Een veganistische levensstijl is een trend die niet meer weg te denken is uit onze samenleving - dit betekent echter niet dat ook je huisdieren deze trend zomaar moeten volgen.
Eet je al een tijdje veganistisch en wil je je hond nu ook veganistisch voeren? Hoewel vegan voer voor honden, katten en co. steeds populairder wordt, is het toch belangrijk om verstandig om te gaan met dit type voer.
In tegenstelling tot katten zijn honden geen strikte carnivoren, maar zogenaamde carni-omnivoren. Dit betekent dat honden naast dierlijk voedsel ook plantaardige bestanddelen kunnen verteren. Dit houdt echter niet in dat honden uitsluitend voer zonder vlees mogen krijgen.
Het gehele maag-darmkanaal, maar ook de tanden van je hond zijn in de eerste plaats aangepast aan het eten van vlees. Dankzij hun scherpe hoektanden kunnen honden moeiteloos een bot verbrijzelen.
In vergelijking met zijn voorouder, de wolf, kan je hond ook plantaardige koolhydraten (zetmeel) verteren. Deze eigenschap komt tot stand door bepaalde enzymen, die honden in de loop van vele jaren van evolutie hebben geproduceerd.
Tekort aan voedingsstoffen: is vegan hondenvoer gevaarlijk voor honden?
Helaas komen sommige voedingsstoffen, die essentieel zijn voor honden (bijvoorbeeld vitamine B12 of taurine), niet of nauwelijks voor in plantaardige voeding. Ook in veganistisch hondenvoer van minder goede kwaliteit kunnen essentiële stoffen ontbreken die jouw hond echt nodig heeft.
Als je hond ondervoed is, kan dit tekort de cellen van zijn belangrijke organen beschadigen. Daardoor is de kans groot dat het lichaam te weinig bloedcellen produceert en dat je huisdier te kampen krijgt met slopende bloedarmoede (anemie). Het zenuwstelsel kan ook beschadigd raken door een permanent gebrek aan voedingsstoffen.
Huidig onderzoek naar vegan hondenvoer
Een in 2021 gepubliceerde studie door de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit van Leipzig, Duitsland onderzocht vier volwaardige types veganistisch (puur plantaardig) voer en compleetvoer voor volwassen honden. De volgende factoren werden onder de loep genomen:
Verklaring
Voedingsadvies van de fabrikant in combinatie met de berekende hoeveelheid voer;
Hoeveelheid taurine en vitamines.
De onderzoeksresultaten
De fabrikanten hebben grotendeels voldaan aan de verplichte informatie op de verklaring volgens Verordening (EG) 767/2009.
Met betrekking tot de voedingsadviezen viel echter op dat deze bij twee producten niet overeenkwamen met de berekende werkelijke behoefte van een volwassen hond. Een van de voeders dekte slechts 64 procent van de behoefte. Het andere product leverde echter 121 procent op, ruim meer dan wat een volwassen hond normaal gesproken nodig heeft.
Het onderzoek toonde ook opvallende resultaten wat betreft het gehalte aan belangrijke mineralen en sporenelementen. Deze lagen tussen 5,2 en 8,2 maal hoger dan de overeenkomstige aanbevelingen van de European Pet Food Industry Federation.
De wetenschappers hebben ook geconstateerd dat het gehalte aan ruw eiwit, ruw vet, fosfor, zink en koper te laag en/of te hoog was.
Conclusie van de veterinaire studie
De studie concludeerde dat geen van de onderzochte vegan diëten voldeed aan alle aanbevolen vereisten (wat betreft energie en voedingsstoffen) voor volwassen honden. Langdurig voeren met vegan hondenvoer kan daarom een tekort veroorzaken bij volwassen honden.
Ethische vraag: moeten honden om morele redenen veganistisch worden gevoerd?
Vele hondenbezitters kiezen uit ethische overtuiging voor een veganistisch voer voor honden. Dit is een individuele beslissing en bovendien een belangrijke stap met betrekking tot de bescherming van het milieu.
Maar is het wel juist om je eigen voedingspatroon ook door te geven aan je huisdier? Of nog kritischer gesteld: Kan een veganistisch hondendieet worden beschouwd als dierenmishandeling?
Honden dienen een kwalitatief hoogwaardig en soortspecifiek voer te krijgen van de verzorger.Veganisten die ook hun honden veganistisch willen voeren moeten zichzelf dus een aantal kritische vragen durven stellen over hun manier van handelen. Wie in het kader van dierenwelzijn een veganistisch dieet volgt, mag het welzijn van zijn eigen hond niet uit het oog verliezen. Anders zou dit enorm tegenstrijdig zijn, toch?
Kortom: is veganistisch voer goed voor je hond?
Hoewel de achterliggende motivatie van veganistisch hondenvoer principieel goed bedoeld is, mag je volgens de huidige wetenschappelijke kennis je hond niet uitsluitend veganistisch voeren.
Verschillende diergeneeskundige studies kwamen immers tot de conclusie dat een puur veganistisch dieet voor honden ernstige gevolgen kan hebben. Dit omvat met name een gebrek aan essentiële voedingsstoffen. Het is niet uit te sluiten dat deze ondervoeding op termijn fataal kan aflopen voor je hond.
Alternatieve manieren ter ondersteuning van dierenwelzijn
Als je toch een belangrijke bijdrage wilt leveren aan de bescherming van dieren en het milieu, kan je voor terecht bij de relevante beschermingsorganisaties (bijv. WWF) voor meer informatie. Deze organisaties geven je eenvoudige en minder risicovolle tips over hoe je jouw dagelijkse leven kunt afstemmen op het klimaat.
Als je je hond een deels vegetarisch (vleesloos) dieet wilt geven, zijn er aantal zaken waar je op moet letten. Voordat je het voer van je hond wijzigt, neem je best contact op met je dierenarts. De dierenarts kan in samenspraak met jou en op een moreel verantwoorde manier de maaltijden van je hond samenstellen, zodat de gezondheid van je huisdier niet in gevaar komt.
Niet alle levensmiddelen die wij mensen zomaar kunnen eten, zijn goed voor onze honden. Soms zijn zelfs de kleinste hoeveelheden giftig, terwijl het soms ook eraan ligt hoe vaak je hond iets binnenkrijgt of de bereiding van de levensmiddelen. Krijg een goed overzicht over de schadelijke en ongevaarlijke voedingsmiddelen voor je hond.
De eerste haren worden grijs en de bewegingen worden langzamer: je hond wordt oud! Dat hoort ook bij een hondenleven, net zoals bij een mensenleven. Maar om de vergrijzing bij jouw hond te verlichten kun je veel doen. Het juiste voer voor oudere honden is erg belangrijk in deze levensfase, een voeding die afgestemd is op de behoeften van oudere honden zorgt op een vergevorderde leeftijd voor gezondheid en vitaliteit.
Het aanbod van hondenvoer is vandaag de dag groter dan ooit. Hoewel een groot aandeel van de producten voor alle honden geschikt is, blijf je als baasje toch nog een aantal vragen zitten: welke voeding is nou de juiste voeding voor mijn dier? Is droogvoer beter dan natvoer of is het andersom?