Diarree bij kittens

diarree bij kittens

Jonge katten moeten regelmatig op controle bij de dierenarts. Iedere kat zou ten minste één keer per jaar onderzocht moeten worden. Bezoekjes aan de dierenarts zullen voor kittens nog vaker nodig zijn, om de belangrijke vaccinaties tegen veelvoorkomende ziekten te krijgen. Af en toe zal je kitten door een typische ‘kinderziekte’ mee naar de arts moeten. Een vaak onderschat symptoom bij kittens is bijvoorbeeld diarree. Lees in dit artikel meer over de symptomen, oorzaken en behandeling van diarree bij kittens.

Symptomen van diarree bij kittens

Diarree heeft een biologische functie: het is een manier om het lichaam schoon te maken. Ongewenste stoffen of ziekteverwekkers kunnen zo worden uitgespoeld. Diarree is misschien wel hinderlijk, maar wel enorm nuttig en het hoeft dus niet actief tegengewerkt te worden.

In werkelijkheid is diarree bij katten allesbehalve aangenaam. Afhankelijk van hoe erg de symptomen zijn, komt je kitten nog net wel, net niet op de kattenbak. In dat geval ontdek je het probleem pas zodra je bij het schoonmaken van de kattenbak een doordringende geur tegemoetkomt of je zachte hopen ontlasting ziet. Misschien merk je ook wel dat de vacht van je kat vuil is. Of misschien heeft je kitten binnenshuis zelfs ‘ongelukjes’…

Diarree belast het lijf van je kat ook enorm. Door al het vocht dat met de ontlasting meekomt kunnen katten, en vooral kittens, erg snel uitdrogen. Het lijfje van een jonge kat kan schommelingen in de hoeveelheid lichaamsvocht erg slecht aan. Milde diarree is bij volwassen katten in principe niets om je druk om te maken en kan vaak met dieetvoer worden behandeld. Als een kitten last heeft van diarree moet je daarentegen direct een dierenarts opzoeken. Ondanks de vervelende en vrijwel onmisbare symptomen wordt diarree vaak onderschat.

Opmerking: door een geschikt dieetvoer te kiezen kun je de natuurlijke lichamelijke functies van jouw huisdier ondersteunen. Let echter wel dat dieetvoer geen ziektes kan voorkomen noch genezen. Win altijd het advies van jouw dierenarts in over het juiste dieetvoer voor jouw huisdier. Op zooplus kun speciale dieetvoeding vinden.

diarree bij kittens

Oorzaken van diarree bij kittens

Kittendiarree kan veel verschillende oorzaken hebben:

  • Stress

    Verhuizen naar een nieuwe omgeving en nieuwe familie is natuurlijk erg spannend! Eerst moet het minikatje afscheid nemen van haar moeder, broertjes en zusjes en vervolgens moet ze wennen aan het nieuwe thuis. Dat kan gepaard gaan met veel stress. Als de kat nerveus is kan dat zich uiten in diarree. Als je dierenarts geen lichamelijke oorzaak vast kan stellen, is dit een plausibele oorzaak.

  • Wisselen van voer

    Je kat heeft natuurlijk in het asiel, bij de fokker of bij zijn eerdere baasje bepaald voer gekregen. Als jij dan voor een andere soort kiest – ongeacht hoe gezond of hoe duur dat is – kan het verteringsstelsel van je huisdier daardoor in de war raken. Het wisselen van voersoort moet daarom ook altijd stapsgewijs gebeuren. Meng iedere keer een theelepeltje extra van het nieuwe voer door het oude vertrouwde. In een paar weken heb je het oude voer dan niet meer nodig en is je kat zonder problemen gewend geraakt aan het nieuwe voer.

  • Intolerantie

    Tolerantie is een groot goed in Nederland. Maar ook voor katten gaat dat niet altijd probleemloos. Er zijn katten die gevoelig zijn voor plantaardige toevoegingen in hun voer, katten die allergisch zijn voor bepaalde additieven of soorten vlees en ga zo maar door. Als je vast wil stellen waar je kat precies allergisch voor is, heb je tijd en geduld nodig voor een uitsluitdieet. Je dierenarts kan je hier advies bij geven!

  • Infectie

    Bijna geen enkele kat ontkomt er zijn hele leven aan: ziek worden. Acute diarree is vaak een gevolg van een virusinfectie. In principe is dit door een simpel ontlastingsonderzoek te identificeren. Met de juiste medicijnen, die je dierenarts je aan zal raden, zal je kat er razendsnel weer helemaal bovenop zijn!

