Kokosolie voor katten

kat buiten kokosolei

Als natuurlijke bescherming tegen teken en andere parasieten is kokosolie voor katten enorm populair.

Kokosolie voor katten is geliefd als natuurlijke bescherming tegen teken en andere parasieten. Daarnaast zou het hippe product veel verzorgende eigenschappen hebben. In dit artikel geven wij te tips en informatie over wanneer kokosolie voor katten een handig alternatief voor gangbare middelen is.

Wat is kokosolie eigenlijk?

Kokosolie wordt ook verkocht onder de namen ‘kokosvet’ en ‘kokosnootolie’. Het is afkomstig van kopra, het ‘vruchtvlees’ van de kokosnoot. Kokosvet is al decennialang een geliefd product in de keuken, vooral als bakvet of ingrediënt in zoete lekkernijen zoals ijs. Intussen is de witachtige, mild geurende en zuiver plantaardige olie erg populair als alternatief voor boter. Kokosolie is ook bijzonder in trek als huidverzorgingsproduct. Wat het effect op mensen betreft kunnen vele vermeende supereigenschappen van kokosolie niet wetenschappelijk worden bewezen. Ook het hoge gehalte aan verzadigde vetzuren zorgt voor kritiek op veelvuldige consumptie. Maar wat doet het precies voor katten?

Kokosolie: hoe het jouw kat kan helpen

Als je op zoek gaat naar mogelijke toepassingen van kokosolie voor katten, wordt het al snel duidelijk. Kokosolie is een echte allrounder. Afhankelijk van het gewenste effect kan het worden aangebracht op de vacht of door het voer worden gemengd. Het heeft een aangename geur en is een zuiver natuurproduct dat, wanneer het uitwendig wordt gebruikt, nauwelijks risico’s op bijwerkingen met zich meebrengt. Sommige kattenbezitters zijn echte fans van kokosolie en kiezen voor een combinatie van uitwendig en inwendig gebruik. Hieronder zetten we de verschillende toepassingen van kokosolie voor katten voor je op een rijtje.

Kokosolie tegen teken, vlooien en mijten

Het laurinezuur in kokosolie smaakt vreselijk voor parasieten: teken, vlooien en mijten zetten het op een lopen als een gastheer met de geur van kokosolie in de buurt komt. Dat is tenminste wat sommige kattenbezitters, maar ook hondenbezitters beschrijven. Regelmatig gebruik van kokosolie in de vacht houdt jouw dieren vrij van parasieten. Het dier moet dan wel met de kokosolie worden ingewreven. En net dat kan een flinke uitdaging zijn bij katten. Als de parasieten al in de vacht zitten, is het gebruik van kokosolie meestal niet voldoende om ze geheel te verdrijven.

Kokosolie tegen wormen

Kokosolie zou preventief werken tegen darmparasieten zoals wormen. Hiervoor is orale inname nodig: De olie moet dus aan het voer worden toegevoegd. Als er al wormen zitten, is kokosolie niet genoeg om van ze af te komen. Als je wormen of giardia vermoedt, neem dan contact op met de dierenarts. Deze zal na het stellen van de diagnose de juiste ontwormingsmedicatie voorschrijven.

Kokosolie voor de vachtverzorging

Kokosolie bevat van nature veel laurinezuur, dat op zijn beurt een bacteriedodend effect heeft. Daarom kan kokosolie katten met vachtproblemen zoals roos, jeukplekken en eczeem, goed helpen. Wees echter voorzichtig: als je een opvallende huidvlek ziet, laat je kat dan door een dierenarts onderzoeken. Het zou bijvoorbeeld om een verborgen huidschimmel kunnen gaan. Baasjes kunnen schimmelinfecties van de huid die besmettelijk zijn voor mensen het beste behandelen volgens de aanwijzingen van hun dierenarts.

Kokosolie kan glans geven aan een doffe kattenvacht. Hier geldt echter hetzelfde: ga toch maar even met je kat naar de dierenarts. Een ernstige ziekte zoals diabetes of nierfalen kan net zo goed de oorzaak zijn. Het royaal inwrijven enkel voor de vachtverzorging kan al gauw leiden tot een vette vacht of diarree als je kat er te veel van oplikt.

Kokosolie voor kattenpootjes

In de winter kan kokosolie bescherming bieden tegen ontstoken poten. Een doeltreffende pootverzorging voorkomt pijnlijke scheurtjes in de pootkussentjes bij ijs en sneeuw. Deze scheurtjes kunnen zich voordoen als de kat vaak over met zout bestrooide wegen en voetpaden trippelt. Maar let wel op: katten likken de kokosolie er graag meteen af. Als ze dat veel doen, blijft er nauwelijks een beschermend effect over.

Kokosolie voor katten: waar moet je op letten?

Een ding is duidelijk: kokosolie kan op vele manieren worden gebruikt, ook bij onze lieve katten. Er zijn echter een aantal punten waar je rekening mee moet houden bij het gebruik van kokosolie voor katten.

Uitwendig aanbrengen kan lastig zijn

Het uitwendig aanbrengen van kokosolie is dan ook niet geschikt voor elke kat. Veel katten beginnen de kokosolie onmiddellijk na het aanbrengen van hun pootjes of andere bereikbare lichaamsdelen af te likken. Dan is niet alleen het effect weg, maar dreigt ook het gevaar van diarree. Kattenbaasjes kunnen er ook voor kiezen om de kokosolie alleen op de kop en de nek aan te brengen om de kat daar tegen teken te beschermen. Vaak worden alleen deze gebieden, die bijzonder aantrekkelijk zijn voor teken, beschermd. Sommige katten vinden dit duidelijk storend omdat de geur van de kokosolie hen irriteert.

