De anatomie van een kat This article is verified by a vet

springende kat

Door hun opmerkelijke anatomie kunnen katten flinke sprongen uithalen.

Het maakt niet uit vanaf hoe hoog ze springen, katten lijken bijna altijd met alle vier de poten op de grond te landen. Deze bijzondere vaardigheid danken de elegante dieren aan hun geraffineerde lichaamsbouw. Dit komt door het perfecte samenspel van gedefinieerde spieren en het slanke skelet. Lees hier meer over de anatomie van de kat.

Anatomie van de kat: aandoeningen aan het bewegingsapparaat

Het bewegingsapparaat bestaat uit de spieren, botten, gewrichten, zenuwen en ligamenten. Als het getroffen wordt door ziekte of beperkt door verwondingen, wordt ook de bewegingsvrijheid van je kat beperkt.

Botaandoeningen

Botten kunnen door aangeboren ziektes of door een voedingstekort bij kittens veranderen. Het komt echter vaker voor dat katten een botbreuk oplopen door een aanrijding of heftige vechtpartijen om hun territorium te verdedigen. Een botbreuk kan een dierenarts door middel van een röntgenfoto vaststellen.

röntgenbeeld van een volwassen kat
Een röntgenbeeld van een volwassen kat.

Aandoeningen aan de spieren en gewrichten

Spieren en gewrichten houden de anatomie van de kat bij elkaar. Als ze aangetast zijn, is dit nadelig voor het hele kattenlichaam en kan de betroffen kat hinken of verlamd raken. Met name degeneratieve gewrichtsaandoeningen zoals artrose spelen bij katten een grote rol.

Lees hierover meer in het artikel Artrose bij katten.

Zo bescherm je de spieren, botten, etc.

Houd het bewegingsapparaat van jouw kat gezond door haar goed te verzorgen en evenwichtig te voeden. Het is hierbij van belang dat je het voer ook aanpast aan de conditie en behoeften van jouw kat. Oudere katten hebben relatief minder energie nodig en katten met nieraandoeningen hebben behoefte aan voer met een lager eiwitgehalte.

Om de anatomie van jouw kat stabiel en de spieren sterk te houden, moet je onder andere op het gehalte van de volgende inhoudsstoffen letten.

Vitamine A

Vitaminen zijn belangrijk en dragen bij aan veel levensfuncties. Dit geldt ook voor vitamine A. Deze vitamine is belangrijk voor de ogen, huid en vacht van jouw kat. Maar pas op: te veel vitamine A kan een negatieve invloed op het skelet van je kat hebben. Als je kat drie kilo weegt mag je niet meer dan 300 IE (Internationale Eenheden) vitamine A per dag voeren.

Vitamine D

Vitamine D reguleert het calcium- en fosfaatgehalte in het lichaam. Daardoor beïnvloedt het de botten en dus ook de totale anatomie van de kat op een positieve manier.

Aangezien de lever de belangrijke vitamine pas na direct zonlicht aanmaakt, lijden voornamelijk binnenkatten vaak aan een vitamine D-tekort. Dit kan als ze nog jong zijn leiden tot hypocalcemische rachitis. De botten van een betroffen kat zijn dan te zacht.

Calcium en fosfor

Iedereen weet dat calcium goed is voor de botten. Wat hierbij echter van belang is, is de verhouding tot fosfor in het kattenvoer. De optimale calcium-fosfor-verhouding bedraagt ca. 1,2:1.

Meer over dit thema vind je in onze categorie Kattenvoeding

De anatomie van katten: zo is het skelet opgebouwd

Het skelet van een kat bestaat uit meer dan 230 botten. Dit aantal verschilt per kattenras. Ter vergelijking: het menselijk skelet bevat slechts 206 tot 112 botten.

skelet van een kat
De anatomie van katten: het slanke skelet beschermt de organen.

De kop

De vorm van de schedel verraadt veel over een diersoort. Een kattenschedel is in vergelijking met die van een hond bijvoorbeeld zeer kort en compact. Hij beschermt de hersenen en bevat in de boven- en onderkaak ongeveer 30 permanente tanden. Op het eerste gezicht vallen de extreem spitse hoektanden op. Hiermee vangen de carnivoren hun buit en eten ze hem op.

