Beauceron

beauceron op weide

De Beauceron werd oorspronkelijk gefokt als herdershond.

De robuuste Beauceron met zijn korte, dichte vacht heeft dankzij zijn zelfverzekerde en dominante gedrag een ervaren baasje nodig dat hem met liefdevol en consequent opvoedt.

De robuuste Beauceron met de korte haren en dichte vacht heeft vanwege zijn zelfbewustzijn en zijn dominante karakter een ervaren hondenbezitter nodig, die hem met veel liefde en consequentie opvoedt.

Eigenschappen

De Franse rashond heeft zeker geen gebrek aan zelfbewustzijn. Maar gezien het feit dat de oorspronkelijke herdershond vroeger makkelijk een kudde van 200 tot 300 dieren onder controle kon houden en tegelijkertijd de herder beschermde, is dat in orde. De zelfstandigheid die voor deze taak nodig en gewenst was, wordt tegenwoordig vaak gezien als eigenzinnigheid, eigenwijsheid en zelfs als koppigheid. Inderdaad neigt de Beauceron naar dominantie. Daarom heeft hij een sterke leider nodig.

Dominant maar volgzaam

Desalniettemin houdt deze hond van zijn gezin en bovenal van zijn „roedelleider“. Als zijn eigenaar zijn eigenaardigheden voor lief neemt en hem – naast een liefdevolle maar toch consequente opvoeding – veel bewegingen en bezigheden geeft, zal hij een ongelooflijk trouwe en betrouwbare partner aan zijn zij hebben die zijn baasje in noodgevallen zou beschermen. Een hond die goed is opgevoed en zowel fysiek als mentaal voldoende wordt uitgedaagd is volgzaam en gehoorzaam. Hij luistert snel naar commando’s en voert de aan hem opgelegde taken met veel plezier uit.

Is de Beauceron een problematische hond?

Zijn temperament en indrukwekkende uithoudingsvermogen komen tijdens de opvoeding goed van pas. Maar deze eigenschappen vereisen natuurlijk ook een actieve soevereine leider die zelf voldoende energie heeft om deze energiebundel bij te kunnen houden. Als de hond niet voldoende wordt uitgedaagd, vormt zijn aangeboren beschermingsdrang en zijn neiging tot zelfstandigheid snel een probleem. In sommige landen staat hij om die reden op de lijst met gevaarlijke hondenrassen en mag hij alleen gehouden worden als daar toestemming voor wordt gegeven.

Uitlaatklep

Als hij niet wordt ingezet als herdershond, diensthond bij de politie of als reddingshond moet de intelligente hond absoluut op een andere manier worden uitgedaagd. Een goed alternatief is hondensport. Het dollen in de natuur en nieuwe uitdagingen aangaan zorgt niet alleen voor een evenwichtige hond, maar ook voor een sterke band tussen de hond en zijn baasje.

Oplettende waakhond

Hoe verbonden hij ook is met zijn eigenaar, tegenover vreemden is de hond wantrouwend. Het is echter niet zijn gewoonte om hard te blaffen. Hij zal de vreemde eerder van een afstandje bekijken. De hond ontgaat niets en hij zal er zeker niet voor terugdeinzen om een aanvaller tegen te houden. Als hij ervan overtuigd is dat zijn gezin geen gevaar loopt laat hij zich ook graag door vreemde mensen aaien – natuurlijk altijd onder de voorwaarde dat de Beauceron zijn eigenaar als roedelleider ziet zodat hij weet dat hij op zijn inschattingsvermogen kan vertrouwen.

Uiterlijk

Over het algemeen is er geen gevaar als je deze moedige onverschrokken hond aan je zijde hebt. De meeste mensen willen liever geen krachtmeting met een Beauceron. Met een schofthoogte tot 70 cm bij reutjes, een statig gewicht tot 50 kg en de sportieve lichaamsbouw ziet de hond er zonder twijfel indrukwekkend uit. De hond maakt een oplettende en zelfbewuste indruk door zijn oren die half omhoog staan maar niet tegen zijn kop aankomen en zijn wakkere blik.

