Kerst vieren met je kat: tips voor een veilig kerstfeest

Kat kerst

Voor katten zijn de Kerstdagen vaak niet zo magisch als voor hun baasjes.

Niks stille nacht. Voor katten is de Kersttijd vaker een stuk stressvoller en gevaarlijker dan voor mensen. Wij vertellen je hier waar je op moet letten om gevaarlijke situaties vanaf het begin af aan te voorkomen. Met de volgende vijf tips en tricks wordt Kerst ook voor jouw kat een tijd van ontspanning.

1. De stress ontvluchten: maak een schuilplek voor je kat

Een versierde boom in de woonkamer, knipperende lampjes, de geur van gebak en ook nog een hele hoop gasten. Tijdens Kerst snappen onze katten er niets meer van. Katten zijn gewoontedieren en kunnen de veranderingen in de woning niet zo goed aan. Het is des te belangrijker hier aandacht aan te besteden en de behoeften van je kat ook met de Kerst niet uit het oog te verliezen.

Dat betekent natuurlijk niet dat je geen Kerst kunt vieren. Wees je er echter van bewust dat alle heisa, vooral op Eerste Kerstdag, al snel te veel kan zijn voor je kat.

Buitenkatten maken gretig gebruik van het kattenluik en zoeken buiten de rust op. Sommige katten moeten maar zien te leven met het lawaai en de hectiek binnenshuis.

Zorg daarom voor een prettige en rustige plek in de woning waar je kat zich terug kan trekken. Denk dan bijvoorbeeld aan de slaapkamer, kelder, of een klein holletje onder het bed of de kast. Ook een donkere doos met een lekkere dikke deken is een goede schuilplek.

Veilige verstopplekken

De meeste katten liggen graag verstopt onder een deken of een krabpaal en zouden dit met de Kerstdagen ook heerlijk vinden. Het is belangrijk dat jouw kat zelfstandig naar deze rustige en veilige verstopplek gaat en er ook zelf weer uitkomt als ze dat wil. Dwing je kat niet bij de gasten te blijven en sluit haar ook niet op.

Zorg bovendien ook voor een kattenbak, voer en het normale bedje voor je kat. Hierdoor voelt ze zich snel beter.

Als je je kat nog meer rust gunt, kun je ook een speciale automatische geurverspreider aanschaffen. Daardoor wordt een synthetisch ontwikkeld feromonen verspreid die rustgevend en stressverminderend zijn.

Ontdek ons assortiment aan Feliway voor katten!

Kattenbaasjes die er liever tussenuit gaan met de Kerst of op bezoek willen gaan bij familie moeten op tijd ervoor zorgen dat er iemand op de kat let.

Het is in principe geen goed idee om de kat mee te nemen op vakantie. Een reis en nieuwe omgeving bezorgt katten veel stress. Een katsitter die de kat in haar normale omgeving met liefde verzorgt is vaak de beste oplossing.

Ondanks de risico die Kerst voor katten omvat, moet je ook genieten van de tijd met je kat. Als je nog op zoek bent voor een leuk cadeau voor je kat, kijk dan eens in onze shop.

Kat speelt met kerstbal
Hang de kerstballen niet te laag.

2. Houd kaarsen en lampjes buiten bereik

Kaarsen en lampjes creëren een gezellig effect, maar als je katten hebt vormen ze een vaak onderschat risico. Welke kat weet nou dat kaarsen heet en brandbaar zijn? Het vlammetje flakkert en is dus spannend om mee te spelen, vooral voor jonge katten.

Menig kat heeft met Kerst al eens hardleers ontdekt dat kaarsen hun pootjes kunnen verbranden. Zet brandende kaarsen daarom altijd buiten bereik van katten.

Hang lichtsnoeren ook hoog genoeg en buiten bereik van je kat op.  Katten zijn nieuwsgierige dieren. Als ze eenmaal iets in het zicht hebben, doen ze alles om erbij in de buurt te komen.

Een goed alternatief zijn LED-lampjes die kaarslicht imiteren. Lichtsnoeren kunnen echter weer gevaarlijk worden voor katten. Bij het spelen met de lampjes kunnen katten verstrikt raken in de kabel en zichzelf wurgen. Ook kunnen ze geëlektrocuteerd worden.

Breng de lampjes daarom zo hoog mogelijk in de kerstboom aan en laat geen kabels hangen waar je kat mee zou kunnen spelen. Ook aan het raam en balkon moet je lichtsnoeren goed vastmaken. Je kat mag niet met haar poot aan de kabel kunnen trekken. Doe de kabel alleen in het stopcontact als je in de kamer blijft.

3. Als je kat graag in de kerstboom klimt

Katten zijn echte acrobaten: ze klimmen en balanceren graag, zowel buiten op het tuinhek als op de krabpaal. Het is dus ook niet zo gek dat katten de kerstboom met zijn fonkelende lampjes, de glinsterende kerstballen en slingers als hun persoonlijke speelgoed zien. Dit kan echter zeer gevaarlijk zijn.

Een gebroken kerstbal kan de poten of mond van je kat ernstig verwonden. Als de kat een scherf inslikt, kan dit tot levensgevaarlijke verwondingen leiden.

Inpakpapier, engelenhaar en slingers kunnen bij inslikken leiden tot een afsluiting van de darmen. Als dit niet wordt behandeld, kan dit de dood tot gevolg hebben.

Gevallen naalden van een echte boom vormen eveneens een groot risico. Katten kunnen ze niet verteren en bij het inslikken kunnen ze de darm perforeren. Bovendien kan het drinken van het water van de boom of het oplikken van boomsap leiden tot vergiftiging.

Als je kat aan de lampjes trekt of in de boom klimt, bestaat eveneens het gevaar dat de boom in zijn geheel omvalt.

