Mijn kat is bang voor vuurwerk!

kat is bang voor vuurwerk

Mijn kat is bang voor vuurwerk, dat is ook begrijpelijk aangezien katten uitstekende zintuigen hebben. Ze horen bijna drie keer beter dan mensen en zien veel meer in het donker dan wij. Daarom is het geen wonder dat de oorverdovende geluiden en de heldere flitsen van het vuurwerk tijdens oud en nieuw veel katten bang maken. Maar hoe kunnen we onze katachtige viervoeters helpen in deze stressvolle situatie?

Natuurlijk reageren niet alle katten hetzelfde op vuurwerk. Terwijl sommigen nog geen spier vertrekken, raken andere katten bij al die harde geluiden echt in paniek. Ze beven, dwalen onrustig door het huis, likken zichzelf overmatig of worden plotseling vies. Buitenkatten vluchten van angst zo ver weg, dat ze de weg naar huis niet meer terug kunnen vinden of zelfs in paniek voor een auto rennen. De angst kan werkelijk dramatische gevolgen hebben. Daarom is het des te belangrijker om te weten hoe je om moet gaan met de stress van je kat en wat je moet doen om de angst te ver minderen.

Mijn kat is bang voor vuurwerk, 10 tips om je kat optimaal voor te bereiden op oudejaarsavond

Het luide gesis en knallen van het eerste vuurwerk zien katten helemaal niet aankomen, ze weten immers niet dat wij het nieuwe jaar vieren met vuurwerk, zelfs als de baas of bazin het al lang van tevoren heeft gepland. Gelukkig zijn er een paar eenvoudige maatregelen waarmee je de schrik van je lieve kat kunt verminderen. Wij geven je de volgende 10 tips:

Laat je kat wennen aan de vuurwerk geluiden

Katten zijn gewoontedieren. Ze zijn net zo gevoelig voor onbekende geluiden als voor plotselinge veranderingen in hun dagelijkse routine. Daarom zou “vuurwerkdesensitisatie” door middel van audiobestanden of cd’s met Nieuwjaars geluiden een goede aanpak kunnen zijn. Het is belangrijk dat je op tijd begint met trainen, je kat kan natuurlijk niet in één dag aan de nieuwe geluiden wennen.

Speel de geluiden af in het dagelijkse leven van je kat, bijvoorbeeld wanneer hij thuiskomt om te eten of ’s avonds bij je op de bank ligt. Zet het volume eerst wat lager, als je kat kalm blijft kan je het volume geleidelijk aan harder zetten (gedurende enkele dagen). Het is belangrijk dat jij ook zo ontspannen mogelijk bent tijdens de training. Probeer je te gedragen zoals gewoonlijk en let niet op de geluiden. Zo laat je je kat zien dat de luide knallen op de achtergrond heel normaal zijn en er geen reden is om je op te winden.

Blijf kalm

 Ook al laten ze het niet altijd merken, katten zijn erg gevoelig voor de stemming van hun baasje. Als je rust en kalmte uitstraalt, voelt je dier dit ook. Als je echter zelf nerveus wordt, onrustig naar het vuurwerk gaat staren, het appartement met slingers versiert en het oudejaarsdiner verbrandt in de oven, wordt deze spanning overgebracht op je kat. Een gevoel dat de al aanwezige stress door het onbekende vuurwerk alleen maar zal vergroten. Natuurlijk vinden er in veel huishoudens nieuwe dingen plaats tussen kerst en oud en nieuw, maar als katteneigenaar moet je de dagelijkse routine van je huisdier proberen te behouden. Voertijden, speeluren en vrije tijden mogen niet worden veranderd.

Laat uw kat niet alleen

Doe jezelf en je kat een plezier en laat de noodzakelijke voorbereidingen voor je oudejaarsfeestje niet stressvol uitpakken. Uit liefde voor je kat kun je beter afzien van een wild feest met veel mensen, luide muziek en knallende champagnekurken. Ook buitenshuis oud en nieuw vieren en je kat alleen thuislaten is geen goed idee. Je kat heeft niet alleen rust nodig, maar ook een veilig gevoel om de harde geluiden van de knallen aan te kunnen is dat het beste wat je hem kunt geven.

