Kattenluik gemakkelijk inbouwen

Geschreven door Sabrina Quente
kat gaat door kattenluik in glas

Een kattenluik inbouwen is een koud kunstje. Wij laten stap voor stap zien hoe het in zijn werk gaat.

Een kattenluik geeft zowel jou als je kat meer flexibiliteit. Wij laten stap voor stap zien hoe je een kattenluik kunt inbouwen. Bovendien lees je hier hoe je je kat aan de nieuwe weg naar binnen en buiten kunt laten wennen.

De voordelen van een kattenluik

Naar buiten? Naar binnen? Toch maar weer naar buiten? Katten zijn eigenwijs en houden van routine. Ze beslissen echter het liefst spontaan of ze naar buiten of naar binnen willen. Dat is voor het baasje niet altijd even prettig.

Met een kattenluik voor het raam of de deur geef je je kat meer vrijheid om zelf te beslissen waar ze gaat het staat. Met name in de winter is het voor buitenkatten belangrijk om op ieder moment naar een warme plek te kunnen. Dit is vooral handig in het holst van de nacht of als je eens niet thuis bent.

Als je kat ziek wordt en het beter is onder jouw toezicht te blijven, kun je met een kattenluik met slot ervoor zorgen dat je kat binnenshuis blijft en in alle rust weer kan opknappen.

kat in winter voor kattenluik
Vooral in de winter vinden katten het fijn om door het kattenluik te allen tijde naar een warme ruimte te kunnen.

Tip voor huurders: voor het inbouwen toestemming krijgen

De montage van een luik is makkelijker dan veel kattenbezitters denken. Of je een kattenluik kunt inbouwen hangt echter van je woonsituatie af. Als je huurt breng je met het kattenluik een verandering aan het huurobject aan. Daarvoor heb je toestemming van de verhuurder nodig.

Kattenluik kopen: zo maak je de juiste keuze

Voordat je een kattendeur of -luik kunt kopen, moet je weten waar je hem wilt bevestigen. Bovendien spelen de grootte van het luik en de veiligheid ook een rol. Je wilt per slot van rekening dat alleen jouw kat toegang heeft, geen wildvreemde dieren of zelfs inbrekers.

Grootte en hoogte van kattenluik bepalen

De belangrijkste factor bij de keuze is natuurlijk de uiteindelijke gebruiker. Jouw kat moet zonder moeite door het luikje passen. De belangrijkste maat voor een comfortabele in- en uitstap is de afstand van de buik van jouw kat tot de vloer. Dit bepaalt op welke hoogte het kattenluik moet worden geplaatst. Bij de meeste katten bedraagt deze afstand ca. 15 centimeter. Als je meerdere katten hebt, neem dan de kortste afstand als uitgangspunt.

Plek voor montage bepalen

Bij een huurwoning op de begane grond zijn de ramen en huisdeur geschikt voor een kattenluik. Op andere verdiepingen komt vaak enkel de huisdeur aan bod. Als je in een huis woont heb je meerdere mogelijkheden. Kelder- of garagedeuren zijn bijzonder geschikt omdat buitenkatten hun buit graag mee naar binnen nemen of vuil aan hun poten blijft plakken. Zo nemen ze het niet direct mee de woonkamer in. Bovendien is niet ieder kattenluik voorzien van thermische isolatie.

Functies kiezen

Als kattenbaasje kun je door de bomen soms het bos niet meer zien als het op comfort, veiligheid en betrouwbaarheid aankomt. Voor de bediening van het luik bestaan bijvoorbeeld de onderstaande opties.

  • 4 sluitmogelijkheden:je kunt het kattenluik zo instellen dat de kat beide richtingen op kan, enkel naar buiten kan òf enkel naar binnen. Daarnaast kun je het kattenluik in zijn geheel afsluiten.
  • Microchip:dit kattenluik kun je ze programmeren dat de individuele microchip van jouw kat wordt herkend en vreemde katten buiten de deur worden gehouden.
  • Infrarood:als jouw kat een halsband draagt, kun je een halsbandchip gebruiken. Het kattenluik wordt dan met een infrarood sensor voor de chipdrager geopend.
kat door luik
© Monika Wisniewska / stock.adobe.com

Kattenluik inbouwen: stapsgewijze montage

Als je een geschikt plek voor het juiste kattenluik hebt gevonden, is het tijd om het luik ook daadwerkelijk te plaatsen. Je kunt daarvoor een klusser in de arm nemen en het luik in laten bouwen. Je kunt er echter ook voor kiezen om geld te besparen en het kattenluik zelf inbouwen.

Dit gaat het makkelijkst in een houten deur. Voor de montage heb je een zaag, boormachine, schuurpapier en een schroevendraaier nodig.