De wervelkolom

Of het nu om een grote kat gaat (zoals een leeuw of tijger) of een normale huiskat, de stabiele wervelkolom van alle soorten bestaat uit ca. 44 tot 58 individuele wervels.

  • 7 halswervels
  • 13 borstwervels
  • 7 rugwervels
  • 3 aan het heiligbeen vast gegroeide lendenwervels
  • afhankelijk van de lengte van de staat ca. 20 tot 23 staartwervels

Hoe meer staartwervels een kat heeft, des te beter kan ze zichzelf bij het klimmen in evenwicht houden. De staart is voor de meeste kattensoorten dus een onmisbaar en belangrijk deel van de anatomie. Er bestaan echter ook rassen (bijv. de Manx) die genetisch staartloos zijn.

De ledematen

Dankzij hun poten hebben katten een extreme sprongkracht en een snelheid tot 48 kilometer per uur. Door deze eigenschappen zijn ze de perfecte jager in de natuur.

Nog een bijzondere eigenschap van de anatomie van een kat: het schouderblad is niet via een sleutelbeen met de ribben verbonden. Enkel ligamenten en spieren verbinden de botten met elkaar. Daardoor kan de kat zich zeer smal maken en door de kleinste gleuven glippen.

Aan de voetjes bevinden zich scherpe en beweeglijke klauwen. De achterpootjes hebben slechts vier zoolkussens, de voorpoten vijf. De laatste zijn bovendien sterker. Ook kan de kat zich hiermee verdedigen tegen vijanden of de buit een klap verkopen.


Franziska G., Dierenarts
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

Ik ben aan de Justus-Liebig-universiteit Gießen opgeleid tot dierenarts. Ik heb uitgebreid ervaringen in verschillende disciplines opgedaan, zoals in de geneeskunde voor kleine dieren, grote dieren en voor exoten, maar ook in de farmacologie, pathologie en voedselhygiëne. Sindsdien werk ik niet alleen als diergeneeskundig auteur, maar ben ik ook bezig met mijn wetenschappelijk onderbouwd proefschrift. Het is mijn doel om dieren in de toekomst beter tegen ziekteverwekkende bacteriën te beschermen. Naast mijn kennis als dierenarts heb ik ook persoonlijke ervaringen opgedaan. Ik heb namelijk een hond en kan daardoor de angsten en problemen, net als alle andere vragen over diergezondheid, begrijpen en uit de wereld helpen.


Onze meest behulpzame artikelen
3 min

Kattenleeftijd

Het is algemeen bekend dat de leeftijd van een hond gemakkelijk kan worden afgeleid: één hondenjaar staat gelijk aan zeven mensenjaren, waarbij ook hier het ras en het gewicht van de hond belangrijk zijn. Hoe oud kunnen katten nou worden? Vanaf welke leeftijd worden katten beschouwd als oudere katten? In dit artikel lees je alles over kattenleeftijd.
4 min

Wormen bij katten

Wormen bij katten zijn een akelig hoofdstuk in het leven van een kat, en van zijn of haar baasje. Helaas komen de meeste kattenvrienden (figuurlijk) met wormen in aanraking – vooral als jouw kat vrij door de buurt mag dwalen. Maar ook binnenkatten kunnen wormen oplopen door verontreinigd voer.
4 min

Krolsheid bij katten

De voorplantingscyclus van de kat onderscheidt zich essentieel van die van de mens. Veel levensfasen van een kat zijn daarom een beetje raadselachtig voor ons. Wij weten niet hoe we ons moeten gedragen en hoe we ons huisdier kunnen helpen. Daarbij hoort ook de tijd waarin de kat ontvankelijk is om zwanger te worden, de zogenaamde ´krolsheid`. Als de kat krols is, kan je verschillende soorten gedrag herkennen, zoals het typische rollen op de grond. In dit artikel lees je dus alles over krolsheid bij katten.