Rode kousen

De korte vacht met de dichte onderwol beschermen de robuuste rashond tegen elk weertype. De Beauceron komt in drie kleuren voor: 1 zwart met roestbruine aftekeningen, 2 blauw met roestbruine aftekeningen en 3 grijs gevlekt met zwart en eekhoornbruin, de zogenaamde Arlequin-variant. Bij alle varianten zijn de poten roestbruin. Daarom wordt er ook wel gesproken over ‘roodkousen’.

Dubbele hubertusklauw

Net zo karakteristiek als de rode kousen zijn de dubbele hubertusklauwen van de Beauceron. Ze moeten zo diep mogelijk zijn aangezet zodat ze de vlaktes van de achterpoten vergroten. De klauwen gaven de voormalige herdershond meer grip, bijvoorbeeld tijdens het rennen door het zand of in de schaapskooi. Hoewel dit nu niet meer nodig is, is het een teken van de zuiverheid van dit ras. Het is in vergelijking met andere hondenrassen een bijzonderheid.

beauceron

Geschiedenis

De geschiedenis van de Beauceron is nauw verbonden met de geschiedenis van het schapen hoeden in Frankrijk. Tot aan het einde van de 19e eeuw waren er in Frankrijk verschillende type herdershonden die gekruist en gefokt werden op basis van hun geschiktheid om te werken en hun inzet als herdershond. Toen het door de industrialisering steeds minder gebruikelijk werd om schapen te houden, werd de Beauceron ingezet op de boerderij om als betrouwbare waakhond zijn boerderij te bewaken en verdedigen.

Briard

Hoewel de voorouders van deze herdershond in de Middeleeuwen al genoemd worden in bronnen, ontwikkelde het hondenras zoals we het vandaag de dag kennen zich pas vanaf het eind van de 19e eeuw. De geschiedenis van de normalisering is nauw verbonden met de geschiedenis van de Briard. De twee rassen werden tot op een bepaald moment als een en hetzelfde ras gezien. Pas in 1888 werden de twee rassen door de Franse cynologist en dierenarts van elkaar gescheiden. De nieuw opgerichte „Club Français du Chien de Berger“ werkte verschillende standaarden uit; de langharige „Chien de Berger de Brie“ (Briard) en de kortharige „Chien de Berger de Beauce“ (Beauceron).

Een zeldzame Fransman

Kort na de oprichting van de eerste club die zichzelf „Club des Amis du Beauceron“ (club van de Beauceron-vrienden) noemde, werd het nieuwe hondenras door de Fédération Cynologique Internationale (FCI) erkend. Het ras wordt gevoerd onder het standaardnummer 44, groep 1 (herdershonden en veedrijvers). Tot op de dag van vandaag komt de Beauceron, die vanwege zijn geografische herkomst ook „Chien de Beauce“ wordt genoemd, in eerste instantie in Frankrijk en het buurland België voor. In zijn herkomstland worden jaarlijks ongeveer 3000 tot 3500 Beauceron-puppy’s geregistreerd. Buiten Frankrijk behoort de Beauceron tot een zeldzaam ras.

Fokkerij en de aanschaf van een pup

Als je interesse hebt in een Beauceron moet je weten dat een gezonde pup niet van de ene dag op de andere te krijgen is. Niet alleen de aanschaf van de rashond moet goed doordacht zijn, maar ook de keuze van een geschikte fokker. Het komt niet zelden voor dat een pup met een gezonde stamboom meerdere maanden op zich laat wachten. Als je ervan overtuigd bent dat dit het juiste ras voor je is en je de veeleisende hond alles kan bieden wat hij nodig heeft, zal je geduld zeker worden beloond.

Hoe vind ik een geschikte fokker?

