Neva Masquerade

Neva Masquerade

Neva Masquerade

Neva Masquerade, een mysterieuze naam voor een mysterieuze schoonheid! De Neva Masquerade is de point-variant van de Siberische kat en deelt veel eigenschappen met dit ras.

Uiterlijk

De Neva Masquerade is een kat die veel aandacht trekt! Als point-variant van de Siberische kat heeft het ras hetzelfde oorspronkelijke uiterlijk: een lange, dichte vacht met een kraag en plukjes oorhaar, een gespierd lichaam en borstelige staart geven de Neva Masquerade het uiterlijk van een wilde kat in miniatuur. Geen wonder dus dat de Siberische kat en de Neva Masquerade tot de boskatten behoren!

Afgezien van hun kleur is de Neva Masquerade niet anders dan de Siberische kat. De point-variant van deze middelgrote kat weegt ca. negen kilogram. Het zijn laatbloeiers en groeien tot ongeveer drie jaar. De halflange vacht bestaat uit een waterbestendige, robuuste dekvacht en een zachte ondervacht. Erg mooi is de strakke kraag rond het hoofd en de nek! In de zomer verliest de Neva Masquerade haar dichte ondervacht die haar in de Siberische winter warm houdt. De zomervacht is veel korter en minder weelderig. Eventuele kleine pluimpjes haar op de oren en tussen de tenen, en de lange pluimstaart, blijven zelfs tijdens de warme zomermaanden behouden. De Neva Masquerade heeft net als de Siberische kat een ronde schedel met afgerond voorhoofd, grote ogen en middelgrote tot grote oren. Van de Siberische kat is de oogkleur gelijkmatig en past bij de vachtkleur. Neva Masquerade-katten hebben vaak felblauwe ogen.

Haar kleur maakt de Neva Masquerade iets bijzonders: ze behoort tot de point-katten. Dat maakt het het enige boskattenras, waarbij ‘points’ toegelaten zijn! De koude lichaamsdelen van het kattenlichaam (oren, punt van de staart, poten en gezicht) zijn gekleurd, de rest van het lichaam is licht van kleur. De oorzaak van deze ongebruikelijke kleur is een mutatie die leidt tot een slechte werking van het enzym tyrosinase, dat gewoonlijk verantwoordelijk is voor de productie van de pigmentstof melanine. Dit leidt tot een zogenaamd ‘gedeeltelijk albinisme’. Bij de Neva Masquerade is een groot contrast tussen de points en de lichte lichaamskleur gewenst. De ogen moeten intens blauw zijn.

Er is binnen de point-kleuren ook een grote variabiliteit aan kleuren. Zo zijn bij de Neva Mesquerade katten alle bij de Siberische katten toegelaten kleuren als point-kleuren toegestaan, daarbij is zelfs een tabby-streep (‘agouti’, wilde kleur) toegelaten. Eenkleurige dieren kunnen zogenaamde ‘spooktekeningen’ tonen. Door de kruisingen met de Somali en de Birmaan werd enige tijd geprobeerd om nieuwe kleurvarianten toe te voegen. Vooral populair zijn de kleuren kaneel en lichtbruin en hun verdunningen chocolade en lila. Echter hebben dergelijke kruisingen een nadeel: ze zijn volgens de rasstandaard niet toegestaan op boskattenrassen zoals de Siberische kat. Ondanks hun interessante kleuring worden deze kleurcreaties daarom vaak niet erkend door elke rasvereniging. Daarnaast komt dat door het mogelijk meedragen van erfelijke ziekten in de voorheen zeer robuuste genpool van de Siberische kat.

Bij point-katten zoals de Neva Masquerade komen de volgende kleurvarianten voor:

Seal-point: Neva Masquerade seal-point tonen een zwarte basiskleur, vanzelfsprekend alleen in de ‘koude’ lichaamsdelen.

Blue-point: de zwarte basiskleur wordt hier tot ‘blauw’ verdund en toont zich in de point-einden van de kat.

Crème-point: de verdunning van rood wordt ‘crème’ genoemd, Neva Masquerade crème-point tonen crèmekleurige points en zijn daardoor bijzonder licht.