  • Parasieten

    Parasieten voelen zich veel te lekker thuis in de darm van een kitten. Het is dan ook uitermate belangrijk dat de betroffen moederkat en haar kinderen op tijd worden ontwormd. Toch komen wormen of eencellige darmparasieten vaak in kittens voor. Niet iedere worm is namelijk uit hetzelfde hout gesneden! Naast de welbekende spoel- en lintworm zijn er ook hart- en longwormen en eencellige parasieten zoals Giardia. Wormkuren hebben vaak maar effect op bepaalde wormsoorten, daarom is het belangrijk dat een dierenarts de ontlasting van je kat eens goed onderzoekt. Deze weet dan precies om welke soort het gaat en welk middel daar perfect voor is. Houdt ook altijd rekening met de dosering die op de verpakking staat! Een kattenlijf kan vaak niet met een overdosis omgaan.

  • Vergiftiging

    Een kattenleven zit vol avontuur en opwinding! Maar niet alle planten, vloeistoffen en vaste stoffen worden door het lichaam van een nieuwsgierige kitten getolereerd. Vergiftiging is een ernstige zaak, die ook dodelijke gevolgen kan hebben. Typische symptomen zijn een veel actievere speekselproductie, schuim op het bekje en beduusd gedrag. Breng uw huisdiertje bij deze symptomen direct naar de nooddienst!

  • Vreemde voorwerpen

    Kittens kunnen hun nieuwsgierigheid vaak niet in bedwang houden en proberen alles in hun bekje te nemen dat niet vastgeschroefd zit. Voorwerpen die niet in het lijf thuishoren kunnen de slokdarm en het maag-darm-kanaal verstoppen – het lichaam probeert dan de weg vrij te maken met braken. Vreemde voorwerpen in het lijf van de kat zijn net zo gevaarlijk als vergiftigingen en kunnen dodelijke gevolgen hebben! Zoek meteen de dierenarts op.

Tip: een huisdierverzekering voor katten kan helpen de onvoorziene kosten van ziektes laag te houden. Als je de verzekering afsluit als je kat nog jong is, vallen de maandelijkse kosten lager uit dan wanneer je kat volwassen is. Op deze pagina hebben we een handig overzicht van de verschillende huisdierverzekeringen samengesteld.

Huisdierverzekering

Behandeling van diarree bij kittens

Zoals je hebt gelezen kan diarree bij katten ongelofelijk veel verschillende oorzaken hebben. Afhankelijk van de specifieke symptomen, oorzaak en ernst van de ziekte zijn er verschillende behandelingsmethoden mogelijk. Baasjes van volwassen katten kunnen wel bij een bepaald huismiddeltje zweren, probeer dit nooit op je jonge katje uit. Diarree is bij kittens een ernstige zaak, die je kat helemaal uit kan drogen en ook dodelijk kan aflopen. Zoek daarom direct de dierenarts op, zodat je kat kan profiteren van de optimale behandeling.

Wij wensen jou en je kitten het allerbeste!

In onze kittenwinkel vind je allerlei producten speciaal voor kittens en jonge katjes. Ook kattenbakken en kattenbakvulling bestel je extra voordelig bij zooplus.

Onze meest behulpzame artikelen
3 min

Kattenleeftijd

Het is algemeen bekend dat de leeftijd van een hond gemakkelijk kan worden afgeleid: één hondenjaar staat gelijk aan zeven mensenjaren, waarbij ook hier het ras en het gewicht van de hond belangrijk zijn. Hoe oud kunnen katten nou worden? Vanaf welke leeftijd worden katten beschouwd als oudere katten? In dit artikel lees je alles over kattenleeftijd.
4 min

Wormen bij katten

Wormen bij katten zijn een akelig hoofdstuk in het leven van een kat, en van zijn of haar baasje. Helaas komen de meeste kattenvrienden (figuurlijk) met wormen in aanraking – vooral als jouw kat vrij door de buurt mag dwalen. Maar ook binnenkatten kunnen wormen oplopen door verontreinigd voer.
4 min

Krolsheid bij katten

De voorplantingscyclus van de kat onderscheidt zich essentieel van die van de mens. Veel levensfasen van een kat zijn daarom een beetje raadselachtig voor ons. Wij weten niet hoe we ons moeten gedragen en hoe we ons huisdier kunnen helpen. Daarbij hoort ook de tijd waarin de kat ontvankelijk is om zwanger te worden, de zogenaamde ´krolsheid`. Als de kat krols is, kan je verschillende soorten gedrag herkennen, zoals het typische rollen op de grond. In dit artikel lees je dus alles over krolsheid bij katten.