Verhuizen met katten
© GCapture / stock.adobe.com
Zowel voor buitenkatten als binnenkatten geldt: een kat is dol op zijn territorium. Hier doen ze hun dagelijkse ronde, verdedigen ze het tegen indringers en gaan ze eens lekker liggen op hun lievelingsplek. Als je dan moet verhuizen, vraag je jezelf af: hoe kan ik kattengejammer voorkomen? Wij geven je tips!
Inhoudsopgave
Het nieuwe thuis: op zoek naar een nieuw huis
Een goed begin is het halve werk. Een verhuizing valt te plannen. Betrek je kat al vanaf het begin hierbij. Als je een huis koopt of laat bouwen, is dit meestal geen groot probleem. Ga je naar een huurhuis, dan heb je toestemming van de verhuurder nodig. Het kan je in je keuze beperken als je een woning zoekt waarin je huisdier ook welkom moet zijn. In zo’n geval moet je erop letten dat je volgens het huurcontract een kat mag hebben. Als je een buitenkat hebt, kun je het beste een woning op de begane grond met buitenruimte zoeken. Als je bij iemand in gaat wonen, kan een deel van een dergelijke planning natuurlijk komen te vervallen. Toch moet je ook in dit geval toestemming krijgen van de huurbaas voordat je je kat meeneemt.
De juiste voorbereiding voor verhuizen met katten
Als de woning ver weg is, kun je de verhuizing het beste in een weekend plannen. Wanneer het echter om een steenworp afstand gaat, kiezen veel mensen ervoor om alles in kleine etappes over te verhuizen en gaan een tijdje heen en weer. Als je je spullen inpakt in verhuisdozen hebben veel katten daar geen enkel probleem mee. Integendeel, ze zijn ze er vaak zelfs dol op om met de dozen te spelen. Zorg ervoor dat je niets laat staan waar je kat zich aan kan bezeren. Daaronder vallen ook een spiegel die tegen de muur aan staat of naaibenodigdheden die normaal gesproken opgeborgen zijn. Laat ook je kattenmeubels het liefst staan totdat je gaat verhuizen en houd de normale gang van zaken aan. Dat geeft katten in een spannende tijd een gevoel van veiligheid.
Richt de nieuwe woning ook in met aandacht voor je kat: Als je een balkon hebt, maak dat dan kattenproof met een kattennet. Soms heb je hiervoor ook toestemming van je huurbaas nodig. Let op mogelijke gevaren en koop voor klapramen raambeveiliging. Als je gaat samenwonen met iemand die ook een kat heeft, kun je de katten aan elkaar laten wennen door gebruikte dekens of kussens uit te wisselen.
Hulp voor een ontspannen verhuizing
Een verhuizing is altijd hectisch. Bereid je erop voor dat je kat zal zijn. Sommige worden onrustig en miauwen af en aan. Andere krabben aan deuren. Probeer rustig over te komen. Als je gespannen overkomt, zal je kat dit merken. Met bepaalde stressverminderende maatregelen kun je je kat door de verhuizing heen helpen. Hieronder vallen feromoonverdampers voor in het stopcontact, omgevingssprays of zylkéne. Ook speciaal droogvoer en anti-stresspaté kunnen helpen bij de verhuizing en de eerste tijd in het nieuwe huis. Koop dergelijke producten een paar weken voor de geplande verhuizing, want bij sommige duurt het even voordat hun kalmerende functie werkzaam is.
De dag van de verhuizing
Op de verhuisdag heb je al genoeg te doen. Mensen lopen naar binnen en naar buiten, de woning wordt steeds leger. Misschien moet er worden geboord en geschroefd. Als je je kat ergens onder kunt brengen, zoals je als je op vakantie gaat zou doen, is dat voor de verhuisdag wel zo prettig. Zet je kat anders in een (het liefst) lege kamer met een fijne deken, kattenbak, voerbakken en eventueel een krabpaal. Deze kamer moet zo rustig mogelijk zijn met weinig in- en uitloop.
Als je twee dagen bezig bent met verhuizen kun je je kat tussendoor in een andere ruime zetten. Slaap daar zelfs ook als het mogelijk is. Pas als je oude woning leeg is kun je de spullen van je kat en je kat zelf verhuizen. Gebruik hiervoor een veilige transportbox en zet die niet in de laadruimte van een verhuisbusje. Als je niet in de directe omgeving bent wordt je kat onrustig.
Lees hier meer over het thema transportboxen voor katten!
Nadat je bent verhuisd met je kat
Als je met je hele huishouden van A naar B verhuist, went je kat meestal al snel aan jullie nieuwe thuis. Let erop dat je kattenmeubels zoals de krabpaal op een zelfde soort plek zet als waar die voorheen stond. Als die altijd in de woonkamer stond, moet je hem ook in de nieuwe woning in de woonkamer zetten. De meeste katten zijn blij met een goed uitzicht, zoals aan het raam. Zet kattenbakken op een rustige plek en dus niet direct naast luidsprekers. De voerbakken moeten een stuk van de kattenbak vandaan staan en zet minstens twee bakjes water op verschillende plekken.