De volgende kleuren worden bij Siberische katten, en dus ook de Neva Masquerade, niet officieel toegestaan of erkend:

Chocolate-point: Neva Masqeurade met een bruine basiskleur wordt ‘chocolate-point’ genoemd.

Cinnamon-point: de rode basiskleur van de Neva Masquerade is alleen in de point-einden zichtbaar.

Fawn-Point: de rode basiskleur ‘cinnamon’ wordt verund tot ‘fawn’ (oftewel lichtbruin).

Lilac-point: de verdunning van bruin wordt lilac genoemd. Deze kleur is bij de Neva Masquerade ‘lilac-point’ alleen in de lichaamsuiteinden zichtbaar.

Andere, bekende point-rassen zijn de Birmaan en de Siamese Kat. De Neva Masquerade wordt net als alle point-rassen zeer licht geboren, de kleur wordt donkerder naarmate ze ouder worden.

Karakter

Als point-variant van de Siberische kat deelt de Neva Masquerade een fokstandaard met dit ras. Dat blijkt niet alleen uit het uiterlijk van de katten, maar ook in hun karakter.

Net als bij de Siberische kat is bij de Neva Masquerade niet alleen hun uiterlijk oorspronkelijk. Ook haar karakter wordt beschouwd als eenvoudig en niet gefokt. Net als de Siberische kat beschikt ook de Neva Masquerade over goede instincten en is het een goede jager. Ze springt en klimt graag, houdt van water en wordt graag zowel fysiek als mentaal uitgedaagd. Het leven alleen binnenshuis is dus niet ideaal voor de bewegingsdrang van het dier, een beveiligde tuin of balkon is veel geschikter!

De intelligente kat is nieuwsgierig en heeft zijn eigen ideeën. Een consequente opvoeding is daarom essentieel! Om jouw Neva Masquerade ook mentaal uit te dagen zijn er intelligente spelletjes en clickertrainingen. Daarnaast worden voedsel-zoek spelletjes ook gewaardeerd!

Geschiedenis

De Siberische kat werd pas sinds de jaren ’80 stelselmatig gefokt en geniet sinds 1990 ook kattenvrienden in Amerika. De Neva Masquerade wijkt afgezien van hun point-tekeningen niet af van de Siberische katten. Ook de geschiedenis van de Neva Masquerade vergelijkt zich met die van de Siberische kat.

Langharige katten zijn altijd al een groot deel van de in Rusland en Siberië voorkomende verwilderde huiskattenpopulatie geweest. Waarom dit zo is leidt tot veel discussie in wetenschappelijke kringen. Hoewel sommige wetenschappers uitgingen van onafhankelijke mutatie, baseerden anderen zich op uitgevoerde kruisingen met langharige dieren uit het Oosten en de daaruit voortvloeiende wilde huiskatten met een lange vacht. De naam ‘Sibirskaja Koschka’, ‘Siberische kat’, beschrijft deze gespierde kat met weelderige, plucheachtige vacht. Ze onderscheiden zich door middel van lichaamsbouw en vacht textuur van de Afrikaanse wilde kat, die als stammoeder van alle huiskatten geldt. Op basis hiervan werd lang aangenomen dat de Kaukasische wilde kat nauw verwant was met de Siberische kat en niet van de Afrikaanse wildcat afstamt. Echter, een onderzoeksteam van de Universiteit van Oxford heeft een paar jaar geleden ontdekt dat alle, op de vijf continenten voorkomende, huiskatten afstammen van de Afrikaanse wilde kat.

Tot de 19e eeuw waren langharige katten een zeldzaamheid in Europa. Het is dus geen wonder dat de langharige katten uit Siberië opvielen bij kooplieden en reizigers en deze naar Europa geïmporteerd werden. De Siberische kat werd in 1864 beschreven in een oplage van ‘Brehms dierenleven’, daarna verschenen ze sporadisch in Europese publicaties. De langharige dieren uit Siberië maakten ook deel uit van de eerste kattenshow in het Londense Crystal Palace in 1871. Na de eerste editie in Crystal Palace raakte het ras toch enigszins in de vergetelheid. Dit had verschillende redenen: langharige dieren kwamen maar zelden voor en werden daardoor niet vaak met elkaar gekruist. De Siberische kat ging ten onder aan de in de genpool populairdere rassen als de Perzische kat. De politieke situatie in de Sovjet-Unie deed de rest om Rusland te laten verdwijnen uit de geschiedenis van het katten fokken.