Tips bij het zetten van de kerstboom

Om het grote aantal risico’s rondom de kerstboom te verminderen, moet je op een aantal dingen letten als je de boom zet en versiert.

  • Zorg ervoor dat de boom stevig staat. Een stevige voet met kinderbeveiliging en een extra snoer waarmee je de boom aan de muur kunt bevestigen zorgen voor een optimale stevigheid.
  • Gebruik voor de versiering het liefst hout, stro of harde plastic.
  • De lampjes moeten dicht tegen de takken aanzitten en er mag geen kabel naar beneden hangen. Vermijd ook echte kaarsjes in de boom.
  • Als je kat bij het water van een echte kerstboom kan, dek die dan af met een grote plaat (bijv. karton).
  • Ruim gevallen naalden zo snel mogelijk op zodat je kat ze niet in kan slikken.

Overigens: ook onder de boom kan het gevaarlijk zijn voor katten. Gekleurd, opengescheurd cadeaupapier en linten zijn met name voor kittens een aanlokkelijk schouwspel. Ruim na het openen van de cadeaus daarom alles zo snel mogelijk op.

Het risico dat je kat bij het spelen zichzelf wurgt met linten of zich verslikt in papier is te hoog. Natuurlijk kun je je kat wel laten spelen met wat papier en linten, maar enkel onder toezicht.

Inslikken van linten

Als je kat toch een lint heeft ingeslikt moet je meteen naar de dierenarts. Probeer nooit het lint eerst zelf te verwijderen. Ook al steekt er een stukje uit de mond van je kat, moet je dit nooit doen om ernstige, inwendige verwondingen te voorkomen.

Kat speelt met kerstversiering
Zorg ervoor dat er met Kerstmis geen papier, linten of kleine onderdelen op de vloer liggen.

4. Vermijd deze planten en geuren

Kerstster, maretak en kerstroos: veel planten die traditioneel bij de kersttijd horen, zijn giftig voor katten. Als je kat graag aan planten knabbelt kun je de bovengenoemde planten het best vermijden. Zware symptomen van vergiftiging zoals diarree, braken en ernstige kramp en nierschade kunnen het gevolg zijn.

Net zo gevaarlijk is het oplikken van geurolie. Haal voor de zekerheid helemaal geen geurolie of giftige kerstplanten in huis.

Overigens zijn ook andere kamerplanten en bloemen, zoals lelies, giftig voor katten. Vraag je dus altijd af of een nieuwe plant onschadelijk voor je kat is voordat je een hem koopt.

5. Chocolade en feestmalen zijn niets voor katten

Bordjes met lekkernijen zoals chocolade, praliné, nougat en koekjes: met Kerst willen veel mensen genieten. Dat is ook heel begrijpelijk. Toch moeten baasjes hun katten met al deze zoetigheden niet uit het oog verliezen.

Je kat mag nooit chocolade eten. Chocolade bevat namelijk theobromine, wat giftig is voor katten. De stof kan tot levensgevaarlijke complicaties leiden, zoals kramp, braken, diarree en een verhoogde bloeddruk.

Afhankelijk van de hoeveelheid gegeten chocolade, kan de kat zelfs sterven. Laat chocolade dus niet zomaar op tafel staan en zet het meteen uit reikwijdte als je de kamer verlaat.

Ook de resten van een feestmaal kunnen slecht te verdragen zijn voor je kat. Ook al bedoel je het goed en je je kat wilt laten meegenieten, geef je liever niets. Menselijk eten is namelijk vaak te vettig en te zout voor katten. Verteringsproblemen, een te hoge belasting van de alvleesklier & lever alsmede overgewicht kunnen hiervan het gevolg zijn.

Ook overgebleven botjes van gevogelte mag je niet aan je kat geven. De dunne botten kunnen makkelijk splinteren en ernstige inwendige verwondingen veroorzaken. Als je je kat toch wilt verwennen, kun je haar het beste bijzondere kattensnacks geven. Je kunt die overigens ook prima zelf maken.

Een goed voorbereide Kerst

Ondanks het hoge risico kan je samen met je kat een mooie kersttijd hebben. Als je de bovengenoemde veiligheidsmaatregelen opvolgt, kun je zorgeloos genieten.

Behalve cadeaus voor je lieve dier kun je met de feestdagen ook een voorraad kattenvoer en medicijnen voor noodgevallen inslaan. Zet bovendien ook op een rijtje welke dierenklinieken open zijn op de feestdagen, inclusief adres en telefoonnummer. Als er dan onverhoopt iets gebeurt, verlies je geen kostbare tijd met zoeken. Als je zo goed bent voorbereid, kan er niet veel meer fout gaan.

Wij wenen jouw en je kat een mooi en vooral stressvrij kerstfeest!

Onze meest behulpzame artikelen
6 min

Houdt mijn kat van me? 10 tekenen die het bewijzen

Katten zijn mysterieuze wezens. Door hun wisselende gedrag tonen ze dan weer meer of minder genegenheid richting hun baasje. Ook geven ze af en toe subtieler dan honden zouden doen hints dat ze van je houden. Als je katten goed kent, zul je deze tekenen echter snel herkennen. Hoe meer je daarbij op je instinct vertrouwt, net zoals je kat , des te meer je zult zien en voelen dat je kat van je houdt.
5 min

Vijf tekenen dat je kat je vertrouwt

Een harmonieuze relatie met je kat berust op vertrouwen. Maar hoe kun je een vertrouwensband met je kat opbouwen en hoe laten ze zien dat ze je vertrouwen? Dat is goede vraag, want katten staan bekend als onafhankelijk en moeilijk te doorgronden. Echter kunnen deze vijf gedragskenmerken je verraden of en in hoeverre jouw kat je vertrouwt.