Egyptische Mau

Egyptische Mau

Volgens Leonardo da Vinci is elke kat een meesterwerk. Dit liefdevolle perspectief op het wonderschone diertje is iets waar wij ons volledig bij aansluiten. De uitspraak geldt natuurlijk voor alle huiskatten. Echter schijnt de uitspraak een bijzondere betekenis te hebben voor de Egyptische Mau. Deze opvallend mooie en mysterieus uitziende kat, met haar betoverend groene ogen, vindt haar oorsprong in Egypte, zoals haar naam al verraadt.

Uiterlijk

De Egyptische Mau hoort thuis in het rijtje van kortharige katten. Sommigen omschrijven haar gezichtsuitdrukking als bezorgd, maar ze staat vooral bekend als een attente kat. Het is namelijk zo dat ze haar omgeving altijd met een alerte en geïnteresseerde blik bekijkt. Haar zal niets ontgaan. De kop van deze aparte schoonheid is wigvormig, haar oren zijn middelgroot tot groot en haar ogen zijn amandelvormig. Als je de respectievelijke verhouding van lichaam tot ogen op een mens zou betrekken, dan zou de mens ogen hebben ter grootte van tennisballen.

De Egyptische Mau is middelgroot en elegant, bijna pril, maar toch ook gespierd en atletisch. Vergeleken met de Oosterse Korthaar is de Mau ietwat forser. De lichaamsbouw verschilt niet heel veel van de antieke Egyptische schilderijen waar de Mau op werd geportretteerd als een fragiel beestje. De vrouwtjes van dit ras zijn over het algemeen kleiner en lichter dan de mannelijke soortgenoten.

De bijzonderheid aan het uiterlijk van de Egyptische Mau is het opvallende gestipte patroon op haar vacht.

De rassenstandaard van de kat omschrijft drie kleurvarianten van dit ras:

  • “Black silver spotted tabby”, oftewel zilver met zwarte stippen
  • “Brown (black) spotted tabby”, oftewel bruin met donkere stippen
  • “Black smoke”, zwart-grijs met een zilvere gloed.

Een enkele keer komt nog de variant “black” voor, het verschil ten opzichte van de “black smoke” is hierbij dan de zilveren gloed. Tevens is de Egyptische Mau de enige kat ter wereld die van nature gestipt is.

Zelfs toen de Egyptische Mau eenmaal huiselijk geworden was, had ze nog steeds enige karakteristieken van haar voorouders bewaard. Daarbij hoort bijvoorbeeld een cheeta-achtige manier van lopen en een overlappend stuk huid bij de achterpoot. Dit zorgt ervoor dat de exotische Egyptenaar een merkwaardige hoeveelheid bewegingsvrijheid heeft en ook nog eens zeer behendig is bij het maken van sprongen.

Karakter

Van oudsher zijn de Egyptische Mau katten vriendelijk, gehecht aan de mens, knuffelig, speels tot op oude leeftijd, intelligent, gevoelig en actief. Hun aanhankelijk- en knuffeligheid worden dermate groter naarmate het baasje de kat voldoende aandacht geeft in de vorm van spelletjes. Dat heeft ze namelijk nodig, en als deze basisbehoeftes worden vervuld dan zal ze daar ook grote dankbaarheid voor laten zien.

Daarom is het belangrijk dat het baasje de tijd kan opbrengen om voldoende met zijn of haar kat te spelen. Het versterkt de verbinding tussen de kat en haar baasje en het sluit aan op een diervriendelijke opvoeding. Daarnaast zal het jou ook een groot plezier doen. Ook het samenleven met andere soortgenoten biedt de Egyptische Mau de impulsen die ze nodig heeft om zich op haar gemak te voelen. Zeker als je als baasje wat minder tijd hebt om het beestje bezig te houden is het erg belangrijk dat ze ook andere katten in haar nabije omgeving heeft.

Tegenover vreemden is de Egyptische Mau veelal relatief terughoudend. De mini-tijger van Egyptische afkomst voelt zich meer dan alleen een huisgenootje bij de mensen om haar heen – ze heeft de liefde haar naasten nodig omdat ze zonder deze liefde regelrecht ten onder zal gaan. Dat zorgt er dan ook voor dat ze de liefde van haar baasje regelmatig op een subtiele manier zal opeisen.