In de jaren ’80 beleefde de Siberische kat met zijn Neva Masquerade alsnog een nieuw begin. In de DDR werden in 1985 fokexperimenten uitgevoerd met uit Rusland afkomstige katten. Vanaf 1986 werden deze dieren ook vrijgegeven.  In 1987 werd het, destijds nog ‘Siberische boskat’ genoemde, ras officieel erkend. In dat zelfde jaar kwam ook het eerste fokkoppel van dit ras naar Duitsland. Na het eerste geregistreerde nest in 1989 verwierf het ras meer en meer bewonderaars, zowel in het binnen- als buitenland. Tegelijkertijd begon het systematisch fokken in Rusland en vanuit daar werden de eerste exemplaren in 1990 naar Amerika geëxporteerd. De hoge kosten van het importeren vanuit Rusland zorgden ervoor dat het bestand van de Russische langhaarkat in de VS relatief klein bleef.

Tegenwoordig wordt de Siberische kat wereldwijd gefokt. De naam werd in 1991 veranderd van ‘Siberische boskat’ naar ‘Siberische kat’ om ze beter te kunnen onderscheiden van de ‘Noorse boskat’. In 1992 werd het ras officieel door de World Cat Federation erkend en in 1998 door de FIFe (Fédération Internationale Féline). Afhankelijk van het bestuursorgaan is de point-variant, sinds enige jaren Neva Masquerade genoemd, onafhankelijk van elkaar gefokt. Alleen Neva Masquerade-katten kunnen dus met elkaar worden gekruist. Kruisingen met Siberische katten van andere kleuren zijn ongewenst. Dit leidt tot een extreme verkleining van de genenpool en een verhoogd risico op erfelijke ziektes. Idealiter wordt de Neva Masquerade daarom met Siberische katten gekruist.

Recessief

Het point-gen wordt recessief doorgegeven kan dus onopgemerkt vele generaties in de genenpool blijven. Hierdoor kan de Neva Masquerade spontaan voorkomen in een nest van eenkleurige ouders. Tegenwoordig bestaat er echter een genetische test voor point-mutaties, zodat de fokker gericht kan zoeken naar de drager van het populaire point-gen.

Houden en verzorging

De lange, dikke vacht van de Neva Masquerade geeft haar een mysterieuze verschijning en draagt bij aan de fascinatie van het ras, maar de zorg kan wel intensief zijn! Gelukkig verzorgen de katten hun korte zomervacht voor een groot gedeelte zelf, tijdens de wintermaanden en de rui moeten de baasjes wel af en toe de kam en borstel erbij pakken. Na de winter verliest de Neva Masquerade haar dikke ondervacht vrijwel in zijn geheel. Ondersteuning in het verzorgen van de vacht kan helpen om losse haren van kleding en meubels te houden en de belasting van het spijsverteringskanaal door ingeslikte haren te verminderen. Het toedienen van malt pasta of specifieke lekkernijen zoals kattengras kan de natuurlijke uitzetting van haren ondersteunen in het spijsverteringskanaal voordat er haarballen gevormd worden!

Hiervan afgezien is juiste voeding de beste garantie voor een lang en gezond leven. Als vleeseters zijn katten afhankelijk van voedsel met een hoog aandeel gezonde eiwitten. Koolhydraten kunnen ze maar in geringe mate verwerken. Voor jou als eigenaar van de kat betekent dit: ogen open bij het kopen van voedsel! De juiste voeding voor jouw kat moet veel vlees en weinig plantaardige bijproducten bevatten. Hierdoor staat vlees ook bovenaan op de lijst van ingrediënten.