Voorbereiding voor het inbouwen van een kattenluik

  • Markeer op de houten deur waar het middelpunt van het kattenluik komt.
  • De meeste kattenluiken worden geleverd met een sjabloon voor de montage. Breng dit aan op de deur en neem de omtrek van het kattenluik over.
  • Let erop dat de omtrek en het sjabloon rechtop zitten. Bovendien moet de afstand aan de onderkant van het luik passen bij de lichaamsgrootte van jouw kat.
  • De meeste sjablonen tonen de hoeken van de opening van het kattenluik aan. Dit zijn de markeringen waar je later moet beginnen met zagen. Boor daarvoor eerst de gaten voor.
  • De diameter van de boorgaten moet iets groter zijn dan het zaagblad dat je gebruikt.

Vorm uitzagen

  • Verwijder het sjabloon en teken met potlood rechte lijnen tussen de boorgaten. Dit is het pad dat je uit moet zagen.
  • Zet de zaag op een van de boorgaten en zaag langzaam van gat tot gat totdat je de vorm van het kattenluik hebt uitgezaagd. Dit gaat het makkelijkst als de deur gesloten is.
  • Schuur de randen glad met schuurpapier.

Het kattenluik plaatsen

  • Plaats de binnen- en buitenzijde van het kattenluik in de opening en controleer of je de klep goed kunt bewegen.
  • Markeer en boor vervolgens de boorgaten voor de binnenzijde.
  • Zet nu weer het buitenste deel op de andere kant en bevestig van binnen alle schroeven om de delen met elkaar te verbinden.

Bij andere soorten deuren

  • Kattenluik inbouwen in een kunststof deur: Er bestaan natuurlijk ook kattenluiken voor kunststof deuren. De montage verloopt in de regel hetzelfde als hierboven, maar je hebt wel een geschikte zaag nodig.
  • Kattenluik in een glazen deur plaatsen: met een glassnijder en een beetje ervaring met glas kun je het luik zelf in een glazen deur of een raam plaatsen. Het is echter veiliger om een glazenmaker om hulp te vragen.

Zo laat je je kat aan het kattenluik wennen

Als het kattenluik is gemonteerd moet je kat leren het te gebruiken. Met wat geduld en een paar oefeningen is je kat binnen mum van tijd aan het nieuwe luik gewend. Houd de klep eerst open voor je kat maak de klep vast met plakband. Lok je kat door het luik met een snack aan de ander kant.

Als het zo lukt je kat het luik te laten gebruiken kun je de volgende keer de klep sluiten. Je kunt jouw kat bij de eerste keren door het luik nog een beetje ondersteunen door de klep lichtjes omhoog te doen. Vaak leren katten al vlot het kattenluik te gebruiken. Al helemaal als er aan de andere kant mooie buitenavonturen voor het oprapen liggen.

Alternatieven voor kattenluiken: huurwoningen met buitenruimte

Als je huurder bent en een balkon hebt, maar het niet mogelijk is een kattenluik in de balkon- of huisdeur te monteren kun je je kat alsnog van de buitenlucht laten genieten. Met een simpel kattennet kun je jouw balkon veilig maken voor je kat zodat ze toch een frisse neus kan halen.


Sabrina Quente
Profilbild von zooplus Magazin Autorin Sabrina Quente

Dieren hebben al zolang als ik me kan herinneren een rol in mijn leven gespeeld: er is nauwelijks een kinderfoto van zonder een parkiet op mijn hoofd of een kat op mijn schoot. Al meer dan tien jaar schrijf ik al voor over verschillende onderwerpen zoals zorgverzekeringen en kattenverzorging. Mijn kat Mimi is altijd bij me in de buurt. Ze is de beste inspiratiebron voor veel teksten en weet wanneer het tijd is voor een schrijfpauze.


Onze meest behulpzame artikelen
6 min

Houdt mijn kat van me? 10 tekenen die het bewijzen

Katten zijn mysterieuze wezens. Door hun wisselende gedrag tonen ze dan weer meer of minder genegenheid richting hun baasje. Ook geven ze af en toe subtieler dan honden zouden doen hints dat ze van je houden. Als je katten goed kent, zul je deze tekenen echter snel herkennen. Hoe meer je daarbij op je instinct vertrouwt, net zoals je kat , des te meer je zult zien en voelen dat je kat van je houdt.
5 min

Vijf tekenen dat je kat je vertrouwt

Een harmonieuze relatie met je kat berust op vertrouwen. Maar hoe kun je een vertrouwensband met je kat opbouwen en hoe laten ze zien dat ze je vertrouwen? Dat is goede vraag, want katten staan bekend als onafhankelijk en moeilijk te doorgronden. Echter kunnen deze vijf gedragskenmerken je verraden of en in hoeverre jouw kat je vertrouwt.