Schipperke

Hoewel deze 'kleine herdershond' nauwelijks groter is dan 30 cm, ontbreekt het het Belgische Schipperke niet aan zelfvertrouwen. Dit compacte krachtpakketje met een alerte blik is een moedige waker, die zijn gezin trouw is en dapper beschermt.

Schipperke

Kenmerken

Stilzitten is niks voor het Schipperke: het kleine zwarte Shipperke houdt ervan om in actie te komen. Dankzij zijn alerte en leergierige aard vindt hij overal wel iets om te doen – of hij nu op muizen en ratten jaagt in het veld of de boodschappen van zijn baasje bewaakt in de gang. Saai wordt het met deze Belg in ieder geval nooit. En dus zouden de eigenaren ervan allesbehalve ‘eenvoudig’ moeten zijn.

Klein formaat, grote persoonlijkheid

Een Schipperke heeft veel beweging en afwisseling nodig. Regen of kou zijn geen excuus: met zijn dikke vacht trotseert hij moeiteloos weer en wind – als baasje kun je maar beter warme kleding aantrekken om met dit energieke buitenbeestje mee te kunnen. Naast dagelijkse wandelingen in de frisse lucht is een bezoek aan een hondensportschool zeker aan te raden.

Schipperke karakter: Vriend en beschermer

Schipperkes zijn energiek, slim en vol zelfvertrouwen. Tegelijk zijn het trouwe familiehonden: liefdevol, gevoelig en betrokken bij alles wat er in het gezin gebeurt. Naar kinderen zijn ze vaak aanhankelijk en geduldig. Ze zijn toegewijd aan hun gezin en willen betrokken zijn bij alle gezinsactiviteiten. Ondanks hun onafhankelijkheid en zelfvertrouwen zijn deze rashonden leergierig en doen ze graag mee aan oefeningen.

Bijnaam: Little black devil

Snel leren en graag willen pleasen maken dat je deze kleine waker goed kunt trainen. Toch vraagt hij om een consequente opvoeding en een uitgebreide socialisatie, zodat hij goed zijn grenzen leert kennen. Hun bijnaam ‘LBD’ – little black devil – verraadt dat deze honden heel wat in hun mars hebben achter hun schattige flaporen. Vooral hun uitgesproken blafgedrag, hun nog steeds aanwezige jachtinstinct en hun wantrouwen tegenover vreemden kunnen zonder de juiste training tot problemen leiden.

Schipperke © Dogs / stock.adobe.com

Is een Schipperke geschikt voor beginners?

Hoewel het pittige karakter van de Schipperke soms een uitdaging kan zijn, wordt het ras vaak als geschikte beginnershond genoemd. Vooral bij gezinnen kan hij het goed doen. Toch mogen nieuwe hondeneigenaren het opvoedwerk en de behoefte aan training niet onderschatten. Maar als je goed geïnformeerd bent, naar een hondenschool gaat en je nieuwe gezinslid veel aandacht en tijd geeft, zul je zeker meer plezier dan problemen hebben met dit kleine bundeltje energie.

Uiterlijk

Ondanks zijn kleine formaat valt het Shipperke op, en dat komt niet alleen door zijn felle bast en nieuwsgierige aard. Zijn doordringende blik, driehoekige vossengezicht en typische borstelige kraag geven dit kleine kereltje een origineel, ietwat bizar uiterlijk.

Herdershond in miniatuurformaat

Met een schofthoogte van 28 tot 33 cm bij reuen en 25 tot 30 cm bij teven is het Shipperke ongetwijfeld een van de kleinere hondenrassen. Ondanks dat is het geen klein, schattig schoothondje. Zijn sterke bouw, gespierde nek en brede borst bevestigen dat dit meer een ‘kleine herdershond’ is – zoals het Vlaamse woord ‘sheperke’ al verraadt. Zijn brede vossengezicht met de flexibele, puntige prikoren en de waakzame blik van zijn donkerbruine, amandelvormige ogen versterken het beeld van een uiterst alerte waakhond.

Een hond met kraag en schort

Het opvallende uiterlijk van deze hond is vooral te danken aan zijn bijzondere vacht. Zijn dikke zwarte haar steekt aan beide kanten uit rond zijn nek en vormt zo een opvallende kraag. De vacht is ook langer op het bovenste deel van de nek tot aan de schoft en op de schouders, en vormt een soort manen. Op het onderste deel van de nek en de voorborst tot aan de voorpoten worden de kraag en de manen aangevuld met een schort of kraag. Op de rest van zijn goed geproportioneerde lichaam is de harde, glanzende bovenvacht kort tot middellang en ligt dicht tegen het lichaam aan.

