Als een hond niet eet, kan dat heel verschillende oorzaken hebben.
Eet je hond niet, hoewel dat normaal gesproken geen probleem is? Lees hier hoe je jouw hond kunt helpen en wat het betekent als je hond enkel hondensnoepjes wil.
Weigering van voer vs. fijnproevers
Als anorexie of gebrek aan eetlust omschrijven dierenartsen een pathologisch verlies van eetlust. Vaak zitten er ernstige oorzaken achter die je zeker moet achterhalen.
Maar wat wil het zeggen als je hond alleen maar snoepjes eet? Heel eenvoudig gezegd: je lieve huisdier heeft begrepen dat je hem ook iets beters geeft als hij maar lang genoeg wacht. Sommige honden spelen dit spelletje urenlang, alleen maar voor een geliefde snack. Meestal met succes.
Andere symptomen als je hond niet eet
Een gebrek aan eetlust is geen ziekte, maar een symptoom. Het treedt vaak op als symptoom in combinatie met andere klachten. Zo vallen de getroffen honden geleidelijk af.
Het gebrek aan voeding leidt verder tot een tekort van elektrolyten, wat weer leidt tot vermoeidheid en zwakte. Afhankelijk van de oorzaak kunnen daarnaast ook andere symptomen, zoals koorts optreden.
Diagnose: ga naar de dierenarts als je hond niet eet
Als je hond zelfs zijn geliefde snacks niet meer wil aanraken, is het de hoogste tijd om naar de dierenarts te gaan.
Aan het begin van het onderzoek zal de dierenarts een uitvoerig gesprek met jou voeren. Iedere andere aanwijzing kan namelijk bijdragen aan het achterhalen van de oorzaak waarom je hond niet eet. Dit geldt met name bij een mentaal gebrek aan eetlust.
Tegelijkertijd onderzoekt de dierenarts je hond. Daarbij let hij op de mond van je hond en op de algemene gezondheid.
Als je hond er uiterlijk onveranderd uitziet of je dierenarts een bepaald vermoeden heeft, kan hij verder onderzoek starten. Hierbij wordt vaak een bloedonderzoek of beeldvormingstechnieken (bijv. röntgen of echo) gebruikt.
Behandeling: wat moet je doen als je hond niet eet?
Bepaalde behandelingen helpen je hond de voedingsstoffen te geven die hij nodig heeft om te overleven. Als hij het voer niet helemaal weigert, kun je voer met een hoog caloriegehalte geven. Anders kan je dierenarts een voedingssonde plaatsen. Tegelijkertijd kan je dierenarts je hond zonder eetlust medicijnen geven die de eetlust stimuleren.
Om je hond echter op de lange termijn te kunnen helpen, moet je ook de onderliggende oorzaak van het verstoorde eetgedrag specifiek behandelen. Als de klachten psychische oorzaken hebben, is het belangrijk dat je je hond goed ondersteunt. Dit kun je bereiken door een dagelijkse routine in te bouwen.
Oorzaken waarom hond niet eten
In de meeste gevallen is een gebrek aan eetlust het gevolg van het feit dat je hond nog voldaan is. Soms lust hij het voorgeschotelde voer simpelweg niet. Dit laatste gebeurt bijzonder vaak in combinatie met een abrupte verandering van voer. Zelfs medicijnen of ouderdomsverschijnselen kunnen het eetgedrag van je hond beïnvloeden.
Toch zijn er ook serieuze redenen waarom je hond geen eetlust heeft.
-
Posttraumatische stress
Angst, depressie en stress hebben ook bij huisdieren snel invloed op de maag. Zo kan het zijn dat honden na het verlies van een familielid of na een verhuizing naar een nieuwe omgeving niet meer willen eten. Zelfs een nieuw dier is een veel voorkomende bron van stress.
-
Hormonen
De hormoonbalans kan het eetgedrag van dieren enorm beïnvloeden. Daarom is het vaak zo dat teven tijdens de loopsheid minder of meer eten.
Je kunt hetzelfde ook bij reutjes zien die in de buurt leven van veel teefjes. Hetzelfde geldt overigens ook voor jonge honden die in de puberteit of midden in de tandwisselingsperiode zitten.
-
Pijn bij het eten
Tandziekten zoals tandvleesontsteking kunnen ervoor zorgen dat je hond pijn voelt bij het kauwen. Geleidelijk aan kan dat de oorzaak zijn dat hij minder of niet meer wil eten.
Honden met tandziektes vermijden met name droogvoer, terwijl ze de vloeibare saus van natvoer gulzig oplikken.
Onderliggende ziektes
Veel ziektes, waaronder spijsverteringsproblemen, leiden vanaf een bepaald stadium tot anorexie. Hieronder vallen bijvoorbeeld ontsteking van de alvleesklier of IBD (prikkelbare darmsyndroom). Maar ook bacteriële of virale infecties en tumoren kunnen een oorzaak zijn van een gebrek aan eetlust. Hormonale ziektes daarentegen zorgen er voornamelijk voor dat je hond een groter hongergevoel heeft.
Preventie: zo verhoog je de eetlust van je hond
Het is belangrijk dat je de hoeveelheid voer en water die je hond dagelijks eet goed bijhoudt. Als je hond echter een kieskeurige eter is, kun je hem met de volgende tips aanzetten tot eten.
- Laat het voer niet urenlang staan, maar laat je hond er wel aan wennen dat je de voerbak na ongeveer een half uur weer wegneemt.
- Geef je hond alleen op vaste tijden voer.
- Maak de voerbak dagelijks schoon en verwijder oude voerresten uit de bak.
- Geef je hond voer op een vaste plek.
- Geef je hond geen tafelrestjes, maar alleen hondenvoer.
- In voorkomend geval kun je de eetlust van je hond stimuleren door kwark of ongezouten vleesbouillon onder het hondenvoer te mengen.