Fokkers die lid zijn van de Beauceron-rasclub zijn over het algemeen serieuze fokkers. Maar serieus betekent niet automatisch dat deze fokker ook voor jou de juiste aanspreekpartner is. Anders dan bij de aanschaf van een auto zal je waarschijnlijk ook na de aanschaf van de hond nog vaak contact hebben. Met vragen over de voeding, opvoeding en gezondheid van je hond helpen ervaren fokkers je graag verder en ze geven waardevolle tips.

Niet alleen de hond, maar ook de fokker moet dus sympathiek op je overkomen. Bezoek de fokker het beste meerdere keren. Ook al klopt de eerste indruk, ga liever wat vaker voordat je een puppy mee naar huis neemt. Een goede fokker ontvangt je graag, beantwoordt je vragen en laat je bereidwillig zijn dieren en hun leefomgeving zien. Wees niet verbaasd als de fokker jou ook bestookt met vragen. Een fokker die met veel liefde en passie fokt wil ten slotte weten waar zijn puppy terecht komt.

Gezondheid

Bij het kiezen van een pup is het natuurlijk ook belangrijk dat de dieren over alle benodigde papieren beschikken, zijn ingeënt en alle gezondheidstest hebben doorstaan. Anders dan bij veel andere hondenrassen hoef je bij de Beauceron over het algemeen niet bang te zijn voor ras-specifieke ziektes. Deze rashond onderging niet hetzelfde lot als veel “modehonden”. Daardoor heeft hij zijn robuustheid en weerstand als voormalige herdershond behouden. Desalniettemin komen heup- of elleboogdysplasie (HD, ED), maagrotatie of epilepsie in enkele gevallen voor.

Beauceron voeding

Om gewrichtsproblemen, maagrotatie of andere ziekten te voorkomen is een gezonde en evenwichtige voeding van je hond erg belangrijk. Het zorgt ervoor dat hij wordt voorzien van alle belangrijke voedingsstoffen en mineralen, dat hij zich goed ontwikkelt en een lang en gezond leven heeft.

Welk voer heeft een Beauceron nodig?

Omdat de voedingsbehoefte per hond verschillend is en de energiebehoefte afhangt van de beweging, leeftijd en gewicht van het dier kan deze vraag niet voor alle honden in gelijke mate beantwoord worden. Vraag het beste aan een dierenarts of fokker welk voer voor je Beauceron het juiste is.

Bij een volwassen hond zonder gezondheidsbeperkingen moet het voer voldoen aan de onderstaande basisvoorwaarden.

  • Hoog vleesaandeel (ca. 70-80 procent) voor de levering van eiwitten.
  • Groente (ca. 20 procent) voor belangrijke mineralen en vitamines.
  • Natuurlijke koolhydraten (ca. 10 procent).
  • Omega 3-vetzuren / omega-6 vetzuren, bijvoorbeeld in visolie (voor vacht- en huidgezondheid).
  • Geen tarwe, soja of andere onnodige vulstoffen.
  • Zonder suiker of andere zoetstoffen.
  • Vrij van kunstmatige smaakversterkers.

Het is aan te raden de dagelijkse hoeveelheid voer over twee maaltijden per dag te verdelen. Je hond zal zich snel instellen op deze vaste voertijden en het bedelen tussen de maaltijden door opgeven. Te veel snoepjes tussendoor moet je in verband met het gewicht van je hond vermijden. Vers drinkwater moet altijd ter beschikking staan.

beauceron

Verzorging

Vaste tijden zijn niet alleen aan te raden voor maaltijden, maar ook voor de verzorging van je hond. Laat je hond van jongs af aan wennen aan de nodige verzorgingsrituelen. Neem regelmatig de tijd om de vacht, oren, nagels, tanden en het tandvlees van je viervoeter te controleren en te reinigen. Dankzij de korte harde vacht is het genoeg als je de vacht een keer per dag met een doekje schoonwrijft. Oren, tanden en tandvlees moeten een keer per week worden schoongemaakt. Ook de nagels (en de hubertusklauw) moeten van tijd tot tijd geknipt worden om verwondingen te voorkomen.