Als actieve, natuurlijke snuiters houdt de Neva Masquerade van het leven in vrijheid. Ze zijn daarnaast absoluut niet verlegen en zoeken ook bij regen, storm en sneeuw hun uitvlucht in de natuur. De intelligente katten houden ervan om door kreupelhout te sluipen, te klimmen, te jagen op vogels en kleine knaagdieren en worden beschouwd als goede jagers. Voor het uitsluitend leven binnenshuis zijn ze slechts deels geschikt. Het perfecte thuis voor een Neva Masquerade biedt daarom genoeg mogelijkheden om zich fysiek en mentaal uit te leven, zowel binnen als buiten! Een beveiligde tuin is ideaal, maar katten met een rustige natuur kunnen ook van een veilig balkon met een grote openlucht krabpaal en tal van voorzieningen genieten.

Fokken

Het fokken van Siberische katten en daarmee de Neva Masquerade is relatief nieuw. Dit ras werd daarom tot nu toe gespaard van een aanleg voor bepaalde erfelijke ziekten. Het is de verantwoordelijkheid van de fokkers en eigenaren dat dit zo blijft! Vertrouw daarom alleen professionele fokkers en koop jouw Neva Masquerade niet van zogenaamde ‘vermeerderaars’ die ‘raskatten tegen een kleine prijs’ aanbieden, dit gaat vaak ten koste van de dieren.

Katten fokken is een dure hobby. Met het fokken van de kattenouders komen kosten van zwangerschap, geboorte en opvoeding van de kittens mee, de fokker moet deze kosten dekken met de verkoopprijs van zijn katten. Hieronder valt geld voor het dekken, gezondheidszorg en dierenarts kosten, inclusief eventuele tests voor genetische ziekten, goede voeding, lidmaatschap van een kattenras-vereniging, opvoeding en vaccinaties van de kittens, gezondheidszorg van de kittens en de kattenouders etc… De fokdocumenten maken hier slechts een klein deel van uit. Wie de gezondheid van de dieren nauw aan het hart heeft liggen, bespaart waarschijnlijk niet op de grootste kostenpost: de dierenarts. Een verantwoordelijke fokker bezoekt met zijn kattenouders regelmatig de dierenarts. Hij laat ook de kittens controleren door een dierenarts, zorgt voor basisvaccinaties tegen de belangrijkste besmettelijke ziekten en kan je hiervan de documenten tonen.

Dit alles leidt ertoe dat een Neva Masquerade van een professionele fokker niet te koop is voor een spotprijsje. Liefhebbers van dit ras moeten 700 euro op tafel leggen voordat ze een Siberische schoonheid mee naar huis kunnen nemen… Een alternatief is een bezoek aan het dierenasiel. Daar wachten veel katten, onder hen ook raskatten, op een prachtig nieuw thuis! Katten uit het dierenasiel worden vaak voor een lage prijs aangeboden. Onder deze prijs vallen de dierenartsbezoeken en voor een klein deel de vaccinaties.

Wij wensen je een prachtige, actieve tijd met jouw Siberische schoonheid!

Onze meest behulpzame artikelen
9 min

Ragdoll

Een kat die lijkt op een lappenpop? Niet bepaald! De Ragdoll is een echt ras voor liefhebbers van Siamese Katten en andere Point-katten. De zachtaardige reuzen hebben een prachtige vacht, unieke kleuren en lichtblauwe ogen. 

8 min

Blauwe Rus

Op het eerste gezicht toont de Blauwe Rus gelijkenissen met de Kartuizer of de blauw-grijze Britse Korthaar. Wie goed kijkt ziet echter dat deze rassen onder geen beding te verwarren zijn!

9 min

Brits Korthaar

Ben je op zoek naar een kat, die uw familie met zijn rustige en evenwichtige karakter perfect aanvult en die geschikt is voor het leven in huis? Dan is de kans aanwezig dat je het ras ‘Brits Korthaar’ aanbevolen krijgt. De pluche vacht en de grote ogen van de Brits Korthaar kan bijna geen kattenvriend weerstaan. Daarnaast is ook het karakter van de Brits Korthaar makkelijk lief te hebben. Maar wat moet je nog meer weten? Ons rasrapport stelt je gedetailleerd voor aan de Brits Korthaar en biedt je tips voor de aankoop, de voeding en de verzorging.