De Egyptische Mau is de snelste van alle katten. Ze kan topsnelheden van wel 50 kilometer per uur bereiken. Omdat ze af en toe stoom af zal blazen en ook wat grotere passen kan zetten, is het erg belangrijk dat ze een goede uitlaatklep in huis heeft. Wat bijvoorbeeld ideaal is voor haar is een grote tuin. Vanwege haar nadrukkelijke bewegingsdrang is het dus belangrijk dat ze als buitenkat beschouwd wordt, zeker omdat ze ook erg graag springt en klautert. Echter is ze ook heel flexibel en kan ze ook binnenshuis gelukkig worden.

Wel is het dan belangrijk dat ze dan in de woning zo veel mogelijk ruimte heeft. Hieronder vallen bijvoorbeeld mooie uitzichtplaatsen, omdat de Egyptische Mau graag hoog zit. En zoals eerder genoemd houdt de Egyptische Mau er ook erg van om te kroelen met haar baasje. Toch is deze kat niet een typisch schootkatje.

Daarnaast is een luidruchtige omgeving niet iets wat de Egyptische Mau zeer waardeert. Op geluiden kan ze al snel geschrokken reageren en zal daarom ook steeds de rust opzoeken.

Je zou kunnen zeggen dat de Egyptische Mau qua karakter wel wat weg heeft van een hond. Ze is zeer beschermend, loyaal en staat er ook om bekend om haar baasje aan de deur te begroeten als ze thuiskomt.

Geschiedenis

Ondanks het feit dat de Egyptische Mau al 3000 jaar geleden voor het eerst gefokt werd, heeft ze zich in de jaren ’50 pas echt goed ontwikkeld. Ze is bijvoorbeeld te vinden op eeuwenoude Egyptische muurschilderingen. In het oude Egypte was de kat overal te zien in het huishouden, omdat ze de voedingsvoorraad vrijhield van muizen.

Om de precieze afkomst van de Egyptische Mau zweven vele mythes. Een van deze is dat ze afstamt van de katten van de oude Egyptische farao’s, die gebalsemd werden en samen met hun baasjes het graf in gingen. Er gaan geruchten dat genetisch onderzoek deze mythe bevestigt. Echter is de afkomst van de Egyptische Mau nog niet eenduidig bepaald. Haar afkomst is net zo mysterieus als haar verschijning.

De Egyptische Mau die wij vandaag de dag kennen is in 1952 ontdekt door een Russische prinses in ballingschap genaamd Nathalie Troubetskaya. Ze was destijds in Italië, waar ze de Egyptische ambassadeur ontmoette. Gefascineerd door de schoonheid van deze kat, nam Troubetskaya enkele van deze katten mee en begon ze daar te fokken.

In 1968 ontving de Egyptische Mau veel erkenning op kattenexposities. In 1977 kreeg ze van de “Cat Fanciers Association” (CFA) de eerste plaats. Overigens werd de kat in Europa vanaf 1988 gefokt.

Voeding

De Egyptische Mau is dermate gedomesticeerd dat de voedingsaanbevelingen voor katten in het algemeen ook aansluiten op die van de Egyptische Mau. Let echter wel altijd op de herkomst van katten – tijger, leeuw of luipaard. Naargelang haar afkomst is ze een vleeseter en heeft ze kattenvoer nodig waar vlees in zit wat ze in het wild tegen zou kunnen komen en dus op haar voedingsbehoeftes aansluit. Vanuit dat perspectief is de Egyptische Mau redelijk kieskeurig.

Een menselijke voeding is niet toe te passen op katten. Ook niet als je als baasje probeert om je viervoeter op basis van planten te voeden. Dat sluit simpelweg niet aan op de voedselgerelateerde behoeftes van de kat.

De ideale voeding voor je Egyptische medebewoner is een eiwitrijke mix aan koolhydraten, aminozuren, vitaminen en mineralen. Indien nodig kun je ook terugvallen op voedingssupplementen voor je kat. Bij een optimaal afgestemde voeding heeft je kat de meeste kans om haar hele leven lang gezond te zijn, zowel mentaal als fysiek.