De dichte, zachte ondervacht biedt uitstekende bescherming tegen kou en wind. In tegenstelling tot de altijd zwarte bovenvacht, waar geen witte aftekeningen zijn toegestaan, mag de ondervacht ook donkergrijs zijn – zolang deze maar volledig wordt bedekt door de donkere bovenvacht.

Geschiedenis

De zwarte kleur van het Schipperke komt van de Leuvenaar, een kleine, oorspronkelijke en eveneens zwarte herdershond uit de 17e eeuw, die wordt beschouwd als de voorouder van zowel de Schipperkes als de Belgische Herdershond. De mensen uit die tijd waardeerden de snelle en behendige viervoeter vooral om zijn betrouwbare jacht op ratten, muizen en ander ongedierte.

Het Schipperke maakte de sprong naar modehond en uiteindelijk naar erkende rashond dankzij de Belgische koningin Marie-Henriette, die de oorspronkelijke hond kocht op een show in Brussel in 1885 en hem beroemd maakte buiten de grenzen van België en Nederland. De eerste honden van zijn soort werden in 1887 geïmporteerd naar Amerika en Engeland. in 1888 legde de eerste rasvereniging van België de eerste standaard voor het Schipperke vast en standaardiseerde daarmee de subtypes Antwerpen, Leuven en Brussel, die toen nog verschillend waren.

Schipperke fokkerij vandaag

Hoewel het Schipperke aan het einde van de 19e eeuw de favoriete huishond van België werd, moesten veel fokkers tijdens de Tweede Wereldoorlog de fokkerij opgeven. In zijn thuisland had de kleine hond het lastig in de jaren na de oorlog, zeker met de opkomst van de ‘poedelboom’, wat het lastiger maakte om hem te verkopen. Gelukkig kende het ras in Engeland en Amerika een mooie comeback en geniet hij daar nog steeds grote populariteit. Vandaag de dag zijn er in veel landen wereldwijd Schipperke-fokkers. De kans om een raszuivere Schipperke in een asiel te vinden is overigens nog altijd klein.

Kopen van een rashond

Een voordeel van het (nog) niet al te wijdverspreide ras: de Schipperke is nog niet overgefokt. Gezondheidsproblemen of afwijkend gedrag, zoals je dat bij andere rassen soms ziet door verkeerde fokpraktijken, komen bij de Schipperke nauwelijks voor. Toch moet je bij het kopen van een pup altijd voor een serieuze fokker kiezen. Je koopt een hond niet als een paar schoenen die je kunt ruilen als ze niet passen. Als je ervan overtuigd bent dat het Schipperke de juiste hond voor je is en je bent bereid om de komende 15 jaar of meer actief met hem door te brengen, vraag dan de officiële rasvereniging in je land om een lijst met erkende en gecertificeerde fokkers.

Maak bij voorkeur minstens één of twee afspraken met de fokker vóór je besluit, zodat je ook het nest en de omstandigheden kunt bekijken. Net als bij elk gesprek: de eerste indruk telt. Is de fokker sympathiek? Is hij open en eerlijk en bereid om je zijn fokkerij te laten zien? Geeft hij informatie over het ras en handige tips voor opvoeding en verzorging? In het beste geval blijft je fokker een van je belangrijkste contacten na de aankoop als het gaat om vragen over training, voeding of verzorging.

Schipperke © Иван Василенко / stock.adobe.com

Hoe zit het met gezondheid?

“Denk goed na voor je je bindt.” Dit bekende citaat van Friedrich Schiller geldt ook voor de aanschaf van een Schipperke-pup. Dit ras heeft immers een bovengemiddelde levensverwachting van 15 jaar in vergelijking met andere honden. Sommige Schipperkes halen zelfs hun 20e verjaardag! De reden hiervoor is hun robuuste gezondheid en het feit dat er nauwelijks rasgerelateerde ziekten zijn waarmee het Schipperke te kampen heeft. Als er al iets genoemd wordt, is het de zeldzame aandoening ‘mucopolysaccharidose III’, een stofwisselingsstoornis die bij sommige honden voor kan komen. Bij de Schipperke komt dit slechts in uitzonderlijke gevallen voor.

Schipperke voeding en overgewicht

Sommige Schipperkes hebben aanleg voor overgewicht – ze zijn dol op eten! En doordat ze klein zijn, zie je het snel als ze iets te veel krijgen. Laat zijn smekende blik van zijn zwarte amandelvormige ogen je niet raken en verberg lekkernijen en andere snacks zoals koekjes of chips in de bovenste keukenkastjes. Een volwassen Schipperke doet het goed met twee maaltijden per dag, bestaande uit ongeveer 60 procent vlees, 30 procent groenten en 10 procent rijst. De doorslaggevende factor voor de gezonde ontwikkeling van je hond is niet de hoeveelheid voer, maar de samenstelling ervan. Welke voedingsstoffen en vitaminen jouw hond nodig heeft, hangt af van verschillende individuele factoren, zoals leeftijd, gewicht, grootte, activiteit en gezondheidstoestand. Voor advies over het juiste voer kun je altijd terecht bij je dierenarts.

