Binnenkat of buitenkat?

Binnenkat of buitenkat

Binnenkat of buitenkat, wat past er beter bij jou? Wie een kat in huis wil halen, moet niet alleen een keuze maken wat ras, leeftijd en temperament betreft. De vraag die beantwoord moet worden door toekomstige kattenbezitters is of en hoeveel de kat vrij rond kan en mag dwalen. Welke voordelen heeft het als de kat kan genieten van de vrije natuur? Leiden binnenkatten langere levens? Wat zijn de voor- en nadelen van beide vormen van katten houden?

De vraag of de kat buiten rond mag wandelen wordt niet altijd aan de dierenvriend overgelaten. Veel katten staan erop dat ze af en toe of zelf dagelijks een fris neusje mogen halen. Ze zijn ofwel in de natuur opgegroeid, konden in hun leven tot nu toe gewoon naar buiten ofwel zijn van nature actievere katten.

Welk ras past bij jou?

Of jouw snorhaar een vrijheidslievende viervoeter is, hangt vaak van het specifieke ras af. Natuurenthousiastelingen zoals de Noorse boskat of de Maine Coon staan meestal op hun recht om vrij rond te lopen. Ook actievere rassen zoals de Bengaal zijn erg blij als ze zich buiten kunnen uitleven.

De Britse korthaar en Perzen zijn daarentegen eerder rustig van aard. Deze katten zitten ook lekker in hun vel als ze alleen binnen worden gehouden. Ook de Devon Rex hoort bij de typische binnenkatten – vanwege het feit dat ze bijna helemaal geen vacht hebben, is deze kat erg gevoelig voor kou.

Veiligheid

Buiten ronddwalen – is dat veilig? Een vraag die veel kattenvrienden stellen. Hoe hoog de kans is dat jouw kat buiten gewond raakt, hangt vooral van de omgeving af. Als je recht aan een straat vol verkeer woont, is het risico dat jouw kat wordt aangereden door een auto groot. Maar ook kattenvrienden die op het platteland wonen zouden na moeten vragen of er jachtgebieden in de buurt zijn en goed op moeten letten voor vossen of adelaars.  En niet in de laatste plaats zijn (giftige) vallen die voor honden zijn neergezet ook voor katten fataal…

Als het je te riskant is om jouw kat vrij rond te laten lopen, kun je jouw kat loslaten in een omheind buitenverblijf of op een veilig gemaakt balkon. Deze vorm van vrijheid is vooral geschikt voor in de stad of kattenvrienden die een rustigere kat in huis hebben.

Overigens: het rond laten wandelen aan de lijn is maar beperkt veiliger. Om te wandelen met een kat aan de lijn moet je beiden geoefend zijn – het gebeurt maar al te snel dat de kat in de lijn verstrikt raakt of zich in de paniek verwondt! Een kattenlijf is lang niet zo stabiel als het lijf van een hond. Gebruik daarom ook liever geen halsbanden, maar gebruik het liefst een zogenaamde ‘Walking Jacket’. Dit zorgt ervoor dat de lijn niet zo in de hals snijdt, maar dat het beter over het lijf wordt verdeeld.

De kat vrij rond te laten lopen is niet per se veiliger dan haar binnenshuis te houden.  Hoe groot het gevaar is dat jouw kat loopt, hangt echter voornamelijk af van de levensomstandigheden!

Gezondheid

Voordat je jouw kat vrij toegang geeft tot de buitenwereld, moet je haar aan de dierenarts voorstellen. Deze kan het met jou hebben over de benodigde inentingen en jouw kat eventueel een preventief middeltje tegen ongedierte toedienen. Een inenting voor hondsdolheid is bijvoorbeeld nuttig voor katten in en rond gebieden waar deze ziekte potentieel voorkomt. En ook inentingen tegen kattenziekte en kattenverkoudheid horen bij het intentingsrepertoire van een vrije loper. Katten die buitenhuis ronddwalen moeten bovendien regelmatig op wormen worden onderzocht. Dat is vooral belangrijk wanneer er kinderen of oudere mensen in huis wonen. Een preventief middel tegen teken is ook noodzakelijk. De dierenarts kan je hier nuttig advies geven!