Als de Egyptische Mau overgewicht schijnt te hebben dan komt dat meestal door een te grote hoeveelheid koolhydraten. Als dit te lang aanhoudt heeft ze een verhoogd risico op diabetes. Daarom wordt het aanbevolen om hier zo snel mogelijk iets aan te doen.

Bij twijfel kun je altijd terecht bij je huisarts voor een advies over de ideale voeding voor je kat.

Verzorging

De vachtverzorging van deze kat is niet complex. Ze houdt ervan als haar vacht geborsteld wordt en hierdoor voelt ze zich ook meer met haar baasje verbonden. Vandaar dat wij het ook van harte aanbevelen om haar vacht regelmatig te borstelen. Dit zorgt er op zijn beurt weer voor dat er minder haren blijven hangen op je meubels.

Voor de verzorging van de nageltjes is het voor de Egyptische Mau belangrijk dat ze een krabpaal of iets dergelijks tot haar beschikking heeft. Hier kan ze ook nog eens haar territorium mee afbakenen.

Daarnaast kun je de verzorging van het gebit bevorderen door middel van het af en toe geven van droogvoer.

Gezondheid

De Egyptische Mau heeft over het algemeen een stabiele gezondheid. Tevens komen rasspecifieke ziektes niet gauw voor. Het enige waar deze kat door getroffen kan worden is een ziekte van neurologische aard: leukodystrofie.

Verder is het belangrijk om te onthouden dat katten van dit ras beter reageren op verdoving en medicijnen dan andere katten.

Vanzelfsprekend is het dat je je katten in laat enten. Let hierbij op inentingen tegen veelvoorkomende infecties zoals de niesziekte, gastro-enteritis, felien leukemievirus of rabiës.

Fokkers

De Egyptische Mau is in sommige landen zo zeldzaam dat fokkers soms zelfs wachtlijsten hebben. Voordat je naar een fokker gaat zou je kunnen kijken of er misschien een diertje van dit prachtige ras te vinden is in het asiel. Er zijn zelfs asielen die zich specialiseren op dit ras.

Als je op zoek gaat naar een fokker is het belangrijk dat je iemand vindt die er erg serieus mee bezig is. Een te vertrouwen fokker kun je aan meerdere aspecten herkennen. Onder andere aan het feit dat hij de kitten niet weggeeft voordat hij drie maanden oud is. Vertrouw op je intuïtie als je beoordeelt of deze fokker daadwerkelijk diervriendelijk is, of dat hij er enkel voor het geld mee bezig is.

Wanneer je dan eindelijk een Egyptische Mau hebt gekozen zal je leven er zeker nóg mooier op worden, dankzij deze temperamentvolle atleet die ook nog eens een mensenvriend is.

Lees hier ons artikel over “Kittens acclimatiseren – basisuitrusting en tips” 

Onze meest behulpzame artikelen
9 min

Ragdoll

Een kat die lijkt op een lappenpop? Niet bepaald! De Ragdoll is een echt ras voor liefhebbers van Siamese Katten en andere Point-katten. De zachtaardige reuzen hebben een prachtige vacht, unieke kleuren en lichtblauwe ogen. 
8 min

Blauwe Rus

Op het eerste gezicht toont de Blauwe Rus gelijkenissen met de Kartuizer of de blauw-grijze Britse Korthaar. Wie goed kijkt ziet echter dat deze rassen onder geen beding te verwarren zijn!
9 min

Brits Korthaar

Ben je op zoek naar een kat, die uw familie met zijn rustige en evenwichtige karakter perfect aanvult en die geschikt is voor het leven in huis? Dan is de kans aanwezig dat je het ras ‘Brits Korthaar’ aanbevolen krijgt. De pluche vacht en de grote ogen van de Brits Korthaar kan bijna geen kattenvriend weerstaan. Daarnaast is ook het karakter van de Brits Korthaar makkelijk lief te hebben. Maar wat moet je nog meer weten? Ons rasrapport stelt je gedetailleerd voor aan de Brits Korthaar en biedt je tips voor de aankoop, de voeding en de verzorging.