Thuiswerken met de kat

Met je kat thuiswerken

Met je kat thuiswerken

Vooral in tijden van crisis, zoals tijdens de corona-epidemie is een werkplek in eigen huis goud waard. Niet alleen daarom bieden steeds meer bedrijven home-office of flexible-office-dagen aan. Ook zelfstandigen, freelancers of docenten die zich op hun les voorbereiden, zijn veel thuis aan het werk, en vaak niet alleen. Want veel mensen delen hun werkkamer met een dier. Hoe gaat het samenwerken met katten? Wij geven je tips over thuiswerken met de kat!

Thuiswerken met de kat, mag de kat op het bureau?

Anders dan bij de vraag over het slapen op bed, luidt hier het antwoord op de vraag bij de meeste kattenvrienden: heel graag! Ondanks een paar haren in het toetsenbord en minder ruimte voor het werk werkt de viervoeter op de werkplek heel rustgevend en hij neemt de stress van de dag weg. Als je de kat niet op het bureau wilt hebben, moet je vanaf het begin geen uitzonderingen maken. Zorg voor een comfortabele slaapplek voor je viervoeter in jouw buurt. Als je kat toch het bureau wil veroveren, zet je hem steeds liefdevol maar consequent op de grond. Iedere keer weer…

Waar slaapt de kat het best op het bureau?

Jij werkt, de kat slaapt. Wonderbaarlijk, want een schattige en snurkende kat werkt rustgevend en inspirerend tegelijk. Katten slapen het best op een goede slaapplek. Jouw kat kan vrij rondlopen? Prima, veel katten voelen zich op magische wijze aangetrokken tot de schouder of schoot van hun eigenaar. Wat echter voor 5 minuten prima zit, kan na een halfuur heel oncomfortabel worden. Het is beter voor de kat een eigen slaapplaats op het bureau te maken. Tip: wie een groot bureau heeft, kan er een knuffelige mand of kussen op neerzetten. Op die manier is de kat in de buurt en jij kan je ontspannen bewegen en hem af en toe over zijn kop aaien. Dat de kattenpoten af en toe op je toetsenbord belanden, is dan een ‘risico van het vak’.

Thuiswerken met de kat: creatieve pauzes met je viervoeter

Wie lang aan een stuk door tabellen invult of net een zwaar telefoongesprek heeft gehad, profiteert van 5 snelle minuten van ontspanning. De kat is hiervoor een optimale metgezel. Pak het lievelingsspeeltje, -bal, plumeau of een verfrommeld stukje papier en laat je kat op jacht gaan. Dat versterkt de band, traint de kat en laat jou na je korte pauze veer fris aan het werk gaan.

“Spelregels“ voor thuiswerken met katten

De kat vraagt jammerend om te spelen, maar jij staat onder grote tijdsdruk? In principe is het belangrijk dat je zelf met het spelen begint. Op die manier maakt de kat geen gewoonte van het smeken. Als je een binnenkat hebt, moet je ervoor zorgen dat deze beziggehouden wordt. Daar horen natuurlijk speel- en knuffelactiviteiten met jou ook bij. Katten die alleen zijn vervelen zich snel binnenshuis. Het is beter om twee katten te houden die elkaar bezig kunnen houden. Zo heb je meer ruimte om te werken. Katten die naar een afgeschermde tuin of buiten kunnen, kan je bij veel werkdruk ook liefdevol naar buiten laten.

mit katze zu hause arbeiten

Welk bezigheidsspeelgoed is geschikt voor de kat?

Wie geconcentreerd moet werken, heeft hiervoor rust nodig. Maar wat als je kat liever wil spelen? En wel nu! Direct! Zorg ervoor dat je voor die situatie verschillende bezigheidsspeeltjes paraat hebt. Daarmee worden alle speeltjes bedoeld, waarmee je kat zonder jouw hulp de tijd door kan komen. Hier volgen een paar ideeën voor het bezighouden van je kat:

Afwisseling maakt het speelgoed nog interessanter. Als je het snuffeltapijt een aantal dagen door een ander speeltje vervangt, heeft de kat daar na de pauze weer meer aandacht voor.