Het zou eigenlijk niet nodig moeten zijn om nog eens apart te vermelden dat alleen gecastreerde of gesteriliseerde dieren vrij rond zouden mogen lopen. Kittens zijn dan wel superschattig, maar je zou je af moeten vragen of je wel echt een goed thuis kunt vinden voor een in het slechtste geval constante stroom nakomelingen. Het klinkt misschien als een broodje aap, maar een kattenpaartje kan in tien jaar wel 80 miljoen nakomelingen produceren! Daarnaast lopen katten en katers onnodig veel gevaar als ze een partner zoeken en paren. Castratie is een kleine ingreep, die jou en jouw kat beschermt tegen ongewenste nakomelingen en is in de meeste gevallen absoluut veilig en ongecompliceerd. Meer informatie vind je in het bijpassende artikel in het zooplus-magazine!

Met andere woorden: vrij rondlopen is gezond, zolang je de juiste voorzorgsmaatregelen neemt, in de vorm van inentingen, ongediertepreventie en castratie.

Verzorging

Maar met voorzorgsmaatregelen voor de gezondheid is nog niet alles gedaan. Bij katten met een lange of dichte vacht kost de verzorging veel meer moeite als ze buiten ronddwalen. Het hangt ervan af of jouw kat ervan houdt door de struiken te sluipen of niet, maar af en toe zul je naar de kam en borstel moeten grijpen. Bij het kammen van de kattenvacht kun je hier meteen letten of er misschien een teek zit en deze snel en goed weghalen, voordat hij zich aan het bloed van jouw kat of andere familieleden kan voeden.

Voeding

Buitenkatten hebben een hogere energiebehoefte dan hun soortgenoten die binnenshuis blijven. Tegelijkertijd zijn ze aan meer ziekteverwekkers blootgesteld. De voeding van een kat die vrij rondloopt moet hier ook op afgestemd zijn.

Als jouw kat lekker vrij in de buurt rond kan lopen, nemen ze ook graag een snoepje of brokje van andere kattenvrienden aan. Het is daarom nogal lastig – al dan niet onmogelijk – om bij te houden wat jouw kat waar heeft gegeten. De voerbak kan om die reden thuis vaak leeg blijven; het voer van de buurhond smaakt toch beter. Dat is natuurlijk vooral een probleem als jouw kat speciaal voer van jou krijgt… Een simpele, maar erg effectieve oplossing is om de buren hier eventueel op aan te spreken, en ze vragen of ze dit alstublieft niet meer willen doen, uit gezondheidsredenen. Dit helpt natuurlijk niet, als jouw kat op muizen jaagt…

Wat vindt de kat ervan?

Na al deze voor- en nadelen komt de vraag op: Wat vindt de kat ervan? Onze huiskatten lijken zowel fysiek als mentaal op hun voorouders. Ze zijn kleine jagers die graag beziggehouden willen worden en stimulatie nodig hebben. Wat dat betreft kunnen ze buiten in de buurt hun hartje ophalen. Het genieten van de vrije natuur moet natuurlijk wel veilig zijn. Daarbij is het belangrijk om de omstandigheden en verplichtingen die er vast zitten aan het houden van een kat.

Wij wensen jou en jouw kat het allerbeste!

Onze meest behulpzame artikelen
6 min

Houdt mijn kat van me? 10 tekenen die het bewijzen

Katten zijn mysterieuze wezens. Door hun wisselende gedrag tonen ze dan weer meer of minder genegenheid richting hun baasje. Ook geven ze af en toe subtieler dan honden zouden doen hints dat ze van je houden. Als je katten goed kent, zul je deze tekenen echter snel herkennen. Hoe meer je daarbij op je instinct vertrouwt, net zoals je kat , des te meer je zult zien en voelen dat je kat van je houdt.
5 min

Vijf tekenen dat je kat je vertrouwt

Een harmonieuze relatie met je kat berust op vertrouwen. Maar hoe kun je een vertrouwensband met je kat opbouwen en hoe laten ze zien dat ze je vertrouwen? Dat is goede vraag, want katten staan bekend als onafhankelijk en moeilijk te doorgronden. Echter kunnen deze vijf gedragskenmerken je verraden of en in hoeverre jouw kat je vertrouwt.