Een klein feest thuis met familie of goede vrienden kan ten slotte ook heel gezellig zijn.

Breng je kat naar binnen

Natuurlijk moet je tijdens de feestdagen, zoals eerdergenoemd, rekening houden met de gewoontes van je kat, met uitzondering van het buiten zijn. Om veiligheidsredenen is het aan te raden je kat op tijd, voor het vuurwerk begint binnenshuis te laten. Het gevaar dat je huisdier in paniek voor een auto rent of door vuurwerk gewond raakt is simpelweg te groot. Als je kat het niet gewend is om thuis opgesloten te zitten en graag in het donker een wandeling maakt door de buurt, is het noodzakelijk om van tijd tot tijd met hem het thuis te blijven oefenen. Nachtwandelaars kun je met een speciale lekkernij meestal wel naar binnen lokken. Het is aan te raden het kattenluik in ieder geval op oudejaarsavond te sluiten, zodat je kat niet zonder toestemming naar buiten kan.

Bied je kat een toevluchtsoord

Katten zijn vluchtdieren, maar aangezien zij op oudejaarsavond niet naar buiten kunnen vluchten is het belangrijk dat ze een plek hebben in het huis waar ze “bij gevaar” kunnen terugtrekken. Ideaal is een eigen, rustige kamer die zo ver mogelijk verwijderd is van al het lawaai van het vuurwerk, waar de kat zelfstandig kan gaan schuilen. Je kan de gebruikelijke kattenmand daar neerzetten, zodat de kat zich daar prettig voelt. Als je je kat geen hele kamer kunt geven, kun je een klein holletje onder het bed, achter de bank of in de kast maken. Ook een oude kartonnen doos, verduisterd en uitgerust met dikke dekens is een geschikt toevluchtsoord. De meeste katten houden er van om onder dekens of in een holletje van de krabpaal te kruipen en zullen dit op oudejaarsavond graag willen doen. Wees echter niet teleurgesteld als je kat een andere schuilplaats kiest en respecteer deze beslissing. Dwing in geen geval je kat om de gezellige grot uit te proberen, dit zal juist eerder afschrikken en verwarren.

Blokkeer het geluid

Het maakt niet uit waar je kat zich terugtrekt in je woning, het belangrijkste is dat deze toevluchtsoord zo rustig mogelijk is. Sluit de ramen en deuren, doe de rolluiken omlaag indien mogelijk en doe de gordijnen dicht. Je kan daarmee het vuurwerklawaai misschien niet helemaal laten verdwijnen, maar je kan het in ieder geval flink dempen. Ook in de andere kamers zou je je op die manier moeten afschermen voor het nieuwjaarspektakel. Natuurlijk is het begrijpelijk dat je het mooie vuurwerk buiten niet wilt missen. Uit respect voor je kat is het echter belangrijk dat je om de beurt met je partner of vrienden naar buiten gaat, zodat ten alle tijden minstens één persoon bij het mogelijk vreselijk bange dier kan blijven. Zelfs als je kat er nauwelijks bang uitziet en zich gewoon in zijn holletje heeft teruggetrokken, voelt je kat zich veiliger door jouw aanwezigheid.

kat is bang voor vuurwerk

Zorg voor muzikale en aangename afleiding

Een andere goede manier om je kat nog meer van het onbekende vuurwerkgeluid op straat af te leiden is om je gebruikelijke geluiden in huis te versterken. Zet je favoriete muziek op of zet de tv of radio aan. Rustige klassieke muziek helpt ook je kat te ontspannen. Niet alleen met andere geluiden, maar ook met een speciale traktatie of een vermakelijk spel, bijvoorbeeld met de speelhengel, leid je je viervoeter zeker af. Ook een zelfontworpen parcours waar je kat overheen kan klimmen of een lekkernij die in het huis verborgen ligt kan een welkome afleiding zijn.