Is het Schipperke de juiste hond voor mij?

Zijn robuuste gezondheid en uiterst onderhoudsvriendelijke vacht maken deze hond – naast zijn kleine formaat en intelligente en alerte aard – tot een ideale huishond. Toekomstige eigenaren moeten de energie en het temperament van deze kleine zwarte ‘duivel’ echter niet onderschatten. Het Shipperke is sowieso geen hond voor ‘couch-potatos’. Maar wie zijn tijd liever buiten in de natuur of op het hondensportveld doorbrengt dan op de bank, vindt in deze hond een ambitieuze sportpartner.

Houden en opvoeding

In tegenstelling tot zijn sportieve ambities stelt het Schipperke weinig eisen aan zijn verzorging. Als voormalige waakhond en ratten- en muizenjager op binnenvaartschepen voelt hij zich ook thuis in de kleinste ruimtes. De sierlijke en flexibele ‘schippershond’ zoals het Schipperke ook wel wordt genoemd vanwege zijn verleden, is daarom ook ideaal om binnenshuis te houden. Voorwaarde hiervoor is wel dat hij buiten voldoende beweging krijgt. Je moet ook tolerante buren hebben, want niet iedereen kan het felle geblaf van de Schipperkes verdragen.

Kan het blaffen worden afgeleerd?

Om de ‘meldingsdrang’ van je hond onder controle te krijgen, is het belangrijk hem zo vroeg mogelijk te leren dat niet elke passerende buurman of jogger een gevaar is. Natuurlijk moet je niet proberen de stem van je Schipperke helemaal uit te bannen. Maar met positieve beloning kun je hem laten zien dat je het waardeert als hij erin slaagt om stil te blijven. Om weer complimenten of lekkers te krijgen voor zijn stilte, zal je hond zich steeds meer inhouden.

Is de Schipperke moeilijk op te voeden?

Hoe sneller je je hond laat zien wat hij wil en waar zijn grenzen liggen, hoe sneller je succes zult zien. Als (verkeerd) gedrag eenmaal is aangeleerd, kan het alleen met veel geduld en doorzettingsvermogen weer ongedaan worden gemaakt. Het beste begin je al met de opvoeding als hij nog een pup is. Het belangrijkste is dat jij duidelijk weet welke regels je wilt hanteren. Alleen zo kun je ze consequent volgen en je hond laten zien dat hij op je kan vertrouwen. Een hondenschool kan heel nuttig zijn en is vooral voor onervaren baasjes een aanrader.

Een vrolijke waker voor het hele gezin

Schipperkes staan bekend als kleine ‘scholieren’ – leergierig, snel van begrip en dol op hun ‘roedelleider’. Met geduld, duidelijkheid en humor kun je van de Schipperke een ontzettend trouwe en makkelijke metgezel maken. Niet alleen geeft hij veel plezier, hij zorgt er ook voor dat indringers liever ergens anders hun geluk beproeven – want als deze waakse hond eenmaal zijn stem laat horen, is het gedaan met de lol.

Onze meest behulpzame artikelen
10 min

Dwergpinscher

Een Pinscher in kleinformaat? Vergis je niet! De Dwergpinscher is een ‘echt mannetje’. Wie op zoek is naar een leuk en gezellig schoothondje is bij de Dwergpinscher aan het verkeerde adres. Ondanks zijn grootte heeft de levendige familiehond een enorme drang naar sport en beweging en houdt zijn baasjes flink in beweging.

10 min

Cane Corso

Soeverein en gelaten – zo komt een evenwichtige Cane Corso Italiano over. Officieus is het uit Zuid-Italië afkomstige ras ook bekend onder de naam "Italiaanse Mastiff" of “Italiaanse Molosser”. Buiten Italië wordt het ras steeds bekender. Het ras is vooral geschikt voor sportieve baasjes met veel plaats en hondenervaring.

10 min

Shiba Inu

De pluizige vacht en de grootte maken van de Shiba Inu in eerste instantie een aantrekkelijke metgezel voor veel hondenliefhebbers. Maar het samenleven met de Japanse hond vereist kennis over hondenopvoeding. Je moet het ook leuk vinden om samen met je hond te bewegen.