Hoe eerder en regelmatiger je de verzorgingsprocedure uitvoert, hoe sneller de hond zal leren om stil te zitten. Het kan anders een hele uitdaging worden om de tanden van een volwassen Beauceron te reinigen.

Houding

De Beauceron is een grote en erg krachtige hond. Er is dus ook een sterke leider voor nodig om de energiebundel in toom te houden. Zijn baasje moet dus zowel geestelijk als lichamelijk sterk zijn. Natuurlijk zal er geen bezitter te vinden zijn die net als de Beauceron in staat is om dagelijks een afstand van 100 km af te leggen, maar toch moet de eigenaar voldoende uithoudingsvermogen en kracht hebben om zijn sportieve hond genoeg beweging te kunnen geven en hem in noodgevallen aan de lijn te kunnen houden.

Welke bezigheden zijn geschikt voor de Beauceron?

Als voormalige werkhond is de Beauceron eraan gewend om meerdere kilometers per dag af te leggen. Hij voert zijn taak met veel plezier en zelfstandigheid uit. Hij moet daarom ook vandaag de dag nog voldoende beweging krijgen en worden beziggehouden. Een opleiding tot dienst- en beschermingshond, sporen zoeken of als lawinehond: het zijn ideale opties voor deze hond die graag aan het werk wordt gezet. Ook hondensport (link) biedt een uitkomst. Gehoorzaamheid, agility of mantrailing: de snelle behendige en intelligente Beauceron vindt bijna elke hondensport leuk. Hij vindt het ook leuk om met zijn baasje mee te gaan joggen, fietsen of om mee te gaan tijdens een buitenrit. Je moet echter niet vergeten dat het ook net zo belangrijk is hem mentaal uit te dagen.

Opvoeding is belangrijk – maar rust ook

Een hond die fysiek en mentaal voldoende wordt uitgedaagd hoeft geen eigen opdrachten te zoeken en zal zich ook volgzaam in het gezin integreren. Er wordt beweerd dat de Beauceron makkelijk opvoedbaar is. Dat klopt echter niet. Hij is zeer bereid om de commando’s van zijn baasje op te volgen en is een leergierige leerling die dingen snel oppakt, maar alleen onder de voorwaarde dat hij voldoende uitdaging heeft en voldoende kan bewegen. De Beauceron is niet gediend van te grof gedrag of een harde hand. Zelfs kleine uitschieters zal de trotse hond niet snel vergeven.

Samenvatting

Er is geen twijfel over mogelijk – voor het houden van een Beaucerons is niet alleen veel kracht, kennis en een consequente opvoeding nodig, maar ook inlevingsvermogen. Je moet weten hoe je met je veeleisende hond moet omgaan en wanneer je hem naast alle bezigheden ook een beetje rust moet gunnen. Want ontspanning doet hem ook goed!

Onze meest behulpzame artikelen
11 min

Cane Corso

Soeverein en gelaten – zo komt een evenwichtige Cane Corso Italiano over. Officieus is het uit Zuid-Italië afkomstige ras ook bekend onder de naam "Italiaanse Mastiff" of “Italiaanse Molosser”. Buiten Italië wordt het ras steeds bekender. Het ras is vooral geschikt voor sportieve baasjes met veel plaats en hondenervaring.
10 min

Dwergpinscher

Een Pinscher in kleinformaat? Vergis je niet! De Dwergpinscher is een ‘echt mannetje’. Wie op zoek is naar een leuk en gezellig schoothondje is bij de Dwergpinscher aan het verkeerde adres. Ondanks zijn grootte heeft de levendige familiehond een enorme drang naar sport en beweging en houdt zijn baasjes flink in beweging.
10 min

Shiba Inu

De pluizige vacht en de grootte maken van de Shiba Inu in eerste instantie een aantrekkelijke metgezel voor veel hondenliefhebbers. Maar het samenleven met de Japanse hond vereist kennis over hondenopvoeding. Je moet het ook leuk vinden om samen met je hond te bewegen.