Manx

Manx op bank buiten

Naast de ontbrekende staart zijn de bolronde rug en korte achterpoten kenmerkend voor het uiterlijk van de Manx.

Het bijzondere aan de Manx-kat is wat hij niet heeft: de kat die van het Isle of Man komt, is namelijk zonder staart geboren. Wat hij aan de buitenkant niet heeft, maakt hij echter met een liefdevol karakter aan de binnenkant weer goed.

Uiterlijk: rond en compact

De ontbrekende staart is karakteristiek voor de Manx. Dit bijzondere kenmerk is terug te voeren naar een spontane genmutatie, die niet alleen bij Manx-katten voorkomt.

Deze variaties komen bij de Manx-kat voor:

  • Rumpy: geen staart
  • Stumpy: met een klein bolletje als staart
  • Rumpy Riser: met een bolletje dat de kat zelfs kan optillen als hij over zijn rug geaait wordt
  • Longy/Tailed: met een normale staart

Het bolletje van veel Manx-katten lijkt op de staart van konijnen. Dat is ook niet het enige waardoor ze aan konijnen doen denken. Aangezien de voorpoten van de Manx meestal korter zijn dan de achterpoten, lopen ze op een hoppende manier.

De lichaamsbouw van de kleine tot middelgrote kat is in het geheel gedrongen. Het totale plaatje is letterlijk rond en het lichaam zit dan ook van voor- tot achterkant vol met ronde vormen. De korte, naar buiten staande rug is bovendien kenmerkend. Deze komt wat hoger uit dan de schouders.

Manx op gras
Als de Manx niet zulke korte oren had, zou je hem op het eerste gezicht met een konijn kunnen verwarren.

De poezen wegen ongeveer 3,5 kilo en de katers komen over het algemeen op zo’n 5,5 kilo uit. De korte vacht heeft een dubbele laag, waarbij het dekkende haar glanst en iets langer is dan de dichte ondervacht. Bijna alle kleuren en tekeningen komen voor bij dit kattenras. Het familielid van de Manx met een lange vacht is overigens de Cymric-kat.

Karakter: de ideale gezinskat

Manx-katten zijn vriendelijke, goedhartige en rustige dieren. Ze laten van zich horen door zachtjes te miauwen of door kirrende geluidjes te maken in plaats van door veel lawaai te maken.

Wanneer ze eenmaal iemand vertrouwen dan zijn ze een goede vriend en blijven ze niet graag alleen. Tegenover jonge en oude mensen, maar ook hun soortgenoten en andere diersoorten zijn de Manx-katten heel open. Daarom is het een echte familiekat.

Over het algemeen gedraagt hij zich kalm tegenover zijn omgeving. Hoewel de kat heel openhartig en flexibel is, leert hij vreemden liever vanaf een veilige afstand kennen. Met een knuffeltje of kattenspeelgoed kan het ijs wat gemakkelijker gebroken worden.

Verzorging: begeleid wonen voor de Manx

Door de lichaamsbouw is de staartloze kat minder wendbaar dan andere kattenrassen en daarom binnenshuis het veiligst. Ze vinden het echter heerlijk om te spelen en klimmen.

Met een veilig balkon voor katten en tredes naar hogere plaatsen kan je de kat van voldoende beweging en hulpmiddelen voorzien. De Manx vindt – ondanks zijn rustige aard – bezig zijn altijd leuk.

Voor de vachtverzorging kan je jouw Manx ook ondersteunen. De dichte vacht moet tijdens de rui regelmatig geborsteld worden, zodat het blijft glanzen en er geen klitten in komen. Verder Manx-katten gemakkelijk te verzorgen.

Gezondheid: robuust maar met beperkingen

De gentechniek heeft er niet alleen voor gezorgd dat de staart ontbreekt. Het heeft ook gezorgd voor een verkeerde ontwikkeling van de ruggengraat en daardoor ook een belemmering van de gezondheid, van het evenwicht en van het klimvermogen.

Zowel artritis als misvormingen en ziektes aan organen zoals de blaas en darm kunnen voorkomen. Overigens is de plaats waar normaalgesproken de staart zou zitten bij de Manx-katten zeer gevoelig: hier zitten namelijk de zenuwuiteinden.