Negeer de angst

Wanneer de eerste pijlen worden afgevuurd en de spanning toeneemt, moet je er natuurlijk voor je kat zijn, en als hij het toelaat, hem met de hierboven beschreven spelletjes of lekkernijen proberen af te leiden. Desalniettemin moet je je bezorgdheid niet overdrijven. Overdreven knuffelen en kalmerend toespreken (“Maak je geen zorgen, het geluid buiten is normaal en snel voorbij.”) heeft geen enkele nut. Integendeel, doordat je je kat meer aandacht geeft zal je zijn angst alleen maar bevestigen. Hij zal gaan geloven dat er daadwerkelijk gevaar is als je zo toegewijd bent. Ook al is het moeilijk, probeer de angst van je kat te negeren en je normaal te gedragen. Deze houding laat je kat zien dat vuurwerk niks is om je over op te winden, wat hem zal helpen te kalmeren.

Creëer een ontspannen sfeer

Wie nog meer wil doen voor zijn kat om hem te helpen ontspannen, kan ook speciale geurverspreiders gebruiken voor in het stopcontact. Het gaat hier over synthetisch gemodelleerde feromonen en lichaamseigen geurstoffen die je kat beter doen voelen. Het feromoon dat de moeder aan haar kittens afgeeft tijdens het zogen bijvoorbeeld, zendt de onbewuste boodschap uit dat alles in orde is en de kat zich mag ontspannen. Vaak slaagt dit om het stressniveau wat komt door het vuurwerk aanzienlijk te verminderen.

Ontdek Feliway, een effectieve methode om stress bij katten te verminderen!

Gebruik in noodgevallen natuurlijke kalmeringsmiddelen

Wanneer alle bovengenoemde maatregelen niet helpen en de angst van je kat ieder jaar alleen maar toeneemt, kan een kalmeringsmiddel handig zijn. De angst voor vuurwerk kan zich uiteindelijk ontwikkelen tot een uitgesproken lawaaifobie. Je moet in elk geval eerst altijd contact opnemen met je dierenarts en je laten adviseren over welk medicijn je kat kan helpen. Sommige kalmerende middelen verlichten alleen stress symptomen door ervoor te zorgen dat je kat niet meer in staat is te bewegen, maar de angst voor het vuurwerk blijft. Door de verlamming kan de angst zelfs toenemen, omdat de kat niet meer zelfstandig kan vluchten voor het geluid. Plantaardige kalmeringsmiddelen die de kat op een natuurlijk manier helpen tot rust te komen zonder te verlammen zijn vaak een betere optie. Het duurt echter meestal wel even voordat Bachbloesem & Co. het gewenste effect toont. Indien mogelijk is het daarom het beste om de behandeling een paar dagen voor de jaarwisseling te starten.

Op een ontspannen nieuw jaar!

Afhankelijk van hoe bang je kat is voor het vuurwerk, heb je meer of minder geduld nodig bij de hierboven beschreven maatregelen. Katten zijn individualisten en niet elke soort “therapie” zal even goed werken. Als je echter de tien hierboven beschreven tips volgt, zal op z’n minst één van deze maatregelen werken en de stress van je geliefde kat tijdens het nieuwe jaar aanzienlijk verminderen. Zo kunnen jij en je kat rustig en ontspannen het nieuwe jaar verwelkomen.

Onze meest behulpzame artikelen
5 min

Vijf tekenen dat je kat je vertrouwt

Een harmonieuze relatie met je kat berust op vertrouwen. Maar hoe kun je een vertrouwensband met je kat opbouwen en hoe laten ze zien dat ze je vertrouwen? Dat is goede vraag, want katten staan bekend als onafhankelijk en moeilijk te doorgronden. Echter kunnen deze vijf gedragskenmerken je verraden of en in hoeverre jouw kat je vertrouwt.
4 min

Waarom likt mijn kat me?

Iedereen met twee katten kent het wel: als ze elkaar bijzonder aardig vinden, helpen ze elkaar bij het verzorgen van de vacht. De katten likken elkaar liefdevol schoon. Maar wat betekent het nu eigenlijk als je kat je likt?
12 min

Mijn kat miauwt ‘s nachts: waarom en wat kan ik eraan doen?

Als je kat in de nacht miauwt, kan dat al snel tot slapeloze nachten leiden. Bijna ieder kattenbaasje heeft dit vast wel eens meegemaakt. Maar wat kan je doen als je kat je met haar continue gemiauw wakker houdt? In dit artikel leggen we uit waarom veel katten met name 's nachts miauwen en wat je ertegen kunt doen.