Overschat het effect op parasieten niet

Sommige kattenbaasjes nemen hun toevlucht tot kokosolie nadat ze vlooien of teken bij hun katten hebben ontdekt. Kokosolie werkt echter alleen preventief. Als de parasieten eenmaal aanwezig zijn, moet je naar de dierenarts om de vlooien en mijten te laten verwijderen. Het beschermende effect werkt niet voor alle katten. De dosering mag niet worden veralgemeend. Er zijn baasjes die melden dat ze aanzienlijk minder teken op de kat vinden na het aanbrengen van kokosolie. Katten lopen minder kans op door teken overgebrachte ziekten dan honden of mensen. Toch willen veel kattenbaasjes een absoluut betrouwbare bescherming tegen teken.

Niet iedere werking is bewezen

De veelzijdige eigenschappen die aan kokosolie worden toegeschreven maakt dat sommige huisdierbezitters kokosolie proberen bij allerlei symptomen, zoals slechte adem of zweertjes. De symptomen kunnen tussentijds echter slechter worden omdat kokosolie geen ‘wondermiddel’ is. Zo is het bijvoorbeeld niet duidelijk of het immuunsysteem van dieren die kokosolie bij hun voer krijgen sterker is. Kokosolie zou helpen bij ziekten zoals huidschimmel, maar een bezoek aan de dierenarts wordt toch sterk aangeraden. Hij of zij kan een exacte diagnose stellen en de juiste behandeling voorstellen.

Hoeveel kokosolie mag er in kattenvoer?

Niet elke kat verdraagt kokosolie in dierenvoer. Geef gezonde katten met een normaal gewicht een kwart tot maximaal een halve theelepel per dag in hun gebruikelijke voer. Als jouw kat diarree krijgt, stop dan uiterlijk na drie dagen met het gebruik van kokosolie. Verdraagt je kat deze portie goed, dan kunnen er voordelen verbonden zitten aan een regelmatige toediening.

Kokosolie kan bijvoorbeeld de absorptie van verschillende mineralen zoals magnesium, calcium en vetoplosbare vitaminen verbeteren. Sommige katten hebben een beter geregelde spijsvertering met kokosolie. Als je kat overgewicht heeft, is het beter geen kokosolie aan het voer toe te voegen. Dit komt niet alleen door de extra calorieën. Minder vet bij katten die een beetje te dik zijn, is veel gezonder voor de alvleesklier. In het geval van chronisch zieke katten is het verstandig om raad te vragen aan de dierenarts alvorens regelmatig kokosolie aan het voer toe te voegen.

Waar moet je op letten bij het kopen en bewaren van kokosolie voor katten?

  • Koudgeperste oliebevat rijkere ingrediënten.
  • We raden kokosolie uit duurzame biologische productie aan.
  • Onthoud dat kokosolie vloeibaar wordt bij temperaturen van boven 20 graden Celsius.
  • Bescherm de olie tegen zonlicht.

Kokosolie voor katten: ontdek het zelf

Iedereen die nieuwsgierig is naar de positieve effecten van kokosolie voor katten moet het beslist eens proberen. Er mogen echter geen al te hoge verwachtingen aan dit natuurproduct worden gesteld. De bescherming tegen vlooien en teken hangt dus af van de individuele omstandigheden en van het aantal parasieten in de omgeving van de kat. Bij sommige katten werkt het, bij andere blijven de teken lekker in de vacht zitten. Hier kan ieder kattenbaasje voor zichzelf beslissen wat voor middel hij of zij prefereert. Ontdek je tijdens het testen dat kokosolie niet geschikt is voor jouw kat? Geen probleem! Je kunt de olie zonder problemen blijven gebruiken in de keuken of als verzorgingsproduct.

Onze meest behulpzame artikelen
3 min

Kattenleeftijd

Het is algemeen bekend dat de leeftijd van een hond gemakkelijk kan worden afgeleid: één hondenjaar staat gelijk aan zeven mensenjaren, waarbij ook hier het ras en het gewicht van de hond belangrijk zijn. Hoe oud kunnen katten nou worden? Vanaf welke leeftijd worden katten beschouwd als oudere katten? In dit artikel lees je alles over kattenleeftijd.
4 min

Wormen bij katten

Wormen bij katten zijn een akelig hoofdstuk in het leven van een kat, en van zijn of haar baasje. Helaas komen de meeste kattenvrienden (figuurlijk) met wormen in aanraking – vooral als jouw kat vrij door de buurt mag dwalen. Maar ook binnenkatten kunnen wormen oplopen door verontreinigd voer.
4 min

Krolsheid bij katten

De voorplantingscyclus van de kat onderscheidt zich essentieel van die van de mens. Veel levensfasen van een kat zijn daarom een beetje raadselachtig voor ons. Wij weten niet hoe we ons moeten gedragen en hoe we ons huisdier kunnen helpen. Daarbij hoort ook de tijd waarin de kat ontvankelijk is om zwanger te worden, de zogenaamde ´krolsheid`. Als de kat krols is, kan je verschillende soorten gedrag herkennen, zoals het typische rollen op de grond. In dit artikel lees je dus alles over krolsheid bij katten.