Wanneer de Manx een goede gezondheid heeft, kan hij over het algemeen 15 jaar oud worden. Aangezien deze kat snel naar overgewicht neigt, moet je erop letten dat hij evenwichtige voeding en niet te veel krijgt, waardoor hij lang gezond kan blijven.

Een grote keuze uit voersoorten vind je in de webshop van zooplus.

Manx stumpy
Niet bij alle Manx-katten ontbreekt de staart. Sommige dieren hebben een kleine stompstaart.

Kopen: het liefst een Manx-kat adopteren

Misschien heeft de hoppende pluizenbol je hart veroverd en wil je een Manx-kat kopen?

Enkel in de V.S., het V.K. en in Scandinavië komt fokken nog voor.

De beste manier om een Manx een goed thuis te bieden, is door er een te adopteren uit het asiel. Als je daar een kat vindt, heb je een liefdevolle en trouwe vriend erbij. Er is echter één voorwaarde: je moet er geen moeite mee hebben om regelmatig de dierenarts te bezoeken en de mogelijke gezondheidsgevolgen van het ontbreken van een staart.

Geschiedenis van het ras: van de ark naar het eiland?

De Manx-kat is een van de oudse kattenrassen. De creatieve versie van zijn geschiedenis vertelt dat Noach de veroorzaker is van het ontbreken van de staart. Precies wanneer hij de deuren van de ark sloot, kwamen deze katten op het laatste moment aan boord. Hun staart bleef daarbij tussen de deur klemmen.

In werkelijkheid is genmutatie de wetenschappelijke verklaring voor het ontbreken van de staart. Oorspronkelijk stamt de kat van het kleine Isle of Man in de Ierse Zee, waar ze vermoedelijk door inteelt binnen de gesloten kattenpopulatie van overwegend Britse Korthaar-katten ontstaan zijn. Hoe de katten oorspronkelijk op het eiland terechtkwamen, is echter niet duidelijk.

Wist je dat…
Manx de naam is van de taal die op de Isle of Man wordt gesproken? Daar heet de kat ‘kayt Manninagh’.

De Manx is al meerdere eeuwen bekend. Aan het eind van de 18de eeuw traden ze al op bij kattenshows.  De eerste fokkers begonnen in de 20ste eeuw in Amerika en het V.K., waar ook vandaag nog gefokt wordt.

Bestaan er nog andere katten zonder staart?

Zoals de Manx-kat hebben ook Amerikaanse Bobtails en de Japanse Stompstaartkat geen staart. Terwijl het bij het nog jonge Amerikaanse kattenras vermoedelijk net zo ontstaan is als bij de Manx, is het bij de Japanse Bobtail een gevolg van doelbewuste teelt.

Samenvatting: een heel bijzondere kat

In plaats van het fokken in het buitenland te ondersteunen door de Manx te kopen, kunnen kattenbaasjes deze kat beter een thuis bieden wanneer ze uit het asiel komen. Daar krijg je een onverwisselbaar en lief dier voor terug, dat de hele familie vrolijk maakt.

Onze meest behulpzame artikelen
9 min

Ragdoll

Een kat die lijkt op een lappenpop? Niet bepaald! De Ragdoll is een echt ras voor liefhebbers van Siamese Katten en andere Point-katten. De zachtaardige reuzen hebben een prachtige vacht, unieke kleuren en lichtblauwe ogen. 
8 min

Blauwe Rus

Op het eerste gezicht toont de Blauwe Rus gelijkenissen met de Kartuizer of de blauw-grijze Britse Korthaar. Wie goed kijkt ziet echter dat deze rassen onder geen beding te verwarren zijn!
9 min

Brits Korthaar

Ben je op zoek naar een kat, die uw familie met zijn rustige en evenwichtige karakter perfect aanvult en die geschikt is voor het leven in huis? Dan is de kans aanwezig dat je het ras ‘Brits Korthaar’ aanbevolen krijgt. De pluche vacht en de grote ogen van de Brits Korthaar kan bijna geen kattenvriend weerstaan. Daarnaast is ook het karakter van de Brits Korthaar makkelijk lief te hebben. Maar wat moet je nog meer weten? Ons rasrapport stelt je gedetailleerd voor aan de Brits Korthaar en biedt je tips voor de aankoop, de voeding en de verzorging.