Hoe is kattenchaos op het bureau te vermijden?

Vooral bij jonge katten geldt: alles is spannend. Bekijk het dus met humor als je viervoeter je pen wil stelen, met de poten aan de monitor zit of met de muis speelt. Belangrijke documenten moet je uit de buurt van je kat houden: katten kunnen dingen afbijten. Met een beetje pech kan er iets vervelends uit de kattenmaag overheen komen. Bij jonge of onhandige katten kan je breekbare kopjes met hete dranken beter op een veilige plek neerzetten. Dat betekent: ver weg van je kat. Eet je graag tijdens het werken? Pas dan op, want ook de kat kan hierin geïnteresseerd zijn. Wees voorzichtig als je chocolade naast je toetsenbord hebt liggen: dit is namelijk giftig voor katten.

Met de kat thuiswerken: documenten opslaan

Vooral jonge katten vinden het leuk om met de poten op de toetsen van het toetsenbord te zitten. Sla daarom je bestanden regelmatig op. Dit geldt ook wanneer je even van het bureau wegloopt. Sommige katteneigenaars hebben de veranderingen door hun kat niet direct door, wat later dubbel zo vervelend kan zijn. Controleer daarom na de pauzes of het document nog altijd opgeslagen is.

Dierlijke veiligheid op de werkplek

Vooral jonge katten lopen het risico zich te verslikken in kleine onderdelen of aan kabels te knagen. Vandaar dat je bureauhaken, gommen of inktpatronen in lades moet opbergen, zodat je kat daarvan niets doorbijt of zich erin verslikt. Kabels van de pc, printer, internet-box en lampen kan je het best vastmaken, door ze bijvoorbeeld in een kabelgoot samen te voegen. Met de tijd zul je jouw kat beter kunnen inschatten. In het begin geldt echter: laat hem niet zonder toezicht op het bureau als er risico’s zijn.

Wij wensen je veel plezier en een goede samenwerking met je viervoeter!

Onze meest behulpzame artikelen

Katten met knaagdieren en konijnen

Kattenvrienden zijn dierenvrienden – ze zijn dan ook zelden de enige dieren in het huishouden. Wanneer twee katten aan elkaar moeten wennen, gedragen ze zich lang niet altijd poeslief, maar als je katten en knaagdieren bij elkaar wilt houden, wordt het alleen maar moeilijker – kan dat wel goed gaan? In dit artikel lees je alles over: katten samen met knaagdieren en konijnen laten samenleven.

Kittens acclimatiseren – basisuitrusting en tips

Als kat en mens onder één dak wonen. Je verwacht binnenkort een nieuw, miauwend huisgenootje bij je thuis? Dan kunnen wij niets anders dan jou van harte feliciteren! Katten zijn namelijk unieke dieren, die in gelijke mate eigenzinnigheid en sensibiliteit hebben. Veel meelevende katten kunnen met hun fijne antennes voelen hoe het met hun baasje gaat en bieden graag wat troost als het baasje eens een keer niet zo lekker in zijn of haar vel zit. Hun fijngevoeligheid en hun seismografisch gevoel zijn zo ver ontwikkeld dat ze fenomenen als aardbevingen en onweer kunnen aanvoelen voordat het zover is. Dit artikel gaat over: kittens acclimatiseren in hun nieuwe leefomgeving.

De correcte kattenbak

Een kattentoilet hoort bij ieder kattenhuishouden. Maar de keuze is niet altijd makkelijk – welke wc is er nu oké? Er zijn toiletten voor katten met en zonder kap of zelfs geheel automatische kattenbakken! Een paar tips om je erbij te helpen het juiste kleine kamertje te kiezen!