Als je gaat samenwonen
Wanneer je samen gaat wonen, is de uitdaging voor je kat groter. Dat geldt ook als er al huisdieren in de nieuwe woning leven. In dit geval, en ook als je er kleine kinderen in het nieuwe thuis zijn, moet je je kat eerst een bepaalde ruimte laten verkennen zodat ze hier tot rust kan komen. Ook bij verlegen katten is dit de beste aanpak. Jouw huisdier zal blij zijn de bekende meubels of het tapijt weer te zien. Die ruiken namelijk vertrouwd. Zet daarom veel van dit soort voorwerpen in de ruimte die je je kat het eerst laat verkennen.
Je kat verstopt zich
Stapsgewijs kan je kat in de daaropvolgende dagen het nieuwe thuis ontdekken. Sommige katten verstoppen zich een aantal dagen in bijvoorbeeld een kast of onder het bed. Dwing je kat niet eruit te komen, maar laat haar zelf beslissen wanneer ze op ontdekkingstocht gaat. Vooral oudere katten hebben vaak langer voor een verandering nodig. Dit geldt met name voor katten die minder goed kunnen horen en zien. Geef je kat dus genoeg tijd om vertrouwen te ontwikkelen. Jonge en zelfverzekerde katten kunnen direct op ontdekkingstocht door de hele woning. Wees echter niet verrast als die ook even wat tijd nodig heeft en alles voorzichtig ontdekt.
Buitenkatten binnen houden
Buitenkatten moeten eerst aan het leven binnenshuis wennen voordat ze hun toekomstige territorium mogen verkennen. Het risico dat je kat wegloopt is in de eerste weken na de verhuizing namelijk zeer hoog. Dit risico is bijzonder hoog als je maar een paar straten verderop gaat wonen. Je kat kan dan proberen om terug te gaan naar het oude territorium. Als je kat de nieuwe woning heeft geaccepteerd en zich goed voelt, kun je samen de eerste stappen buiten de deur zetten. Ga in het begin mee en roep je kat na een korte tijd naar binnen om haar te voeren. Wanneer je kat er na een verhuizing klaar voor is om naar buiten te gaan is per kat verschillend. Niet iedere kat is even aan haar oude territorium gehecht. Na een maand zullen de meeste katten klaar zijn voor een verkenningstocht.
Een buitenkat binnen vermaken
Als je kat in de nieuwe woning niet naar buiten kan, kan dit bij buitenkatten leiden tot gedragsproblemen. Je kat moet ten minste een afgeschermd balkon tot haar beschikking hebben. Breng voor je kat wat afwisseling in de woning aan en neem dagelijks de tijd om samen te spelen. Ook clicker-training kan je kat vermaak bieden.
Tips voor verhuizen met katten
- Geef je kat een plek waar ze zich terug kan trekken tijdens de verhuizing.
- Neem je kat als laatste mee naar je nieuwe thuis.
- Gun je kat veel tijd om te wennen.
- Hulpmiddelen zoals zylkénesprays kunnen een rustgevend effect hebben.
- Laat buitenkatten een paar weken binnen blijven als je bent verhuisd.
- Laat je katten langzaam aan nieuwe huisgenoten wennen.
Autorijden met de kat
Katten reizen niet graag. Elke verplaatsing is pure spanning voor de gevoelige dieren, omdat onbekende geluiden en geuren zelfs de meest robuuste naturen nerveus maken. Toch moeten diereneigenaren af en toe de kat ergens mee naar toe nemen – zij het voor het jaarlijkse bezoek aan de dierenarts, een verhuizing of een langere vakantie. Auto rijden is misschien niet de gewenste verplaatsing van de kat – maar met een beetje voorbereiding ontneemt je de angst van jouw kat tijdens het ritje. In dit artikel lees je alles over, autorijden met de kat.
Kunnen katten beledigd zijn?
Misschien heb je het al eens meegemaakt: je komt terug van vakantie en kijkt ernaar uit je kat terug te zien. In plaats daarvan lijkt je kat boos te zijn en keert je zijn rug toe. Maar kunnen katten zich wel beledigd voelen?
9 tips om de perfecte katten transportbox te vinden
Bij de basisuitrusting voor katten hoort een transportbox. Ongeacht of jouw kat nu uit het asiel, van de fokker of bij een particulier komt – het dier moet veilig naar jouw huis kunnen worden vervoerd. Daarnaast zul je de box ook nodig hebben voor de verschillende bezoeken aan de dierenarts. Al met al is het dus verstandig om op voorhand een transportbox aan te schaffen. Daarom hebben we hieronder negen tips voor je samengesteld.