Kan een kat verbranden in de zon?

Geschreven door Bärbel Edel
Kat in de zon

Eindelijk zomer! Maar pas op: ook katten kunnen verbranden.

Je zou kunnen denken dat katten door hun vacht worden beschermd tegen gevaarlijke zonnestralen. Maar ook katten kunnen verbranden door de zon. In dit artikel lees je meer over welke katten met name het risico lopen op zonnebrand, hoe je dit herkent en wat je ertegen kunt doen. 

Verbrandt vaak: oren, neus en buik

Onder verbranding verstaan we een beschadiging van het huidweefsel die wordt veroorzaakt door UV-straling in het zonlicht. Wie te lang in de zon zit, verbrandt. Dat geldt niet alleen voor mensen, maar ook voor katten. 

Bepaalde lichaamsdelen worden veel blootgesteld en zijn dus kwetsbaarder. Voor katten zijn dat met name de oren en neusbrug. Daar is de vacht dunner en houdt minder straling tegen. 

Katten vinden het heerlijk om op hun rug te liggen en hun buik op te warmen in de zon. Aangezien de buikvacht niet zo dicht is als de rugvacht kan ook de buik snel verbranden

Welke katten lopen het grootste risico?

Sommige katten verbranden bijzonder snel. Daaronder vallen niet alleen naaktkatten, zoals de sphynx. Ook pas geschoren langharige katten of katten met een een zeer korte of dunne vacht lopen een verhoogd risico. 

Bepaalde huidziektes of een besmetting met parasieten kunnen leiden tot minder beharing en de huid kwetsbaarder maken voor de zon. Ook kale plekken moeten goed tegen de zon worden beschermd. Littekenweefsel van een wond of operatie is zeer gevoelig. 

In sommige gevallen kan te veel zonlicht ook een bestaande ziekte verergeren. Katten met auto-immuunaandoeningen aan de huid moeten worden verzorgd met producten tegen de zon. Dit wordt ook aangeraden door dierenartsen. 

Bijzonder gevoelig: witte katten

Voor mensen geldt: hoe lichter de huid, des te hoger het risico op verbranding. Dat is bij katten net zo. Witte katten en katten met een wit gezicht, witte oren of buik verdragen minder zon dan soortgenoten met andere kleuren. 

witte kat in de zon
Witte katten verbranden bijzonder snel in de zon.

Zonnebrand bij katten herkennen

De symptomen van verbranding komen redelijk overeen met die bij mensen. Een lichte verbranding leidt tot een rode huid. In zware gevallen ontstaan er blaren op de huid alsmede ontstekingen en korsten. Later vervelt de huid. 

Ook bij katten veroorzaakt zonnebrand pijn en jeuk. Als je kat zich na lang zonnebaden veel krabt, kan dat duiden op verbranding. Door het krabben kunnen ziekteverwekkers de huid binnendringen. Bacteriële infecties en zelfs zweren kunnen daarvan het gevolg zijn. 

In het ergste geval kan te veel zon ook bij katten leiden tot huidkanker. 

Zo kun je verbranding voorkomen

Een binnenkat die het balkon op mag moet je altijd voorzien van een schaduwrijke plek. Zet bijvoorbeeld een parasol of zonnescherm klaar of zet grote planten op het balkon voor schaduw.

Helaas gaan sommige katten toch pal in de zon liggen. Een buitenkat kun je natuurlijk niet vertellen hoeveel uren ze in de zon mag doorbrengen. Je kunt wel de blootgestelde lichaamsdelen zoals de neusbrug en oren insmeren met een zonnebrandcrème. Naaktkatten moeten in hun geheel worden ingesmeerd. 

Gebruik enkel ongeparfumeerde, waterbestendige producten met minimaal factor 30. Zonnebrandcrèmes voor baby’s zijn bijvoorbeeld ideaal. Ze hebben namelijk meestal een hoge zonbeschermingsfactor (SPF) hebben en zijn vrij van geurstoffen, kleurstoffen en conserveringsmiddelen.

Zonnebrand bij katten behandelen

Als jouw kat ondanks alle maatregelen toch verbrand is, moet je ten eerste een koele plek ter beschikking stellen. Biedt veel vers water aan. Dit koel namelijk van binnenuit. 

Online wordt nogal eens aanbevolen om yoghurt of vette crème op de verbrande plekken te smeren. Zulke huismiddeltjes moet je vermijden. Je kunt de situatie er namelijk mee verslechteren. Vooral de vette crème kan de plek nog warmer maken. 

Bij een ernstige verbranding moet je sowieso naar de dierenarts. Die kan de symptomen met speciale zalven en medicijnen behandelen. 

Het kan zijn dat je kat een tijdje een kraag moet dragen. Daardoor kan je kat verbrande plekken in het gezicht niet openkrabben of aan de wonden likken. 


Bärbel Edel
Profilbild von Magazin-Autorin Bärbel Edel

Ik ben een journalist, gek op dieren en heb al gedurende mijn studie Folklore de relatie tussen mensen en honden onderzocht. Een aantal jaar geleden heb ik een kater uit het dierenasiel in München geadopteerd. Hij, Elvis, is de reden dat ik mijn met blog “Lieblingskatze” (NL: lievelingskat) ben begonnen en me ook binnen mijn beroep op dieren richt. Met mijn artikelen wil ik mensen helpen hun huisdier beter te begrijpen.


Onze meest behulpzame artikelen
3 min

Kattenleeftijd

Het is algemeen bekend dat de leeftijd van een hond gemakkelijk kan worden afgeleid: één hondenjaar staat gelijk aan zeven mensenjaren, waarbij ook hier het ras en het gewicht van de hond belangrijk zijn. Hoe oud kunnen katten nou worden? Vanaf welke leeftijd worden katten beschouwd als oudere katten? In dit artikel lees je alles over kattenleeftijd.
4 min

Wormen bij katten

Wormen bij katten zijn een akelig hoofdstuk in het leven van een kat, en van zijn of haar baasje. Helaas komen de meeste kattenvrienden (figuurlijk) met wormen in aanraking – vooral als jouw kat vrij door de buurt mag dwalen. Maar ook binnenkatten kunnen wormen oplopen door verontreinigd voer.
4 min

Krolsheid bij katten

De voorplantingscyclus van de kat onderscheidt zich essentieel van die van de mens. Veel levensfasen van een kat zijn daarom een beetje raadselachtig voor ons. Wij weten niet hoe we ons moeten gedragen en hoe we ons huisdier kunnen helpen. Daarbij hoort ook de tijd waarin de kat ontvankelijk is om zwanger te worden, de zogenaamde ´krolsheid`. Als de kat krols is, kan je verschillende soorten gedrag herkennen, zoals het typische rollen op de grond. In dit artikel lees je dus alles over krolsheid bij katten.