet zo het geval dan moet je een bezoek aan de dierenarts overwegen.

Als je bijvoorbeeld tijdens het wandelen merkt dat jouw hond overbelast is, moet je simpelweg de werklast verminderen voor jouw hond. Tijdens warme zomerdagen moet je hier extra goed op letten, anders kan dat voor veel problemen zorgen. Met een beetje oog voor jouw hond kun je prima de juiste werklast bepalen.

In tegenstelling tot mensen worden de poten van honden blootgesteld aan glasscherven, spijkers en dergelijke zonder bescherming. Tijdens een wandeling in de sneeuw kan het al snel gebeuren dat er klonten sneeuw ophopen op gevoelige plekken, zoals de voetkussens. Je kunt dit zien door de poten op te tillen van jouw hond. Je kan voorzichtig de sneeuwklontjes verwijderen en verder gaan met de wandeling.

Een binnengedrongen doorn van een plant kan serieuze verwondingen aanrichten aan de poten van een hond. Daarnaast kan op warme zomerdagen het asfalt/ teer ontzettend warm worden. Als jouw hond hierin staat kan dit ook leiden tot serieuze verwondingen.

Mocht het zo zijn dat jouw hond verwond is aan zijn poot, dan is het raadzaam om de poot zorgvuldig en grondig af te spoelen met schoon water. Afhankelijk van de lengte van de haren rondom de poten kan het raadzaam zijn om de haren rondom de wond in te korten. Tot slot moet je de poot inspuiten met desinfectiemiddel. Dat moet je naast een afgeronde schaar in een EHBO-doos voor honden doen.

Bij goed daglicht of met behulp van een zaklamp kun je proberen om voorzichtig met een pincet het voorwerp te verwijderen. Lukt het niet? Dan moet je zo snel mogelijk een dierenarts raadplegen.